Bloemen

Hoe rozen te planten in de herfst met een open wortelstelsel

Pin
Send
Share
Send
Send


Ervaren tuinders beweren dat het beter is om rozen te planten in de herfst. Op dit moment zijn er alle noodzakelijke voorwaarden die de jonge zaailing zullen helpen wortel te schieten en zich op een nieuwe plek te vestigen. In de herfst regent het vaak, dus maak je geen zorgen over water geven. Bovendien dragen de juiste luchtvochtigheid en de verhitting tot het gewenste niveau van de grond bij aan een succesvolle beworteling. Maar hoe gunstig de omstandigheden ook zijn, veel hangt af van de tuinman. Dit artikel zal bekijken hoe de rozen in de herfst worden geplant met een open wortelstelsel.

Selectie van geschikte zaailingen

Heesters voor planten is beter om te kopen in gespecialiseerde winkels. Natuurlijk kunt u zaailingen op internet bestellen, maar het is niet mogelijk om naar hun toestand te kijken. Heesters met een open wortelstelsel zijn goedkoper. Maar het is belangrijk om te onthouden dat dergelijke zaailingen in de nabije toekomst geplant moeten worden.

Waarschuwing! Bij het kopen van zaailingen moet het wortelstelsel zorgvuldig worden geïnspecteerd.

Wortels mogen niet droog zijn of tekenen van rotting vertonen. Een gezond wortelstelsel ontwikkelt zich altijd proportioneel en heeft ook een natuurlijke, uniforme kleur. Een goede zaailing moet minstens 3 hoofdscheuten hebben. De doornen en stengels hebben een uniforme groene kleur en een glanzende glans.

Als je struiken koopt met een gesloten wortelsysteem, moet je zien hoe strak de aarden ruimte is verbonden met het wortelsysteem en de houder. Een gezonde struik heeft een groot aantal jonge takken, die frisgroene bladeren zijn.

Een site kiezen voor het kweken van rozen

De zaailing zal goed wortel schieten en zal actief alleen groeien in het correct geselecteerde gebied. Tegelijkertijd is het noodzakelijk om rekening te houden met enkele vereisten. Het is een feit dat een roos een nogal grillige plant is, waarvoor je geschikte omstandigheden moet creëren.

Roos houdt van warmte en zonneschijn. Daarom, om de "Queen of Flowers" te laten groeien, kiest u alleen goed verlichte plaatsen. Aan de noordkant kan de bloementuin bedekt zijn met gebouwen, zolang de zuidkant helemaal open is. Struiken mogen niet van alle kanten door de wind worden geblazen. Bovendien groeit de roos niet goed op schaduwrijke plaatsen. Om deze reden is de plant niet geplant in de buurt van bomen en weelderige struiken.

Waarschuwing! Rozenstruiken groeien niet goed in vochtige kleiachtige grond.

Het niveau van grondwater in het gebied met rozen mag niet te hoog zijn. Vochtstagnatie kan wortelrot veroorzaken. Onder zulke omstandigheden gaan rozen gewoon dood. Welke grond is geschikt voor het kweken van rozen?

Er zijn 3 hoofdcriteria:

  • losse vruchtbare grond;
  • bodemzuurgehalte - licht zuur;
  • voldoende hoeveelheid minerale en organische meststoffen.

Om zaailingen te planten, moet je van tevoren een plot voorbereiden. Om dit te doen, graven ze voorzichtig op. In dit stadium kunt u minerale meststoffen maken. De hoeveelheid voedingsstoffen wordt bepaald door de instructies. Een maand voor het planten van een struik, is het noodzakelijk om de grond te bemesten met compost of humus.

De juiste technologie voor het planten van rozen

Waarschijnlijk het belangrijkste bij het planten van rozen is de keuze voor een specifieke datum. Het hangt ervan af of jonge zaailingen de tijd hebben om zich te vestigen tot het begin van de nachtvorst. In de zuidelijke regio's is het gebruikelijk om rozen te planten van begin oktober tot midden van de maand. In de middelste baan valt deze periode in het midden van september - de eerste weken van oktober. In gebieden met een koud klimaat proberen planten tot eind september te planten.

Als je de rozen te vroeg plant, kan het gebladerte actief beginnen te groeien op de struiken, en de nachtvorst zal de planten op het meest ongepaste moment vangen wanneer de jonge scheuten nog steeds erg zacht zijn. Als het daarentegen later zaailingen planten, hebben de struiken eenvoudig geen tijd om zich te vestigen en kunnen ze bevriezen tijdens de eerste nachtvorst.

Waarschuwing! Rozen planten bij regenachtig weer is niet aan te raden, het is beter om te wachten op een zonnige dag.

Het gebeurt dat het weer dramatisch verandert en dat er strenge vorst ontstaat. In dit geval worden plantrozen niet geadviseerd. Jonge boompjes in containers kunnen op het glazen balkon worden geplaatst. Het belangrijkste is dat de luchttemperatuur in een dergelijke ruimte niet onder de 0 ° C komt. Een struik met een open wortelstelsel is het beter om in een kas of serre te planten.

Hoe een jonge boom te maken

Het planten van rozen begint met de voorbereiding van de zaailingen zelf. Heesters met een open wortelstelsel moeten een dag in een emmer water worden achtergelaten. Als u rozen gaat planten uit speciale containers, is er geen voorbereiding nodig. Daarna sneden vanuit de struiken alle beschadigde en droge takken af. Het is ook noodzakelijk om de bladeren en scheuten van de plant te verwijderen, ongeveer 30 centimeter.

Het is belangrijk! Voor het planten wordt het wortelsysteem ingekort tot 25 cm.

Rotte en droge wortels moeten worden verwijderd. Bij de snede moet de witte kern zichtbaar zijn, wat betekent dat levend hout is begonnen. Voor preventie kunt u een plantgoed sproeien met een oplossing (3%) van ijzersulfaat. Dit wordt gedaan om de plant minder ziek te maken. En de wortels zelf moeten worden neergelaten in een speciale "puree". Het is gemaakt van toorts en klei (voor 200 gram klei nemen ze 100 gram toorts).

Hoe worden rozen geplant

Eerst moet je een gat graven. Voor een of twee struiken graven afzonderlijke putten. Als je een groot aantal rozen plant, is het handiger om een ​​greppel te graven. De diameter van het gat moet minstens 40 cm zijn, afhankelijk van de grootte van het wortelstelsel. In het najaar moeten rozen diep geplant worden (60 tot 70 cm), omdat de bovengrond sneller bevriest.

Je moet ook de afstand tussen de struiken bepalen. Het hangt allemaal af van de specifieke variëteit aan rozen:

  1. Polyantovye-rozen worden geplant op een afstand van ongeveer 40 cm.
  2. Voor hybride thee is een minimum van 60 cm vereist.
  3. Reparateurs zullen zich op een afstand van ongeveer 70 cm goed voelen.
  4. Parkvariëteiten moeten zich op een afstand van 1 m van elkaar bevinden.

In het geval dat de grond nogal zwaar is, moet speciale drainage onderaan de put worden geplaatst. Om dit te doen, is de onderkant bedekt met een laag gebroken steen of kiezels. Een dergelijke drainage mag niet meer dan 2-3 cm dik zijn. Vervolgens moet je het wortelsysteem aan de onderkant voorzichtig rechttrekken. Om dit te doen, kunt u een beetje grond in het midden van de put gieten en er een zaailing op plaatsen en de wortels naar beneden laten zakken.

Het is belangrijk! De wortelhals van 5 cm moet in de grond worden verzonken. Standaardrozen verdiepen 10 cm.

Elke laag grond is enigszins verdicht, zodat er geen luchtholten in de grond zijn. Daarna heeft de zaailing royaal gedrenkt. Hiervoor heeft u mogelijk ongeveer 2 emmers vloeistof nodig. Nadat het vocht is opgenomen, is het raadzaam om de grond te mulchen. In het najaar kan een dergelijke procedure de bosjes redden van temperatuurveranderingen. Bevochtig de grond nog een beetje met droge grond en breng vervolgens turfstruiken aan. De hoogte van de dijk moet minstens 20 cm zijn, ook compost of hooi is hiervoor geschikt.

Voorbereiding op de winter

Het is belangrijk om niet alleen de rozen correct te planten, maar ze ook goed te bedekken voor de winter. Dit geldt met name in regio's waar de winter erg koud en ijzig is. Om de shelter op betrouwbare wijze te isoleren, is het noodzakelijk om een ​​speciaal frame van metalen staven rond de plant te maken. In plaats daarvan kunt u ook de gebruikelijke houten pinnen gebruiken die eenvoudig in de grond zijn gegraven. Daarna is het ontwerp bedekt met een speciaal materiaal. Dit kan lutrasil of agrofibre zijn. Onderdak moet goed worden vastgemaakt met draad, zodat deze niet door de wind wordt weggeblazen. Wanneer sneeuw valt, kan de schuilplaats extra worden bedekt met een dikke sneeuwlaag.

Het is belangrijk! Zodra het warmer wordt, moet de beschutting worden verwijderd zodat de struik er niet uitkomt.

conclusie

Zoals we konden zien, is het planten van rozen een nogal lastig bedrijf. Het is noodzakelijk om een ​​goed plantmateriaal te kiezen, een plantgoed en grond te prepareren, een gat van de juiste maat te graven, het mulchen van de grond uit te voeren en de struik goed af te dekken voor de winter. Alleen door dit alles te doen, kunt u goede resultaten behalen. Maar wat een plezier zal het zijn als de struik die in de herfst geplant is, het volgende jaar zal bloeien, en iedereen zal verrassen met zijn geur en schoonheid.

Bekijk de video: Hoe kan ik rozen planten en verzorgen? - (December 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send