Tuinieren

Zwarte bes Gulliver

Pin
Send
Share
Send
Send


Zwarte bes Gulliver verkregen door Russische fokkers. De variëteit brengt grote smakelijke bessen, rijk aan vitaminen en antioxidanten. De cultuur is bestand tegen droogte en wintervorst, tolereert voorjaarsvorst zonder opbrengstverlies.

Kenmerken van een variëteit

Zwarte bes Gulliver gefokt in de Bryansk regio. Sinds 2000 is de variëteit Gulliver aanwezig in het rijksregister. Het wordt geteeld in de regio Midden- en Noordwest, maar ook in de regio Wolga.

Beschrijving van het ras en de fotobessen Gulliver:

 • vroege rijping;
 • de periode vanaf het verschijnen van bloeiwijzen tot het oogsten varieert van 55 tot 67 dagen;
 • sterk groeiende struik;
 • krachtige gebogen takken;
 • gerimpelde plaat;
 • middelgrote borstels bevatten 9 tot 17 bessen.

Kenmerkend voor Gulliver-variëteit:

 • ronde vorm;
 • gewicht van 1,7 tot 6 g;
 • zwarte kleur;
 • glanzend oppervlak;
 • gemiddelde huiddikte;
 • zoetzure smaak;
 • ascorbinezuurgehalte - 156 mg;
 • evaluatie van smaak - 4,4 punten.

Van de struikvariëteiten verzamelt Gulliver 2,5 tot 3,5 kg bessen. Door de duurzame huidbespanning kan het transport worden verdragen.

Gulliver-variëteiten worden vers en ingeblikt gebruikt. Van hen ontvangen componenten voor vitaminedranken, vullingen voor pastei. De bessen zijn bevroren, ze zijn gemaakt van confituur, jam en vruchtenmoes. De bladeren worden gestoomd voor het maken van kruidenthee.

Winterhardheidsgraad is -28 ° C. Volgens beoordelingen brengt bes Gulliver zwaardere winters onder de sneeuwbedekking door.

Plantencultuur

Zwarte bes Gulliver groeit goed in verlichte gebieden. Meststoffen worden aangebracht voordat ze in de grond worden geplant. Zaailingen worden gekocht in erkende kwekerijen of ontvangen onafhankelijk van de hoofdstruik.

Een plaats kiezen

Op een plaats groeit krenten Gulliver voor 12-15 jaar.

Het is belangrijk! De variëteit is zelfvruchtbaar en vereist geen beplantingsbestuiver.

Cultuur geeft de voorkeur aan vruchtbare leemachtige grond. Als de grond een hoge zuurgraad heeft, wordt deze verkleind door kalk toe te voegen.

Om de zanderige bodem langer vochtig te houden, is het bij het graven noodzakelijk om turf en humus aan te brengen. De samenstelling van zware kleigronden is verbeterd met behulp van groot rivierzand.

Krenten worden geplant aan de zuid- of zuidwestkant van het perceel. De plaats is zonnig gekozen en beschermd tegen de wind. Voor het planten van cultuur passen laaglanden niet, waar koude lucht en vocht zich ophopen.

Zaailingen voorbereiding

Gulliver-bessen worden gekocht in kwekerijen of bij vertrouwde leveranciers. Kwalitatieve jonge boompjes hebben wortels van 15 - 20 cm lang zonder gezwellen en beschadigingen. De optimale plantlengte is 30 cm, het aantal scheuten is van 1 tot 3.

Als de bes Gulliver al op de plot groeit, kunnen zaailingen onafhankelijk worden verkregen. Grade Gulliver gepropageerd door het verdelen van de struik, stekken of gelaagdheid.

Wanneer de bes wordt overgeplant, wordt zijn wortelstok verdeeld in delen met een scherp mes. Elke nieuwe struik moet verschillende sterke wortels hebben. Plaatsen gesneden met versnipperde houtskool.

Voor broedvarianten kiezen Gulliver stekken voor scheuten van 20 cm lang en 5 mm dik. In de herfst worden ze afgesneden van de struik en in een bak gevuld met nat zand geplaatst. Gedurende 3 maanden worden de stekken op een temperatuur van +3 ° C gehouden, dan in de sneeuw begraven of tot de lente in de kelder gelaten. Nadat de sneeuw gesmolten is, worden de stekken in de grond geplant.

Om in de herfst zaailingenvariëteiten Gulliver te krijgen, gebruikt u de gelaagdheid. In het voorjaar worden takken van twee jaar naar de grond gebogen en met beugels vastgezet. Schiet in slaap in de grond, mulch met humus en regelmatig bewaterd tijdens het seizoen. In de herfst worden de lagen gescheiden van de bush en overgebracht naar de geselecteerde locatie.

Volgorde van werk

Aalbessen Gulliver geplant in eind september of in april. Voorbereiding van beplantingsputten begint 2-3 weken voor het planten. Als je de krenten onmiddellijk in een gat doet, zal de zaailing beschadigd raken als de grond bezinkt.

De volgorde van het planten van zwarte bessen:

 1. Graaf het gebied, voeg 7 kg humus en 1,5 liter houtas per 1 vierkant toe. m.
 2. Bereid een kuil van 40 cm diep en 50 cm in diameter.
 3. Plant de krenten na 2-3 weken. Verdiept de wortelhals met 4 cm.
 4. Geef de plant water met warm water.
 5. Snijd de scheuten, laat 2-3 gezonde toppen.

Omdat Gulliver struiken krachtig zijn, worden ze geplant op een afstand van 1,5 m van bomen en struiken.

Na het planten worden de struiken twee keer per week bewaterd. De grond is bedekt met humus. In de winter scharrelen struiken. Ter bescherming tegen bevriezing zijn jonge planten bedekt met agrofibre.

zorg

Hoewel zwarte bessen als een niet-pretentieus gewas worden beschouwd, biedt reguliere zorg hoge opbrengsten. Tijdens het seizoen is het voldoende om de struiken water te geven en te voeden met voedingsstoffen. Preventieve behandelingen helpen de verspreiding van ziekten en plagen te voorkomen.

watering

De hoeveelheid eierstokken en de kwaliteit van de oogst van zwarte bessen zijn afhankelijk van de invoer van vocht. Overtollig vocht is schadelijk voor de wortels, omdat het tot hun verval leidt. Gebruik voor irrigatie water dat is neergeslagen en opgewarmd in vaten.

Intensieve watergift wordt gegeven in de volgende stadia van ontwikkeling van zwarte bessen:

 • tijdens de vorming van bloeiwijzen begin juni;
 • tijdens het rijpen van bessen in juli.

Op 1 plein. m maak 25 liter water. Voor besproeiing op een afstand van 30 cm rond de bus een groefdiepte van 10 cm maken. Wanneer vocht wordt geabsorbeerd, wordt het losmaken uitgevoerd om de luchtuitwisseling in de grond te verbeteren. Het verminderen van het aantal irrigaties helpt de grondmulch met humus of turf.

Top dressing

Zwarte bes Gulliver wordt gevoed met mineralen en organisch materiaal. Bij het bemesten in de plantkuil worden planten een paar seizoenen van voedingsstoffen voorzien. Begin in het derde jaar de krenten volledig te voeden.

In het vroege voorjaar passen ze ureum, ammoniumnitraat of andere stikstofhoudende meststoffen toe. De norm voor jonge struiken is 40 g, voor volwassen bessen 25 g. Meststof wordt in de grond begraven tot een diepte van 30 cm. Stikstof draagt ​​bij aan het verschijnen van nieuwe scheuten en bladeren. Gebruik in plaats van ureum ook mengmest, die onder de struiken wordt gegoten.

Tip! In de zomer worden stikstofsupplementen weggegooid ten gunste van kalium- en fosfaatmeststoffen.

In een emmer van 10 liter met water los je 60 g superfosfaat en 20 g kaliumzout op. Een oplossing van aalbessen die onder de wortel worden gedrenkt. De verwerking wordt uitgevoerd na de bloei en rijpende bessen.

In de herfst wordt de grond onder de struiken van Gulliver-variëteit opgegraven en bemest met humus. Daarnaast wordt houtas toegevoegd, wat helpt om de toevoer van voedingsstoffen in de bodem aan te vullen.

snoeien

Tijdig snoeien van zwarte bessen helpt de struik verjongen, elimineren ziekteverwekkers en plaaglarven. Struiken gesnoeid in het vroege voorjaar voor bud break. Het opnieuw snoeien wordt in de herfst uitgevoerd na bladval.

Sort Gulliver brengt het hoofdgewas op de jaarlijkse scheuten. Vruchtentakken blijven 4 jaar bestaan. Oude en zwakke scheuten worden gesneden met scharen.

De scheuten in de bush hebben niet voldoende zonne-verlichting. Als gevolg hiervan wordt de opbrengst verlaagd en krijgen de bessen geen suiker. Gemiddeld blijven er per struik 15 tot 20 takken over.

In de zomer verwijderen ze gebroken takken en basale scheuten die niet zijn gepland om te worden gebruikt voor de fokkerij. Zwarte bessenknijper aan de bovenkant. Dus krijg sterke takken waarop het gewas rijpt.

Bescherming tegen ziekten en plagen

Volgens beoordelingen bes Gulliver zelden ziek, onderworpen aan landbouwpraktijken. De kwaliteit houdt weerstand aan tegen meelachtige dauw, anthracnose, roest. Voor de preventie van struiken behandeld met een oplossing van het medicijn Fundazol of Fitosporin. Krenten gespoten in droog bewolkt weer.

Wanneer een ziekte wordt ontdekt tijdens het groeiseizoen, wordt aanvullende verwerking uitgevoerd. Het gebruik van chemicaliën wordt 3 weken vóór de oogst gestopt.

Zwarte bes trekt bladluizen, vlinders, rupsen, teken en ander ongedierte aan. Preventieve behandelingen helpen de struiken te beschermen tegen insecten. In de lente en de herfst worden krenten besproeid met oplossingen van het medicijn Malathion.

Tuinieren beoordelingen

Raisa, 54 jaar oud, Samara, koos lang voor een grootbloemige zwarte bes voor het kweken op de site. Na het zien van de beschrijvingen van rassen, foto's en beoordelingen gestopt op krenten Gulliver. Jonge boompjes gekocht in de kwekerij. Ik hield echt van de struiken: de wortels zijn krachtig en ontwikkeld, de scheuten zijn dik. Ze geplant naast de kas. De variëteit bleek erg vruchtbaar, de bessen zijn groot en zoet. Ik bevries een deel van het gewas en krijg een bron van vitamines voor de winter.Romein, 49, Kaluga Zwarte bes is erg populair in onze regio. Na het bestuderen van de beschrijving van de variëteit en foto's, besloot ik om een ​​bes Gulliver in het land te planten. De variëteit heeft een grote vrucht, daarom is speciale verzorging vereist. In de lente voor het begin van de bloei voed ik de struiken met toorts. De smaak van de bessen is uitstekend, vrij zoet, maar tegelijkertijd voel je je zuurheid. Gulliver is een waardige variëteit die zijn naam rechtvaardigt Victoria, 35, Penza Toen ik beschrijvingen van variëteiten, beoordelingen en foto's bestudeerde, zag ik onmiddellijk de bes Gulliver. De bessen van deze variëteit worden gekenmerkt door een recordgehalte van vitamine C - ongeveer 157 mg. De variëteit Gulliver groeit al 4 jaar op het perceel. Struiken zijn zeer krachtig en uitgestrekt, hebben noodzakelijkerwijs ondersteuning nodig. Bessen rijpen vroeg genoeg in juli. In de lente gebruik ik verse bladeren om kruidenthee te maken.

conclusie

Currant Gulliver is een variëteit met grote vruchten die bestand is tegen vorst en droogte. Het verspreidde zich door stekken, gelaagdheid of door de struik te verdelen. Verzorging van planten omvat water geven en voeden. Om de struiksnoei te verjongen. De variëteit Gulliver is niet vatbaar voor ziekten en aanvallen van plagen.

Gulliver-bessen zijn rijk aan vitamines en antioxidanten. Van bladeren van zwarte bessen bereiden smakelijke vitaminethee.

Bekijk de video: What I eat in a Week #5 - 'Gewoon' gezond eten. OPTIMAVITA (April 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send