Tuinieren

Tomato Titan: recensies + foto's

Pin
Send
Share
Send
Send


Veel tuinders dromen vooral van hun vroege oogst, proberen de meest ultrarijpe variëteiten groenten te planten om zo snel mogelijk van verse vitaminen te genieten en op te scheppen bij hun buren, of verkopen zelfs het overschot op de markt wanneer de prijs van groenten nog steeds hoog is. Voor anderen is al deze haast nutteloos, ze zijn er vast van overtuigd dat de vroegsten nooit de heerlijkste en niet de meest vruchtbare zijn, waarvan er natuurlijk heel veel waarheid is. En deze anderen wachten geduldig op het rijpen van late variëteiten, die in de regel worden onderscheiden door de hoogste opbrengsten, de meest intense smaak en de grootste maten. En soms gecombineerd al deze kenmerken.

Dit alles is natuurlijk van toepassing op tomaten. Hier groeien alleen laat rijpende variëteiten van tomaten in de open grond van de middelste riem en meer noordelijke gebieden zijn beladen met een grote kans dat je niet kunt wachten op de oogst. Daarom werden sommige variëteiten speciaal gemaakt voor de zuidelijke regio's van Rusland, waar een warm najaar het mogelijk maakt om het groeiseizoen van tomaten te verlengen en grote opbrengsten tomaten te krijgen in september en soms in oktober in open omstandigheden. Tomaat Titan, de kenmerken en beschrijving van de variëteit waarvan in dit artikel wordt gepresenteerd, behoort tot dergelijke tomaten.

Rasbeschrijving

Het is een vrij oude variëteit aan tomaten, die in de vroege jaren 80 van de vorige eeuw werd verkregen door kwekers van een experimenteel veredelingsstation in de stad Krymsk, Krasnodar Territory, een onderdeel van het onderzoekinstituut voor wijnbouw en tuinbouw in de Noord-Kaukasus.

Waar beter om te groeien

In 1986 werd de tomatenvariëteit Titan opgenomen in het Staatsregister van Rusland met aanbevelingen voor de teelt in de open grond van de Noord-Kaukasus. Aangezien de variëteit is ontworpen om hoofdzakelijk in het open veld te worden geteeld, is het nauwelijks zinvol om aan te bevelen om deze te kweken in kasomstandigheden in meer noordelijke regio's. In kassen zijn de lichtomstandigheden inderdaad altijd iets lager dan in open grond, en het voedingsgebied is er minder dan wat deze variëteit vereist.

Waarschuwing! Daarom zijn uitspraken - aanbevelingen over de mogelijkheid om tomaten Titan te laten groeien in kameromstandigheden of op loggia's alleen omdat de struiken worden gekenmerkt door een kleine omvang er bijzonder vreemd uitzien.

Voor de binnencondities vandaag creëerde een groot aantal speciale variëteiten die enig gebrek aan licht kunnen verdragen en zich goed kunnen ontwikkelen en goede opbrengsten geven in een beperkt bodemvolume. Hoewel deze omstandigheden volledig onaanvaardbaar zijn voor Titan-tomaten.

Tomaatstruiken

Planten zijn variëteiten van tomaten worden echt gekenmerkt door een kleine hoogte, ongeveer 40-50 cm. Tomaat Titan is bepalend en zelfs stammend. Dit betekent dat de ontwikkeling van de struik is voltooid na de vorming van een bepaald aantal fruitborstels, en aan de bovenkant is er altijd een kwast met fruit en geen groene scheut.

De struiken zelf zijn sterk, met een dikke centrale stengel en grote groene bladeren. Het aantal gevormde scheuten en bladeren is gemiddeld, dus het ras hoeft niet te worden gestaard, vooral niet als het in de volle grond wordt gekweekt. De eerste bloemkwast wordt gevormd na 5 of 7 bladeren. De volgende penselen worden om de 2 vellen gelegd.

Rijpen en oogsten

Rang Titan is verschillende late rijping van de vrucht - ze beginnen pas na 120-135 dagen na het verschijnen van volledige scheuten te rijpen.

Voor oude variëteiten kon de opbrengst van tomaat Titan niet alleen goed genoemd worden, maar zelfs opnemen. Gemiddeld kun je van één struik 2 tot 3 kg fruit krijgen, en met goede zorg 4 kg tomaten krijgen en krijgen.

Zelfs als je kijkt naar het aantal verhandelbare vruchten, gaat het van 5,5 tot 8 kg per vierkante meter. Zeer goede prestaties voor de variëteit, gefokt in de jaren 80 van de vorige eeuw.

Ziekteresistentie

Maar in termen van resistentie tegen ongunstige omgevingsfactoren zijn Titan-variëteiten niet up-to-par. Ze zijn zeer vatbaar voor Phytophthora en zijn vatbaar voor Stolbur. Naast de bijna verhoute, vezelige pulp, die vruchten kenmerkt die worden aangetast door een virus genaamd stolbur, hardt de vrucht van dit ras vaak uit in de tomaten van deze variëteit. Ze worden gekenmerkt door een matige weerstand tegen macrosporia en septoria.

Bovendien houden Titan-tomaten niet van lage temperaturen en zijn ze vaak onderhevig aan invasies van ongedierte. Echter, met al deze kenmerken, evenals de neiging om fruit te kraken, zondigen vele oude variëteiten van tomaten. Het is om deze redenen dat fokkers in de afgelopen decennia veel werk hebben verricht aan de teelt van verbeterde rassen die zullen worden gespaard van veel van de tekortkomingen.

Korte beschrijving van de nieuwe variëteit

Met tomaat heeft Tomato Titan ook serieus gewerkt en aanzienlijke verbeteringen in veel kenmerken aangebracht. Toegegeven, dit is al een nieuwe variëteit gebleken en het werd Pink Titanium genoemd.

Het werd al in 2000 op hetzelfde experimentele selectiebureau van de stad Krymsk in het Krasnodar-gebied gefokt, maar in dit geval zijn de auteurs van deze nieuwigheid van tomaten algemeen bekend: Egisheva EM, Goryainova OD. en Lukyanenko O.A.

Het werd in 2006 in het nationale register geregistreerd en het gebied dat wordt aanbevolen voor de teelt van deze tomaat in het open veld, is uitgebreid dankzij de opname van de regio Neder-Wolga.

De kenmerken van de tomatenstruiken zelf bleven vergelijkbaar met die van de Titan-variëteit - standaard, bepalend, laag. Maar de wachttijden voor de oogst zijn afgenomen - Rose Titanium kan veilig worden toegeschreven aan het midden van het seizoen en zelfs halverwege de vroege rassen. Vanaf de opkomst van zaailingen tot de eerste rijpe vruchten, gaan ongeveer 100-115 dagen voorbij.

Kwekers slaagden er in om Rose Titanium uit tomaten te halen en de opbrengst te verhogen in vergelijking met de vorige variëteit. Gemiddeld kan een vierkante meter beplanting 8-10 worden verzameld, en tot een maximum van 12,5 kg tomaten.

En nog belangrijker - het was mogelijk om de weerstand van tomaten tegen ongunstige omstandigheden en ziekten te vergroten. Tomaten Roze titanium is niet langer vatbaar voor stolbur-schade en de weerstand tegen andere ziekten is aanzienlijk toegenomen. Tomaten van dit ras hebben een hoge opbrengst aan commercieel fruit - tot wel 95%. Tomaten zijn niet vatbaar voor kraken en om rot te bestrijden.

Fruitkarakteristiek

Aangezien het ras Pink Titan tot op zekere hoogte een verbeterde kopie is van de Titan-tomaat, worden de kenmerken van de tomaten van beide variëteiten hieronder weergegeven, voor het gemak samengevat in één tabel.

Kenmerken van tomaten

Rang Titan

Pink Titan-variëteit

vorm

rondje

Rond, correct

kleur

het rood

het roze

vlees

Vrij strak

sappig

schil

glad

Glad, dun

Grootte, gewicht

77-141 gram

91-168 (maximaal 214)

Smaakkenmerken

excellent

excellent

Het aantal zaadnesten

3-8

Meer dan 4

Droge materie

5%

4,0 - 6,2%

Totale suikerinhoud

2,0-3,0%

2,0 -3,4%

afspraak

Voor tomatenpreparaten

Voor tomatenpreparaten

transporteerbaarheid

excellent

excellent

Er kan ook worden opgemerkt dat de tomaten van beide variëteiten worden onderscheiden door voldoende uniformiteit van de vruchten, evenals hun goede conservering, hetgeen geschikt is voor industriële teelt en inblikken van blanco's.

Kenmerken van groeien

Het is raadzaam om tomaten van beide variëteiten te kweken via zaailingen, hoewel Pink Titan vanwege de vroege rijpheid direct in de kas kan worden gezaaid om tomatenstruiken later naar permanente bedden te transplanteren.

Voor Titan is het noodzakelijk om heel wat aanvullende maatregelen te nemen om het te beschermen tegen ziekten vanaf de eerste dagen van de landing op open terrein. De eenvoudigste manier om de behandeling te gebruiken is Phytosporin. Dit biologische hulpmiddel is absoluut ongevaarlijk voor de mens, maar werkt effectief tegen de meeste ziekten van de nachtschade.

Omdat de struiken van beide variëteiten klein zijn, hebben ze geen kousenband of schop nodig. Ze worden op de bedden geplant, met een dichtheid van niet meer dan 4-5 planten per vierkante meter, anders hebben de tomaten mogelijk niet genoeg voeding en licht.

Beoordelingen tuiniers

Tomaten van deze variëteiten zijn niet erg populair bij tuinders, hoewel Pink Titan positieve feedback geeft.

Elena, 49 jaar oud, Khadyzhensk Tomaatzaailingen Titan was de meest luxueuze van alles wat ik plantte - grote bladeren van donkergroene kleur waren versierd met stevige stevige en dikke stengels. Na het planten in de grond begonnen de bladeren echter te krullen in tubuli en de bloei was erg zwak. Ook fruit was zwak en met tegenzin vastgebonden. Ik gebruik helemaal geen chemische meststoffen, ik voer of met humus, of met gist, of as. Ik besloot met dit cijfer de stikstofbevattende stoffen volledig te verlaten en aan het einde van het seizoen gebruikte ik alleen as. De situatie werd een beetje beter, maar de vruchten waren nog steeds soort van smakeloos, en de helft van hen was getroffen door toprot Olga, 50, Astrakhan Zaait de Pink Titan tomaat toevallig - ze groef in haar aantekeningen dat ze ooit was gegroeid, en hij vond het leuk. Tomaten zijn erg onder de indruk van hun grootte, sommige waren tot 300 - 400 gram. Ik hield ook erg van hun smaak - ze waren zoet en zo heerlijk zoals ze in de oude variëteiten waren. Het enige minpuntje dat kan worden opgemerkt, is dat ze een beetje gebarsten zijn. Maar misschien ben ik zelf de schuldige, omdat ik te slim was met water geven. "Natalya, 46 jaar oud, Volgodonsk." Ik probeerde Pink Titan en Pink Souvenir te planten - kleine tomaten en er is ook niets bijzonders in smaak.

conclusie

Misschien was de verscheidenheid aan tomaten Titan voor de vorige eeuw heel aantrekkelijk, maar nu er een overvloed aan tomaten beschikbaar is, is het logischer om de variëteit Pink Titan te laten groeien. Het is meer resistent en zelfs hogere opbrengsten.

Pin
Send
Share
Send
Send