Bloemen

Gladiolen: schoonmaken in de herfst

Pin
Send
Share
Send
Send


Gladiolen - luxueuze bloemen die geen algemene aandacht kunnen trekken. Dat is rechtvaardig en zorg voor hen is vrij moeilijk en vereist het hele jaar aandachtstuinman. In het bijzonder is de oogstperiode een van de meest cruciale stadia in de teelt van deze nobele bloemen. Immers, de correct gekozen data voor het oogsten van knollen en de manier van oogsten en drogen bepalen niet alleen de veiligheid van plantgoed in de winter, maar ook de mogelijkheid van kieming en bloei van gladiolen volgend jaar.

Voorwaarden voor het reinigen van gladiolen

Gladiolen zijn bloemen die vrij laat in de tweede helft van de zomer bloeien. Veel latere soorten kunnen nog dichter bij de herfst en in september bloeien. Maar tegelijkertijd tolereren knollen en de bloemen zelf geen vorst, dus moeten ze voor de winter altijd worden opgegraven en opgeslagen tot de lente op een koele en relatief droge plaats. Ervaren bloementelers weten dat het nodig is om gladiolen voor te bereiden om van tevoren te oogsten, maar beginners kunnen het best toestaan ​​dat ze bloeien tot ze rijp zijn, zodat ze snel kunnen worden opgegraven en naar opslag kunnen worden gestuurd. Dit is wat je nooit kunt doen.

Waarschuwing! Na de bloei zijn verschillende soorten gladiolen van essentieel belang om 30 tot 50 dagen in de grond te liggen, om volgend jaar sterker te worden voor de bloei.

Als dit niet gebeurt en de knollen voor het schema opgraven, zullen ze niet goed kunnen rijpen en het volgende jaar zullen ze niet eens groeien.

Maar aan de andere kant moeten we de vorst die op elk moment kan neerdalen niet vergeten en alle bloemen en zelfs knollen in de grond vernietigen. Natuurlijk zijn lichte vorst van 0 ° tot -5 ° C tot knollen niet erg, vooral als de landingen verder worden verwarmd, bedekt met enig speciaal materiaal erop. Maar het begin van een periode van stabiel koud weer, wanneer de gemiddelde luchttemperatuur onder -5 ° C daalt, vormt al een gevaar voor gladiolen.

Daarom moet de tijd voor het schoonmaken van gladiolen gemiddeld worden berekend op basis van de lokale weersomstandigheden in uw regio. Bijvoorbeeld, als een constante verkoudheid in uw gebied plaatsvindt midden oktober, dan moeten de gladiolen in de eerste helft van oktober worden schoongemaakt. Als we 40 dagen na deze datum innemen, blijkt dat het noodzakelijk is om bloemstengels van alle gladiolen te snijden eind augustus, vóór 1 september, ongeacht hoeveel bloemen al tegen die tijd bloeiden. In de zuidelijke regio's kunnen de datums natuurlijk aanzienlijk verschuiven naar de winterperiode.

De eerste die de vroege en vroege vroege variëteiten verwijdert, waarvan de rijping van de knollen zich binnen 30-40 dagen na de bloei voordoet of de bloeiwijzen afsnijdt. Bij late variëteiten van gladiolen, kan het ouder worden 45-50 dagen duren, dus ze worden als laatste verwijderd.

Van de variëteiten met dezelfde oogsttijd is het noodzakelijk om als eerste de grootste en meest rijpe knollen uit te graven. Gladiolen gegroeid uit baby's (knolknoppen) die in het huidige seizoen geen bloemen konden vormen, zijn het laatst verwijderd om hen meer tijd te geven om voedingsstoffen te verzamelen.

Deze volgorde wordt verklaard door het feit dat, nadat de rijping van de baby's is voltooid, de planten verkregen uit volwassen knollen beginnen af ​​te sterven als de wortels van de eerste orde en de moederbol, en de wortels van de tweede orde. En dit verhoogt op zijn beurt de kans op penetratie van Fusarium en andere schimmels in gladiolen. Het begin van regenachtig en koud weer in de late zomer en herfst draagt ​​alleen maar bij aan de verspreiding van de ziekte.

Het is belangrijk! Terwijl andere dingen gelijk blijven, proberen ze de eerste variëteiten van donkerkleurige gladiolen (paars, kersen, rood) en blauwe te verwijderen, omdat is vastgesteld dat zij het zijn die vóór anderen de immuniteit verliezen voor schimmelziekten.

Natuurlijk is het soms zonde om bloemstelen van jonge planten te verwijderen, omdat vaak nieuwe variëteiten worden gekocht in de vorm van grote kinderen die pas tegen het einde van de zomer klaar zijn om de eerste bloempijl los te laten. Als het nodig is om de eerste bloem te zien en de juistheid van de variëteit te controleren, kan de pijl niet volledig worden verwijderd, maar door een knop eronder te laten. Wanneer het bloeit, wordt het snel verwijderd. In het algemeen is het wenselijk om bloemstengels onmiddellijk na de bloei uit gladiolen te verwijderen, omdat ze bij het verlaten van de plant de rijpingstijd van corm met 10-15 dagen verlengen.

Graaffuncties

Gladiolen reinigen kan het beste gebeuren bij droog weer. Bij het graven van gladiolen in vochtige en koele omstandigheden, kunnen ze veel kinderen verliezen. Sommigen van hen kunnen succesvol overwinteren, vooral in de zuidelijke regio's, en volgend jaar zal het moeilijk zijn om precies te bepalen welke variëteit is gekiemd.

LET OP! Vergeet niet dat het groeien van gladiolen op dezelfde plek pas na drie jaar mogelijk is, anders zal het moeilijk zijn om ziektes te bestrijden.

Voor het reinigen van gladiolen een schop aanbrengen, vorken met brede tanden of zelfs tuinschoppen met lange hengsels. Hooivork is erg handig in gebruik, maar voor die soorten gladiolen, waar kinderen gemakkelijk van de knol kunnen worden gescheiden, is het raadzaam om bolletjes te gebruiken om het verlies van kinderen tijdens het graven te verminderen.

Ondermijning van gladiolusstruiken controleert tegelijkertijd hoe de etiketten met informatie over de variëteiten worden bewaard en of de variëteit wordt gecontroleerd volgens het voorjaarsplan voor planten. Planten worden voorzichtig uit de grond verwijderd en licht polyethyleen of zeildoek van de grond en van kinderen lichtjes weggeborsteld. Zieke en beschadigde knollen worden onmiddellijk opzij gelegd om ze later te verbranden. Selecteer tegelijkertijd zorgvuldig alle kinderen en leg ze samen met grote bollen in variëteiten.

Tip! Als de schade klein is en het gehalte zeer waardevol is, kunt u proberen de beschadigde plaats met knollen met een scherp mes te snijden en de snede te verwerken met een verzadigde oplossing van kaliumpermanganaat of briljant groen.

De stelen van de gerijpte knollen worden gesneden, waardoor een zeer kleine stomp overblijft (0,5-0,8 cm). Zo'n korte snoei helpt gladiolen te beschermen tegen het vallen in de trips, die in de herfst de neiging hebben dichter bij de basis van de bollen te komen.

In grote, volwassen knollen worden de oude moederkam en alle wortels onmiddellijk verwijderd. Dit vermindert de verspreiding van ziekten en versnelt ook de droogtijd van plantgoed.

Bij het oogsten breekt de corm van de moeder relatief gemakkelijk. Als dit om een ​​of andere reden niet is gebeurd, zal het na een paar dagen moeilijk zijn om het te scheiden en het is noodzakelijk om nog een paar weken te wachten totdat de beschermende kurklaag tijdens het drogen is gevormd.

In jonge bollen die van kinderen zijn gegroeid, worden de wortels niet gesneden, maar alleen ingekort om ze alleen tijdens de voorjaarsvoorbereiding voor het planten te verwijderen.

Na het verwijderen van alle overtollige knollen grondig gewassen van besmetting en behandeld in een oplossing van kaliumpermanganaat (10 g per 10 liter water) gedurende 25 minuten. Naast kaliumpermanganaat kunt u elk fungicide gebruiken, bijvoorbeeld Maxim.

Corm drogen

Als op het moment van oogsten zonnig en warm weer is, is het raadzaam om de variëteiten knollen drogen voor 1-3 dagen in de open lucht. Daarna moeten gladiolen twee weken worden gedroogd bij een temperatuur niet lager dan + 20 ° С, en bij voorkeur + 25 ° + 30 ° С. Dit kan worden gedaan door dozen knollen in de buurt van de kachels te plaatsen. Minstens eenmaal per dag zijn gladiolenrollen wenselijk om te worden geschud om een ​​uniforme verwarming en ventilatie te verzekeren.

In de laatste fase van het drogen van de knol wordt deze los in een ruimte met een temperatuur van + 20 ° + 22 ° C geplaatst en daar ongeveer een maand bewaard. Alleen dan kunnen de gladioolbollen worden verwijderd voor opslag. Als de knollen voldoende zijn gedroogd, is het niet nodig om de beschermende schubben tot de lente te verwijderen. Bovendien kunnen ze tijdens opslag de rol spelen van bescherming tegen verschillende externe invloeden.

Alleen volwassen knollen van gladioli moeten goed drogen. De kinderen worden onmiddellijk na de oogst gescheiden, in zakken in de sortering gestopt en bijna onmiddellijk in het onderste compartiment van de koelkast bewaard.

Tip! Voor de preventie van ziekten worden gepelde knoflooktenen met antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen in zakken met gladioolbollen geplaatst tijdens opslag.

Gladiolenplantmateriaal moet ook worden bewaard na drogen op een droge en niet-vriespunt bij een temperatuur van + 3 ° C tot + 9 ° C. Een keer per maand moeten knollen de soorten die tekenen van ziekte vertonen sorteren en scheiden, zodat ze geen tijd hebben om de rest te infecteren.

Als je alle bovenstaande aanbevelingen opvolgt, zullen knollen van gladiolen perfect overleven tot de lente aanplant en in het volgende seizoen zul je blij zijn met overvloedige bloei.

Pin
Send
Share
Send
Send