Tuinieren

Arosa Aardappelen

Pin
Send
Share
Send
Send


Elke groenteteler wil op zijn perceel aardappelen telen, die heel vroeg rijpen. Arosa maakt het mogelijk om in juni te genieten van een jonge knol. Het ras wordt gewaardeerd om zijn hoge opbrengst, droogteresistentie en onpretentie. Dit is met name van belang voor drukke inwoners van de zomer, die door omstandigheden de plant niet goed kunnen verzorgen.

Geschiedenis van herkomst

Het aardappelras Arosa kreeg zijn start in Duitsland. Duitse fokkers hebben hem in 2009 gefokt. De maker van de nieuwe soort is het bedrijf Uniplanta Saatzucht KG. In 2000 werd het ras officieel opgenomen in het Russische staatsregister. Aardappelen werden actief in het land geïmporteerd, verkocht en gepropageerd.

Arosa is geschikt voor de teelt in de regio's Oeral, Kaukasus, Midden-Wolga van de Russische Federatie en in Siberië. Duitse aardappelen zijn ook populair in Oekraïne en Moldavië.

beschrijving

Arosa-aardappel is een veelzijdige, vroegrijpe variëteit die wordt gekenmerkt door een hoge opbrengst. Vanaf de opkomst van zaailingen tot de oogst, gaan gemiddeld 70-75 dagen voorbij. Het eerste graven kan 55-60 dagen na het planten gebeuren.

Compacte aardappelstruik, middelgroot, met half staande stelen. De plant is bedekt met groene bladeren van kleine omvang. Bloeiwijzen lila, met een roodachtige tint. Schiet uniform.

Arosa-knollen hebben een afgeronde, enigszins langwerpige vorm. De schil is donkerroze met een roodachtige tint. Het oppervlak is glad, soms is er een lichte ruwheid. Op het oppervlak van de aardappel zitten kleine ogen. Het vlees is donkergeel, kokende kruimels. Aardappelen hebben een uitstekende smaak en kwaliteit van het product.

Knolgewicht varieert van 70 tot 135 gram. In de struik, gemiddeld 15 aardappelen. Met de juiste zorg van een hectare aan planten kan 50-70 ton gewas worden verzameld. De wortel bevat ongeveer 12-15% zetmeel. Deze variëteit is geweldig voor het maken van friet en friet.

Voor- en nadelen

Arosa heeft veel positieve kenmerken:

 • snelle rijping;
 • hoge opbrengst;
 • uitstekende smaak (4,6 punten uit 5);
 • verdraagt ​​droogte goed, dus deze aardappelvariëteit kan worden gekweekt zonder extra kunstmatige irrigatie;
 • uitstekende handelskleding van knollen;
 • resistent tegen nematoden, virus V, mozaïek en kanker;
 • tijdens opslag en transport zijn smaak en uiterlijke kwaliteiten niet verliest;
 • uniforme scheuten.

De nadelen van aardappelen van dit ras zijn veel minder dan de voordelen. Arosa kan worden beïnvloed door rhizoctoniosis, zilveren korst en Phytophthora. Daarom is het voor het zaaien nodig om de dressing van plantgoed uit te voeren. Ook struiken kunnen de Coloradokever aanvallen.

Waarschuwing! Het ras is gevoelig voor minerale meststoffen, dus het is belangrijk om de aanbevolen dosering van verbanden niet te overschrijden.

landing

Arosa wordt meestal in mei geplant. De aarde moet opwarmen tot + 9-10 graden. Kies voor planten een zonnig perceel met een vlak oppervlak. De beste aardappelprecursoren zijn peulvruchten, kool, uien, komkommers en winterrogge. Deze variëteit is niet pretentieus en kan dus op elke bodem worden gekweekt.

Sinds de herfst worden de volgende organische en minerale meststoffen op de geselecteerde locatie aangebracht (per 1 m2):

 • superfosfaat - 1 eetl. l.;
 • kaliumsulfaat - 1 theelepel;
 • as - 1 kop;
 • humus of compost - 1 emmer.

Als de grond klei is, voegt het rivierzand toe. Meststoffen worden gelijkmatig verdeeld over het oppervlak van de site en ze graven de aarde op tot een diepte van 20-25 cm. In de lente wordt de grond opnieuw geschaafd, genivelleerd met een hark en het onkruid wordt verwijderd. De procedure vult de grond met zuurstof.

Twee weken voor het planten wordt het wortelgewas uit de kelder gehaald. Knollen worden gesorteerd, beschadigd en ziek worden weggegooid. De massa pootaardappelen moet binnen 60-75 gram zijn. Hoe meer ogen ernaar kijken, hoe beter. Voor kieming worden de knollen schoongemaakt in een lichte kamer, waarbij de luchttemperatuur wordt gehandhaafd op een niveau van +12 tot +15 graden. Wanneer de spruiten zich tot 3-4 cm uitstrekken - aardappelen worden geplant.

Voor het voorkomen van ziekten worden Arosa-knollen vóór het planten besproeid met Fitosporin, Alirin of blauwe vitrioloplossing. Om de opbrengst te verhogen en de rijping van aardappelen te versnellen, wordt het behandeld met groeiregulatoren. Een van de meest effectieve stimulerende middelen is Agat 25-K en Cherkaz.

Om ervoor te zorgen dat de oogst van hoge kwaliteit is, moet elke struik voldoende aanvoerruimte hebben. Arosaknollen worden geplant tot een diepte van 8-10 cm met een interval van 35-40 cm. Tussen de rijen is ten minste 70-75 cm vrije ruimte over. Volgens het landingsplan graaf je gaten of greppels. Aardappelen worden gekiemd en besprenkeld met grond 5-6 cm.

Waarschuwing! Rijen moeten in een richting van noord naar zuid worden geplaatst. Dus de struiken zijn beter verlicht en warm.

zorg

Het is gemakkelijk om te zorgen voor aardappelen van dit ras. Het gebied moet regelmatig van onkruid worden gereinigd, evenals de grond worden losgemaakt, geïrrigeerd en bemest. De volwassenheid van het gewas en het volume van het gewas zijn afhankelijk van de kwaliteit van de zorg.

Water geven en losmaken

Voor het hele groeiseizoen is het aanbevolen om de Arosa minstens drie keer water te geven. De eerste irrigatie wordt een maand na het planten uitgevoerd, de tweede - tijdens de vorming van knoppen, de derde - na de bloei. Bij warm en droog weer wordt de plant vaker water gegeven. Elke aardappelstruik moet minstens 3 liter warm water krijgen. Bevochtiging van het gebied vindt plaats in de avond of vóór zonsopkomst.

Om de grond te verzadigen met zuurstof en vocht te behouden, wordt de grond regelmatig losgemaakt. De procedure wordt uitgevoerd na het besproeien, wanneer de grond een beetje uitdroogt. Losraken helpt bij het verwijderen van onkruid.

Waarschuwing! Arosa-aardappels verdragen zelfs warmte zonder extra irrigatie.

het aanaarden

Hilling is een proces waarbij de bodem van een struik wordt gevuld met natte grond. Na de procedure beginnen de wortels van aardappelen intensief te groeien en vertakken zich, waardoor er meer knollen worden gevormd.

Gedurende het gehele groeiseizoen worden Arosa-aardappelvariëteiten driemaal geschoffeld:

 1. Wanneer de hoogte van de scheuten 8-10 cm zal zijn. Als er vorst verwacht wordt, dan moet de plant volledig bedekt zijn met aarde.
 2. Tijdens de vorming van knoppen.
 3. Tijdens de bloei. De hoogte van de rand moet ongeveer 18-20 cm zijn.

Als de struiken worden uitgetrokken en uit elkaar vallen, is het raadzaam om een ​​ongeplande hilling uit te voeren. De procedure wordt zorgvuldig uitgevoerd om de knollen niet te beschadigen.

Het is belangrijk! Als er geen regen is en de aardappelen moeten worden gekoeld, moet de grond worden bevochtigd.

Top dressing

Topdressing van aardappelen van deze kwaliteit wordt in verschillende fasen uitgevoerd. Het is belangrijk om de verhoudingen strikt in acht te nemen, omdat een teveel aan kunstmest de plant kan vernietigen.

Tijdens de vorming en groei van knollen (tijdens ontluikend en bloeiend) worden minerale en complexe supplementen met een hoog gehalte aan kalium en fosfor in de grond gebracht. Om de voedingssamenstelling te bereiden, moet je 15 g kaliumsulfaat en 15 g superfosfaat mengen. Het mengsel wordt opgelost in 10 liter water en bewaterde aardappelen. Verbruik: 1 liter oplossing per 1 m2.

20 dagen voor het rooien van de knollen worden de Arosa-struiken bewaterd met complexe mineraal-organische meststoffen. Hiervoor werd 0,25 liter mest en 20 g superfosfaat opgelost in een emmer water. Dankzij deze voeding krijgen wortelgewassen een voorraad voedingsstoffen die nodig zijn voor langetermijnopslag.

Ziekten en plagen

Arosa wordt gekenmerkt door hoge weerstand tegen mozaïek, nematoden, Alternaria, Fusarium, aardappelkanker en virale infecties. Dit aardappelras is vatbaar voor infectie met rhizoctoniosis, zilverschurft, late bacterievuur van toppen en knollen.

De foto toont een knol die met zilverschurft is getroffen.

Van de tafel kun je zien hoe elk van deze ziektes zich manifesteert en hoe ermee om te gaan.

De ziekte

Tekenen van infectie

Controlemaatregelen

Phytophthora

Bruine bruine vlekken worden gevormd op de bladeren, dan verschijnt een grijze patina. De struik begint uit te drogen.

Sproeien met Kvazat, Ridomil of Acrobat. Bij de eerste tekenen van ziekte kunnen aardappelen met Fitosporin worden behandeld.

Zilveren korst

Knollen vertonen bruine vlekken, die uiteindelijk zilver worden. De schil droogt en krimpt.

Na het oogsten worden de aardappelen bespoten met Maxim agrochemical. En voor het planten behandelen ze met Celeste Top of Quadris.

Rhizoctoniosis (zwarte korst)

Er verschijnen donkere vlekken op de knollen, zoals stukjes vuil. Tijdens opslag rotten ze. Op spruiten en wortels worden vlekken en zweren van bruine kleur gevormd.

Pootaardappelen worden besproeid met Maxim's agrochemische en vóór het planten worden ze geëtst met Tekto, TMTD of Titusim.

Voor de preventie van ziekten moet de vruchtwisseling worden gecontroleerd, gezond zaad worden geplant en tijdig worden geoogst.

Van het ongedierte kan Arosa de coloradokever en Medvedka aanvallen. Doe ze weg met behulp van medicijnen zoals Bicola, Faskorda en Kinmiks.

Het is belangrijk! Na het oogsten moeten de bovenkant van de besmette aardappelen worden verbrand.

oogst

De bijzonderheid van deze variëteit is dat ze 15 dagen voorafgaand aan de oogst de toppen van aardappelen oogsten. Hierdoor wordt de kans op een plantinfectie met Phytophthora (late aardappelziekte) verminderd. Stop tegelijkertijd met water geven.

Voor het eten kunnen aardappelen worden gegraven in de laatste dagen van juni - begin juli, wanneer de plant zal bloeien. De oogst is eind juli afgerond. Knollen worden zorgvuldig gedroogd, gesorteerd en ingedeeld in dozen met kleine gaatjes. Wortelgroenten worden opgeslagen bij een temperatuur van +2 tot +4 graden.

conclusie

Arosa trekt de aandacht met zijn pretentieloze en veelzijdigheid. Dit Duitse aardappelras wordt als een van de beste beschouwd. Het is bestand tegen veel voorkomende ziekten. Daarom kan Arosa veilig worden gekweekt op zijn eigen perceel zonder zich zorgen te hoeven maken over de veiligheid van knollen.

Grade beoordelingen

Michael, 35 jaar oud, Voronezh Ik laat het ongeveer 5 jaar te koop groeien. De kwaliteit van de knollen is 96%, wat erg belangrijk voor me is. Elena, 55, Omsk De variëteit verdraagt ​​de droogte goed, dus het gebrek aan irrigatie is niet schadelijk voor de opbrengst. Wortelgewassen zijn mooi, smakelijk en matig kruimelig. Duitse aardappelen zullen zelfs een aspirant-tuinier kunnen verbouwen.

Bekijk de video: Vlam aardappelen tv spot 1 (December 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send