Tuinieren

Aardappel-tovenaar

Pin
Send
Share
Send
Send


Aardappel-tovenaar - een verscheidenheid aan huisfokkerijen, aangepast aan de Russische omstandigheden. Het onderscheidt zich door hoogwaardige knollen, goede smaak en lange bewaarperiode. Variety Wizard zorgt voor een hoge opbrengst en respecteert de regels voor het planten en verzorgen van het gewas.

Geschiedenis van herkomst

Potato Wizard gefokt FSBNU Leningrad Wetenschappelijk Onderzoeksinstituut voor Landbouw "Belogorka". In 1996 is een aanvraag ingediend voor opname van een ras in het rijksregister.

Na het testen in 2000 werd de aardappelwizard geregistreerd in het register. Het wordt aanbevolen voor de teelt in het noorden en noordwesten, de Wolga, TsChO, in de Noord-Kaukasus en het Verre Oosten.

Beschrijving en kenmerken

Onderscheidende kenmerken van de tovenaarsvariëteit:

 • rechtopstaande struiken;
 • lichtgroene bladeren van gemiddelde grootte;
 • middelgrote corollas van witte kleur;
 • ovale knollen met kleine ogen;
 • wit vlees;
 • gladde schil geel;
 • gewicht van 73 tot 116 g

De smaak van aardappel-tovenaar wordt op een hoog niveau geschat. Commerciële kwaliteit is vergelijkbaar met referentievariëteiten. Het zetmeelgehalte in knollen is van 12,4 tot 15%. De smaken worden op een hoog niveau geschat.

Variety Wizard heeft een hoge houdbaarheid. Productiviteit is afhankelijk van de regio. In het Volga-gebied wordt van 1 hectare van 175 tot 270 c / ha verzameld. Voor de noordelijke regio is dit cijfer 370 c / ha. Van één struik ontvangt u maximaal 15 knollen.

Voor- en nadelen

Voors en tegens van aardappel Wizard worden weergegeven in de tabel:

voordelen

tekortkomingen

 • goede smaak;
 • handelskwaliteit van knollen;
 • lange opslagperiode;
 • resistentie tegen aardappelkanker.
 • gevoeligheid voor cystematoden;
 • gemiddelde resistentie tegen phytophthora.

landing

Aardappeltovenaar groeit het best in lichte gronden: zandig, leemachtig, zanderig, zwarte aarde. In kleigrond ontwikkelt de cultuur zich langzaam en is hij vatbaar voor schimmelziekten.

De grond voor aardappelen wordt voorbereid in de herfst. Bedden worden opgegraven, verwijderen onkruid en overblijfselen van eerdere gewassen. Van meststoffen maken humus en houtas.

Het is belangrijk! Aardappeltovenaar geplant na komkommers, kool, bieten en sideratov. Als er tomaten, aubergines, paprika's of andere aardappelrassen op het tuinbed groeien, moet je een andere plaats voor het gewas kiezen.

Kies voor het planten gezonde knollen met een massa van 70 tot 100 g. Plantgoed wordt visueel beoordeeld en knollen met rot, scheuren en andere defecten verwijderd.

Aardappelrassen Wizard bewaard in de winter in de kelder of in de kelder. Een maand voor het planten worden de knollen overgebracht naar het licht en op een temperatuur van 15 graden gehouden. Kies door het planten van aardappelen met spruiten tot 15 mm lengte, die wordt behandeld met de oplossing van Epin om de groei te stimuleren.

Aardappeltovenaar geplant in de groeven of gaten. In de zandige grond worden de knollen begraven met 10 cm, in de klei - met 5 cm. Er moet 30-40 cm tussen de struiken zijn.De rijen worden geplaatst in stappen van 70-80 cm.

zorg

Voor hoge opbrengsten biedt de Wizard-variëteit goede zorg. Vóór de opkomst van zaailingen wordt de grond losgemaakt zodat de knollen meer zuurstof ontvangen. Periodieke onkruidwiet.

Wanneer scheuten verschijnen, moet je het land tussen de rijen losmaken. Vooral belangrijk is het losmaken na water en regen, waardoor de vorming van een korst wordt vermeden.

Grade Wizard water niet totdat de knoppen verschijnen. Wanneer de bloei begint, wordt de grond constant bevochtigd. Wanneer de grond droogt tot 7 cm, ga dan verder met water geven.

Aardappelplant water gedrenkt met warm water in de avond. Onder elke struik is 2-3 liter water nodig. Bij een droogte wordt het veld vaker water gegeven, tot 3-5 keer gedurende het seizoen.

Hilling en voeding

Verplichte stap in de verzorging van aardappelen Wizard is hilling. De procedure wordt tweemaal per seizoen uitgevoerd: wanneer de struiken een hoogte van 15 cm bereiken en voordat de bloei begint. Als gevolg hiervan wordt de vorming van nieuwe wortelprocessen geactiveerd, wordt de bodem verzadigd met zuurstof en worden onkruid vernietigd.

Hilling wordt uitgevoerd na besproeiing of regen. De aarde wordt geharkt tussen rijen aardappelstruiken. Gebruik hiervoor vorken of speciale apparatuur.

Om de opbrengst te verhogen helpt het voederen van de aardappelen Wizard:

 • met actieve groei van toppen;
 • tijdens knopvorming;
 • tijdens de bloei.

De eerste dressing is nodig voor de variëteit Wizard met de langzame ontwikkeling van de struiken. Voedingsstoffen zijn nodig voor planten met dunne stengels en bleke bladeren.

Voor de verwerking wordt een op slurrie gebaseerde oplossing bereid die de planten verzadigt met stikstof. Het is ook toegestaan ​​om de aardappelen water te geven met een oplossing van ureum in een hoeveelheid van 1 tl. op een emmer water.

Voor de tweede behandeling is een oplossing nodig die bestaat uit 1 kopje houtas en 1 eetl. l. kaliumsulfaat. Meststof verbetert de smaak van aardappelen en bevordert een overvloedige bloei.

De derde dressingvariëteit die Wizard besteedt met 1 el. l. superfosfaat 10 liter water. De behandeling stimuleert de vorming van knollen. Roer onder elke bus 0,5 liter van de resulterende oplossing.

Ziekten en plagen

De oorzaak van aardappelziektes zijn schimmelsporen, virussen en gebrek aan voedingsstoffen. De gevaarlijkste voor planten zijn virale ziekten (mozaïek, bladkrullen), die zich verspreiden met plantmateriaal en insecten van slechte kwaliteit.

De meest voorkomende schimmelinfectie van aardappelen is phytophthora. De nederlaag in de vorm van donkere vlekken verschijnt op de bladeren en knollen. Om aanplant te beschermen tegen phytophthora, wordt agrotechnologie waargenomen en wordt gespuit met Bordeaux-mengsel, koperchloroxide, Ridomil-oplossing uitgevoerd.

Het is belangrijk! De Colorado-aardappelkever en stengelaaltjes veroorzaken de grootste schade aan landingen.

Spuiten met Karate, Arrivo, Sumi-Alpha helpt tegen de Coloradokever. De verwerking wordt uitgevoerd wanneer de larven verschijnen en na 10 dagen herhalen.

Nematode - een vertegenwoordiger van wormen, die de knollen en toppen van aardappelen beschadigen. Het ongedierte penetreert de grond samen met plantmateriaal en tuingereedschap. Er zijn geen effectieve methoden ontwikkeld om de nematoden te bestrijden, daarom wordt speciale aandacht besteed aan de selectie van knollen voor aanplant en daaropvolgende verzorging.

oogst

Het oogsten van aardappelen vindt plaats in de middelste vroege perioden. Knollen worden 65-80 dagen na kieming geoogst.

Als de toppen van de struiken droog zijn, begin dan binnen 3 weken te reinigen. Na een lang verblijf in de grond, verliezen de knollen gewicht en worden ze slechter opgeslagen.

2 weken voor de oogst wordt het aanbevolen om de toppen te maaien, ongeveer 10 cm boven de grond te laten maaien en van de site te verwijderen. In de zomer trekken struiken ziekteverwekkers en plagen aan. Knollen worden bij warm, droog weer gegraven bij een temperatuur van 10-17 graden.

Knollen worden op het veld gelaten tot het einde van het oogsten voor drogen. Gegraven aardappelen 2 weken op een donkere, droge plaats bewaard. Gedurende deze periode wordt de knol van de knol harder. Vervolgens worden de aardappelen gesorteerd en worden specimens met sporen van ziekte of beschadiging afgewezen. Gezonde knollen worden in de winter op een koele, droge plaats bewaard.

conclusie

Potato Wizard heeft een hoge standaard en smaak. De sleutel tot een goede oogst is de reguliere zorg voor aardappelen: voeren, voeren en drenken. Om de aanlanding tegen ziekten en plagen te beschermen, worden preventieve behandelingen uitgevoerd. Variety Wizard geschikt voor teelt in de meeste regio's van Rusland.

Grade beoordelingen

Maxim, 37 jaar oud, regio Moskou, veel soorten aardappelen werden in het huisje verbouwd en als gevolg daarvan vestigden ze zich op de Enchanter. Variatie geeft een stabiel gewas, ongeacht de weersomstandigheden. Met één binding kunt u 8-10 zakken knollen verzamelen. Zorg ervoor dat je de tovenaarsvariant verlaat voor zaad. De struiken hebben hoge toppen, daarom is het beter om openingen te maken tussen 70-80 cm tussen de rijen. "Olga, 29 jaar oud, Ryazan." De tovenaar was blij met goede opbrengsten. De bedden met aardappelen hoefden niet eens te wieden. Krachtige toppen hebben geen kans gegeven om onkruid te laten ontkiemen. Voor het planten gekocht 30 knollen, als gevolg van de oogst bedroeg 3 emmers. Knollen zijn meestal klein en middelgroot. Het wortelstelsel van de tovenaar Wizard is krachtig en verspreidt zich. Lestmila, 45, Chelyabinsk Vorig jaar plantte ze aardappelen bij de tovenaar Wizard. Tijdens het seizoen staken de struiken sterke scheuten en krachtige toppen uit. De goochelaar bleef lang groen, pas aan het einde van de zomer begon het donkerder te worden. De opbrengst is hoog, maar de smaak leek vrij eenvoudig. De kwaliteit van knollen is goed, heeft geen sporen van rotting opgemerkt.

Bekijk de video: Tita Tovenaar - Mijn Vader is een Tovenaar (December 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send