Tuinieren

Foto en beschrijving van de gewone berberis (Berberis vulgaris)

Pin
Send
Share
Send
Send


De berberis is een van de vertegenwoordigers van de struiken van de familie Berberisfamilie, waaronder ongeveer 600 soorten. Deze zuidelijke plant is al lang aangepast aan het leven in gematigde streken, waar het wordt gekweekt als een bron van medicinale bessen, evenals als een sierplant die wordt gebruikt in verschillende soorten landschapsontwerp.

Beschrijving van gewone berberis

Geboortelandplanten zijn Zuidwest-Azië. Op dit moment omvat het natuurlijke verspreidingsgebied, naast het Arabische schiereiland, Klein-Azië, de Kaukasus en Zuidoost-Europa. Een plant in het wild geeft de voorkeur aan randen, hellingen en kleine grasvelden; over het algemeen zijn dit gebieden beschermd tegen de wind, maar blootgesteld aan de zon.

De naam van de Berberis die in het Latijn veel voorkomt, is Berberis vulgaris. Dit is een vrij grote plant (tot 250 cm), een struik met zeer sterke en houtachtige wortelstokken. De plant buiten bedekt de lichtbruine bast, waarvan de binnenkant een heldergele kleur heeft die ongebruikelijk is voor de plant. De wortels van de plant zijn kruipend, bestaande uit verschillende grote wortelstokken.

Scheuten staan ​​rechtop, bijna geen neiging. Op sommige scheuten is er een goed uitgesproken ribbeling. De kleur van de scheuten is geelachtig of paars. Schieten hebben een soort van "specialisatie", afhankelijk van de lengte. Bladeren worden gevormd op de verkorte scheuten. Op langwerpige scheuten worden in plaats van bladeren stekels gevormd.

De bladeren van de plant zijn afwisselend, vrij dun, meestal met een elliptische vorm. Hun lengte bereikt 4 cm, en de breedte is ongeveer 2 keer kleiner. Dichter bij de basis van de bladeren smalle wig. De bovenkant van het blad heeft meestal een ronde vorm, in zeldzame gevallen - puntig. De stekels hebben een complexe vorm - meestal zijn ze drie of vijf gescheiden. Hun lengte bereikt 2 cm.

De kleur van de bladeren van berberis, zelfs binnen een enkele soort kan aanzienlijk variëren - van felgroen tot verschillende tinten geel of rood. Sommige ondersoorten kunnen hun kleur veranderen tijdens het seizoen, dat wordt gebruikt in landschapsontwerp.

De foto van gewone berberis is hieronder weergegeven:

Hoe komt de berberis tot bloei?

Heester berberis gewone bloemen in eind april of begin mei, afhankelijk van de weersomstandigheden: hoe warmer het weer, hoe eerder de bloei begint. De bloeiperiode duurt ongeveer een maand. Bestuiving vindt plaats door insecten. De plant behoort tot eenhuizige exemplaren, echter voor een groter aantal vruchten, wordt kruisbestuiving en de aanwezigheid van ten minste 2-3 planten in een tuin op een afstand van niet meer dan 30 m van elkaar aanbevolen.

De bloemen van de plant zijn geel, klein van formaat (6-10 mm in diameter). Elke bloem bestaat uit zes kelkblaadjes en bloemblaadjes. De bloemen worden verzameld in bundels van "penseel". Elke borstel bevat anderhalf tot drie dozijn bloemen. De lengte van de bloeiwijze is ongeveer 60 mm.

Bloemen zijn als volgt gerangschikt: aan de basis is een nectar, oranje van kleur, een grote stamper is omgeven door 6 meeldraden, gelegen aan de zijde tegenover de bloembladen.

De vruchten van de plant rijpen relatief lang - na het zetten duurt het minstens twee maanden voordat de ellipsoïde bessen verschijnen, die hun kleur veranderen in helder rood of, zelden, paars gedurende een maand. De zaden van de plant zijn kort en afgeplat, met een lengte tot 7 mm.

Gebruik in landschapsontwerp

Sierbomen en struiken van gewone berberis vinden een brede toepassing in landschapsontwerp. Je kunt zelfs zeggen dat deze plant bijna overal wordt gebruikt. Het is opgenomen in het ontwerp van de volgende elementen en groepen:

 • Alpiene dia's of rotstuinen;
 • als vrijstaande landschapselementen;
 • als een centraal element van groepslanding;
 • voor het inlijsten van gazons of bloembedden;
 • voor de vorming van hekken;
 • voor registratie van perimeters bedden;
 • om hoge stoepranden te maken, etc.

Er wordt aangenomen dat de rotstuin - de meest optimale plaats voor het planten van berberis. Bovendien gebruiken ze zowel planten van gemiddelde hoogte (tot 1,5-2 m) als dwergvariëteiten (niet meer dan 0,5 m hoog). In één geval is de berberis het toppunt van de samenstelling, en in het laatste geval wordt het gebruikt als een overgangselement, waardoor er te veel verschil in de groei van bepaalde planten wordt verzacht.

Het gebruik van berberis in rotstuinen is ook te danken aan de uitstekende combinatie met andere planten, met name met coniferen. Bovendien kunt u met een breed palet van bladeren het perfect combineren met andere vertegenwoordigers van de fauna. In de herfst veranderen de meeste berberiservariëteiten hun kleur en kunnen ze bladeren vrij lang bewaren, terwijl ze het algehele decoratieve effect van de hele compositie behouden.

Met een berberis als stoeprand of haag is het mogelijk om het gazon of bloembed te beschermen tegen ongewenste gasten. Dichte struikgewas van deze struik creëren een bijna onoverkomelijke barrière voor zowel tweevoeters en viervoeters van de tuin.

Berberisheide kan zowel natuurlijk als regelmatig worden gesneden. De plant tolereert perfect snoeien en kan worden gebruikt om bijna elke vorm van obstructie te maken. Het gebruik van dergelijke ontwerpelementen kan een tuin of een deel van de hoek veranderen in een afgelegen plek, verborgen voor nieuwsgierige blikken.

Voor kleine tuinen is het zeer praktisch om een ​​berberisfamilie te gebruiken in de vorm van een enkele aanplant als een afzonderlijke plant. Omdat de variëteit aan vormen van een plantstruik of zijn kleur erg groot is, past een dergelijk ontwerp perfect in elk ontwerp.

Een goed gekweekte struik ziet er organisch uit in vrijwel elke tuinontwerpstijl. Kleinbloemige bloeiwijzen, in grote hoeveelheden die de scheuten van de plant bedekken, zullen niemand onverschillig laten. Ondanks de liefde van berberis- en zonnige gebieden, kan de enkele landing ook in gedeeltelijke schaduw worden uitgevoerd. Meestal wordt in een open gebied berberis gewone paarse beplant met bont geschakeerde tinten van bladeren, struiken met groen of donkergroen blad worden geplant in de schaduw of halfschaduw.

De berberis is perfect te combineren met verschillende planten die zijn gebruik in verschillende bedden of mixborders mogelijk maakt. Een verandering in de kleur van de bladeren afhankelijk van het seizoen geeft een nog grotere verscheidenheid aan decoratieve oplossingen.

Dus de berberis is goed samen met lila, jasmijn of blauwe regen. Van herfstbloemen kan hij prima overweg met asters, chrysanten of september. Door verschillende planten te combineren, rekening houdend met hun groei en andere kenmerken, is het mogelijk om zeer interessante composities te creëren waarin de nadruk op verschillende tijden van het jaar zal worden geketend aan verschillende leden van de bloembeddenpopulatie.

Wat een berberis gewoon

De bessen van gewone berberis hebben een zoete smaak met een nauwelijks merkbare zuurheid. Hiervan worden voornamelijk verschillende snoepjes bereid:

 • jam;
 • jams;
 • gelei;
 • marmelade.

Haal ook uit de bessen van berberis verschillende sappen, siropen en nectar.

Waarschuwing! Onrijpe berberis bessen bevatten een grote hoeveelheid giftige alkaloïden en kunnen giftig zijn voor mensen.

Daarnaast is de Berberisfamilie opgenomen in vele recepten van traditionele en klassieke geneeskunde. Gebruik voor medische doeleinden niet alleen de bessen, maar ook bladeren, wortels en schors. De belangrijkste ziekten bij de behandeling waarvan producten uit berberis gebruikt kunnen worden:

 • lever- en nierziekte;
 • galblaas ziekte;
 • verschillende pathologieën van de maag en darmen;
 • mondziekten;
 • oogziekte;
 • ziekten van het cardiovasculaire systeem;
 • ziekten van de organen van het gezichtsvermogen;
 • scheurbuik;
 • tuberculose.

Gebruik daarnaast Berberisfruit als een component voor een groot aantal homeopathische geneesmiddelen.

Het planten en verzorgen van de gewone berberis

Het verzorgen van gewone barberries is uiterst eenvoudig en vereist geen serieuze vaardigheden van een tuinman. Het belangrijkste ding - het is onmogelijk om de overmatige groei of verdikking te voorkomen. De groeisnelheid van berberis is matig, dus de kroon zal bijna elk seizoen moeten worden gevormd.

Voorbereiding van zaailingen en aanplant gebied

Het kweken van berberis kan het beste worden gedaan op een zonnig perceel, schaduw of halfschaduw is een compromis. Niettemin zal de plant zich prettig voelen en daar, maar de groeisnelheid zal iets lager zijn.

Het is belangrijk! Het zal in zonnige gebieden zijn dat er een verandering zal optreden in de kleur van het gebladerte van de plant, afhankelijk van het seizoen. Planten die in de schaduw groeien, hebben een overwegend donkergroen blad.

Berberis geeft de voorkeur aan lichte bodems met een gemiddeld vochtgehalte. Het kan echter in elke grond worden gekweekt. Het is raadzaam om droge grond te gebruiken, omdat de plant de droogte beter verdraagt ​​dan wateroverlast.

Landingsregels

Aanlanding kan het beste worden gedaan in het vroege najaar of het late voorjaar. Zaailingen moeten ten minste 4 knoppen bevatten bij elke opname. De landing gebeurt op een zodanige manier dat de afstand tussen de struiken van 50 cm tot 1 m is.

Op arme bodems wordt complexe kunstmest toegepast op de putten voor siertuinplanten, die de volledige benodigde reeks sporenelementen bevat: stikstof, kalium en fosfor.

Water geven en voeden

Watergift wordt uitsluitend gedaan als de grond droogt. Dit gebeurt meestal 1 keer in 15-20 dagen.

De eerste dressing wordt gedaan in het tweede jaar na het planten. Het bestaat uit stikstofhoudende meststoffen (ureum in een concentratie van 0,2% in een hoeveelheid van 10 liter per struik). In hetzelfde seizoen worden mulchstruiken gemaakt in de late herfst met een laag turf. In de daaropvolgende jaren wordt deze procedure herhaald.

snoeien

Snoeien bestaat uit sanitair en vormend. Sanitair gedrag in het vroege voorjaar. De technologie is standaard: verwijder droge, zieke en beschadigde takken. Ook met haar schone scheuten groeiend "binnen" de struik.

Formatief snoeien wordt uitgevoerd, afhankelijk van de gekozen rol van de plant in landschapsontwerp. Het wordt twee keer per seizoen gemaakt, meestal in de vroege zomer en vroege herfst. Het "formaat" van het trimmen en de intensiteit ervan is afhankelijk van de geselecteerde vorm van de struik en zijn plaats in de totale compositie.

Voorbereiding op de winter

De gewone berberis kan vorst tot -45 ° C verdragen, daarom is hij niet voorbereid op de winter. Zelfs jonge planten verdragen perfect de strengste winters zonder extra onderdak.

reproduktie

Berberis groeit op standaard manieren:

 • verdeling van de struik;
 • gebruik van stekken;
 • gelaagdheid;
 • nakomelingen;
 • zaden.

Er zijn geen specifieke voorkeuren, maar men gelooft dat de berberis de voorkeur heeft om zich voort te planten door middel van gelaagdheid of stekken.

Ziekten en plagen

Berberis tamelijk ongedwongen en gemakkelijk zelfstandig om te gaan met de ziekte. Het enige probleem dat een tuinman kan tegenkomen is echte meeldauw. Vecht ermee door de plant herhaaldelijk te besproeien met een oplossing van colloïdale zwavel totdat de symptomen verdwijnen.

Van het ongedierte moet worden opgemerkt Berberisfamilie bladluis, die, het aanvallen van de bladeren van de plant, leidt tot het drogen. Deze parasiet is klein van formaat en het is vrij problematisch om deze te detecteren, dus u moet de onderkant van de bladeren regelmatig inspecteren. Als een middel om bladluizen te bestrijden, wordt het aanbevolen om een ​​zeepoplossing te gebruiken met een concentratie van 0,3%.

conclusie

Berberis gewone, vanwege zijn decoratieve eigenschappen, wordt veel gebruikt in het landschap ontwerp van tuinen, villa's en tuinpercelen. Deze plant kan in verschillende combinaties met andere worden gebruikt en verdraagt ​​een koud klimaat.

Bekijk de video: Foto vidiolees de beschrijving (Juli- 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send