Tuinieren

Oesterzwammen kweken in de kelder

Pin
Send
Share
Send
Send


Oesterzwammen zijn een nuttig en smakelijk product dat wordt gebruikt om verschillende gerechten te bereiden. Deze paddenstoelen groeien in bossen op de middelste rijstrook, maar worden met een aantal indicatoren thuis verkregen. Er zijn verschillende manieren om oesterzwammen te kweken in de kelder. De keuze voor een geschikte methode hangt af van de grootte van de ruimte en de beschikbaarheid van de benodigde materialen.

Oyster-functies

Oesterzwammen zijn witte of grijze paddenstoelen die in afzonderlijke groepen op dood hout groeien. De maten van de doppen van champignons zijn 5-25 cm, met het voorzien van de nodige voorwaarden duurt de vrucht van het mycelium een ​​jaar.

Oesterzwammen bevatten eiwitten, vitamine C- en B-groepen, calcium, ijzer en fosfor. Hun calorische inhoud is 33 kcal per 100 g product. In vergelijking met champignons worden ze als nuttiger beschouwd vanwege de rijke samenstelling.

Het gebruik van oesterzwammen bevordert de immuniteit en onderdrukking van kankercellen. Ze staan ​​ook bekend om hun antioxiderende en antibacteriële eigenschappen. Deze paddestoelen zijn nuttig voor bloedarmoede, hoge zuurgraad van de maag en hoge bloeddruk.

Het is belangrijk! Voordat het als voedsel wordt gebruikt, wordt de warmtebehandeling van champignons uitgevoerd, waardoor schadelijke toxines kunnen worden verwijderd.

Oesterzwammen moeten met voorzichtigheid worden gegeten, omdat ze in een verhoogde hoeveelheid een overgevoelige reactie van het lichaam veroorzaken.

Kieming voorwaarden

Oesterzwammen groeien onder bepaalde omstandigheden:

 • Constante temperatuur variërend van 17 tot 28 ° C. Toegestane temperatuurschommelingen van niet meer dan 1-2 ° C. Bij significantere verschillen kan het mycelium afsterven.
 • Vochtigheidsniveau meer dan 50%. Het optimale vochtgehalte voor de groei van schimmels is 70-90%.
 • Verlichting. In een bepaald stadium heeft het mycelium toegang tot licht nodig. Daarom moet je in de kelder het verlichtingssysteem uitrusten.
 • Ventilatie.

Toegang tot verse lucht wordt geboden door een ventilatiesysteem of door de kelder te luchten.

Voorbereidende fase

Voor het kweken van oesterzwammen geschikte kelder of kelder. In de voorbereidende fase worden het schimmelmycelium en het substraat onafhankelijk gekocht of vervaardigd. De ruimte is noodzakelijk voorbereid, deze is gedesinfecteerd en indien nodig is apparatuur geïnstalleerd.

De keuze van de methode van cultivatie

In de kelder vindt oesterkweek in de kelder plaats op een van de volgende manieren:

 • in zakken;
 • op stronken;
 • andere beschikbare materialen.

De handigste methode om te groeien is het gebruik van zakken. Het is het beste om sterke plastic zakken te kiezen van 40x60 cm of 50x100 cm. Zakken met paddenstoelen worden in rijen of op rekken geplaatst, ze worden in een kleine ruimte opgehangen.

Onder natuurlijke omstandigheden ontkiemen oesterzwammen op stronken. In de kelder ontkiemen paddestoelen op niet te oud hout. Als de stronk gedroogd is, wordt hij een week in een emmer water voorweekt.

Tip! Oesterzwam groeit snel op berk, esp, populier, esp, eik, lijsterbes, walnoot.

U kunt het substraat ook in een plastic fles met een inhoud van 5 liter of een andere geschikte container plaatsen.

Mycelium krijgen

Plantmateriaal voor het kweken van paddenstoelen is mycelium. Het kan worden gekocht bij bedrijven die zich bezighouden met het kweken van oesterzwammen op industriële schaal. Dergelijke bedrijven leiden mycelium af van sporen in het laboratorium.

Als er stukjes oesterzwam zijn, kun je het mycelium zelf krijgen. Ten eerste worden ze gedesinfecteerd door behandeling met waterstofperoxide. Vervolgens wordt de paddestoel boven de vlam geplaatst in een reageerbuis met voedingsmedium (havermout of aardappelagar).

Het is belangrijk! Om thuis mycelium te verkrijgen is steriele apparatuur vereist.

Mycelium wordt 2-3 weken bewaard in een donkere kelder bij een temperatuur van 24 ° C, waarna je het kunt planten.

In de kelder kunt u de volgende soorten oesterzwammen kweken:

 • vaak (groeit in natuurlijke omstandigheden op stronken, heeft wit vlees);
 • roze (gekenmerkt door snelle groei en thermofiel);
 • Oester (een waardevol type paddenstoel met een vrucht van mauve, blauw of bruin);
 • stammen NK-35, 420, K-12, R-20, enz. (dergelijke paddestoelen werden met kunstmatige middelen verkregen en onderscheiden zich door hoge opbrengsten).

Substraat voorbereiding

Oesterzwammen ontkiemen op het substraat, dat wordt gekocht in afgewerkte vorm of onafhankelijk wordt gedaan. In de vorm van een substraat voor schimmels zijn de volgende materialen:

 • gerst of tarwestro;
 • zonnebloem schil;
 • gemalen maïsstengels en kolven;
 • zaagsel.

Het substraat wordt verbrijzeld in fracties van niet meer dan 5 cm, waarna de basis wordt gedesinfecteerd om schimmelvorming en schadelijke micro-organismen te voorkomen:

 1. De fijngemaakte materialen worden in een metalen vat geplaatst en gevuld met water in een verhouding van 1: 2.
 2. Massa in brand gestoken en 2 uur gekookt.
 3. Water wordt afgevoerd en het substraat wordt afgekoeld en afgetapt.

Kelderarrangement

Voor het kweken van oesterzwammen moet een kelder worden voorbereid. Deze kamer moet aan de volgende vereisten voldoen:

 • het vermogen om de vereiste temperatuur te handhaven;
 • stabiele vochtigheidsindicatoren;
 • desinfectie van alle oppervlakken;
 • de aanwezigheid van lichtbronnen;
 • ventilatie.

Voordat oesterzwammen in de kelder worden geplant, wordt een aantal voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd:

 • de vloer moet worden betonnen om de kans op verspreiding van schimmels op de champignons te verkleinen;
 • muren en plafond moeten worden ontkalkt;
 • vlak voor het kweken van de champignons wordt de kamer bespoten met bleekmiddel en 2 dagen weggelaten;
 • na verwerking wordt de ruimte meerdere dagen geventileerd.

Voor het kweken van champignons in de kelder en het handhaven van een constante temperatuur, wordt het aanbevolen om een ​​verwarming te installeren. Indien nodig kan de vochtigheid worden verhoogd door de muren en de vloer met water te besproeien.

De verlichting wordt verzorgd door fluorescente daglichtapparaten. Op elke unit zijn lampen geïnstalleerd met een vermogen van 40 watt.

Groeiende bestelling

Het groeiproces omvat drie hoofdfasen. Eerst worden paddestoelblokken gevormd die het substraat en het mycelium bevatten. Vervolgens gaan de oesterzwammen door de fasen van broeden en actief vruchtlichamen. In elk van deze fasen worden de noodzakelijke voorwaarden geboden.

Vorming van paddestoelblokken

De eerste stap in het proces van het kweken van paddenstoelen is het vormen van blokken. Schimmelblokken zijn bijzondere bedden waarop oesterzwammen ontkiemen. Bij het planten in zakken worden ze achtereenvolgens gevuld met substraat en mycelium. In dit geval is de bovenste en onderste laag het substraat.

Tip! Voor elke 5 cm substraat wordt een laag mycelium met een dikte van 50 mm gemaakt.

In de geprepareerde zakken worden om de 10 cm kleine sneden gemaakt waardoor de paddestoelen ontkiemen. Als plastic flessen worden gebruikt, wordt het landen van oesterzwammen op dezelfde manier gedaan. Gaten moeten in de tank worden gemaakt.

Om een ​​goede oogst op de stobben te krijgen, moet je eerst gaten maken van 6 cm diep en 10 cm in diameter, dan wordt daar het paddestoelmycelium geplaatst en wordt de stronk bedekt met een gezaagde houten schijf. Stompen bedekt met folie en achtergelaten in de kelder.

Incubatieperiode

Gedurende de eerste 10-14 dagen prolifereert mycelium. Tijdens de incubatieperiode zijn de noodzakelijke groeiomstandigheden verzekerd:

 • temperatuur 20-24 ° С, maar niet meer dan 28 ° С;
 • vochtigheid 90-95;
 • gebrek aan extra ventilatie, wat bijdraagt ​​aan de accumulatie van koolstofdioxide;
 • gebrek aan verlichting.
Het is belangrijk! Oesterzwammen worden 1-2 keer per dag met warm water gedurende de gehele vruchtperiode besproeid.

Op de tweede dag vormen zich witte vlekken op het substraat, wat de ontwikkeling van mycelium aangeeft. Aan het einde van de incubatieperiode wordt het paddestoelblok wit. Geef binnen 5 dagen de nodige voorwaarden voor de verdere groei van oesterzwammen.

Periode van actieve groei

Actieve vruchtzetting begint onder de volgende omstandigheden:

 • temperatuur 17-20 ° C;
 • vochtigheid 85-90%;
 • verlichting van de orde van 100 lx / sq. m. gedurende 12 uur.

Luchtcirculatie is zeker voorzien die het mogelijk maakt om het teveel aan koolstofdioxide te elimineren. Bij het kweken van oesterzwammen in zakken, worden extra sneden gemaakt om de kieming van paddenstoelen te garanderen.

oogst

De eerste oogst van oesterzwammen wordt anderhalve maand na het planten geoogst. Paddestoelen netjes gesneden aan de basis, zodat de dop en paddestoel niet worden beschadigd. Om hun houdbaarheid te verlengen, worden oesterzwammen onmiddellijk door het hele gezin verwijderd.

Waarschuwing! Ongeveer 1 kg champignons wordt verzameld van 1 kg mycelium.

De tweede golf van vruchtlichamen begint in een week na de eerste oogst. Tijdens deze periode worden 70% minder paddenstoelen geoogst ten opzichte van de eerste golf. Na nog een paar dagen kiemen de paddenstoelen weer, maar de opbrengst van het blok is aanzienlijk verminderd.

Oesterzwammen worden opgeslagen in de koelkast, waar ze onmiddellijk na het snijden worden geplaatst. Het is niet aan te raden om de paddenstoelen te weken, het is voldoende om ze onder stromend water te wassen. Verse oesterzwammen worden 5 dagen in de koelkast bewaard.

Champignons kunnen in plastic containers worden geplaatst of voor hen in papier worden gewikkeld. Daarna wordt de houdbaarheid verlengd tot 3 weken.

Bevroren oesterzwammen worden gedurende 10 maanden bewaard. Om de paddenstoelen zo op te slaan dat u ze niet hoeft te wassen, volstaat het om besmetting met een stuk doek te elimineren.

conclusie

Het kweken van oesterzwammen kan een van hun hobby's of een winstgevende onderneming zijn. Deze paddenstoelen zijn rijk aan voedingsstoffen en hebben, mits matig gebruikt, een positief effect op de menselijke gezondheid.

Oesterzwammen worden geteeld in de kelder, die zorgvuldig moet worden voorbereid. Om een ​​goede oogst te krijgen, is het noodzakelijk om een ​​aantal indicatoren te geven: temperatuur, vochtigheid en licht.

Pin
Send
Share
Send
Send