Tuinieren

Nitroammofosk - instructies voor gebruik

Pin
Send
Share
Send
Send


Mineralen zijn nodig voor planten voor actieve groei en vruchtvorming. Vooral effectief zijn complexe meststoffen, inclusief vitale elementen voor planten. Een van hen is nitroammofoska, geschikt voor het voeren van elk type gewas.

Kunstmest samenstelling

De samenstelling van nitroammofoski omvat drie hoofdcomponenten: stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). NPK-complex beïnvloedt rechtstreeks de groei en vruchtbaarheid van tuinbouwgewassen.

Meststof bestaat uit kleine korrels van een grijs-roze bloem, goed oplosbaar in water. De tint varieert met partij en fabrikant.

Stikstof draagt ​​bij aan de vorming van groene massa in planten, de doorgang van fotosynthese en metabolisme. Met een tekort aan stikstof vertraagt ​​de groei van gewassen, wat hun uiterlijk beïnvloedt. Als gevolg hiervan wordt het groeiseizoen ingekort en het rendement verlaagd.

In de periode van ontwikkeling vereist het planten fosfor. Het spoorelement is betrokken bij celdeling en het opbouwen van het wortelstelsel. Bij een gebrek aan fosforveranderingen sterven de kleuren en de vorm van de bladeren af ​​van de wortels.

Kalium beïnvloedt de opbrengst, smaak van fruit en plant immuniteit. Het tekort vermindert de weerstand van planten tegen ziekten en plagen. Een dergelijke toplaag tijdens actieve groei is vooral belangrijk. Kalium wordt in de herfst geïntroduceerd om de winterhardheid van struiken en bomen te vergroten.

Het is belangrijk! Het gebruik van meststoffen nitroammofoska in de tuin is mogelijk in elk stadium van de groei van gewassen. Daarom is bemesting met nitroammofosky uitgevoerd gedurende de gehele periode van het groeiseizoen van planten.

In de nitroammofoska worden vormen gepresenteerd die naadloos door planten worden opgenomen. Fosfor is beschikbaar in drie verbindingen, ze beginnen actief te werken na gebruik. De hoofdverbinding is monocalciumfosfaat, dat oplosbaar is in water en zich niet ophoopt in de bodem.

Voor- en nadelen

Nitroammofosk - effectieve meststof die voordelen biedt bij correct gebruik. Bij het gebruik van een stof moet u rekening houden met de voor- en nadelen ervan.

Voordelen van nitroammofoski:

 • hoge concentratie van nuttige mineralen;
 • de aanwezigheid van een complex van stoffen dat nodig is voor de ontwikkeling van gewassen;
 • goede oplosbaarheid in water;
 • thuis opslag;
 • behoud van structuur en kleur binnen de houdbaarheidsperiode.
 • opbrengststijging tot 70%;
 • een verscheidenheid aan toepassingen;
 • redelijke prijs.

De belangrijkste nadelen zijn:

 • heeft een kunstmatige oorsprong;
 • korte houdbaarheid (niet meer dan 6 maanden vanaf de fabricagedatum);
 • langdurig gebruik leidt tot ophoping van nitraten in de bodem en planten;
 • de noodzaak om te voldoen aan de opslagvoorschriften vanwege ontvlambaarheid en explosiviteit.

Rassen en analogen

Afhankelijk van de concentratie van werkzame stoffen komen verschillende soorten nitroammofosca vrij. Ze worden op verschillende grondsoorten gebruikt.

De meest voorkomende is meststof 16:16:16. Het gehalte van elk van de hoofdcomponenten is 16%, de totale hoeveelheid bruikbare stoffen is meer dan 50%. Meststof is universeel en geschikt voor elke grond. Soms is de aanduiding 1: 1: 1, die een gelijke verhouding van basismaterialen weergeeft.

Het is belangrijk! Samenstelling 16:16:16 is universeel: het wordt gebruikt voor het zaaien van meststoffen, het voeden van zaailingen en volwassen planten.

Op bodems met een tekort aan fosfor en kalium wordt de samenstelling 8:24:24 gebruikt. Hun totale inhoud bereikt 40% of meer. Topdressing is effectief voor wortelgewassen, wintergewassen, aardappelen, geschikt voor regio's met frequente regens. Het wordt in de bodem gebracht na het oogsten van granen en peulvruchten.

Als de grond rijk aan fosfor is, gebruik dan een nitroammofosku in de samenstelling van 21: 0.1: 21 of 17: 0.1: 28. Op andere grondsoorten wordt het gebruikt voor het planten van koolzaad, voedergewassen, suikerbieten, zonnebloemen.

Fabrikanten produceren nitroammofosku, waarvan de samenstelling rekening houdt met de kenmerken van een bepaalde regio. In de regio Voronezh implementeert u meststoffen 15:15:20 en 13:13:24. De lokale bodem bevat weinig kalium en dit verband biedt hoge opbrengsten.

Nitroammofoska heeft vergelijkbare analogen in samenstelling:

 • NPK. Naast de belangrijkste drie elementen bevat zwavel. Het heeft een soortgelijk effect op planten.
 • Ammophoska. Meststof is verrijkt met zwavel en magnesium. Geschikt voor het verwerken van gewassen in gesloten grond.
 • Nitrophoska. Naast het hoofdcomplex bevat magnesium. Bevat stikstofvormen, snel uit de grond gewassen.
 • Nitroammophos. Bevat geen kalium, wat de reikwijdte beperkt.

Volgorde van gebruik

Het gebruik van meststoffen nitroammofoska mogelijk vóór het planten van gewassen of tijdens hun groeiseizoen. De beste resultaten worden verkregen op zwarte aarde met een hoog vochtgehalte.

Als de bodem een ​​dichte structuur heeft, is de penetratie van voedingsstoffen langzamer. Chernozem en zware kleigrond is beter om te bevruchten in de herfst. In lichte bodemmeststof toegepast in de lente.

Planten worden in elk stadium behandeld. De laatste dressing wordt 3 weken vóór de oogst uitgevoerd. De toedieningssnelheid is afhankelijk van het type cultuur.

tomaten

Na behandeling met nitroammophoska wordt de immuniteit van tomaten versterkt, hun groei en vruchtvorming versneld. De meststof wordt gecombineerd met andere stoffen die kalium en fosfor bevatten: superfosfaat, kaliumsulfaat.

De volgorde van de tomatenschors bestaat uit verschillende fasen:

 • 2 weken na transplantatie naar een broeikas of naar een open gebied;
 • een maand na de eerste behandeling;
 • bij het vormen van eierstokken.

Bereid voor de eerste voeding een oplossing voor die bestaat uit 1 el. l. stoffen op een grote emmer water. Onder de struik giet 0,5 liter.

De volgende behandeling wordt bereid in combinatie met organisch. Een emmer water van 10 liter heeft een eetlepel kunstmest en 0,5 kg vogeluitwerpselen nodig.

Voeg voor de derde voeding naast nitroammofoske 1 eetl. l. natrium humate. Het resulterende hulpmiddel wordt onder de wortel van planten gebracht.

komkommers

Het gebruik van meststof nitroammofoska voor komkommers verhoogt het aantal eierstokken en de vruchtduur. Het voeren van komkommers bestaat uit twee fasen:

 • introductie in de grond voordat de cultuur wordt geplant;
 • water geven voor het verschijnen van de eierstokken.

Op 1 plein. Voor de bodem is 30 g stof nodig. Om de eierstokken te vormen, moeten komkommers worden bewaterd met een oplossing bestaande uit 1 el. l. meststof voor 5 liter water. Het tarief van fondsen voor elke struik is 0,5 liter.

aardappelen

Nitroammofosku gebruikt bij het poten van aardappelen. In elke goed geplaatste 1 theelepel. stoffen die vermengd zijn met de grond. Topdressing versnelt de vorming en groei van wortels.

Gepofte aardappelen worden bewaterd. Voeg aan 20 liter water 2 eetlepels toe. l. stoffen.

Paprika's en aubergines

Solanova-gewassen worden in de lente gevoed. Vorm na 3 weken na de landing in de grond een voedingsoplossing, bestaande uit 40 g meststof op een grote emmer water.

Topdressing stimuleert de vruchtvorming van paprika's en aubergines, verbetert de smaak en kwaliteit van het fruit. De behandeling wordt 's morgens of' s avonds uitgevoerd.

Bessen en fruitgewassen

Nitroammofosku wordt gebruikt voor het radicaal voeren van vruchtdragende struiken en bomen. Gebruikspercentages worden als volgt bepaald:

 • 400 g voor appel, peer, pruim en andere fruitbomen;
 • 50 g voor frambozen;
 • 70 g voor kruisbessen en bessenstruiken;
 • 30 gram voor aardbeien.

Substantie close-up in het landingsterrein. Tijdens het seizoen worden struiken en bomen besproeid met een oplossing. In 10 liter water werd nitroammofosku toegevoegd in een hoeveelheid van 10 g

De wijngaard wordt ook behandeld met een voedingsoplossing per blad. De concentratie van de stof is 2 el. l. op een grote emmer water.

Bloemen en kamerplanten

In het voorjaar wordt het bloembed enkele weken nadat de scheut verschijnt, gevoerd. Meststof geschikt voor eenjarige planten en vaste planten. 30 g is genoeg voor 10 liter water.

Wanneer knoppen worden gevormd, wordt een meer geconcentreerde oplossing bereid, inclusief 50 g kunstmest. Aanvullende verwerking wordt uitgevoerd tijdens de bloeiperiode.

Top dressing voor tuinrozen is vooral effectief. Het is beter om de rozen te voeden in de lente en de herfst, en tijdens het seizoen is het voldoende om de oplossing te sproeien.

Kamerplanten worden besproeid met een oplossing bestaande uit 20 g kunstmest per 5 liter water. Verwerking bevordert de bloei.

Veiligheidsmaatregelen

Nitroammofoska behoort tot de 3e klasse van veiligheid. Als u de gebruiksvoorschriften en opslag overtreedt, veroorzaakt de stof schade aan mens, plant en het milieu.

Regels voor het gebruik van nitroammofoski:

 • Verwarm de meststof niet. Bewaar het in een ruimte met een temperatuur van minder dan + 30 ° C. Laat de substantie niet in de buurt van een kachel, fornuis of andere warmtebronnen.
 • Bewaak de luchtvochtigheid in de opslagruimte. De maximale waarde is 50%.
 • Laat nitroammofosku niet achter op stoffen die gemakkelijk ontvlambaar zijn (hout, papier). Het is het beste om het op te slaan in een gebouw van baksteen of ander vuurvast materiaal.
 • Bewaar de stof niet in de buurt van andere meststoffen om het verschijnen van een chemische reactie te voorkomen.
 • Transportbemesting door grondtransport in overeenstemming met het temperatuurregime.
 • Gebruik vóór de vervaldatum.
 • Dosering volgens geaccepteerde normen.
 • Gebruik handschoenen, laat geen meststof in de slijmvliezen, de huid of de luchtwegen terechtkomen. Raadpleeg een arts als een allergische reactie of vergiftiging optreedt.
 • Na het aanbrengen van meststof nitroammofoska in de tuin op te slaan op plaatsen die niet toegankelijk zijn voor kinderen en huisdieren.

conclusie

Nitroammofoska is een complexe meststof waarvan het gebruik een positief effect heeft op planten. Stof draagt ​​bij in overeenstemming met de voorschriften. Onder voorbehoud van de regels voor opslag en gebruik van meststoffen is niet schadelijk voor mens en milieu.

Pin
Send
Share
Send
Send