Tuinieren

Top dressing van bessen in de herfst

Bij elke datsja zijn verschillende bessenstruiken. Smakelijk, geurig, voedzaam, genezend - met alleen de kenmerken die tuinliefhebbers niet geven aan schoonheidsspecialisten in de tuin van geurige bessen.

Sommigen geloven dat het groeien de moeite niet waard is. En beperkt tot drenken, bessen plukken en droge takken snoeien. Maar bij de ontwikkeling van de bessenstruik speelt voeding een grote rol. Meststof wordt meer dan eens op het gewas toegepast.

Belangrijke periodes:

 • op het moment van bloei;
 • op het moment van actieve groei van de struik;
 • wanneer bessen worden gegoten;
 • in de herfst wanneer het oogsten voltooid is.

In het artikel zullen we aandacht besteden aan de verzorging van de bes na de oogst, namelijk de herfstvoeding.

De waarde van herfstbontstruiken

Gebrek aan voedingscomponenten zal ertoe leiden dat de plant zal verzwakken. Dit zal worden weerspiegeld in een daling van de opbrengst en de grootte van bessen, frequente ziekten en plagen. Geen enkele tuinier wil dat zijn krenten dezelfde kenmerken hebben. Om dit te voorkomen, helpt u op competente wijze aan alle vereisten van de landbouwtechniek te voldoen. Daarom moeten alle soorten verbanden op tijd en correct worden aangebracht.

Top dressing krenten in de herfst is erg belangrijk. Immers, na het verzamelen van de bessen, is het noodzakelijk om de struiken klaar te maken voor de volgende vruchtzetting, en op dit moment is er een leging van nieuwe fruitknoppen.

Tijdens het seizoen worden voedingsstoffen uit de bodem volledig besteed aan de ontwikkeling en vruchtvorming van de struik. En nieuwe bessen worden voornamelijk gevormd op jonge scheuten. En om volgend jaar een oogst van hoogwaardige bessen te krijgen, is het nodig om krenten te voeden.

Het belang van de herfstvoeding wordt veroorzaakt door de agrotechniek van het kweken van de cultuur. Fruitheesters worden niet elk jaar opnieuw geplant. De bodemvruchtbaarheid is aan het einde van het vruchtseizoen aanzienlijk verminderd en de plant heeft een tekort aan essentiële voedingsstoffen.

Maar herfstdressing is niet alleen belangrijk voor de volgende zomer. Krenten moeten overwinteren. Hoe meer voedingsstoffen het ophoopt, hoe meer vertrouwen dat de plant de winterkou zal weerstaan. Sommige tuiniers beweren dat het met goede herfstvoeding niet nodig is om de takken voor de winter te buigen.

Het is belangrijk! Krenten zullen zelfs bij een temperatuur van -30 ° C overleven in het geval van voldoende voedingsstoffen.

Voldoende dikte van de stengel zorgt voor bescherming van de struik.

Het derde aspect, dat niet mag worden vergeten. Aalbes levert vitamines, niet alleen in de bessen. Bladeren en twijgen hebben ook helende eigenschappen. Maar om ervoor te zorgen dat de voorraad vitaminen niet opdroogt, moet deze worden aangevuld. Om dit te doen, en te voeren tijdens het groeiseizoen van de bes.

Hoe voer je herfstvoeding uit?

Elke operatie om voor de krenten te zorgen, analfabeet of op het verkeerde moment uitgevoerd, kan leiden tot de dood van de struik. Daarom moet de herfstdressing correct worden uitgevoerd, niet alleen technisch, maar ook duidelijk bestand tegen de samenstelling van ingrediënten. Hoe kunt u aalbessen in de herfstmaanden bevruchten?

De volgorde van componenten is als volgt:

 1. Aanvankelijk stikstofbevattend. Het effect van stikstofkunstmest verschijnt vrij snel. Het resultaat zal na een week zichtbaar zijn. De struik begint te groeien, de knoppen worden wakker en de scheuten worden dikker.
 2. De volgende herfst is kunstmest voor krenten biologisch.

  Het is gemaakt in het midden van oktober in twee fasen. Het eerste deel is verspreid over de plant en opgegraven met een zaaidiepte van 20 cm. De aarde in de cirkel nabij het vat wordt genivelleerd met een hark. Het tweede deel is aangelegd op het oppervlak van de grond rond de bessenstruik. Voor de herfstvoeding zijn rijpe compost, rotte mest of vogelpoep geschikt. Maak onder één struik 6 kg organische meststof.

De tuinman moet niet vergeten dat hij krenten bevrucht, en zich strikt aan de regels van het voeren van de bessen. Root top dressing kan alleen worden gemaakt na het bevochtigen van de grond! Dit kan een goede herfstregen of een pre-irrigatie van bessenstruiken zijn. Het dichten van organisch materiaal in droge grond veroorzaakt brandwonden aan het wortelsysteem. Hoe het de plant zal beïnvloeden, kunt u gemakkelijk raden. De samenstelling die de struik moet bemesten, moet een minimum aan chloor bevatten. Een element dat in de grond komt wordt opgenomen door de wortels en heeft een negatieve invloed op de groei en ontwikkeling van krenten.

Het is belangrijk! Voordat u herfstproducten maakt, moet u de struik inspecteren.

Dit is niet alleen een voorzorgsmaatregel, maar ook een hulpmiddel bij een snelle benadering van aalsbos meststof. De plant kan worden aangetast door plagen (bladluis, mijt). In dit geval, bes eerst, verwerken carbofos. Op een emmer water moet 70 g van de stof worden opgelost. En ga dan verder met het voederen van de struik. Hoe de krenten te voeden in de herfst tot de overwintering van de plant was succesvol? En hoe de componenten correct te verdelen?

Leg eerst de organische meststof, zoals hierboven beschreven. Houd tegelijkertijd een straal aan van minimaal 0,5 meter vanaf het midden van de struik van de zwarte bes. Bestrooi vervolgens organische houtachtige as. Het geeft de plant kalium en sporenelementen, die zeer noodzakelijk zijn voor struiken. Nog steeds onder elke plant, wordt 100 g superfosfaat verdeeld onder elke plant en alleen dan wordt de kunstmest begraven in de grond, zorgvuldig gravende de bijna-stamcirkel. Dan wordt de grond mulch en overvloedig gedrenkt. Het is noodzakelijk dat het water niet minder dan 50 cm diep in de grond is geïnfiltreerd.

Deze hoeveelheid kunstmest kan als gemiddeld worden beschouwd. De hoeveelheid organisch materiaal moet worden berekend op basis van de vruchtbaarheid van de bodem. Op arm land moet de dosis worden verhoogd.

Alternatieve meststoffen

In sommige gebieden hebben tuinlieden een tekort aan organische meststoffen. Niet altijd is de juiste hoeveelheid compost, mest of vogelpoep aanwezig. In dit geval komen planten de sideraten te hulp. Ze worden "groene meststoffen" genoemd. In het voorjaar worden erwten, lupine of wikke geplant tussen de krenten tussen rijen. Met het begin van de herfst wordt de groene massa opgegraven met de grond en gelijkmatig verdeeld in cirkels met een bijna stam.

Tuinders beschouwen herfstbladeren van bessen als een goed alternatief voor biologisch. Voor de bereiding van een voedingsoplossing in een emmer water:

 • kaliumpermanganaat in een hoeveelheid van 5 g;
 • boorzuur - 3 g;
 • kopersulfaat - 40 g

Deze samenstelling wordt besproeid met struiken. Past deze optie niet, dan kunt u de toekomstige oogst verzorgen met behulp van gistmeststoffen. De overblijfselen van brood vermengd met gehakt gras, giet water en laat het mengsel gisten. Langs de omtrek van de cirkel met de nabije put wordt een groef gemaakt en wordt meststof aangebracht.

Elk soort herfstdressing zal een rol spelen. Currant zal je een goede oogst van grote gezonde bessen bedanken.