Bloemen

Gladiolen bereiden voor de winter

Pin
Send
Share
Send
Send


Gladiolen - luxueuze bloemen. Tuinders houden van ze vanwege de diversiteit en pracht van soorten. Ze kunnen tenslotte lang bloeien, vooral als je de variëteiten van de vroege en late bloei juist kiest.

Cultiveer gladiolen voor het zagen en voor het ontwerpen van ontwerpprojecten op percelen. Aan het einde van het seizoen staan ​​tuinders voor een belangrijke vraag: hoe kunnen gladiolen worden klaargemaakt voor de winter? Van de uitvoering van deze taak hangt af van het behoud en de reproductie van uw favoriete kleuren. Jaarlijkse graven, winterstalling en voorjaarsplanten zijn verplichte activiteiten voor de hoofdlijst van gladiolusvariëteiten. Moderne fokkers verheugen zich altijd op de bewoners van de zomer met hun nieuwe producten. Vorstbestendige variëteiten van gladiolen - een echt geschenk voor tuinders. In de noordelijke regio's zijn ze echter ook niet bestand tegen langdurige lage temperaturen. Daarom worden ze ook opgegraven na de bloei en geplant in de winter. Ter wille van de rechtvaardigheid dient te worden opgemerkt dat er zeer weinig van deze winterharde variëteiten zijn: Gladiolus imbricatus (Gladiolus imbricatus) en Byzantine (Gladiolus Byzantinus). En alle anderen vereisen speciale aandacht in de winter.

Om gladiolen goed te kunnen winteren, moet je bepaalde activiteiten uitvoeren. Over hoe goed georganiseerde opslag van gladiolen bollen, afhankelijk van hun verdere ontwikkeling en bloei. Inderdaad, de bollen kunnen niet in de grond worden achtergelaten, ze zullen sterven als de temperatuur onder nul daalt. Hoe het proces van bereiding en opslag van gladioolbollen uit te voeren?

Voorbereiding op winterstalling

Om je gladiolen volgend jaar gelukkig te maken met weelderige bloei en gezondheid, luister je naar het advies van ervaren bloemenkwekers.

De voorbereiding van gladiolen voor de winter begint tijdens de bloei. Tijdens deze periode is het belangrijk om het tijdig snijden van bloemstengels te bewaken. Ze moeten vóór de zaadvorming worden gesneden. Deze factor is een garantie voor een goede ontwikkeling van de hoofdlampen van gladiolen en kinderen. Op tijd om bloemstelen te snijden, krijg je een dubbel voordeel:

 1. Houd decoratieve bloembedden. Vergane bloemen zullen haar uiterlijk niet bederven.
 2. Geef de gladiolen bollen de kans om kracht te verzamelen voor overwintering.

Laat de bladeren bij het snijden van bloemstengels op het boeket. Na het bloeiproces is de vorming van de bol nog 50 dagen aan de gang. Op dit moment spelen de bladeren een belangrijke rol. Gladioli opgraven begint zonder te wachten tot de bladeren geel worden. Inderdaad, in de eerste plaats - deadlines halen. Perederzhivat bollen in de grond, geef dan de mogelijkheid van de ontwikkeling van schimmelinfecties.

Afhankelijk van de regio, begin met graven in september - begin oktober. De term varieert van het einde van de bloei en het begin van koud weer. Voor de middenband is de optimale tijd in september. In de meer zuidelijke regio's is oktober het meest geschikt. Begin met het graven van gladiolen uit vroege variëteiten, en ga dan verder naar het midden en de late soorten. De meest recente bollen van jonge gladiolen, gekweekt uit kinderen, worden uit de aarde gehaald.

Het is belangrijk! Focus op weersomstandigheden. Zodra de nultemperatuur meerdere dagen achter elkaar aanhoudt, gaat u verder met het graven van gladioolbollen voor opslag.

Gloeilampen graven

De procedure wordt uitgevoerd op een zonnige, droge dag. Bepaal voor het graven van bollen de plaats van hun opslag. Geschikte kartonnen dozen, stoffen tassen, kleine houten kisten. Voor verschillende variëteiten van gladiolen bereiden afzonderlijke containers voor om niet verward te worden tijdens opslag. Zorg ervoor dat u de vakjes tekent.

Graaf de kogel voorzichtig. Gebruik best een hooivork of een schop. Probeer het plantmateriaal niet te beschadigen. Graaf een schep of een hooivork in de grond weg van de gladiool, en stap 10 cm terug van het gronddeel.

Na het ondermijnen trek je de plant bij de bladeren omhoog, haal je hem van de grond en schud je lichtjes.

Verwerp beschadigde of beschadigde gladioolbollen onmiddellijk. Inspecteer de bosjes aarde. Als je kleine kinderen vindt, sla ze dan op. Knip de resterende stelen op een hoogte van 2 cm tot 5 cm.

Probeer niet om alle bollen te laten voor overwintering. Kies de gezondste en de hoeveelheid die nodig is om volgend jaar te landen. Selectiecriteria voor plantgoed:

 1. Geen schade en ziekten.
 2. Age. Houd bollen niet ouder dan 4 jaar oud.
 3. Form. Kies afgerond met gelijke hoogten en diameters (bij voorkeur). Vlak met een grote Donets stuurt de afgewezen, beter verlaten uitgegroeid van kinderen.
 4. Baby's selecteren de grootste met intacte dekweegschalen.

Voer elke actie kwalitatief uit en haast niet, zodat beschadigde of zieke gladioolbollen niet worden opgeslagen.

Primaire verwerking van bollen voordat deze naar opslag worden verzonden

Na selectie begint de eerste verwerking.

Primaire behandeling van knollen omvat het wassen en drogen van plantgoed:

 1. Spoelen met de toevoeging van kaliumpermanganaat in het water zorgt ervoor dat de bollen van besmetting worden gezuiverd en beschermen tegen ziekten. Weegschalen verwijderen niet en houden ze minstens een half uur (bij voorkeur een uur) in de oplossing of behandelen ze met een desinfecterende samenstelling. Bekijk op dit punt de kwaliteit van de kinderen zorgvuldig. Defect zwemmen in de oplossing, en gezond naar beneden vallen.
 2. Het drogen moet kwalitatief gebeuren. Als de bollen slecht uitdrogen, rotten ze en verlies je waardevolle materialen. Bij kamertemperatuur duurt deze operatie ongeveer twee maanden. Het wordt aanbevolen om de bollen gedurende de eerste week op t ° van + 28 ° С te houden en vervolgens gedurende een maand terug te brengen tot 18 ° С.

De volgende voorbereidende stap is om de plantenbollen van plantenresten te verwijderen.

Het is belangrijk! Kinderen in deze fase doen niet mee, de dekschalen op deze worden volledig intact gelaten.

Winterstallingstechnologie

Na verwerking en reiniging wordt het plantmateriaal tot het volgende seizoen opgeslagen. Stylingopties zijn verschillende:

 1. In kartonnen dozen. Lampen verspreiden zich in een enkele laag zodat ze elkaar niet raken. Maak in de doos enkele gaten voor een gemakkelijke ventilatie. Kant-en-klare laden zijn een geweldig alternatief voor dozen. Ervaren telers wordt geadviseerd bloembollen in krantenpapier te wikkelen.
 2. In plantaardige netten. Handige conventionele netten voor fruit en groenten uit het winkelnetwerk. Inwoners van de zomer hebben een voorraad netten tijdens het zomerseizoen en plaatsen ze vervolgens in gladioolbollen.
 3. In papieren zakken. Deze optie is gekozen voor het opslaan van baby's. Vanwege hun kleine formaat kunnen ze uit de dozen of het raster vallen. De zakken worden periodiek geventileerd, zodat de kinderen toegang krijgen tot lucht.

Er zijn enkele nuances bij het kiezen van opslagtanks. Ze moeten kunnen uitzenden. Plastic zakken of plastic containers zonder gaten voor dit doel zijn niet geschikt. Gladioolbollen erin zullen snel beginnen te rotten.

Tip! Om bederf van zaad te voorkomen, doe een paar teentjes knoflook in de doos en snijd ze in stukjes.

Zola houtachtig kan knoflook perfect vervangen, je strooit er alleen uien mee.

De temperatuur tijdens de winteropslag wordt binnen het bereik van + 3 ° C tot + 8 ° C gehouden. Luchtvochtigheid - 80%. Om de gewenste prestaties te garanderen, worden de dozen in de kelder of koelkast (op de onderste plank in de deur) geplaatst. Maandelijks maak het schot. De bollen worden zorgvuldig geïnspecteerd en gedroogd indien nodig.

Zodra de lukovichek een periode van rust beëindigt, is het noodzakelijk om de omstandigheden van opslag te veranderen. Het gebeurt in het midden van de winter. Als je het moment mist, zullen de gladiolen beginnen te ontkiemen.

De dozen worden overgebracht naar een andere plaats waar ze diffuus zonlicht kunnen leveren. Direct zonlicht is op dat moment destructief voor lampen.

Een paar tips voor liefhebbers van gladiolen

 1. Houd verschillende soorten apart en teken elke doos. Dit geeft de mogelijkheid om bij het planten de soorten gladiolen niet te verwarren.
 2. Probeer de bollen in een geventileerde ruimte te bewaren voor winterstalling. Als dit niet mogelijk is, laat het plantmateriaal dan regelmatig uitkomen.
 3. Als er vocht op de bloembollen verschijnt, droogt u ze af en als ze droog zijn, kunt u ze weken voordat u gaat planten.
 4. Als je ongedierte vindt, zorg er dan voor dat je ze behandelt met Inta-Vir of op een andere manier, droog ze dan en berg ze op.

Uit het bovenstaande moet worden geconcludeerd dat het noodzakelijk is om de bollen tijdens de winterperiode regelmatig en zorgvuldig te inspecteren. In dit geval bewaart u het plantmateriaal van gladiolen tot de lente met minimale verliezen. Vereisten voor de voorwaarden voor de winteropslag van gladiolen zijn helemaal niet moeilijk voor ervaren tuiniers. En voor beginners moet je alle aanbevelingen zorgvuldig opvolgen en je favoriete variëteiten zullen elk jaar genieten van hun bloei.

Pin
Send
Share
Send
Send