Tuinieren

Wanneer moet u paprika in zaailingen planten in 2019

Pin
Send
Share
Send
Send


Een interessante maar moeilijke tijd nadert voor elke enthousiaste zomerresident en tuinman - groeiende zaailingen. Natuurlijk kun je het op de markt kopen, maar in de meeste gevallen zijn de zaailingen op de markt niet bestand tegen kritiek op de kwaliteit en het overlevingspercentage, en ten tweede, alleen de zaailingen zelf kweken, kun je nieuwe, unieke variëteiten uitproberen en aanpassen aan je individuele groeiomstandigheden.

Peper is een bekende warmteminnende cultuur, die in de meeste regio's van Rusland alleen met behulp van zaailingen kan worden geteeld. En hier ontstaan ​​heel wat vragen, vooral voor beginnende hoveniers, die in de eerste plaats verband houden met de timing van het zaaien van zaden, met de keuze van variëteiten, met de kenmerken van het voorbereiden van zaaigoed voor zaaien. Tenslotte is het planten van paprika's voor zaailingen geen gemakkelijke taak en vereist een doordachte houding ten opzichte van alle zelfs kleine nuances. Alleen in dit geval zullen zaailingen van peper, en vervolgens de planten zelf, u verrassen met hun schoonheid, kracht en gezonde uiterlijk.

Datums van het zaaien van paprika in 2019

Het is belangrijk om te weten waar de timing van het zaaien van peper van afhangt, zodat het in de daaropvolgende jaren mogelijk zal zijn om zelfstandig de tijd te berekenen waarop het mogelijk is om peper op zaailingen te zaaien.

Verder zullen alle belangrijke factoren waarvan de zaaitijd afhankelijk is, worden beschouwd.

De lengte van het groeiseizoen - dat wil zeggen, de periode van ontkieming tot oogst. Soms wordt de technologische rijpheid van fruit beschouwd - wanneer de paprika's al eetbaar zijn, maar niet de uiteindelijke volwassen kleur hebben gekregen en de zaden niet rijp zijn voor zaaien.

Ongeveer twee weken kunnen verstrijken tussen technologische rijpheid en uiteindelijke rijping. Voor paprika's is deze periode gemiddeld 110-120 dagen. Maar dit cijfer kan sterk variëren, afhankelijk van de specifieke variëteit. Er zijn vroegrijpe (85-110 dagen) en laat rijpende (120-130 dagen) variëteiten van paprika. Dus als je wilt weten wanneer je paprika's voor zaailingen moet zaaien, kijk dan naar de zak met zaden voor de duur van het groeiseizoen en onthoud (noteer) dit aantal.

De ouderdom van een zaailing vóór de landing in de grond is een vrij belangrijke eigenschap, hoewel deze vaak sterk afhankelijk is van de groeiomstandigheden. Typisch worden peperzaailingen geplant in de grond na de vorming van de eerste bloem in de eerste vork. Voor vroege variëteiten van peper, gebeurt dit op de leeftijd van 50-65 dagen vanaf het verschijnen van scheuten, voor de latere - op de leeftijd van 65-85 dagen.

LET OP! Deze termen zijn belangrijk, omdat het op dit moment is dat de planten het gemakkelijkst het transplantaat tolereren, sneller kunnen settelen en minder ziek worden.

De geschatte tijd voor het zaaien van peper - hangt vooral af van verdere groeiomstandigheden. Waar je in de zomer peper kookt - in een kas, in een kas of in het open veld - bepaalt in veel opzichten de timing van het planten van peper voor zaailingen. En deze periode is helaas het moeilijkst te voorspellen, omdat deze het meest afhankelijk is van de weersomstandigheden. De grootste afhankelijkheid van het weer wordt verkregen bij het planten van paprika's in de volle grond. En in het geval van kweken in kassen, hangt het van de tuinman zelf af of het mogelijk is om extra verwarming of beschutting te gebruiken in het geval van een plotselinge koude klik. Iets later in de finaletafel worden de geschatte datums gegeven voor alle grote regio's in Rusland.

De periode van zaadontkieming is een vrij belangrijk kenmerk, dat om een ​​of andere reden vaak niet in aanmerking wordt genomen.

En tegelijkertijd ontkiemen peperzaden gemiddeld 10-15 dagen en kunnen ze "zitten" in de grond en tot 25 dagen. Het goede nieuws is echter dat er veel manieren zijn om zaadontkieming te versnellen. Daarom, als je om de een of andere reden laat bent met het planten van peper voor zaailingen in 2019, kun je altijd tot 10-18 dagen inhalen met behulp van voorbehandeling van zaden.

De term voor het verkrijgen van een mogelijk gewas hangt in de eerste plaats af van de specifieke variëteit. Deze eigenschap is belangrijker voor gevorderde tuinders, maar kan interessant zijn voor beginners. Het is duidelijk dat in het geval van paprika's, hoe hard we het ook proberen, deze periodes ergens halverwege juni kunnen beginnen (voor de zuidelijke regio's wanneer ze in kassen worden gekweekt) en tot de late herfst. Desalniettemin, als het planten van peperzaden voor zaailingen in verschillende stadia zal plaatsvinden, en vervolgens verschillende variëteiten, van top- tot late variëteiten, kunt u de vruchtperiode feitelijk tot enkele maanden verlengen. Hier kunt u rekening houden met de eisen van planten om te verwarmen.

Feit is dat de laatste jaren veel relatief koude resistente paprikarassen door fokkers zijn verkregen. Ze kunnen proberen om 5-10-15 dagen eerder onder tijdelijke schuilplaats te landen dan hun meer thermofiele tegenhangers. Je moet er niet veel op rekenen, maar als een experiment, waarom niet?

Tip! Probeer variëteiten van paprika te kiezen voor planten in uw regio.

De klimatologische omstandigheden van een bepaald gebied zijn de belangrijkste bepalende factor bij het beantwoorden van de vraag: "Wanneer moet de peper op de zaailingen worden geplant?" Hieronder is een tabel, waar voor de belangrijkste regio's van Rusland de geschatte datums zijn van het planten van peper in broeikasomstandigheden en in de volle grond, evenals de tijd van de eerste mogelijke nachtvorst.

Landing in de kas

Landing in open terrein

Eerste vorst

Noordelijke regio's (St. Petersburg, Syktyvkar)

15-25 juni

-

20 augustus

Middelste breedtegraden (Moskou, Kazan, Tsjeljabinsk)

1-10 mei

5-15 juni

10 september

Middelste breedtegraden (Voronezh, Saratov, Orenburg)

1 - 10 april

10-15 mei

20 september

Ural (Perm, Yekaterinburg)

5-15 mei

15-20 juni

20 augustus

Siberië (Omsk, Novosibirsk)

10-20 mei

15-20 juni

10-15 augustus

Zuid (Rostov, Krasnodar, Krim)

1-15 maart

15-20 april

10 oktober

Deze data zijn zeer benaderend en gemiddeld, maar laten ons toch vrij zeker de vraag beantwoorden wanneer paprika's voor zaailingen moeten worden geplant in 2019.

Dus, kies eerst de datum van het planten van zaailingen op basis van de gegevens in de tabel en uw groeiomstandigheden (kas, open grond). Hieruit trek je de leeftijd van de zaailingen af ​​voor het landen in de grond, het is direct gerelateerd aan de lengte van het groeiseizoen, die op de theezakjes wordt aangegeven. (Is meestal goed voor 55-60% van de lengte van het groeiseizoen). Vanaf de ontvangstdatum trekt u nog steeds de periode van zaadontkieming af en krijgt u als resultaat ongeveer de voorwaarden voor het zaaien.

Als we alle bovenstaande bewerkingen uitvoeren, bijvoorbeeld voor de centrale regio's (Moskou, Oefa, enzovoort) en open grond, krijgen we de volgende berekeningen:

  • Voor vroege rijpingsvariëteiten - in 2019 is het mogelijk om zaailingen te zaaien van 16 maart tot 16 april.
  • Voor laatrijpe rassen - van 25 februari tot 22 maart.

Zoals je kunt zien, is het zelfs in april nog niet te laat om paprika's te planten voor latere teelt in het open veld.

Deze berekeningen zijn eenvoudig en kunnen in de ene of andere richting worden aangepast, afhankelijk van de raskenmerken van de paprika of de timing van de mogelijke opbrengst. En natuurlijk, wanneer we erover nadenken wanneer we zaailingen van peper planten, is het onmogelijk om geen rekening te houden met de maankalender.

Waarschuwing! Het is beter om later te zaaien dan vroeger, want met een overvloed aan warmte en licht in de late lente, zullen de planten die later geplant zijn, hun vroeg ingezaaide broeders inhalen en inhalen.

Voorbehandeling van zaadbehandeling

Er zijn verschillende technieken die het niet alleen mogelijk maken om de kieming van zaden te versnellen, wat vooral belangrijk is voor een dergelijke slepend vergelijkbare cultuur als paprika, maar ook om toekomstige zaailingen van energie te voorzien om vele ziekten en mogelijk ongunstige omstandigheden te weerstaan.

  • Week gedurende 10 minuten in een 3% zoutoplossing voor de selectie van duidelijk onvoldoende zaad (die op het oppervlak drijven). Vergeet niet om de resterende zaden in stromend water grondig te spoelen met zout.
  • Door de zaden in een oplossing van fytosporine of glyocladine te weken, wordt de ontsmetting van zaden mogelijk, zelfs betrouwbaarder dan het gebruik van traditioneel kaliumpermanganaat.
  • Als er een vermoeden bestaat dat de paprika's niet erg vers zijn, maar de variëteit is zeer waardevol, dan is er een bewerking die het percentage kieming van zaden soms verhoogt. Het wordt borrelen genoemd. Zaden worden neergelaten in een pot met warm water en het uiteinde van de slang van de aquariumcompressor wordt onderaan bevestigd. Wanneer de compressor wordt ingeschakeld, begint het water actief te verzadigen met zuurstof. De verwerkingstijd van peperzaden is ongeveer 12 uur.
  • Door het weken van zaden in een oplossing van stimulerende middelen, zoals Epin-Extra, Zirkoon, Barnsteenzuur, HB-101, kunnen volwassen zaailingen ongunstige omgevingsfactoren weerstaan: vorst, droogte, weinig licht.

Basisregels voor het zaaien van peper

Ter voorbereiding op het zaaien moet allereerst worden bedacht dat peper niet van transplantaties houdt. Daarom moet het planten van paprika's voor zaailingen zo mogelijk onmiddellijk in afzonderlijke containers worden uitgevoerd. Onlangs zijn turftabletten erg populair en het is geen toeval dat ze de planttanks en de voorbereide grond onmiddellijk vervangen. Bovendien hebben ze alles wat nodig is voor de peper voor de eerste groei. Gewone kopjes, kant-en-klare cassettes en zelfgemaakte containers kunnen worden gebruikt.

Het is belangrijk! Gebruik geen transparante containers voor aanplant. Wortels voor een goede ontwikkeling hebben duisternis nodig.

Het volgende belangrijke kenmerk is een temperatuurdaling van enkele graden onmiddellijk na het verschijnen van de eerste scheuten. Deze techniek zal de zaailingen niet laten uitrekken en een goed wortelstelsel opbouwen. Dus, als je peperzaden gezaaid op een temperatuur van + 25 ° + 30 ° С, dan moeten na het verschijnen van zaailingen de zaailingen op een plaats worden geplaatst met een temperatuur van + 18 ° + 20 ° С.

Als de zaailingen van peper in maart worden gekweekt, en nog meer in februari, dan moet het meer gedetailleerd worden afgewerkt, zodat de totale duur van de daglichturen ongeveer 10-12 uur is.

Als de zaailingen van paprika's op vensterbanken worden gekweekt, let dan op hun temperatuur. Meestal zijn ze 5-10 graden kouder dan de omgeving. Paprika's houden niet van koude grond, dus plaats de zaailingen extra op het bord, een stuk schuim of een andere isolatie.

Na het verschijnen van de eerste twee echte bladeren moeten peperzaailingen worden overgebracht naar grote containers. Je kunt een kleine, ongeveer 500 ml nemen. Maar je moet niet vergeten dat hoe meer ruimte je kunt geven aan het wortelstelsel tijdens de periode van zaailingen, hoe beter de planten zich ontwikkelen, hoe sterker en gezonder ze zullen zijn, hoe sneller ze zullen bloeien en beginnen vruchten af ​​te werpen. Daarom is het raadzaam paprika's in grote containers te laden, zodat de zaailingen, idealiter, voordat ze in de grond worden geplant, groeien in potten van twee liter.

Het is noodzakelijk om de zaailingen van peper matig water te geven, omdat de bovengrond droogt. Het is raadzaam om meerdere keren te voeren vanaf de eerste overlading tot aan de landing in de grond. Het is raadzaam om complexe meststoffen te gebruiken met een gebalanceerd NPK-gehalte en de meest complete set sporenelementen.

conclusie

Na de bovenstaande tips, zult u zeker in staat zijn om sterke en gezonde zaailingen van peper te laten groeien, die u later kunnen behagen met lekker, groot en mooi fruit.

Bekijk de video: Paprika's zaailingen planten in detail. (December 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send