Bloemen

Calceolaria: foto hoe te groeien

Pin
Send
Share
Send
Send


Er zijn zulke bloeiende planten die niet aan iedereen worden gegeven om te groeien, en helemaal niet omdat ze heel moeilijk te zaaien zijn of een speciale, uiterst complexe verzorging nodig hebben. Eenvoudig, het kweken van hen vereist vooral geduld en geduld. Aan de andere kant, als blijkt dat het kweekproces tot een overwinnende bloei leidt, kan een persoon "ziek worden" met deze bloemen voor een zeer lange tijd. Dit is hoe ze fans en verzamelaars van vele unieke en exotische planten worden. Onder dergelijke vertegenwoordigers van het plantenrijk kunnen worden genoemd Saintpaulia, Gloxinia, Fuchsia en vele andere charmante bloemen.

Natuurlijk is een van de meest opvallende voorbeelden van dergelijke planten calceolaria. Velen beschouwen het niet als een eenjarige, maar zelfs een eenmalige bloem, die na de bloei moet worden weggegooid, omdat er niets meer van te verwachten valt. Maar dit is niet helemaal waar. Inderdaad, om na de bloei calceolaria te behouden en bovendien om er herhaaldelijk uit te bloeien, is het nodig om veel kracht en geduld toe te passen. En niet onder alle omstandigheden is het mogelijk. En het kweken van calceolaria uit zaden thuis is ook geen gemakkelijke taak die geduld en zorg van je vereist. Na alle kenmerken en vereisten van deze niet-standaardbloem te hebben bestudeerd, kan iemand echter zonder onnodige stress in staat zijn om calceolaria precies de omstandigheden te bieden waarin deze comfortabel en goed zal zijn.

Fabriek beschrijving

Het geslacht Calceolaria behoort tot de familie Nornikovye en er zijn verschillende honderden verschillende soorten bekend. Echter, thuis en op de percelen, wordt gewoonlijk alleen calceolaria gekweekt in amid bloemrijke en talrijke hybride vormen. Homeland plants zijn de landen van Zuid- en Midden-Amerika - Argentinië, Chili, Ecuador. De meeste soorten groeien uitsluitend in Ecuador.

De naam van het geslacht kan vanuit het Latijn als "kleine schoen" worden vertaald. Inderdaad, de oorspronkelijke vorm van de bloem veroorzaakt enige associaties met deze schoen. Calceolaria planten kunnen verschillende hoogten hebben - van 10 tot 50 cm., Sessile bladeren, gelegen op een rechtopstaande stengel, vormen vaak iets als een rozet. De bladeren kunnen verschillende vormen hebben, maar ze moeten aan beide zijden bedekt zijn met behaardheid. De bloemen bestaan ​​als het ware uit twee lippen, en de bovenste is zo onontwikkeld dat deze bijna onmerkbaar is, maar de onderste lijkt op een enigszins afgeplatte ballon. Kleurkleuring is zeer helder en gevarieerd. Geel, oranje, crème en verschillende tinten rood zijn overheersend, maar lila, roze en blauw kunnen voorkomen. Calceolaria-kleur kan uniform zijn, maar vaker in verschillende tinten met originele patronen, zoals op de foto (tijger, marmer, met vlekken van verschillende grootte tegen een achtergrond van contrasterende kleur).

Waarschuwing! De bloeitijd is sterk afhankelijk van de detentievoorwaarden en kan van 6-8 weken tot 5-7 maanden duren.

Zaden blijven heel snel levensvatbaar, van één tot twee jaar. Daarom is het het beste mogelijk om calceolaria te laten groeien door eigen, vers geoogste zaden te zaaien. De zaden zijn niet alleen klein, maar de kleinste - ongeveer 1, 000 gram zit in 1 gram. Daarom verkopen veel zaadfabrikanten hun speciale korrels voor gemakkelijk zaaien.

Zaadteelt

Misschien is het kweken van calceolaria uit zaden verwant aan een of andere kunst, omdat het resultaat vaak erg onvoorspelbaar is. Spruiten kunnen en zullen sterven in het ontwikkelingsproces, kunnen zich in een verscheidenheid van tijd ontwikkelen en als ze bloeien, kunnen de grootte, vorm en kleur van bloemen sterk verschillen van wat u verwacht. Maar in elk geval kan dit proces betoveren. Bovendien kan het vanaf het moment van opkomst van calceolaria-zaailingen tot de bloei van de eerste knoppen 4 tot 8 maanden duren en dit zou klaar moeten zijn. Soorten bloeien ongeveer zes maanden na het zaaien, maar hybride calceolaria is zo vluchtig dat het heel moeilijk is om de bloeitijd te voorspellen. Bovendien hangt het sterk af van de detentievoorwaarden en van de acties van een amateurkweker. Maar nu over alles in orde.

Zaaiende zaden

Het is nauwelijks mogelijk voor iemand om calceolaria zaden in open grond te zaaien. Allereerst omwille van de microscopiciteit van hun grootte, en ook omdat deze plant op de een of andere manier in ons land niet wordt geaccepteerd om in bloembedden te groeien. Het wordt meestal gekweekt om kamers, balkons te versieren of in de zomer geplant in bloempotten of speciale bloempotten buiten, maar in een bloeiende staat.

Calceolaria wordt uitsluitend door zaailingen geteeld, omdat het, zoals hierboven vermeld, een uitzonderlijk lang groeiseizoen heeft. Daarom zul je geduld moeten hebben, anders kun je gewoon niet wachten op de bloei van calceolaria die uit zaad is gegroeid.

  • Voor het zaaien van zaden van calceolaria, is het noodzakelijk om een ​​zeer lichte en luchtdoorlatende grond te bereiden met een neutrale of licht zure reactie. Veenpannen zijn ideaal voor het zaaien van zaden.
  • In gewone grond voor zaailingen is het wenselijk om klein vermiculiet toe te voegen in een verhouding van acht tot één. Vóór het zaaien moet de grond worden bevochtigd en bij voorkeur bedekt met fijn gecalcineerd zand.
  • De capaciteit voor zaaien kan vrij klein en ondiep zijn, omdat de zaailingen van calceolaria nauwelijks in een vergrootglas kunnen worden gezien.
  • Probeer de zaadjes gelijkmatig over het oppervlak van de aarde / het zand te spuiten, in geen geval met aarde besproeid en niet in de schaduw.
  • Als u zaden in korrels zaait, is het het beste om ze na het zaaien overvloedig uit een spuit te bevochtigen. Anders kan de schaal zo sterk zijn dat de spruiten er niet door kunnen breken en de zaden niet zullen ontkiemen. Zaden Calceolaria voor ontkieming vereist licht!
  • Boven de tank met gewassen is het noodzakelijk om af te dekken met een transparant deksel of plastic. In zo'n geïmproviseerde broeikas moeten zaden en zaailingen vrij lang leven, dus is het het beste om het gemakkelijk te maken om de zaailingen te bekijken en ze regelmatig te luchten.
  • Na het zaaien wordt de container met calceolaria op een lichte, optioneel warme plaats geplaatst. Het ontkiemt goed bij + 18 ° + 20 ° С, en zelfs als de temperatuur daalt tot + 12 ° + 14 ° С.
  • Gemiddeld ontkiemen zaden vrij snel, spruiten van vers geoogste zaden verschijnen al na 4-5 dagen, het is logisch om tot twee weken op zaailingen te wachten. Als ze na twee weken niet zijn verschenen, is het nutteloos om niet langer te wachten - hoogstwaarschijnlijk waren de zaden te laat. Met de zaden gekocht in winkels, is dit vaak het geval.

Zaaddatums

Wanneer is het het beste om calceolaria-zaden te zaaien? Er is waarschijnlijk geen definitief antwoord op deze vraag. Als je wilt proberen om calceolaria in de tuin te planten om de site te versieren, dan is het het beste om zaden voor zaailingen te planten in een van de wintermaanden, niet later dan maart. Houd er echter rekening mee dat Calceolaria niet van directe zon en hitte houdt, dus als u het tijdens de zomerperiode schaduw en relatieve koelte kunt bieden, is dit logisch.

Over het algemeen wordt Calceolaria halverwege de zomer gezaaid voor de bloei in de lente en maart-april voor de herfstbloei. Het is tijdens deze periodes dat er meestal een gebrek aan bloemen is, dus de bloei van Calceolaria is van harte welkom.

Maar u kunt het bijna op elk moment van het jaar inzaaien, afhankelijk van wanneer u bloeiende planten wilt hebben. Het is het beste om je te concentreren op een periode van 6 maanden, die meestal loopt van het zaaien van zaden tot bloei. Maar planten kunnen een paar weken of zelfs maanden eerder of later dan de geplande datum bloeien. Dit zijn calceolaria - en het is moeilijk om er iets aan te doen.

Zorg voor gewassen voor de bloei

Bij het verschijnen van scheuten is het mogelijk om alleen blij te zijn - er zijn geen aanvullende acties nodig om te ondernemen. Polyethyleen of bedekken met een container met zaden kan in geen geval worden verwijderd, maar zorg ervoor dat de "broeikas" één of twee keer per dag wordt geventileerd, waarbij condensaat uit het deksel wordt verwijderd.

Tip! Als u geen tijd hebt om calceolaria-zaailingen vaak te bezoeken, kunt u met een naald verschillende gaten maken voor ventilatie in het deksel.

Het is noodzakelijk om met uiterste zorg water te geven, het is beter om een ​​pipet of een spuit langs de randen van de container te gebruiken, zodat er geen water op de roosters komt. De eerste keer kan men niet eerder dan een week na het zaaien water geven en in de toekomst heel voorzichtig zijn met deze procedure. Omdat calceolaria-spruiten kunnen afsterven door zowel wateroverlast als uitdroging. En de bladeren van zelfs volwassen planten uit de baai of uitdroging worden niet meer hersteld.

Maar misschien wel het belangrijkste is de naleving van het juiste temperatuurregime. Calceolaria voelt zich het beste bij een temperatuur van + 14 ° + 17 ° C. Als de omgevingsluchttemperatuur niet hoger is dan + 18 ° C en u de polyethyleen afdekking niet verwijdert, kunt u deze niet vaker dan eens per week en zeer matig water geven.

Aanvullende dekking van februari tot oktober, zelfs op de noordelijke vensterbank, is hoogstwaarschijnlijk niet vereist. Maar van november tot januari kan highlighting de conditie en ontwikkeling van calceolaria verbeteren.

Calceolaria houden van hoge luchtvochtigheid, maar ze kunnen absoluut niet worden bespoten. Aangezien de bladeren behaard snel rot zijn. Daarom is de inhoud van jonge planten onder de film zo lang mogelijk, tot aan de oogst, meer dan gerechtvaardigd - hierdoor kun je je minder zorgen maken over hun juiste ontwikkeling.

Het is belangrijk! Als de zaailingen niet genoeg licht hebben en ze toch beginnen uit te rekken en uit elkaar te vallen, is het aan te raden om de grond voorzichtig te gieten tot het niveau van de zaadlobben.

Ongeveer een maand na het ontkiemen, na het verschijnen van twee echte bladeren, moeten scheuten worden geplant. Ze zijn nog steeds erg klein op deze leeftijd, dus je kunt een pincet gebruiken. Maar ondanks zijn delicate uiterlijk, tolereert calceolaria een pluk vrij goed. Om de spruiten van calceolaria te verdiepen bij het plukken op de allereerste bladeren. Elke transplantatie helpt planten veel sneller groeien. Al 5-8 dagen na het plukken gaat calceolaria merkbaar omhoog.

Tip! Daarom, als het u lijkt dat Calceolaria volledig is opgehouden te groeien, probeer het dan te zitten.

Houd er wel rekening mee dat de potten voor het plukken vrij klein moeten zijn. Voor het eerst passen 100 ml kopjes. Vergeet aan de onderkant niet om een ​​grote laag drainage te plaatsen - geëxpandeerde klei, schuimplastic. Bodem kan op dezelfde manier worden gebruikt als voor het planten van zaden.

Als je calceolaria in grote containers tegelijkertijd probeert te planten, dan zal het hoogstwaarschijnlijk niet in staat zijn om een ​​grote hoeveelheid grond tegelijkertijd te beheersen en zal het snel afsterven. Maar na anderhalve maand moet de calceolariae opnieuw getransplanteerd worden in verse grond, al in een fles van 200 ml.

Geen voedingen voor de eerste twee of drie maanden van groei van calceolaria zijn vereist.

Over het algemeen zijn de eerste twee maanden van groei het moeilijkst voor calceolaria. Gedurende deze periode lijkt het erop dat het helemaal niet groeit en zich niet ontwikkelt. Maar als u deze keer overleeft, na de tweede transplantatie, zal calceolaria zich goed ontwikkelen en u verrassen met zijn uiterlijk. In gunstige omstandigheden, aan het einde van de derde maand, kunnen knoppen op de planten verschijnen. Ze worden gevormd op de top van alleen de meest centrale spruit, en in het begin zijn er misschien maar een paar, maar na verloop van tijd kan een calceolaria een heel bos van enkele tientallen bloemen vormen.

Vanaf het verschijnen van de eerste knoppen tot volle bloei kan het enkele weken duren. Als er meer dan drie maanden verstreken zijn sinds het moment van opkomst, en de calceolaria geen haast heeft om te bloeien, dan kunt u proberen het te transplanteren in een iets grotere container met verse aarde. Elke transplantatie heeft een positief effect op de ontwikkeling van calceolaria en kan de vorming van knoppen stimuleren. Vanaf het moment dat de knoppen verschijnen, wordt aanbevolen Calceolaria eens per week te voeden met een halve dosis kunstmest.

Calceolaria kan snel bloeien en gedurende een lange tijd tot 6-8 maanden in lichte schaduw, hoge luchtvochtigheid en koele lucht. Onder andere omstandigheden kunt u nauwelijks genieten van de bloei van meer dan een maand.

De bloei verlaten

Zelfs vóór de vorming van knoppen kunnen zich tussen de bladeren van calceolaria kleine extra scheuten, stiefkinderen vormen. Ze worden aanbevolen verwijderd, omdat na deze procedure de knoppen groter worden en de bloemen groter worden.

Na de bloei drogen de bladeren van calceolaria vaak uit en verschrompelen ze, maar verse scheuten en rozetten verschijnen meestal in de bladoksels. Onmiddellijk na de bloei moet calceolaria worden gesneden en gedurende enkele maanden op een donkere en koele plaats worden geplaatst, tot + 5 ° С. Inspecteer de planten regelmatig en wanneer er nieuwe jonge scheuten verschijnen, plaatst u de calceolaria-potten op een helderder plek. Vernieuw de vorige zorg en de calceolaria zal opnieuw bloeien, hoewel de bloei niet zo overvloedig zal zijn als de eerste keer.

Calceolaria kan vrij eenvoudig worden vermeerderd door te knippen. Om dit te doen, scheidt u zorgvuldig de jonge scheuten of snijdt u het bovenste deel van de centrale scheut af en plant u in een mengsel van zand en turf. Topstekken dekken beter de glazen pot af voor een betere beworteling.

Natuurlijk lijkt het erop dat de teelt van calceolaria de moeite niet waard is. Maar als je in staat bent om haar te voorzien van geschikte omstandigheden van gedeeltelijke schaduw en verkoeling, dan zul je zeker slagen, en tijdens de bloei zul je je zelfs de moeilijkheden niet herinneren die je aan het begin van de reis moest doorstaan.

Bekijk de video: 80. Calceolaria Lady's purse plant (December 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send