Tuinieren

Berberis: aanplant en verzorging van sierheesters

Pin
Send
Share
Send
Send


Heester berberis, ongeacht de variëteit, ziet er decoratief uit op elk moment van het jaar. Dat is waarom het wordt gewaardeerd door landschapsontwerpers. Maar zelfs beginnende tuinders zullen de taak aankunnen, omdat het planten en verzorgen van berberishe struiken geen problemen oplevert. Het belangrijkste is om een ​​ras te kiezen in overeenstemming met de klimatologische omstandigheden in de regio.

Hoe snel de berberis groeit

De berberis die voor landscaping wordt gekweekt groeit langzaam tijdens de eerste 2 jaar na het planten. Volwassen struiken nemen jaarlijks toe, afhankelijk van het ras, met 30-60 cm, daarom is een van de maatregelen bij het verzorgen van aanplant normaal snoeien.

LET OP! Het is belangrijk om te begrijpen dat de succesvolle ontwikkeling en groei van struiken alleen mogelijk is als de juiste plaats en geschikte grond worden geselecteerd voor aanplant.

Op welke grond ziet de berberis?

Berberis - een plant die grond met een neutrale zuurgraad nodig heeft. Als dit cijfer niet overeenkomt, wordt kalk, dolomietmeel of houtas toegevoegd aan de grond.

Grondwater mag niet hoger zijn dan 1,5 m, omdat de struik niet kan stagneren. Om dezelfde reden wordt het niet aanbevolen om de planten in de laaglanden te planten.

Landings tijd

De plantdata zijn afhankelijk van de status van het wortelstelsel:

 1. Als de zaailingen in een container worden gekweekt, kunnen ze op elk moment in de tuin worden geplaatst: in lente, zomer, herfst. Het is alleen nodig om de planten te laten morsen om de zaailing te verwijderen zonder de kluit aarde te beschadigen. Kies een koele dag voor het planten van zaailingen. Van de zon in de eerste dagen van struik pritenyayut.
 2. Als het wortelstelsel van de zaailing open is, kan het planten van de berberis in de grond worden gepland voor de lente, totdat de knoppen zijn opgebloeid. Op dit moment heeft de aarde tijd om op te warmen. In het najaar worden de struiken geplant nadat de bladeren vallen.

Aanbevolen landingsduur:

 • Lente - van 20 maart tot 15 april;
 • Herfst - van 15 september tot 15 oktober.

Bij het kiezen van de timing van de landing moet je je richten op de klimatologische kenmerken van de regio.

Hoe een berberis te planten

Het planten van struiken, bijvoorbeeld gele berberis, in het land en verdere verzorging - de processen zijn eenvoudig, omdat de berberis niet pretentieloos is. Het is alleen nodig om de juiste plek te vinden, de aarde voor te bereiden, gezonde zaailingen alleen te kopen of te laten groeien.

Om de planten er decoratief uit te laten zien, moet er een afstand van 1,5 m overblijven. Als u een haag aanmaakt, moeten de zaailingen 40-50 cm uit elkaar staan.

Waar berberisnoot in het land te planten

Kies voor struiken een zonnige plaats, zodat de berberis bijna de hele dag verlicht is. Het feit is dat een plant die in de schaduw is geplant zijn decoratieve effect verliest, helder gebladerte wordt dof en onaantrekkelijk. Bovendien vertragen groei en ontwikkeling, de bloei zal schaars en wisselvallig zijn.

Aanvoer voorbereiding

2-3 weken voor het planten van struiken bereiden een vaste plaats voor. Graaf de grond op, kies onkruid en wortels. Als het land leeg is, voeg dan humus, compost, houtas toe. Je kunt de grond mengen met complexe minerale meststoffen.

Zaailing voorbereiding

Jonge boompjes kunnen op zichzelf worden gekweekt, omdat de berberis vermenigvuldigt zaden, gelaagdheid, stekken en wortelgroei. Als u moet kopen, is het beter om de diensten van bewezen leveranciers te gebruiken of contact op te nemen met de kwekerij, waar de variëteitdiversiteit u in staat zal stellen om de juiste plant te kiezen.

De takken van de zaailing moeten vrij zijn van beschadiging, zonder tekenen van insecten en ziekten. Het voedingssysteem van een kwaliteitszaailing wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een groot aantal onvoorziene wortels. De snit op de stengel moet groenachtig of witachtig zijn.

Waarschuwing! Planten met droge wortels zijn niet geschikt om te planten.

De dag voor het planten worden zaailingen met een open wortelsysteem gedrenkt in water. U kunt kaliumpermanganaat of een preparaat voor het rooten toevoegen. Als de zaailing zich in een container bevindt, moet deze worden verwijderd en moeten verschillende verticale sneden worden gemaakt op het coma van de aarde om de vorming van zijwortels te stimuleren.

Regels voor het planten van berberis

En nu over hoe de berberis wordt geplant en verder zorg in het open veld.

Fasen van het werk:

 1. Graaf een gat van 40x40x40 cm. Als de grond slecht is, is de zitting iets meer gemaakt zodat je humus, compost kunt toevoegen.
 2. Vul de bodem van de put met een drainagelaag van kiezels, geëxpandeerde klei of gebroken baksteen en giet dan een laag zand.
 3. De grond verwijderd uit de put moet worden gemengd met humus of compost, vul de put bijna tot de top.
 4. Giet water zodat de grond goed doordrenkt is. Dit werk wordt minstens 7-10 dagen voor de landing gedaan.
 5. Een groef wordt gemaakt in de grond en een zaailing wordt erin geplaatst, na het rechttrekken van de wortels.
 6. Bestrooi het wortelsysteem van de struik ter hoogte van de wortelhals met aarde, voeg het enigszins samen.
 7. Schenk de boomstam royaal en meng hem met turf of compost. Dit zal de verdere verzorging aanzienlijk vergemakkelijken.
 8. Snijd een deel van de scheuten af ​​en laat er slechts 4-5 knoppen onder.

Hoe een berberis te planten

Aangezien de berberis sierstruiken is en het hele jaar door aangenaam is, zelfs in de winter, wil ik veel planten in de tuin hebben. Als op de site of met vrienden verschillende soorten berberis groeien, kun je het vermenigvuldigen:

 • zaden;
 • stekken;
 • gelaagdheid;
 • verdeling van de struik;
 • wortel schiet.

Het fokken van werk is vrij eenvoudig, beschikbaar voor beginnende hoveniers. Het is alleen noodzakelijk om er rekening mee te houden dat elk van de methoden nadelen kan hebben:

 1. Geroend knipsels voor een lange tijd.
 2. Berberispitten moeilijk te ontkiemen, zelfs van vers plantmateriaal draait 20-40% van de zaailingen. In dit geval kan de toekomstige struik de kwaliteit van de variëteit verliezen.
 3. Wanneer u delenok ontvangt, kunt u het wortelstelsel beschadigen.
 4. Niet alle soorten barberries geven scheuten.

Als u wilt, kunt u experimenteren om de methode te kiezen die geschikt is voor het ras. Bijvoorbeeld voor het planten van een haag van een berberis met rode bladeren en voor de verdere verzorging ervan.

Hoe zorg je voor de berberis

Zorgen voor de berberis in de tuin kost niet veel tijd, het komt allemaal neer op traditionele activiteiten:

 • water geven en voeden;
 • losmaken van grond en mulchen;
 • snoeien;
 • bescherming tegen ziekten en plagen;
 • de struik voorbereiden op de winter.

Door het uitvoeren van de nodige agrotechnische maatregelen, kunt u een mooie, pretentieloze zorg krijgen in de struik die de tuin zal versieren.

Gietmodus

Volgens de beschrijving vereisen volwassen struiken geen constante watergift, omdat ze geen regeneratie van de grond tolereren. Als het regent tijdens het groeiseizoen, is extra irrigatie niet nodig. Wat betreft de jonge struik, dan moet het regelmatig worden bewaterd totdat het wortel schiet.

Waarschuwing! Ongeveer een maand na het planten, wordt de frequentie van drenken verminderd, water wordt toegevoegd onder de struiken in geval van droogte.

Loszitten en mulchen

Bij het kweken van berberis en zorg ervoor, moet eraan worden herinnerd dat water moet doordringen tot een diepte van 40 cm. Om snel vocht te verdampen, strooi mulch op de wortelzone van de struik:

 • turf;
 • humus;
 • compost;
 • zaagsel.

Laag moet minimaal 8 cm zijn.

Voor het mulchen wordt de grond goed losgemaakt, zodat zuurstof aan de wortels wordt toegevoerd. De bewerking wordt na het besproeien herhaald. Onkruid moet worden verwijderd, omdat ze niet alleen voedingsstoffen aantrekken, maar ook ziekten en plagen kunnen veroorzaken.

Hoe berberis te voeden

Als tijdens het planten van een berberis, bijvoorbeeld Thunberg, een voldoende hoeveelheid voedingsstoffen is geïntroduceerd, hoeft de struik in de zomer en de herfst gedurende 2 jaar niet te worden gevoerd.

In de toekomst moet de plant worden gevoed, omdat deze zwaar groeit. Gebruik als topdressing zowel minerale als organische meststoffen.

In de regel wordt voedsel in de wortelzone van de struik in de lente geïntroduceerd, voordat de bloei begint. Als de plant als haag wordt gekweekt, wordt de kunstmest onder de berberis twee keer per jaar aangebracht.

snoeien

Struik is goed voor snoeien. Dankzij deze procedure wordt de kroon van de plant gevormd, elke vorm kan worden gemaakt. Het schema van het knipresultaat wordt op de foto weergegeven.

In de eerste 3 jaar in het vroege voorjaar, totdat de knoppen groeien, moet je alle scheuten in een stronk snijden om een ​​weelderige struik te krijgen. Dit kapsel is vooral nodig voor hagen.

Naast formatief snoeien, hebben planten hygiënisch scheren nodig wanneer ze beschadigde, droge takken verwijderen, evenals scheuten die buiten het grotere geheel vallen. Dit kapsel kan op elk moment worden gedaan.

Anti-aging snoeien wordt uitgevoerd op oude struiken die beginnen te degenereren. In het voorjaar moet je de stengels knippen en geen hennep achterlaten. Door de val van jonge scheuten verschijnen.

Tip! Als er doornen op de bosjes berberis zitten, dan moet je in dikke handschoenen werken, om je handen niet te verwonden.

Voorbereiding op de winter

Bij het kiezen van zaailingen voor het planten in de tuin, moet u rekening houden met de klimatologische kenmerken van de regio. Sommige soorten hebben onvoldoende vorstbestendigheid. Dergelijke struiken vereisen extra zorgactiviteiten in de herfst, in verband met de beschutting van de berberis voor de winter.

Bescherming tegen ziekten en plagen

Heesters worden zelden ziek en worden aangetast door insecten. Maar van echte meeldauw zijn bladluizen en bloemmot niet altijd mogelijk om de landing te beveiligen. Preventieve maatregelen zijn vereist.

Ziekten en plagen

Tekenen van uiterlijk

bladluis

Het uiterlijk van bladluizen kan worden geïdentificeerd door verschrompelde en gedroogde bladeren.

Peppered mot

Insect bezinkt op vruchtdragende struiken en beschadigt bessen.

Meelachtige dauw

Er verschijnt een witachtige bloei op de bladeren en scheuten.

Om ongedierte en ziekten te bestrijden, moet je speciale hulpmiddelen gebruiken die in winkels worden verkocht, bijvoorbeeld:

 • "Akhtar";
 • "Karate";
 • "Malathion".

Het werk moet onmiddellijk worden uitgevoerd, zonder te wachten op de verspreiding van de ziekte en de massale reproductie van ongedierte. Anders kun je berberisstruiken die in de buurt groeien, verliezen.

Kenmerken van planten en verzorgen van de berberisfamilie in de Oeral

Oeral - een regio met barre klimatologische omstandigheden. In de winter zijn er vorst onder -25 graden, en veel soorten berberisap bevriezen bij dergelijke temperaturen. Planten vergen een goede dekking van vuren takken, zaagsel of humus.

Bedek de struik met niet-geweven materiaal voor de winter wanneer de vorst stabiel zal worden. Het wordt niet aangeraden om polyethyleenfolie te gebruiken om de berberis te beschermen tegen vorst, daar het condensaat er in de winter onder ophoopt. En het kan leiden tot vyprevaniya en het bevriezen van planten.

Je moet in de herfst niet een berberis plant in de Oeral plannen, omdat een kwetsbare struik met een zwak wortelsysteem niet kan overleven in dergelijke omstandigheden en geen zorg het zal redden.

Kenmerken van planten en verzorgen van de berberisfamilie in Siberië

Tuiniers van Siberië, die besloten het huisje met sierheesters te versieren, moeten weten dat je rassen moet kiezen die lage temperaturen kunnen overleven, dat wil zeggen vorstbestendig.

Voor deze regio worden deze berberiservariëteiten aanbevolen:

 • Canadees,
 • Amur,
 • gewone,
 • warty.

Heesters hebben 3 jaar na het planten beschutting nodig voor de winter. In de toekomst zal het voldoende zijn om het wortelstelsel goed uit te roeien. Als de berberis van Thunberg op het terrein is geplant, moet de plant gedurende het hele leven tegen vorst en wind worden beschermd. Ervaren tuiniers raden aan dwerghambervariëteiten te kiezen, omdat ze gemakkelijk te bedekken zijn.

Beginnende tuiniers zijn geïnteresseerd in wanneer het mogelijk is om berberisheesters op een perceel te planten voor inwoners van Siberië. Zaailingen planten, zoals in de Oeral, moet je plannen voor de lente. Tijdens de zomer zullen de planten goed wortel schieten en in staat zijn om de strenge winter te overleven.

Wat te planten naast de berberis

Decoratieve berberisis is moeilijk te overschatten. Langs de struiken passeren op geen enkel moment van het jaar. In de lente verschijnen er kleurrijke bladeren op de planten, daarna zijn struiken bedekt met trossen gele of roze bloemen. In de herfst wordt de kleur van de bladeren zelfs helderder en in de winter kunt u de rode bessen bewonderen die opvallen tegen de achtergrond van sneeuw.

Zaaien kan alleen worden geplant of naast verschillende bloemen, bomen en struiken. Planten met veelkleurige bladeren tegen wintergroene coniferen zien er geweldig uit.

Struiken worden geplant langs hekken, op gazons of bloembedden met meerdere niveaus. Voor de creatie van alpine heuvels en steenachtige Japanse tuinen zijn onmisbare dwergvariëteiten van cultuur.

Het is belangrijk! Berberis is van nature een vriendelijke plant, hij kan goed overweg met bijna alle tuin- en tuingewassen.

Hoewel er fruitplanten zijn, daarnaast is het niet wenselijk om een ​​decoratieve berberisplant te hebben. Dit zijn peren, appels en pruimen. Wat is de reden:

 1. Ten eerste, het wortelstelsel van deze bomen is krachtig, neemt een grote ruimte in beslag. Dus, de struiken krijgen niet de benodigde hoeveelheid voedingsstoffen.
 2. Ten tweede, de kroon van appelbomen, peren en pruimen is breed, het zal de zon over de berberis sluiten. En in de beschrijving staat dat de sierlijkheid van de struik in de schaduw verloren is.

conclusie

Het planten en verzorgen van berberishe struiken veroorzaken niet veel problemen, zelfs beginnende hoveniers. Het is noodzakelijk om een ​​beetje te werken, maar het resultaat zal vele jaren plezierig zijn. Pretentieloze en heldere struiken zullen een echte versiering zijn van de site op gazons, langs hekken, in composities met verschillende bomen en struiken.

Bekijk de video: Uses of Berberis Vulgaris in Kidney Stone. Best medicine for kidney stone. (April 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send