Recepten

Tkemali met tomatenpuree: een recept

Pin
Send
Share
Send
Send


Voor elke culinaire specialist is de bereiding van de saus, en meer nog de voorbereiding op de winter, bijna het belangrijkste van alle culinaire processen. Tkemali-saus is een typische vertegenwoordiger van de Georgische keuken en voor de vervaardiging ervan zijn verschillende ingrediënten nodig die alleen op het grondgebied van Georgië en in het zuiden groeien. Maar dit betekent niet dat er op het grotere grondgebied van Rusland geen mogelijkheid is om zo'n saus te maken.

De meeste van de populaire recepten zijn omgezet naar lokale omstandigheden door vindingrijke gastvrouwen. En tkemali saus was geen uitzondering. In Rusland zijn gerechten en sauzen met tomaten al lang populair. Ze worden vaak zelfs toegevoegd aan gerechten die ze oorspronkelijk helemaal niet bevatten. Een recept met tomatenpuree is bedacht om tkemali-saus te maken en het was zo succesvol dat het zelfs het klassieke Kaukasische recept overtrof. Als u deze saus eenmaal in de winter heeft geprobeerd, is het onwaarschijnlijk dat u later een dergelijke bereiding kunt weigeren.

Tomaten of tomatenpuree

De gemakkelijkste manier om tkemali-saus voor dit recept te bereiden is van kant-en-klare tomatenpuree die in de winkels wordt verkocht. De dikke consistentie voldoet het best aan de culinaire vereisten die nodig zijn om de saus te bereiden. Maar een goede tomatenpuree is soms moeilijk te vinden. Aan de andere kant, als je je eigen persoonlijke plot hebt met een groot aantal tomaten erop, dan moeten ze ongetwijfeld worden gebruikt om tomatenpuree met je eigen handen te maken.

Het is belangrijk! Er zijn verschillende manieren om tomatenpuree te maken van verse tomaten en een van de meest traditionele, waarbij geen speciale keukenapparatuur nodig is, zal hier worden overwogen.

Volgens dit recept moeten de tomaten goed worden gewassen in stromend water, in stukken worden gesneden, een bepaalde hoeveelheid in een sauspan zonder vloeistof doen en op warmte worden gezet.

Al snel produceren de tomaten sap en bezinken ze. Voeg na het mengen nog een portie tomaten toe en wacht tot het sap weer opvalt. Dus doe het totdat de hele pan tot de top gevuld is met de tomatenmassa. Voortdurend roeren met een houten lepel of spatel, breng de massa aan de kook en kook gedurende ongeveer 20 minuten op laag vuur. Daarna kan het sap worden afgetapt, zorgvuldig worden gefilterd door een vergiet en van de resterende massa pasta blijven maken.

Om dit te doen, moet u het op een laag vuur blijven houden, af en toe roeren, totdat de inhoud van de pan 5-6 keer afneemt. Meng de gekookte tomatenpuree met zout. Volgens het recept voor 1 kg afgewerkte tomatenpuree moet je 90 gram grof zout toevoegen.

Vereiste componenten

Dus, wat heb je nodig om tkemali-saus te maken met tomatenpuree voor de winter? Alle componenten zijn vrij toegankelijk en zullen u waarschijnlijk geen vragen stellen. Maar de smaak van de saus zal zeer harmonieus zijn, en de smaakmaker kan worden gebruikt als een toevoeging aan vlees en voor het maken van voorgerechten, bijvoorbeeld de beroemde Kharcho-soep.

Het recept heeft geen beperkingen voor het gebruik van een bepaald soort pruim, maar het is wenselijk dat het zuur is voor de smaak. Ideale pruim. De laatste jaren groeien veel amateur-tuinders hun culturele vormen in hun percelen, dus van eind juli tot september-oktober zijn deze vruchten gemakkelijk te vinden op de markt of met vrienden.

Waarschuwing! De verhoudingen van dit recept zijn wenselijk om nauwkeurig waar te nemen en als het totale aantal ingrediënten te groot voor u is, kan alles met de helft worden verminderd.
  • Kerspruim of pruim zure - 4 kg;
  • Tomatenpuree - 700 gram;
  • Knoflook - 300 gram;
  • Hete rode peper - 3 peulen;
  • Korianderzaadjes - een halve kop;
  • Gekorrelde suiker - 1,5 glazen;
  • Zout - 60 gram.

Je hebt ook water nodig, je moet het innemen zodat je in eerste instantie de vruchten van de kersenpruim alleen met je hoofd kunt bedekken.

LET OP! In plaats van korianderzaad kan je ongeveer evenveel geplette koriander innemen.

Productie stappen

De allereerste fase in de productie van saus - de moeilijkste. Het is noodzakelijk om de kersenpruim goed te spoelen met pruim in stromend water, giet het in een geëmailleerde pan en zet het op matig vuur. Na het koken kort laten koken - letterlijk 4-5 minuten en onmiddellijk het fruit weggooien in een vergiet. Nadat u de overtollige vloeistof hebt afgetapt en een beetje afgekoeld, verwijdert u de kersenpruim uit het zaad, wrijf het door een vergiet of door een zeef.

LET OP! Het is zeldzaam, maar het kan gebeuren dat kersenpruim of pruim nog steeds rauw genoeg zijn om vrij van stenen te zijn. Dit moet worden gebruikt om het proces te vergemakkelijken.

Dientengevolge, zou u vrij een vloeibare fruitmassa moeten krijgen.

Verdeel in het volgende stadium de knoflook en verdeel hem in kruidnagels en haal de hete peper uit de zaadkamers en staarten. Maal beide componenten met een vleesmolen of blender. Voeg tomatenpuree toe zonder het op enigerlei wijze te verdunnen. Voeg aan het einde van het plantaardige mengsel de korianderzaden, suiker en zout toe en meng alles grondig.

Meng in het laatste stadium het groente- en fruitmengsel, roer en zet op middelhoog vuur. Na het koken ongeveer 20 minuten laten koken. De saus moet eruit zien als een dunne zure room.

Het is belangrijk! Als je om wat voor reden dan ook de pasta in dit recept wilt vervangen door tomatensap, dan moet je de afgewerkte massa minstens 40-50 minuten koken.

Om het voor de winter te bewaren, wordt de ontvangen tkemali-saus heet ontsmet met gesteriliseerde blikjes. Het is gedraaid met metalen steriele doppen, zowel normaal als met schroefdraad.

Er is niets moeilijks in het bereiden van de tkemalisaus volgens dit recept, maar je kunt je gasten verrassen met zelfgemaakte heerlijke saus voor feestelijke gerechten.

Pin
Send
Share
Send
Send