Tuinieren

Lofant: foto, groeit

Pin
Send
Share
Send
Send


De plantaardige lofant is uniek in zijn helende eigenschappen en chemische samenstelling, geen wonder dat het de noordelijke ginseng wordt genoemd. Tibetaanse monniken uit de oudheid gebruikten het in hun recepten voor de behandeling van een breed scala aan ziekten. Tegenwoordig wordt lofant ook gekweekt voor sierdoeleinden en als honingplant. De populariteit van deze cultuur bij tuinders groeit van jaar tot jaar.

Kenmerken van de plant Lofant

Lofant (veelkleurig) is een grasachtige vaste plant van de familie Lamiaceae (Lamiaceae). Het geslacht verenigt 22 soorten met vergelijkbare morfologische kenmerken. In verschillende regio's staat de plant bekend onder de volgende namen:

 • zoethoutmunt;
 • grote blauwe hysop;
 • multi-rooster venkel (venkel);
 • kam bloem anijs;
 • hysop gigantisch;
 • hysop anijs;
 • agastahe (agastahis).

De Latijnse naam voor dit geslacht van kruiden is Agastache, bestaande uit 2 woorden van Griekse oorsprong: agan - "many, many," and stachys - "ear". Veel Engelstalige bronnen noemen polygrim gewoon mint vanwege het kenmerkende pittige aroma en de gelijkenis van bloemen en bladeren.

De natuurlijke habitat van deze medicinale plant is de noordelijke staten van de VS, de zuidelijke regio's van Canada, Azië. Tegenwoordig, in het wild, komt geen van de soorten lofant praktisch niet voor. De eerste beschrijving van de agastakhis is van de plantkundige uit Holland - Jan Gronovius. In 1762, slechts een paar exemplaren en aantekeningen van de Engelse verzamelaar van de flora van de staat Virginia, John Clayton, was hij in staat om een ​​gedetailleerde beschrijving te geven van het geslacht multicolon dat hij bestudeerde.

De lofant plant is een struik met verschillende rechte tetraëdrische stengels, waarop tegenovergestelde getande, eenvoudige bladeren zijn geplaatst. De hoogte van de veelkleurige, afhankelijk van het ras, varieert van 45-150 cm, de diameter van een volwassen plant is maximaal 90 cm.

De bovenkant van elke opname is bekroond met een complexe verticale kaarsvormige bloeiwijze. De bloemkelk heeft een buisvormige conische vorm, de rand is ook buisvormig en breidt zich geleidelijk uit. De bloem heeft 4 meeldraden, waarvan 2 langer zijn, de stamper heeft 2 stigma's. De kleur van de bloemblaadjes kan variëren van roze en lila tot diep paars. Rijp fruit is verdeeld in 4 gladde noten met villi in het bovenste gedeelte.

Net als veel andere planten van de familie, heeft de lofant een aangenaam aroma. In het midden van de bloei zonder wind, vullen zachte tonen van een lofant de hele tuin met geur. Essentiële oliën zijn niet alleen in de bloemen, maar ook in de bladeren van de plant overvloedig aanwezig, met een lichte wrijving, ze geven ook een subtiel anijsachtig aroma af.

Lofant is een waardevolle honingplant. Samen met de zoete klaver wordt deze plant speciaal gezaaid om honing te verzamelen, die een interessante anijs smaak heeft. Imkers houden van multi-roosters voor pretentie en een lange bloeiperiode. Lofant kan tot 10 jaar op dezelfde plaats worden gekweekt, op voorwaarde dat het klimaat niet bijzonder ijzig is.

De gunstige eigenschappen van het kruidlofant

Lofant is een medicinale plant die velen terecht beschouwen als een van de beste natuurlijke biostimulanten. In de volksgeneeskunde wordt multicolon gebruikt voor:

 • acute aandoeningen van de luchtwegen;
 • ziekten van het maagdarmkanaal;
 • urogenitale ziekten.

Wetenschappelijk bewezen krachtige medicinale eigenschappen van kruiden lofant. De tool wordt gebruikt als:

 • anti-inflammatoire;
 • antimicrobiële;
 • antioxidant;
 • antimycoticum;
 • lipotropic;
 • immuunsysteem.

Beschrijving van variëteiten en soorten lofant

Veel soorten en gefokte variëteiten Lofanta met succes gegroeid in huis tuinen, zowel in ons land en in het buitenland. Planten verschillen in de grootte van de struik, decoratie en in de mate van honing-houdend, echter, alle multi-roosters hebben krachtige geneeskrachtige eigenschappen.

Mexicaanse Lofant

Dit type multicolon is geliefd bij veel bloemkwekers vanwege het compacte formaat van de struik en grote heldere bloeiwijzen. De plant in volwassen vorm is niet groter dan 80 cm, met een oor dat de helft van de totale lengte van de stengel bereikt. Bloeit rijke rode of lichtroze bloemen, die een delicate geur uitstralen.

Mexicaanse lofant - een plant met een goede weerstand tegen droogte, groeit goed, zelfs op uitgeputte bodems. Deze soort veelkleurig is niet gekweekt als een honingplant, omdat het niet aantrekkelijk is voor bijen. De plant wordt vaak gebruikt in landschapsontwerp voor het modelleren van de omgeving, het is goed gevormd door regelmatig knijpen.

De meest populaire Mexicaanse munt (lofant) is Amethyst. Het is een vrij hoge plant, de struik bereikt een hoogte van 1,5 m. Het wordt gewaardeerd als een goede honingplant, voor medische doeleinden wordt de Mexicaanse multicolar gebruikt om toxines, toxines en radioactieve stoffen te verwijderen. Het helpt bij het normaliseren van de bloeddruk, het voorkomen van bloedvatverstopping, het verbeteren van het metabolisme, evenals voor hoofdpijn en slapeloosheid.

Gerimpeld broodlapje

Tibetaanse of gerimpelde lofant wordt vaak Koreaanse munt genoemd vanwege de brede distributie in dit land. Naast Korea is deze plant te vinden in de Himalaya en Tibet, in Centraal- en Noord-Azië, in Siberië. Vooral deze soort veelkleurige groeit op uitgelekte zandige en zandige bodems.

De plant is een kruising tussen een struik en gras. De hoogte van het uitzicht bereikt 1 m, in diameter - tot 60 cm .De bladeren zien eruit als brandnetels, bloeiwijzen zijn dichte kaarsen met veel kleine trechtervormige paars-violette bloemen. Koreaanse munt heeft een uitgesproken aroma van anijs, dat een groot aantal insecten aantrekt. Vanaf 1 hectare, beplant met gerimpeld brood, kan de imker voor het seizoen tot 700 kg heerlijke en gezonde honing verzamelen.

Dit type multi-rooster wordt gekenmerkt door goede vorstbestendigheid. De wortelstok van de Tibetaanse lofant bevriest niet bij -30 ° C, het grondgedeelte kan een kortstondige temperatuurdaling verdragen tot -5 ... -10 ° C.

Lofant Frant

Anis lofant Frant is een vaste plant die tot 110 cm hoog kan worden. Multicolor bloemen zijn geschilderd in blauw-violet bereik, dichte spike-achtige bloeiwijzen bereiken een lengte van 8-15 cm. Zaden van deze soort kunnen worden gekocht in veel hypermarkten of via het internet. Het is mogelijk om zowel in een open grond als op zaailingen te zaaien.

De lofant Frant bloeit gedurende het zomerseizoen en nieuwe bloeien snel om gekrompen bloemen te vervangen. Deze variëteit verschilt niet benijdenswaardig decoratief, maar werd verliefd op tuinders voor eenvoud, waardevolle geneeskrachtige eigenschappen en een aangenaam aroma, iets dat doet denken aan mint en valeriaan.

Barbera's lofant

Dit type veelkleurig is van een compact formaat (hoogte niet meer dan 60 cm) en fel oranje van bloemen. Blad heeft een grijsgroene tint. Barbera's lofant wordt wild in het zuidoosten van de Verenigde Staten en in het noorden van Mexico. De plant geeft de voorkeur aan zonnige gebieden, tolereert geen vorst.

Berg lofant

Dit type agastahis wordt gekenmerkt door compactheid en verhoogde bossigheid. De berglofant groeit gemiddeld tot 45-90 cm. Het aroma van bloemen is sterker dan dat van een gerimpeld polygrid. De plant wordt hoofdzakelijk als een jaarlijks groeiproces geteeld, maar in centraal Rusland en meer zuidelijke regio's met een goed onderkomen kan de winter succesvol overleven. Een van de meest populaire variëteiten:

 • Dessert Sunrise (hoge struik met roze bloemen);
 • Zonsondergang (lila-oranje knoppen, struik - ongeveer 50 cm hoog);
 • Brandende zonsondergang (met een karakteristieke muntsmaak).

Planten en verzorgen van Lofant in het open veld

Lofant - pretentieloze plant die op elke grondsoort kan groeien. Op zure en drassige grond zal niet sterven, maar het zal schaars en zelden bloeien.

Op vruchtbare voedingsbodems zal de lofant snel groeien en zich in al zijn glorie laten zien. Systematisch snoeien stimuleert de ontwikkeling van nieuwe scheuten en zorgt voor een lange bloeiperiode van enkele maanden.

In het droge seizoen heeft de plant regelmatig water nodig. Voor overvloedig bloeiende polygraten moet regelmatig worden bevrucht. Om de decorativiteit te vergroten, worden complexe minerale meststoffen gebruikt, die 3 keer per seizoen worden aangebracht en in de herfst worden gevoed met organisch materiaal (compost of humus).

Naarmate het onkruid groeit, moeten de lofan-stengels worden gewied, omdat de plant niet in staat is agressievere soorten te verdringen. In het najaar snijden veel tuinders het bodemgedeelte van de plant, waardoor de helft van de totale hoogte van de struik overblijft.

reproduktie

Lofant kan zowel vegetatief als generatief worden vermeerderd. De meest voorkomende kweekmethoden zijn:

 1. De verdeling van de struik. In het begin van de herfst of in het vroege voorjaar, vóór de opkomst van nieuwe scheuten, is de volwassen struik van het multigrid verdeeld in 3-5 delen, zodat ze elk een goed ontwikkeld wortelstelsel hebben. Delenki besloot onmiddellijk naar een nieuwe plaats, na het plaatsen van de gatafvoer en overvloedig water gegeven na het planten.
 2. Stekken. Schiet als elke tuin struik in het voedende substraat en zorgt voor een hoge luchtvochtigheid, dat wil zeggen in een kas of kas.
 3. Zaad methode. Het kweken van lofanta uit zaden is een van de populaire kweekmethoden. Zaden worden begin mei, na de laatste nachtvorst, direct in de grond gezaaid. Maak hiervoor groeven van ongeveer 2 cm diep, waar het voorbereide plantgoed wordt geplaatst. Voor een betere ontkieming kunnen zaden worden gedrenkt in een groeistimulerende oplossing. Naarmate de jonge planten ontkiemen, verdunnen de beplantingen, waardoor ze sterker en leefbaarder worden.
 4. Zaailing methode. Zaden van lofant worden begin april in grote containers gezaaid. Na het verschijnen van 2 paar echte bladeren van de plant, duikt u in afzonderlijke potten. In de lente na de laatste vorst worden zaailingen op een vaste plaats bepaald. Met deze methode van veredeling komt meerling in het eerste seizoen voor.
Tip! Voor meer uniform zaaien worden de kleine zaden van de lofant gemengd met schoon fijn zand.

Ziekten en plagen

Elk type lofant is bestand tegen de meeste ziekten en wordt praktisch niet aangetast door ongedierte. In het geval van langdurig nat en koel weer, evenals met zware verdikking van aanplantingen, kan de plant last hebben van echte meeldauw, fusarium en vlekken. Deze ziekten zijn van schimmeloorsprong en worden geëlimineerd door het gebruik van fungiciden. De plant wordt verdund volgens de instructies van het medicijn in 2 fasen met een interval van een week.

Tip! Voor de preventie van schimmelziekten moet het planten van een multi-griddling worden verdund, de dode delen van de plant worden verwijderd en de elementaire regels voor het groeien en verzorgen van een lofant in acht worden genomen.

Bij het verzamelen van Lofant

Inkoop van grondstoffen geproduceerd in de laatste dagen van juni en tot augustus. Voor een seizoen van 1 plant is het mogelijk om 2 gewassen te verwijderen. Het oogsten kan het beste gebeuren in een hete tijd, omdat het in zulke omstandigheden is dat de concentratie van nuttige stoffen in het oppervlaktedeel maximaal is. Scheuten worden met een scherp mes op een hoogte van 10-12 cm uit de struik gesneden, het gebladerte kan met je handen worden afgescheurd.

Hoe lofant drogen

Ze drogen de veelkleurige in een donkere, goed geventileerde ruimte, vastgebonden in kleine bezems en opgehangen aan een touw of draad.

LET OP! Onder de droogbundels kun je een krant of een film verspreiden waarop de zaden zullen vallen als ze drogen. Ze kunnen volgend jaar worden gebruikt voor zaaien.

De gedroogde lofant wordt geplet en opgeslagen in een goed gesloten glazen container. Houdbaarheid - tot 2 jaar.

Manieren om lofanta te gebruiken

Lofant-plant wordt veel gebruikt in de geneeskunde. Agastahis maakt deel uit van veel geneesmiddelen die op industriële schaal worden geproduceerd. In volksrecepten komt anise-meervlam vaker voor. De populairste manieren om lofanta te gebruiken:

 1. Voor kleine huidbeschadigingen en schimmelziekten helpen dienbladen met afkooksel van lofant kruid goed.
 2. In de vorm van kompressen, lotions, tincturen van de veelkleurige, worden ze gebruikt voor vaatziekten van de benen. Betekent goed en verwijdert wallen.
 3. Bij hartaandoeningen kan het gebruik van Lofant het risico op een beroerte verminderen, de bloeddruk stabiliseren, de wanden van bloedvaten versterken. Om te voorkomen dat medicijnen op basis van het wordt voorgeschreven voor ischemie.
 4. Vanwege het krachtige sedatieve effect heeft het multigrade een gunstig effect op de hersenen, vooral in het geval van seniele sclerose.
 5. Bij parkinsonisme wordt ook een lofant zo vaak gebruikt als de wortel van een hondenroos, dagil of salie. Tinctuur van gemalen bladeren, stengels en bloeiwijzen op alcohol zorgt ervoor dat je in de kortst mogelijke tijd van de ziekte afkomt.
 6. Plant-lofant - sterke antioxidant. Het wordt gebruikt om giftige stoffen en afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen, evenals voor ernstige vergiftiging.
 7. Ontvangst van bouillon van een multicolar normaliseert een metabolisme.
 8. Als reductiemiddel wordt een lofant gebruikt na longaandoeningen, waaronder longontsteking en bronchitis.

Contra

Ondanks bewezen geneeskrachtige eigenschappen heeft de lofant contra-indicaties. Naast individuele intolerantie voor stoffen die deel uitmaken van de chemische samenstelling van de plant, wordt het niet aanbevolen om het in de volgende gevallen in te nemen:

 • met lage bloeddruk;
 • tijdens zwangerschap en borstvoeding;
 • in de postoperatieve periode;
 • in de aanwezigheid van oncologie;
 • met tromboflebitis;
 • met epilepsie.

De gevolgen van een overdosis met anijsloofant kunnen ook rampzalig zijn. Ondanks de schijnbare onschadelijkheid van geneesmiddelen op basis van een lofant, is het beter om voor gebruik een arts te raadplegen, omdat alleen een specialist de juiste behandelingskuur kan berekenen op basis van de individuele kenmerken en aanleg van de patiënt.

conclusie

De plant Lofant wordt niet alleen een tuindecoratie, maar ook een groene dokter die helpt bij vele ziektes. Zelfs een onervaren bloemist kan een hoge kleur krijgen vanwege de pretentie en vitaliteit van de plant.

Bekijk de video: 10 Kinderen Opgevoed Door Wilde Dieren! (Juli- 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send