Tuinieren

Veenbessen: hoe en waar het groeit, wanneer te oogsten, wanneer het rijpt

Pin
Send
Share
Send
Send


Veenbessen zijn een wilde, gezonde bes die groeit op de noordelijke breedtegraden. Bevat een enorme hoeveelheid voedingsstoffen en voedingsstoffen die helpen het immuunsysteem te versterken en alle soorten infecties bestrijden. Hoe en waar de veenbessen groeien, moet iedereen die voor deze bron van vitamines kiest, het weten.

Algemene informatie en typen

Alle veenbessen behoren tot de familie Vereskov en hebben betrekking op bosbessen, bosbessen en bosbessen. In totaal zijn er 4 soorten veenbessen die in het wild groeien:

  1. Veenbessen gewoon. Struik behoort tot de groenblijvende en groeit in de noordelijke en gematigde breedten van het Euraziatische continent. Kruipende plant, schiet tot 80 cm lang. De bladeren zijn eirond tot 100 mm lang. Het bloeit in mei en juni. Gaat in september. De diameter van de bessen - 16 mm.
  2. Kleine vruchten. De scheuten van deze struik verspreiden zich tot 30 cm. De plant staat vermeld in het Rode Boek van veel regio's. Fruit met een diameter tot 8 mm.
  3. Macrocarpa. Gedistribueerd voornamelijk in Canada en de Verenigde Staten. De vruchten van deze bes bereiken een diameter van 25 mm. Op basis daarvan worden grote variëteiten van gecultiveerde veenbessen gekweekt.

Nu wordt de bes niet alleen met de hand geoogst, maar ook door een speciale maaidorser. Hiermee kunt u op een industriële schaal een voedzame en gezonde bessen oogsten.

Er is ook een hybride gefokt in de VS voor culturele fokkerij. Lange tijd kon de mens de wilde bes niet temmen, omdat veenbessen zeer grillig zijn voor de omgevingsomstandigheden in hun teeltgebieden en een hoge bodemvruchtbaarheid vereisen. De zelfgemaakte cranberry-variëteit verscheen pas aan het einde van de 19e eeuw. Het is gemakkelijker om te groeien onder toezicht van een persoon dan in het wild en heeft minder eisen aan bodem en vocht.

Tegelijkertijd probeert de wilde bes te groeien op plaatsen die ver van de menselijke habitat liggen. Daarom kunnen bessenliefhebbers meer dan een kilometer verder gaan voordat ze een potje bruikbaar product tegenkomen.

Goed geoogste en geoogste veenbessen dienen als antipyretische, ontstekingsremmende middelen en als immuniteitsverhogend middel. Het kan worden gebruikt om verkoudheid te behandelen, ook bij zwangere vrouwen en bij kinderen. De bes heeft ook beperkingen, in het bijzonder kan het niet in grote hoeveelheden zijn voor mensen met maagzweren en andere problemen van het maagslijmvlies.

Hoe veenbessen groeien

Veenbessen zijn moerasbessen en groeien in turf en veenmos. In Rusland groeit de bes uitsluitend op het noordelijk halfrond, maar ook in natte naaldbossen en natte laaglanden. Ze trekken ook bessen en turf aan. In ons land is het onmogelijk om alleen veenbessen te vinden in de zuidelijke regio's, met een minimum aantal wintermaanden en droge grond. In Rusland wordt het gevonden in Kamtsjatka, in Karelië, op Sakhalin en in Siberië. Overal in die regio's die behoren tot de toendra en de bostoendra, maar ook in taiga-natte, naaldbossen, waar vaak moerassen en natte laaglanden worden gevonden.

Het is opmerkelijk dat de bes in verschillende gebieden zijn eigen namen heeft. In de regio Pskov in Rusland wordt het bijvoorbeeld de lentebries genoemd en de Oekraïners noemen het een kraan. In Wit-Rusland wordt deze bes Zhuravina genoemd.

Vergelijking van veenbessen met een kraan is niet toevallig - de bes bevindt zich op een lange steel, die lijkt op een dunne en lange nek in een kraan.

Interessant is dat veenbessen vaak groeien op plaatsen waar mensen het milieu niet hebben verpest en geen krachtige economische activiteit hebben ontwikkeld. Dit is een soort indicatie dat de natuur eromheen puur is en veel is bewaard in zijn oorspronkelijke vorm. De belangrijkste voorwaarden voor de groei van deze bes is een voldoende hoeveelheid vocht en vruchtbare grond.

Hoe ziet een cranberry eruit?

Veenbessen zijn kleine, groenblijvende struiken. De struik scheuten zijn dun en wijd verspreid rond. Tegelijkertijd kunnen ze wortel schieten door speciale, onvoorziene wortels van een heel klein formaat.

De bladeren van de struik zijn klein, met korte stekken en een eivormige vorm. Van boven zijn de bladeren enigszins spits en hun randen zijn intact, enigszins naar beneden gebogen.

Aan de bovenzijde hebben de bladeren een donkergroene kleur en een glanzend oppervlak. De onderste kleur is grijsachtig.

Bloemen hangend, klein, gelegen op lange steeltjes. Bloemen hebben een witte kleur, vaak met een roze tint. Veenbessen bloeien in het late voorjaar en de vroege zomer. Slechts 3 maanden na het begin van de bloei kunt u oogsten. Het unieke van deze bes is dat hij zowel onrijp als otzymovavshey kan worden verzameld in de lente, nadat de sneeuw is gesmolten. Toegegeven, in de lente in de veenbessen zijn al veel minder vitaminen en voedingsstoffen.

De vruchten zijn in wezen ronde, soms eivormige bessen van kleine omvang. Wanneer vruchten worden gevormd, zijn ze wit van kleur en worden ze rood. De kleur is helder, glanzend en de afmetingen hebben een diameter van 13 mm.

Om de opbrengst te verhogen, worden veenbessen gekweekt op speciale plantages op industriële schaal. Daar is de oogst 20-30 keer meer.

Wanneer veenbessen worden geoogst

Berry heeft verschillende verzameltijden. Het hangt allemaal af van de voorkeuren en de smaak van de consument:

  1. Zomer. Berry is op dit moment nog niet helemaal rijp. De randen van de bes zijn roodachtig of roze. Dergelijke vruchten kunnen rijpen op de vensterbank, maar ze hebben een orde van grootte minder voedingsstoffen en hebben een bittere smaak. Dergelijke bessen worden meestal geoogst voor vervoer op lange termijn.
  2. Herfst. Veenbessen hebben op dit moment een bruine kleur en hebben de hoogste maturiteit. Het hoge pectinegehalte in deze bessen stelt hen in staat om hun kwaliteit te behouden en voor lange tijd te bewaren in de vorm van plakjes voor de winter. Herfst cranberries zijn ook belangrijk voor wijnboeren, omdat speciale micro-organismen worden gevormd op de huid die bijdragen aan het fermentatieproces.
  3. Spring. Overweldigde bessen verzamelen een grote hoeveelheid suiker en daarom is de smaak van veenbessen niet zo zuur. Maar er zit praktisch geen vitamine C in deze bes. Het wordt echter slecht getransporteerd en niet opgeslagen.
Waarschuwing! De beste optie is om bessen te plukken na de eerste nachtvorst. Zo'n gewas wordt het meest gewaardeerd. Het bevat de maximale hoeveelheid vitamine C en de smaak verschilt niet per bepaald zuur.

Wanneer veenbessen rijpen in Rusland

De rijping van nuttige grondstoffen gebeurt afhankelijk van de regio. De eerste oogst rijpt begin september en in de centrale regio's van Rusland - half september. Als op dit moment cranberry's worden geplukt en gesorteerd, kunnen hele bessen gemakkelijk worden gevuld met koud water en op een koele plaats worden achtergelaten voor opslag tot volgend jaar.

Waarschuwing! Veenbessen, die in tuinen als gewas gekweekt worden, rijpen gemiddeld 14 dagen eerder dan in het wild.

De tweede term voor de verzameling van wilde grondstoffen - november, met het begin van de vorst. En tot de eerste sneeuw. In sommige regio's worden veenbessen net na de vorst gewaardeerd, omdat ze zoeter worden.

De derde verzamelperiode is het vroege voorjaar, onmiddellijk nadat de sneeuw smelt. Maar tijdens deze periode moet het zeer zorgvuldig worden verzameld, omdat het gemakkelijk gekreukt en slecht getransporteerd kan worden. En de plaatsen die u moet weten waar de veenbessen te vinden zijn en waar ze nog niet zijn verzameld.

Hoe veenbessen groeien in het moeras

Iedereen weet dat de wilde noordelijke bes groeit in een moeras. Daarom moet je de veenbessen met grote zorg verzamelen. Amerikaanse veenbessenstruiken verspreiden zich langs het moeras en komen slechts licht boven de grond uit.

Waarschuwing! Berry houdt van hoge luchtvochtigheid en daarom kan een gevaarlijk moeras gemakkelijk worden verborgen onder een tapijt van een struik. Daarom moet je in de campagne voor veenbessen voorzichtig zijn en een lange stok gebruiken om de grond voor je te onderzoeken.

Optimaal bij het verzamelen een speciale kam, hout of metaal gebruiken. De bes is dus gemakkelijker te vinden, omdat hij zich onder de bladeren verbergt en niet altijd zichtbaar is voor het blote oog.

conclusie

Hoe en waar de veenbessen groeien, weten alle liefhebbers van "rustige jacht". Dit zijn noordelijke taigabossen, waar moerassen en hoog bodemvocht veel voorkomen. Op deze plaatsen is er altijd een open plek waar het tapijt is bedekt met struiken met felrode kralen. Het is belangrijk dat je je goed voorbereidt op het plukken van bessen en voorzichtig bent, omdat veenbessen als moerassige plaatsen met veel veen zijn waar je kunt verzanden. Maar de verzameltijd is zeer uitgebreid: van begin september tot de volledige overlapping van sneeuwbedekking. In sommige regio's wordt de oogst met plezier verzameld, zelfs in het voorjaar. Maar experts met ervaring zeggen dat de lekkerste en gezonde bes na de eerste nachtvorst is.

Bekijk de video: How To Grow Mulberry Tree - Gardening Tips (December 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send