Tuinieren

Waarom is de kers knetteren

Pin
Send
Share
Send
Send


Tuinders die kersen in hun tuinen hebben geplant, vertrouwen meestal al vele jaren op een overvloedige en smakelijke oogst. Bovendien is het een schande wanneer de zoete kers kraakt, wat lijkt te worden opgevangen volgens alle regels van de agronomische wetenschap. Dit probleem is typerend voor zowel de vruchten van de kers, als voor zijn schors, twijgen en vooral de stam in zijn verschillende delen, ongeacht de regio waar het fruit wordt verbouwd.

Waarom de stam barst, evenals de vruchten van kersen, hoe om te gaan met deze tegenslagen en wat preventief werk de moeite waard is om te doen - je kunt dit alles leren uit het artikel.

Waarom de zoete kers barst

De belangrijkste reden waarom kers kraakt is een overmaat aan vocht in zowel de bodem als in de lucht. In het algemeen tolereren alle steenzaadgewassen nauwelijks overvochtigheid van de grond, en wat de zoete kers betreft, vertoont deze een speciale gevoeligheid. Dat is de reden waarom het niet aan te raden is om kersen te planten in laaglanden, waar water zich ophoopt, of waar het grondwater hoog is.

In jaren met veel neerslag kan de oogst minimaal zijn en als het wortelstelsel ernstig is doorweekt, kunnen de kersenbomen zelfs in de komende winter afsterven.

Het scheuren van de bast van de kersenbomen, samen met het overvocht, kan ook grote temperatuurverschillen veroorzaken in de winter en vooral in het vroege voorjaar. Dit zijn de zogenaamde zonnebrand en vriezers. Een combinatie van deze factoren voor een jaar kan vooral gevaarlijk zijn.

Wanneer kleine individuele scheuren verschijnen, zal de kersenboom zelf hun behandeling opnemen en in gunstige omstandigheden tijdens de zomerperiode in staat zijn om het aanhalen van wonden aan te kunnen. Een ander ding is als de scheuren groot zijn en op ongunstige plaatsen (in de vorken van takken en stammen), vooral als ze in verschillende soorten ziekteverwekkers terechtkomen. In deze gevallen hebben de bomen weinig kans om te overleven.

Sweet bark-problemen en ziekten en hun behandeling

Scheuren in de schors op de stengel of takken van kers zijn aanvankelijk slechts een esthetisch probleem. Maar als u het zonder de juiste aandacht laat, kunnen de gevolgen meer dan ernstig zijn.

Wanneer de schors en de stengel van de zoete kers barsten, kunnen infectieziekten ontstaan:

 • bacteriële kanker;
 • valse schimmel tinder;
 • zwavel-geel tondel.

Niet-infectieus is gamma-behandeling.

Wanneer een infectie in de spleet van een kersenboom terechtkomt, ontwikkelen zich ziekten van de eerste groep, wat erg moeilijk of bijna onmogelijk is om te bestrijden. Daarom is preventie en tijdige behandeling van wonden in kersenbomen erg belangrijk.

Wanneer het op verschillende plaatsen op de stammen en takken van kersen kauwen, steekt kleverige doorschijnende massa - kauwgom op, die stolt in de vorm van glazige druppels.

Waarschuwing! Zoete kers heeft een speciale aanleg voor deze ziekte, omdat de ontwikkeling van de stengel in zijn dikte meer uitgesproken is dan bijvoorbeeld in kersen of pruimen.

Symptomen van de ziekte zijn vooral actief:

 • op zure of vochtige bodems;
 • na het gebruik van hoge doses meststoffen, met name stikstof;
 • wanneer zwakke kersen verzwakt zijn door infectieziekten zoals monoliose, klyasterosporiose;
 • na schade aan de schors van kersen als gevolg van vorstscheuren of zonnebrand.

In feite is acupunctuur de reactie van de boom op enige schade of verzwakking.

Waarom schors en stam zijn gekraakt op een zoete kers

De oorsprong van alle ziekten van de schors en de stengel van de kers is het verschijnen van scheurtjes, dus in de eerste plaats is het nodig om gedetailleerd in te gaan op de oorzaken die tot dit fenomeen leiden.

 • Zoals eerder vermeld, is een van de belangrijkste redenen waarom de schors van de kers kraakt, overmatig bodemvocht. Als resultaat begint de jonge schors snel te groeien, en de oude, niet zo elastisch, kan dergelijke druk en barsten niet weerstaan.
 • Niet minder vaak voorkomende oorzaak is blootstelling aan contrasterende temperaturen. Het is vooral gevaarlijk voor kersenbomen in het vroege voorjaar, wanneer de zon heel intens begint te warmen. Wetenschappers hebben de temperatuur gemeten aan de zuidkant van een boomstam in februari - maart: het bereikte 15 ... 20 ° C. Tegelijkertijd was de temperatuur van de omgevingslucht in de schaduw -15 ... -18 ° C. Het sap van bomen in de zon onder invloed van warmte wordt vloeibaar en bevriest dan - als resultaat verschijnen scheuren op de schors.
 • Niet minder gevaarlijk en verbrand door de zon, die de vorm hebben van bruine of roodachtige vlekken op de takken of stammen van kersen. Op deze plaatsen begint onder invloed van zonlicht het proces van fotosynthese, hoewel niet zo actief als in de bladeren. Maar stoffen die worden gevormd als gevolg van zijn activiteiten kunnen nergens terecht: in de winter zijn er geen groeipunten en kan energie worden uitgegeven aan de ontwikkeling van verschillende infecties die zich in een rustende toestand in een boom bevinden.
 • Een andere reden voor het ontstaan ​​van tandvleesaandoeningen en, als gevolg daarvan, de vorming van scheuren in de kers, zijn fouten bij het snoeien van een boom (vroegtijdig of overmatig snoeien).
 • Onjuiste aanplant van kersen, vooral de overmatige verdieping van de wortelhals, kan er ook toe leiden dat de schors van de boom kraakt.
 • Bovendien zijn alle stenen bomen, en met name kersen, vatbaar voor scheuren in de romp vanwege de groei van stamcellen.
Het is belangrijk! Kersenhoutcellen groeien en delen sneller en intensiever dan de schorscellen.

Daarom is het erg belangrijk om de introductie van stikstofhoudende minerale en organische meststoffen, die de groei en ontwikkeling van planten beïnvloeden, niet te overdrijven.

Wat te doen als de korst op de kers barst

Ten eerste is het noodzakelijk om het irrigatieregime te optimaliseren, probeer de grond waarin de zoete kers groeit niet opnieuw te bevochtigen.

Helaas is het onmogelijk voor een persoon om te vechten met constante hevige regens. Daarom rijst de vraag: wat te doen als de stengel van de kers is gebarsten.

 1. Ongeacht de omvang van de schade aan de schors op de romp, het moet met een scherp voorwerp in een levend weefsel worden gereinigd en enigszins worden opgedroogd.
 2. Trakteer daarna met een oplossing van 1-3% die blauwe vitriol bevat (Xom, Oxy, Bordeaux-mengsel). Verdun hiervoor 100-300 ml oplossing in 10 l water. Het is noodzakelijk om te spuiten zodat het mengsel niet uit de schors stroomt en zich in de scheur nestelt.

Welnu, als de randen van de wond op de schors een lichte schaduw hebben: dit betekent dat schade aan de romp wordt veroorzaakt door puur fysiologische redenen en de infectie nog niet is geregistreerd.

Als de randen van de schors van een bruine kleur of om de wond schoon te maken volledig onmogelijk is (bijvoorbeeld vanwege de ongelegen locatie), dan is een intensievere behandeling vereist. In dit geval kunt u een oplossing van nitrofeen gebruiken. Dit is een vrij ernstig fungicide middel dat alle besmetting op dood hout kan vernietigen, terwijl het praktisch niet in levend weefsel binnendringt. Maar bij het werken met hem moeten speciale voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen.

Na behandeling met fungiciden moet de barst in het hout worden gesloten met een van de geschikte plamuren. De eenvoudigste manier is om tuinwater te gebruiken. Maar geen enkele pang draagt ​​bij aan een goede genezing van wonden in een boom. Voor gebruik (kopen) moet je de samenstelling van deze tool onderzoeken.

Waarschuwing! Het is onwenselijk om een ​​tuinpek te gebruiken, dat componenten als benzine, kerosine of andere geraffineerde producten omvat.

Goed effect op de scheuren in de bomen van zoete kersensamenstellingen op basis van natuurlijke bijenwas, harsconiferen, plantaardige oliën, beschermende fytonciden.

Garden var is eenvoudig te bereiden en doe het zelf.

Moet koken:

 • 2 delen sparren- of dennenhars;
 • 1,5 delen lijnzaadolie;
 • 1 deel terpentijn;
 • 1 deel bijenwas.

Smelt alle ingrediënten in een waterbad en meng goed.

Als, als gevolg van de impact van een tuinkrijger, een scheur in de kersenboom nog lang niet groeit, kun je proberen de wond periodiek te smeren met stopverf van vette klei en paarden- of koeienmest.

Effectief voor wondgenezing is een natuurlijk recept volgens welke bomen enkele eeuwen geleden werden behandeld:

 • mest - 16 delen;
 • krijt of droge kalk - 8 delen;
 • houtas - 8 delen;
 • rivierzand - 1 deel.

Het gebrek aan plamuur is dat ze snel worden weggespoeld door regen. Maar aan de andere kant, ze interfereren niet met het natuurlijke overgroeien van wonden en bieden een beschermend en genezend effect.

LET OP! Scheuren in de schors van kersen, die kauwgom afscheiden, worden aangeraden om voorzichtig te worden ingewreven met verse zuringblaadjes, met een interval van 10 minuten na desinfectie met kopersulfaat.

Hoe om te gaan met scheuren in de stengel van zoete kers: preventie

 • De meest voorkomende oorzaken van scheuren op de stengel van kers zijn weersomstandigheden: vorst en hevige regenval. Daarom is een van de belangrijkste preventieve controlemiddelen de selectie en aanplant van zoete kersesoorten die geschikt zijn voor de klimatologische omstandigheden in het gebied.
 • Ook is het bij het planten van een boom noodzakelijk om een ​​verhoogde plaats te kiezen met een diep niveau van grondwaterstand.
 • Het planten moet volgens alle regels gebeuren, in ieder geval zonder de wortel van de nek of de vaccinatieplaats van zoete kerszaailingen te verdiepen. Het is beter als ze enkele centimeters boven de grond komen.
 • De te planten grond mag niet te zuur zijn (pH in het bereik van 5,5 - 6,5), anders is het nodig om kalk of ten minste houtas toe te voegen.
 • Sta geen overmatig vocht toe, vooral als het regenachtig weer is. Het is het beste om zoete kersen te laten groeien met behulp van druppelirrigatie.
 • Regelmatige kleuring van het witwassen van boomstammen en takken in de herfst tijdens de herfstperiode en het zo nodig herhalen van de procedure in het vroege voorjaar helpt bij bevriezing en zonnebrand. Je kunt ook de stammen van bomen beschermen door ze te binden met vuren takken, stro of spingebonden.

Tip! Om de kersenbomen te beschermen tegen voorjaarsvorst, worden ze 's avonds overvloedig bewaterd (ongeveer 5 emmers per boom) en op de kroon bespoten met water. Een dunne ijskorst wordt gevormd op de takjes, die in staat is om ze te beschermen tegen bevriezen en scheuren van de schors.
 • Als preventieve maatregel voor het verschijnen van scheuren in de zoete kers, wordt de stam jaarlijks behandeld met een zeepoplossing. In 10 liter heet water worden 2-3 kg as en 50 g zeep opgelost en vervolgens met een doek gedrenkt in een oplossing, worden de takken en de romp overvloedig ingevet. Deze procedure kan zelfs twee keer per jaar worden uitgevoerd: in de lente en in de herfst, omdat het niet alleen de schors desinfecteert, maar ook een goede voeding is.

Cherry verlaat korst: oorzaken en behandeling

Er kunnen meerdere redenen zijn voor het loslaten van zoete schors van de stengel.

 1. Een groot temperatuurverschil in het vroege voorjaar, wanneer de korst op een zonnige dag opzwelt en uitzet en op een ijzige nacht krimpt, maar niet meer op zijn plaats kan staan. Er is een ontkoppeling van de schors van de boomstam. Meestal is dit proces te zien aan de zuid- en zuidwestkant. Als een preventieve maatregel en behandeling, is het noodzakelijk om de stammen in de herfst te beschermen met wit wassen of mechanisch, ze te binden met afdekmateriaal of lapnik.
 2. Bacteriële kanker botkanker - een ziekte die bijna niet te behandelen is. In dit geval kan de korst afsterven vanuit elk deel van de wereld.

Als de scheuren al zijn verschenen, dan zal doorploeten een prachtig middel zijn tegen hun toename. Deze methode kan ook worden gebruikt voor profylaxe van het 4e tot 5e jaar van het zoete kersenleven. De beste periode voor de procedure is april - mei.

Snijd met een scherp en schoon mes voorzichtig een groef van ongeveer 15 cm lang op de schors en snijd de volgende groef enkele centimeters af; zodat je de hele lengte van de kofferbak kunt doen.

Het is belangrijk dat de snijbreedte niet meer is dan 3 mm, het mes moet niet door het hout heen snijden, maar alleen door de schors.

Als je 7-9 cm teruggaat, kun je de volgende groef doorsnijden.

Cambium begint snel te groeien in het gebied van de groeven - de wonden genezen snel, en tegelijkertijd wordt de overmatige stress van de cortex verwijderd. Barsten, als ze leken, ook snel aangescherpt. Als gevolg hiervan neemt de dikte van de stammen van bomen snel toe, worden ze beter en dragen ze meer fruit.

Peeling schors op een kersenboom: oorzaken en methoden van behandeling

Pellen van schors op de zoete kers en het verminderen van het aantal vruchten suggereert dat de boom drie sporenelementen mist die verantwoordelijk zijn voor de plasticiteit van de cellen:

 • zwavel;
 • molybdeen;
 • magnesium.

Help de zoete kers om op het blad te eten. Dergelijk spuiten met de bovenstaande preparaten moet onmiddellijk na de bloei en een tweede keer na de oogst worden uitgevoerd.

Bovendien moet de schors lichtjes worden geschild en goed worden gekalkt.

Waarom kraken de vruchten van de kersenboom in de boom

De belangrijkste oorzaken van het kraken van fruit op de zoete kers zijn het gebrek aan of het teveel aan vocht.

Mogelijke oorzaken

Zoete kersenvruchten barsten wanneer het vocht zich ophoopt op het oppervlak van hun huid in onbeperkte hoeveelheden. Dit kan te wijten zijn aan ongunstige weersomstandigheden en te overvloedige watergift.

Een andere reden voor het kraken van de vruchten van kersen is oververzadiging met vocht van de wortels van de boom. Bovendien kan het gebeuren tijdens langdurige regenval - in dit geval lijdt het bovenste deel van de bessen het vaakst. En als de irrigatie onregelmatig was of na een lange droogte, hevige regen viel, verschijnen de bessen hoofdzakelijk aan de zijkanten.

Met een boom die overvloedig vocht krijgt, begint de bes snel in grootte te groeien, en de huid houdt deze niet bij en breekt. Bessen kunnen worden gegeten, je kunt er sappen en compotes van maken, maar de kers is niet langer geschikt om te verkopen.

Hoe krakende vruchten van zoete kers te voorkomen

Om te voorkomen dat scheuren ontstaan ​​in het fruit van zoete kersenbomen, is het noodzakelijk om bomen van uniform vocht te voorzien. De eenvoudigste manier om dit te doen is met een druppelirrigatie-apparaat.

U kunt ook de volgende aanbevelingen gebruiken:

 • In de lente, wees voorzichtig met water geven en begin overvloedige hydratatie alleen vanaf mei, wanneer de bladmassa groeit, maar alleen bij droog weer.
 • Vooral belangrijk regelmatig vochtinbrengende voor kersen met het begin van de bloei en na, tijdens de groei van fruit. Wanneer de bessen beginnen te rijpen, kan het water enigszins worden verminderd.
 • In de tweede helft van de zomer is de hoeveelheid vocht niet zo belangrijk, maar het is belangrijk om de kersenbomen overvloedig te besproeien voor de winter wanneer de eerste herfstvorst optreedt.
 • Het kiezen en passen van de juiste soort zoete kers helpt ook om dit probleem aan te pakken.
 • Vruchten van dergelijke variëteiten zoals Summit, Lapens, Yaroslavna, Valeria, hebben meer dicht vlees, een dikke schil en zijn niet zo vatbaar voor scheuren.

Wat zijn de medicijnen voor het kraken van kersen

Er zijn een aantal medicijnen waarvan het gebruik het kraken van kersenbessen kan verminderen. Ze bedekken het fruit met een transparante film die de elasticiteit van de huid verbetert en vochtverlies voorkomt.

De eenvoudigste remedie is de bomen spuiten met calciumchlorideoplossing. Zijn nadeel ligt alleen in het feit dat het fruit voor gebruik of verkoop moet worden gewassen met water om de zoutafzettingen te verwijderen.

Het waterwingebied (naaldhars) heeft een uitsluitend natuurlijke oorsprong.

Met een beschermend doel worden de volgende medicijnen gebruikt:

 • 30-D;
 • Calbit C;
 • Frutasol;
 • platina;
 • Fertilider.

Veel van deze gereedschappen beschermen niet alleen de vruchten van kersen tegen kraken, maar verminderen ook de tijd van rijping en vergroten de grootte van het fruit en het suikergehalte.

conclusie

Natuurlijk kraakt de kers als gevolg van omstandigheden buiten de controle van de persoon, maar het volgen van enkele eenvoudige regels voor verpleging kan helpen, zo niet volledig omgaan met de situatie, het leven voor bomen en tuinders gemakkelijker kan maken.

Aan de hulp kan een verscheidenheid van drugs komen, waarvan sommige onafhankelijk kunnen worden gedaan.

Bekijk de video: Make Some Noise Kids - Laat het Kerst zijn officiële songtekst (December 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send