Recepten

Tkemali-recept voor de winter in het Georgisch

De Georgische keuken is zeer divers en interessant, zoals Georgië zelf. Alleen sauzen zijn de moeite waard. Traditionele Georgische tkemali-saus kan elk gerecht aanvullen en het ongebruikelijk en hartig maken. Deze saus wordt meestal geserveerd met vlees en gevogelte. Maar niet minder goed, het wordt gecombineerd met eventuele bijgerechten. In dit artikel wil ik enkele klassieke kookopties voor tkemali in het Georgisch bespreken met een foto.

De geheimen van het koken van heerlijke tkemali

Om de saus ongelooflijk aromatisch en smakelijk te maken, moet je eenvoudige regels volgen:

 1. Voor de bereiding van geschikte pruimen of kersenpruimen van welke kleur dan ook. Het belangrijkste is dat de vruchten niet erg stevig zijn, maar tegelijkertijd niet overrijp zijn.
 2. Niet alle specerijen zijn geschikt voor deze bereiding. Het beste van alles tkemali is een aanvulling op hete peper, koriander en hop-suneli. De combinatie van deze smaakmakers geeft de saus de gewenste smaak en aroma.
 3. Voor sommige recepten moet je de pruim van de huid verwijderen. Om dit te doen, hoeft u alleen maar de bessen te verbranden met kokend water of ze een paar minuten in heet water te laten weken. Na dergelijke procedures kan de huid gemakkelijk uit de kersenpruim worden verwijderd.
 4. Het is niet raadzaam om de saus te lang te koken. Hierdoor zal de smaak alleen maar lijden en zullen de vitamines gewoon verdampen.
 5. Aangezien tkemali een natuurlijke samenstelling heeft, is het toegestaan ​​om een ​​niet-scherpe blanke te gebruiken, zelfs voor kinderen. Natuurlijk niet onafhankelijk, maar met het hoofdgerecht.

Het klassieke recept tkemali van gele kersenpruim

Het is zeer zeldzaam om traditionele tkemali te vinden. Meestal voegen chefs aan de saus allerlei soorten specerijen en groenten toe die het alleen maar beter maken. Alle bestaande recepten tellen gewoon niet mee. Daarom beschouwen we alleen de meest populaire opties voor klassieke sausbereiding die zelfs onervaren koks kunnen doen.

De gele pruim begint eind juni te rijpen. Het is noodzakelijk om dit moment niet te missen en zorg ervoor dat u er voor de winter een smakelijke billet uit kookt. Van de gele pruim tkemali blijkt het heel helder en aantrekkelijk. Om dit zonnige gerecht te bereiden, hebt u de volgende ingrediënten nodig:

 • rijpe gele kersenpruim - één kilogram;
 • knoflook - twee of drie koppen;
 • voedsel zout naar smaak;
 • kristalsuiker - ongeveer 50 gram;
 • hete rode peper - een middelgrote pod;
 • een bosje verse koriander of 50 gram droog;
 • een bosje verse dille;
 • gemalen koriander - een theelepel.

Koken Georgische saus:

 1. Kersenpruimen en gedroogd op een handdoek. Daarna halen we de zaden uit de bessen en slaan de vruchten door een vleesmolen. Of je kunt pruim snel malen met een blender.
 2. Giet de vruchtenpuree in een steelpan met een dikke bodem, voeg suiker en zout toe aan dezelfde plaats en zet de container in brand. In deze vorm van aardappelpuree moet je ongeveer 8 minuten koken.
 3. Ondertussen kun je de knoflook pellen, de kruiden wassen en de nodige kruiden bereiden. Knoflook kan ook worden gemalen met een blender en fijngehakte groenen met een mes.
 4. Voeg na 8 minuten alle bereide ingrediënten toe aan het kokende mengsel. Meng alles goed en kook voor een paar minuten.
 5. In dit stadium moet je de saus proberen voor zout en specerijen. U kunt aan uw smaak toevoegen wat er ontbreekt.
 6. Dan kunt u beginnen met het seame van de saus. Het wordt heet gestort op gesteriliseerde potten en flessen (glas). De containers worden vervolgens gesloten met gesteriliseerde deksels.

Tip! Je kunt een beetje saus achterlaten en het na koeling opeten.

Georgische recept tkemali saus in een slowcooker

De meeste huisvrouwen zijn al zo gewend aan multicookers dat ze praktisch geen potten of pannen gebruiken. Tkemali-saus kan ook gemakkelijk en snel worden bereid met dit prachtige apparaat. Maar hiervoor heeft u een speciaal recept nodig dat de knuppel helpt zijn smaak en hartige geur te behouden.

Om tkemali in een slow cooker te bereiden, moet je voorbereiden:

 • eventuele pruimen (kan enigszins groenig zijn) - één kilogram;
 • verse knoflook - minstens 6 kruidnagels;
 • hete rode peper - een pod;
 • 70% azijn - per liter tkemali één theelepel;
 • een bosje peterselie en dille;
 • hop-suneli - 2 of 3 eetlepels;
 • zout en suiker naar wens.

Deze saus is als volgt bereid:

 1. Pruimen, dille, peterselie en gepelde knoflook worden gewassen onder stromend water en verspreid op een vergiet om alle overtollige vloeistof af te tappen.
 2. Daarna verwijderen we het bot van elke bes.
 3. Alle bereide ingrediënten worden in een slowcooker geplaatst en vervolgens gemalen met een blender. Als je bang bent om de kom te beschadigen, hak de pruimen dan met groen en knoflook in een aparte bak.
 4. Nu moet je aan de massa zout toevoegen, alle bereide specerijen, suiker en zout. Gooi ook, indien gewenst, gehakte hete pepers.
 5. Schakel de modus "Quenching" in en kook het werkstuk gedurende minstens 1,5 uur.
 6. Als de staaf klaar is, giet je de hete saus over de gesteriliseerde blikken en rol je de met tin gesteriliseerde deksels op.
 7. De containers worden omgedraaid, gewikkeld in een deken en gewacht totdat de conservering volledig is afgekoeld. Daarna kunnen de banken naar een koele plaats worden verplaatst of in de koelkast worden bewaard.

Waarschuwing! Onder de juiste omstandigheden kan het werkstuk minstens 2 jaar worden bewaard.

Hoe tkemali te koken met paprika

Het hoofdingrediënt in de saus is pruimen. Maar niet alleen hangt van hen af ​​wat de smaak van deze Georgische delicatesse zal zijn. Veel hangt af van allerlei additieven. Er kan bijvoorbeeld een zeer smakelijke billet worden bereid met de toevoeging van tomaten, paprika's en appels van verschillende variëteiten. Velen koken tkemali met Bulgaarse peper. Deze groente heeft een ongewone smaak die de populaire saus alleen smakelijker maakt.

Dus, bereid eerst de nodige componenten voor:

 • elke pruim of kersenpruim - een kilogram;
 • paprika - 0,4 kilogram;
 • verse knoflook - twee hoofden;
 • hete rode peper - twee peulen;
 • specerijen en kruiden naar uw smaak;
 • kristalsuiker en zout.

Je kunt tkemali als volgt bereiden uit pruim en peper:

 1. Eerst moet je alle groenten en pruimen wassen. Vervolgens worden de botten uit de pruimen verwijderd en met behulp van een mixer of vleesmolen in pruimenpuree omgezet.
 2. Bulgaarse en hete pepers worden op dezelfde manier geplet en dan knoflook.
 3. De voorbereide massa moet door een zeef worden gemalen om maximale homogeniteit te bereiken.
 4. Leg vervolgens de pruimensaus op het vuur en breng aan de kook.
 5. Voeg vervolgens de nodige kruiden en zout toe met suiker volgens uw smaakvoorkeuren.
 6. Daarna worden de tkemali nog eens 20 minuten gekookt en begint de pruimensaus onmiddellijk te rollen. Neem hiervoor alleen gesteriliseerde potten en deksels.

conclusie

Georgiërs bereiden tkemali niet voor op de winter volgens een specifiek recept. Ze experimenteren vaak door verschillende kruiden en groenten toe te voegen aan pruimensauzen. Je kunt dus een prachtig stuk maken van wat er voorhanden is. Op zijn beurt hebben we ook het recept uit Georgia verbeterd door onze favoriete specerijen toe te voegen. Elke saus is op zijn eigen manier interessant. In dit artikel hebben we slechts een paar variaties van deze prachtige delicatesse gezien. Zorg ervoor dat je een paar potten met tkemali maakt voor de winter. Je familie zal de gekookte saus niet lang laten staan.