Tuinieren

Radijs Sora

Pin
Send
Share
Send
Send


Voor de meeste tuinders zijn radijzen uitsluitend vroege voorjaarsgewassen, die alleen in april-mei worden geteeld. Bij het proberen om radijzen te laten groeien in de zomer, komen traditionele variëteiten naar de pijl of komen wortelgroenten helemaal niet voor. Maar in de afgelopen decennia zijn er dergelijke radijshybriden verschenen die tijdens het hele warme seizoen en zelfs in de winter op een vensterbank of in een verwarmde kas kunnen worden gekweekt. Een van de meest populaire en niet-pretentieuze soorten radijs van deze soort is Sora F1-hybride.

beschrijving

Radijs Sora werd verkregen door specialisten van Nunhems B.V. uit Nederland aan het einde van de 20e eeuw. Al in 2001 werd het toegelaten voor gebruik op het grondgebied van Rusland en opgenomen in het register van de staat op het hele grondgebied van ons land. Vanwege zijn aantrekkelijke eigenschappen, wordt radijs Sora niet alleen actief gebruikt door de eigenaren van tuinpercelen en zomerbewoners, maar ook door kleine boeren.

De rozet van bladeren is relatief compact, terwijl de bladeren extreem recht groeien. De vorm van de bladeren is breed eivormig, grijs-groene kleur. Ze hebben een matige beharing.

Radijs wortels van radijs Sora hebben een afgeronde vorm, de pulp is sappig, niet doorschijnend. Kleur - helder scharlakenrood.

De radijs heeft geen bijzonder grote afmeting, het gemiddelde gewicht van één wortel is 15-20 gram, maar het kan oplopen tot 25-30 gram.

Wortelgewassen hebben een goede, enigszins kruidige smaak, zijn zeer goed in een verscheidenheid aan groentesalades en voor het versieren van hoofdgerechten.

Het is belangrijk! Tegelijkertijd bereikt de ontkieming van de zaden van radijs Sora bijna 100% en de opbrengst per vierkante meter kan 6,6-7,8 kg bereiken.

De hybride van radijs Sora behoort tot de vroege rijping, 23-25 ​​dagen gaan over van het verschijnen van de eerste zaailingen tot het rijpen van vol fruit. Na 20-25 dagen kunt u het gewas al selectief oogsten, maar als u wortels van grotere formaten wilt krijgen, kunt u de radijs maximaal 30-40 dagen laten rijpen. Een kenmerk van deze hybride is dat zelfs oude en overgroeide wortelgroenten zacht en sappig blijven. Ze hebben bijna nooit leegten, waarvoor deze hybride wordt gewaardeerd door veel tuiniers die het hebben geprobeerd. Radijs Sora is ook goed bewaard, vooral in koele kamers, en het kan gemakkelijk worden vervoerd over relatief lange afstanden.

Radijs Sora werd verliefd op veel van zijn geweldige bescheidenheid en weerstand tegen verschillende nadelige factoren: hij met hetzelfde uithoudingsvermogen verdraagt ​​aanzienlijke temperatuurdalingen, waaronder vorst en extreme hitte. Hij kan wat schaduw verdragen, hoewel dit niet anders kan dan de opbrengst beïnvloeden. Toch is radijs een heel lichtminnende cultuur.

Het is ook resistent tegen vele ziekten, in het bijzonder tegen valse meeldauw en slijmerige bacteriose.

Sterke en zwakke punten

Radijs Sora heeft veel voordelen ten opzichte van traditionele variëteiten.

voordelen

tekortkomingen

Hoge opbrengst

Praktisch niet, behalve misschien niet de grootste wortelgewassen.

Goede weerstand tegen schokken

Niet erg gevoelig voor uren met daglicht.

De vruchten zijn altijd sappig en zonder holtes.

Hoge weerstand tegen ongunstige omstandigheden en ziekten

Zaadvoorbereiding voor zaaien

Als u de zaden van radijs Sora hebt gekocht in professionele verpakkingen, hoeven ze niet verder te worden verwerkt, omdat ze al volledig zijn voorbereid voor opplant. Voor andere zaden is het wenselijk om ze in grootte te verdelen, zodat kieming zo vriendelijk mogelijk is. Het is niet overbodig om de zaden van radijs een half uur in warm water op een temperatuur van ongeveer + 50 ° C te houden. Dit is de gemakkelijkste manier om te ontsmetten van vele ziekten.

Kenmerken van groeien

Het belangrijkste voordeel van de hybride Sora-radijs is de weerstand tegen de vorming van bloempijlen, zelfs bij warm weer en bij lange daglichturen. Het is om deze reden dat deze radijs kan worden gekweekt als een transportband van de lente tot de herfst zonder te stoppen.

In de open grond

Voor het zaaien van zaden van radijs in open grond, is het noodzakelijk dat de gemiddelde dagelijkse temperatuur positief is. In verschillende regio's gebeurt dit op verschillende tijdstippen. Voor de middelste band komt de meest optimale tijd in de regel begin april. Ter bescherming tegen mogelijke vorst, en vervolgens tegen de kruisbloemige vlo, zijn de radijsgewassen bedekt met een dun niet-geweven materiaal, zoals een spingebonden of lutrasil.

Bij warm weer, onder optimale vochtomstandigheden, kunnen radijszaden letterlijk in 5-6 dagen ontkiemen.

Waarschuwing! Het moet begrepen worden dat koud weer en mogelijke vorst de kieming van radijszaden gedurende enkele weken kunnen vertragen.

Op warme dagen tijdens zomergewassen is het belangrijkste om het uniforme en constante bevochtigen van de grond te bewaken, want radijs kan anders helemaal niet worden waargenomen.

Het is noodzakelijk om radijs Sora te planten tot een diepte van ongeveer 1 cm, maar niet meer dan 2 cm, anders kan het helemaal niet stijgen, of de vorm van de wortels zal sterk worden vervormd.

Het wordt niet aanbevolen om de grond te bemesten voordat radijs wordt gezaaid - het is beter om dit te doen voordat het vorige gewas wordt geplant. Tussen haakjes, radijzen kunnen praktisch na elke groente worden gekweekt, behalve de koolfamilie.

Bij het planten van radijs worden de volgende schema's het vaakst gebruikt:

  • Tape - bestaat uit twee rijen, waartussen er 5-6 cm zijn.In de rij tussen de planten moet 4 tot 5 cm zijn.Tussen de tapes laat van 10 tot 15 cm voor meer handige wieden.
  • Vaste radijszaden worden geplant in massieve rijen volgens het schema van 5x5 cm. In dit geval is het handig om van tevoren een speciaal markeringsapparaat te maken.
LET OP! Veel tuinders hebben zich onlangs aangepast om te gebruiken voor het markeren van gewassen die onder de eieren op de plankvormen zijn geplakt.

Voor continu zaaien is het belangrijk om in elke cel precies één zaadje te plaatsen. Radijs Sora heeft bijna 100% kiemkracht, en later is het mogelijk om te doen zonder de zaailingen te verdunnen, en dit zal enorm veel zaad besparen.

Water geven is de belangrijkste procedure voor de verzorging van radijs. Bodemvocht moet op hetzelfde niveau worden gehouden om kraken van wortelgewassen te voorkomen.

In de kas

De hybride van radijs Sora kan met succes worden gekweekt in kassen, omdat het wat schaduw verdraagt. Zo kan de timing van de oogst in het vroege voorjaar en het late najaar nog een maand worden verlengd. Je kunt zelfs proberen de radijs van Sora in de winter op de vensterbank te laten groeien, maar dit is weinig praktisch van aard, eerder om kinderen met tuinbouw te verleiden.

In kassen moet speciale aandacht worden besteed aan het instellen van een speciaal temperatuur- en vochtigheidsregime. Op het moment van ontkieming en de eerste twee of drie weken van ontwikkeling van de zaailing, kan de temperatuur minimaal zijn (+ 5 ° + 10 ° C) en water geven is matig. Dan is het wenselijk om de temperatuur te verhogen en water te geven tot aan de oogst.

Groeiende problemen

Problemen met het laten groeien van radijs Sora

Wat kan het probleem veroorzaken

Lage opbrengst

Groeien in de schaduw

Verdikte landing

Wortelgewas van klein formaat of bijna niet ontwikkeld

Overtollig of gebrek aan water

Zaden te diep ingebed in de grond.

Land met verse mest geïntroduceerd of juist helemaal leeg

Kraken fruit

Scherpe fluctuaties in bodemvocht

Geen kieming

Te droog tijdens het zaaien

Ziekten en plagen

Pest / ziekte

Tekenen van radijsschade

Methoden voor preventie / behandeling

Kruisende vlo

Er zijn gaten in de bladeren - vooral gevaarlijk in de eerste twee weken na ontkieming

Bij het zaaien de bedden sluiten met radijsvlies en deze bewaren tot de vorming van wortelgewassen

Vanaf het zaaien de bedden en vervolgens zaailingen besprenkelen met een mengsel van houtas en tabakstof

Gebruik voor het sproeien van aftreksels van tuinkruiden: stinkende gouwe, tabak, tomaat, paardebloem

liesbreuk

Blaarvorming vindt plaats op de wortels, de plant vervaagt en sterft.

Plant geen radijs na het telen van groenten uit de koolfamilie

beoordelingen

Larisa, 45, Taganrog In ons klimaat hoopte ik niet langer een normale radijs te laten groeien, want de lente komt heel snel en in harmonie, en zelfs de lente heeft niet altijd voldoende vocht - vaak worden kleine en houtige wortels verkregen. Ik las over de hybride van Sora en zijn weerstand tegen tsvetushnosti en besloot het te proberen. De scheuten waren echt heel vriendelijk, de vruchten rijpen ook vrij snel. De smaak is boven alle lof - de hele radijs is sappig, knapperig, matig gekruid. Dit jaar vond ik het echter minder leuk - de oogst was niet zo rijk en de wortels zelf werden te lang. Het is waar dat dit kan zijn gebeurd door de overmatige verdikking van de gewassen Tatyana, 52, Astrak Ik houd heel veel van radijs en ik kon het normaal niet zelf laten groeien totdat ik de Sora-hybride probeerde. Zoals gebruikelijk onder het afdekmateriaal, eind maart, zaaide zij mij met 100% zaailingen. Moest zelfs een beetje uitdunnen. De eerste oogst was geweldig en ik waagde het opnieuw te zaaien. En wat - ondanks de hete Mei, groeide de radijs en behaagde het hele gezin met sappige en mooie vruchten. Wat een genoegen is het om je radijs de hele zomer te eten!

conclusie

Zelfs tuiniers die om verschillende redenen geen vrienden konden maken met de radijs, realiseerden zich na een kennismaking met de Sora-hybride dat het niet zo moeilijk was om radijs te laten groeien. Het gaat tenslotte om het kiezen van een geschikt cijfer voor jezelf.

Bekijk de video: Radijs kweken van zaad (April 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send