Tuinieren

Aardappel Mozart

Pin
Send
Share
Send
Send


Nederlandse aardappelrassen Mozart behoren tot tafelvariëteiten. Uitstekend bewezen in de gebieden Noord-West, Noord-Kaukasus, Centrale Zwarte Aarde, Midden- en Wolga-Vyatka in Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland.

beschrijving

Mozartheesters groeien in verschillende hoogten (van gemiddeld tot hoog) en worden gevormd door rechtopstaande of halfopstaande stengels. Roodachtige bloemen met een violette tint zien er behoorlijk groot uit. Bladeren hebben meestal een gemiddelde grootte.

De rijpingstermijn van wortelgewassen is 80-110 dagen. In één struik worden 12-15 aardappelen met een gewicht van 100-145 g gevormd.De schil van Mozart-fruit is rood en het vlees is geel (zoals op de foto). Volgens de bewoners van de zomer, de aardappelen niet goed koken, hebben een aangename smaak en zijn zeer geschikt voor het bereiden van verschillende gerechten. Zetmeel in de wortels van aardappel Mozart ligt in het bereik van 14-17%. Deze variëteit is goed bewaard voor een lange tijd (92% opslag).

Voor- en nadelen

Aardappelrassen Mozart is populair bij de zomerbewoners en boeren dankzij eenvoudige landbouwpraktijken en vele andere voordelen:

 • uitstekende smaak;
 • middelgrote knolvorming;
 • uitstekende productkwaliteit;
 • weerstand tegen droogte en hitte;
 • knollen verdragen langdurig transport vanwege hoge weerstand tegen beschadiging;
 • ongevoelig voor aardappelkanker, schurft en gouden nematode.

Het ontbreken van Mozart-variëteit - lage resistentie tegen Phytophthora.

landing

Zodra het warme weer aanbreekt, kunt u beginnen met het planten van Mozart-aardappelen. Om een ​​hoge opbrengst te verzamelen, voert u verschillende activiteiten uit:

 • Een plot voorbereid voor aardappelbedden werd voorbereid in de herfst. Voorzichtig verwijderd onkruid, de overblijfselen van groentegewassen. Een dunne laag compost wordt bedekt met grond en geïrrigeerd met EM-preparaten (Baikal-EM-1, Radiance, Renaissance), die de bodemstructuur verbeteren, de grond genezen, de bacteriën vernietigen, de minerale voeding van planten en de kwaliteit van Mozart-vruchten verhogen. Daarna wordt de grond losgemaakt. Zo'n compost "afstoffen" van de grond gedurende ongeveer twee weken versnelt het rijpen van het gewas.
 • Voor het planten worden de knollen zorgvuldig gesorteerd: alleen grote, hele en gezonde knollen worden geselecteerd. Om de kieming van aardappelen te versnellen, wordt het zaad op een warme, verlichte plaats geplaatst totdat krachtige spruiten verschijnen. Vermijd lange scheuten, anders breken ze gewoon af als ze geplant worden. Plantmateriaal Mozartaardappelen worden besproeid met ontsmettingsmiddelen (fungicide Prestige) en groeistimulanten (Poteytin, Epin, Bioglobin).

Als een klein gebied is geplant, kunnen de putten worden gemaakt met een schop. Het gemeenschappelijke beplantingspatroon is 70-80 cm tussen de rijen, 30-35 cm tussen de gaten, en om de ontkieming van Mozart-variëteitzaai-materiaal maximaal te versnellen, wordt houtas in elk putje gemengd met humus.

zorg

Alleen tijdige en juiste zorg voor het poten van aardappelen is de sleutel tot een goede en hoogwaardige oogst.

Het land rond de aardappelstruiken moet altijd zacht zijn zodat de lucht de wortels kan bereiken. De eerste keer dat de bedden 5 - 6 dagen na het planten van de aardappelknollen van Mozart worden losgemaakt. En herhaal het proces als dat nodig is - zodra zich een droge korst vormt op het oppervlak van de grond.

De frequentie van irrigatie wordt bepaald door de klimatologische kenmerken van de regio. Als koel, regenachtig weer wordt vastgesteld, is het niet nodig om de grond verder te bevochtigen. Bij droog weer is een lichte verwelking van de toppen een signaal van een gebrek aan vocht. Om de grond te verzadigen met hoge kwaliteit en water te leveren voor het planten van Mozart-soorten, wordt aanbevolen om ongeveer 45-50 liter water per vierkante meter landoppervlak uit te gieten.

Tip! Om water naar de wortels te krijgen, wordt aanbevolen om speciale groeven langs de rijen te maken.

In regio's met hete, droge zomers is het logisch om een ​​systeem van druppelbevloeiing van aardappelen te organiseren.

'S Ochtends beter irrigeren.

Hilling en voeding

De selectie en het planten van zaadmateriaal zijn belangrijke stappen in de teelt van Mozart-aardappelrassen. Maar om een ​​hoge opbrengst te krijgen, moet u gedurende het hele seizoen op de bedden letten.

Hilling-functies

Ervaren tuiniers adviseren om de Mozart-aardappelbedden tijdens het seizoen twee keer te laten instuiven. De eerste keer dat de struiken worden behandeld als de stengels ongeveer 20 cm hoog worden, herhaal deze procedure als de aardappelbladen een hoogte van 35-40 cm hebben.

Indien nodig wordt vaker gehackt. Deze gebeurtenis heeft immers een aanzienlijke invloed op de opbrengst van Mozart-variëteit. Dankzij hilling wordt de aarde losgemaakt en krijgen de wortels lucht. Aarden ruggen laten u toe om extra knollen te starten. Het losmaken van de grond voorkomt dat het snel uitdroogt en onkruid wordt tegelijkertijd verwijderd.

Tip! Aardappelstruiken Mozart is wenselijk om bij koud weer windstil weer te zien.

Als u een hoge temperatuur heeft, is het beter om de ochtendtijd voor de procedure toe te wijzen en de aardappelbedden voor te bevochtigen.

Hoe meststof toe te passen

Aardappelenras Mozart behoort tot midden in de late uurtjes, dus het is vooral nodig om te voeren tijdens de periode van groei van groene massa en het binden van knollen. De meest effectieve manier om een ​​lokale mestmethode toe te passen. Aldus zullen de voedingsstoffen direct naar het wortelstelsel gaan.

Om niet te worden verward met het toedienen van meststoffen en een goed vruchtbaar resultaat te krijgen, is het aan te bevelen om Mozart driemaal per seizoen aardappelen te voeren:

 • Tijdens het actieve groeiseizoen wordt een mengsel van humus (15 kopjes) en ureum (10 theel.) Gebruikt. Deze samenstelling is voldoende voor het verwerken van een aardappelrij van tien meter.
 • Om de vorming van knoppen en bloeiende variëteiten te stimuleren, gebruikte Mozart een gecombineerde samenstelling: 30 eetlepels. l van houtas gemengd met 10 uur l kaliumsulfaat. De dosis wordt berekend op een bed van 10 m lang.
 • Om knollen actiever te vormen, wordt een oplossing van minerale meststoffen gebruikt: verdun 2 eetlepels water in 10 liter water. 1 superfosfaat en kaliumsulfaat en 1 eetl. l nitrofoski. Een halve liter mest wordt onder elke struik gegoten.

Het wordt afgeraden om organisch materiaal te gebruiken tijdens de bloei van aardappelrassen Mozart, omdat dit de groei van onkruid veroorzaakt.

Ziekten en plagen

De ontwikkeling van ziekten bij aardappelen Mozart wordt veroorzaakt door schimmels en bacteriën. De meest voorkomende zijn:

Tekenen van ziekte

Behandelmethoden

Phytophthora heeft invloed op de bladeren van de variëteit Mozart. Verschijnt na bloeiende struiken

Gunstige omstandigheden zijn koele, regenachtige dagen. De eerste symptomen zijn donkerbruine vlekken op de onderste bladeren. Vernietig geleidelijk de hele struik

De belangrijkste manier om te vechten - preventieve maatregelen. Gewasrotatieregels worden nageleefd, tomaten worden niet naast elkaar geplant. Het spuiten van Mozart-aardappelstruiken met chemicaliën - een oplossing van een mengsel van kopersulfaat en Bordeaux-mengsel - is effectief.

Zwarte been - een bacteriële ziekte

Het onderste deel van de stengel is zwart geverfd. Gunstige omstandigheden - koel, nat weer. Rottende toppen en knollen

Zieke struiken worden verwijderd met wortels. Preventie: zaad vóór het planten warmt op en ontkiemt. Tubers van Mozart-variëteit worden ook gedroogd voor opslag.

De coloradokever eet de bladmassa van struiken weg. De belangrijkste schade wordt veroorzaakt door de larven

Volwassen insecten overwinteren in de grond en verschijnen wanneer de lucht opwarmt tot + 12-18˚С

Insecten worden met de hand geoogst. Ook gebruikte sproeikopbedden met chemische preparaten: Tsimbush, Dilor, Volaton

oogst

Ongeveer 15-20 dagen na de bloei, wordt het aanbevolen om de stelen op een hoogte van 10-15 cm van de grond te kantelen. Om de fotosynthese niet te stoppen en de plant niet te verwelken, breken de aardappelstelen van Mozart niet volledig. Deze techniek kan de opbrengst van aardappelen aanzienlijk verhogen. Omdat plantensubstanties niet volledig aan de top van de struik worden toegevoerd, maar "terugkeren" naar de wortels. Maar deze methode kan alleen worden toegepast op gezonde planten.

Zodra de onderste bladeren van de toppen geel worden, kunt u het maaien. Na 7-10 dagen begint u aardappels te graven. Uitsnijden wordt niet onmiddellijk verwijderd voor opslag. Bij droog weer worden de knollen op het veld gelaten om te drogen. Als het weer nat of regenachtig is, kun je Mozart-aardappelen het beste onder de schuilplaats neerleggen. De oogst is noodzakelijkerwijs gesorteerd. Afzonderlijk geselecteerde knollen voor toekomstige beplanting. Verlaat geen beschadigde, trage of zieke aardappelen voor de winter.

Voor opslag van de oogst passen houten containers die worden geventileerd. Laden worden geïnstalleerd in een donkere, droge, koele ruimte.

beoordelingen

Sergei Pimenov, Nizhny Novgorod Ik heb verschillende seizoenen Mozart geplant. Ik hou van de smaak en het uiterlijk van aardappelen. Uitstekend en lang opgeslagen. Trekt aan dat bacterievuur de aardappelknollen Mozart niet beschadigt.

Svetlana Novikova, Belgorod, ik hef het zelf op en deel het uit aan mijn vrienden voor een landing. Mooie knollen worden tijdens het transport niet beschadigd en worden de hele winter goed bewaard. Aardappelrassen Mozart heeft een aangename smaak en is geschikt voor voorgerechten, bijgerechten en salades.

Bekijk de video: Aardappelen scheppen (December 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send