Tuinieren

Bosbessensoort: planten en verzorgen

Pin
Send
Share
Send
Send


In de hoofden van de meeste mensen wordt lingonberry geassocieerd met taigabossen en uitgestrekte bossen met toendra, die bedekt zijn met velden met mooie en helende bessen. Maar het blijkt dat er een tuin-bosbessensoort is, die heel goed in staat is om zich in de tuin te vestigen en de decoratie ervan te worden, wat tegelijkertijd gezondheidsvoordelen oplevert.

Korte beschrijving van lingonberry

Lingonberry werd veel gebruikt door verre voorouders. Het is niet voor niets dat de naam komt van het Oudslavische woord 'balkivyany', wat rood betekent en verwijst naar de heldere kleuren van de bessen.

Lingonberry is een groenblijvende struik met een hoogte van niet meer dan 30 cm. Groenblijvende donkere glanzende bladeren met een ovale vorm tot 2-3 cm lang zijn de belangrijkste decoratie tijdens het koude seizoen. Onderaan op de bladeren zie je harsachtige klieren in de vorm van zwarte stippen. In het late voorjaar verschijnen aan de uiteinden van de stengels van vorig jaar kleine klokvormige bloemen met een bleekroze tint. Ze zijn licht, maar ruiken goed.

Bosbessenwortels, wortelstokken en ondergrondse scheuten bevinden zich ondergronds, met behulp waarvan planten extra leefruimtes kunnen veroveren. Het systeem van rhizomateuze en ondergrondse scheuten ligt op de bovenste laag van de aarde, niet dieper dan 15-20 cm.

De zaden zijn klein, roodbruin in de vorm van een halve maan.

Wat voor soort vrucht is vossebes

De vruchten van de bosbessentuin zijn glanzende rode bessen van ronde vorm. Dat wil zeggen, vanuit een botanisch oogpunt zijn dit multi-gezaaid fruit, dat bestaat uit een vlezige vruchtwand en een dunne bovenste laag (schil). Ze kunnen een diameter van 8-10 mm bereiken en ongeveer 0,5 g wegen.

De smaak van bosbessensap zoet en zuur, met een lichte bitterheid. In de natuur rijpen de vruchten van half augustus tot eind september. Kan onder de sneeuw overwinteren en bij de minste aanraking verspreiden.

In een bes zit van 5 tot 30 zaden.

Cranberry-opbrengst per seizoen

In het wild is de productiviteit van bosbessen onbeduidend - slechts ongeveer 100 g bessen kan worden geoogst van een vierkante meter.

Zelfs met de overdracht van wilde bosjes naar culturele omstandigheden, kan hun productiviteit verschillende keren toenemen. De eerste vormen van tuincranberries waren al in staat om 700-800 g bessen per vierkante meter land te brengen. Maar na verloop van tijd bleken sommige variëteiten tuinbessensoorten twee keer per seizoen vrucht te dragen, waardoor het mogelijk is om de totale opbrengst per seizoen te verhogen tot 2 kg / m². m.

Naleving van de kenmerken van het planten en verzorgen van bosbessen die in het artikel worden beschreven, maakt het voor planten mogelijk om zelfs meer dan 2 kg bessen van 1 vierkante meter te ontvangen. m.

Is het mogelijk om bosbessensoorten in de tuin te laten groeien?

Het was een significante toename van de opbrengst bij het proberen om lingonberry te kweken in kweek die fokkers ertoe bracht de teelt van zijn tuinvormen op te nemen.

In het midden van de vorige eeuw namen Zweedse, Duitse, Nederlandse en Amerikaanse veredelaars dit proces vrijwel gelijktijdig op. Op dit moment zijn er al meer dan 20 variëteiten van tuinbessen, die niet alleen verschillen in significante opbrengsten, maar ook in de grotere bessen en de hoogte van gekweekte struiken.

In dit geval zijn de vereisten voor het planten en verzorgen van cranberry's in het wild en in de tuin bijna identiek.

 1. Lingonberry kan goed groeien en alleen vrucht dragen op zure en goed doorlatende bodems met een minimaal organisch gehalte.
 2. Vochtigheden in de wortelzone moeten overeenkomen met het "gulden middenveld". Als het te droog is, vooral bij hoge temperaturen, zullen bosbessenstruiken sterven. Aan de andere kant, met constante overmoistening van de grond, sterven ze ook, voornamelijk vanwege een gebrek aan zuurstofuitwisseling in de grond.
 3. Tuinvossebessen kunnen zich vrij gemakkelijk aanpassen aan elke luchttemperatuur. Maar in omstandigheden van sterke hitte, zal het meer overvloedige en regelmatige water gevende nodig hebben, en de bessen kunnen nog ondiep zijn.
 4. Morozov is niet bang voor tuin of wilde bosbessen, hij staat in de winter op tot -40 ° C. Het enige is dat de bloemen in het late voorjaar of in de vroege herfst aan vorst kunnen lijden (ze verdragen geen temperaturen onder - 4 ° C).
 5. Lingonberry houdt van goede verlichting, en in de omstandigheden van de penumbra neemt de opbrengst af en krimpen de bessen.
 6. De bosbessensiroop moet in geen geval overbelast worden - onder natuurlijke omstandigheden groeien ze op zeer arme grond.

Soorten tuincranberries

Zoals eerder aangegeven, zijn buitenlandse veredelaars in de afgelopen 50-70 jaar bijzonder actief geweest in de teelt van vormen van tuin-lingonbessen. Maar in Rusland in het staatregister van fokprestaties, zijn er momenteel drie variëteiten van tuinanjebomen:

 • Kostroma roze;
 • Rubin;
 • Kostromichka.

Hoewel deze variëteiten inferieur zijn aan import in opbrengst, hoogte van struiken en de grootte van de bessen, maar ze wortelen en voelen zich in Russische omstandigheden, volgens tuinders, soms beter dan hun buitenlandse tegenhangers.

Cowberry Beschrijving Belyavskoe Fleece

De cranberry-variëteit van de tuin werd in 1996 door Poolse kwekers gefokt. Het vormt lage, maar compacte en dichte bolvormige struiken, die in de hoogte is en 20-25 cm breed is, maar in de vroege rijpingsperioden verschilt: van half augustus tot begin september. De bessen zijn vrij groot, ovaal van vorm, variërend in grootte van 9,5 tot 11 mm. Heb een zure maar milde smaak.

Het ras onderscheidt zich ook door zelfteelt en hoge opbrengst (tot 300-350 g per struik). Het verdraagt ​​vorst.

Afgaand op de beoordelingen, is de fleece Belyavskoe vossebes variëteit in trek bij tuinders, voornamelijk vanwege de koude weerstand, hoge opbrengst en aantrekkelijke smaak.

koraal

Deze variëteit, oorspronkelijk afkomstig uit Nederland, wordt beschouwd als de allereerste tuinvorm van bosbessen die in cultuur is verkregen. Het werd geregistreerd in 1969. Ondanks de vrij hoge leeftijd is Coral nog steeds populair vanwege de hoge opbrengst en decoratie.

Bessen zijn niet de grootste (tot een diameter van 0,9 cm), maar ze rijpen erg veel. Bovendien zijn de struiken herstelbaar, dat wil zeggen dat ze 2 gewassen per jaar kunnen produceren. De eerste oogst is niet groot, hij rijpt eind juli of begin augustus. De tweede oogst geeft het grootste aantal bessen eind september of begin oktober. In totaal kunt u vanuit één struik maximaal 400 g en meer bessen per seizoen krijgen.

Het is belangrijk! Koraalstruiken zijn bijzonder decoratief in augustus, wanneer bloemen en vruchten overvloedig worden waargenomen op hetzelfde moment.

Struiken verschillen rechtopstaande scheuten van meer dan 30 cm lang, en kindrozetten worden zwak gevormd.

Red Pearl

Een andere Nederlandse variëteit van bosbes, al geregistreerd in 1981. De bessen zijn groot van formaat, tot 12 mm lang. En de struiken zelf, en de bladeren zijn relatief groot van formaat. Hij kan ook twee oogsten per seizoen vormen, maar de opbrengst is iets lager dan die van Coral.

sanna

Deze variëteit van tuincranberries is in 1988 in Zweden, in de provincie Smoland, gefokt. Het onderscheidende kenmerk is de intensieve vorming van dochterrozetten bij ondergrondse scheuten. Hierdoor kan kort na het planten van een enkele plant een heel bosbessensap in de tuin worden gevormd. De bessen hebben een vrij grote, ronde vorm, bereiken 0,4 g in gewicht, rijpen halverwege augustus. Van één struik kunt u 300-400 g veenbessen krijgen. Dit is de meest vruchtbare variëteit van Zweedse tuinvormen.

Kostroma roze

Deze Russische variëteit van tuincranberries wordt gekenmerkt door de grootste bessen. Hun diameter bereikt 10 mm, en de massa van sommige bereikt 1,2 g.

De struiken zijn klein van hoogte - tot 15 cm. Verschilt in zelfvruchtbaarheid en vroege rijping, het rijpt in het midden van augustus. Cranberry-opbrengst varieert afhankelijk van de groeiomstandigheden van 800 g tot 2,6 kg per vierkante meter.

robijn

Beschouwd als de meest veelbelovende variëteit van de Russische vossebes, kan de Russische fokkerij tweemaal per jaar vrucht dragen. In de omstandigheden van de regio Kostroma is dit echter niet altijd het geval vanwege de vroege herfstvorst. Het werd verkregen, net als alle andere Russische bosbessensoorten, in 1995. De bessen zijn middelgroot en bereiken 0,6 g, de opbrengst is dus maximaal 2,9 kg / sq. m. voor het seizoen. Lage struiken - tot 18-20 cm.

Ondergrondse scheuten vormen actief kinderen, zodat het ras kan worden gebruikt als bodembedekkers. Ruby behoort tot samobesplodnyh variëteiten, daarom is het verplicht de aanwezigheid van insecten (hommels) op de site.

Kostromichka

De Russische variëteit van tuinbietjes, Kostromichka, valt op door zijn lage struiken. Het voordeel is vroegrijp, de bessen rijpen in de eerste helft van augustus. Ze verschillen in gemiddelde grootte (diameter ongeveer 8 mm, gewicht - ongeveer 0,3-0,5 g). De opbrengst kan echter maximaal 2,4 kg / sq zijn. m.

Soorten tuincranberries voor de regio Moskou

Onder de omstandigheden in de regio Moskou moet bijna elke soort bosbessensoort voldoende warmte en licht hebben om niet alleen goed te groeien en vrucht te dragen, maar ook twee oogsten per seizoen te geven, als daar potentiële gegevens voor zijn.

In aanvulling op het bovenstaande, in de buitenwijken kunnen worden geplant de volgende variëteiten van tuinbessenbeslag:

 1. Eritkrone, een variëteit uit Duitsland die twee seizoenen per seizoen kan oogsten.
 2. Eritzegen, ook een Duitse variëteit, gekenmerkt door bijzonder grote (meer dan 1 cm) en zoet smakende bessen.
 3. Ammerland, een andere Duitse variëteit van bosbessensoort, vormt hoge bolvormige enkele struiken met een diameter van 30 cm, heeft een vrij hoge opbrengst (tot 300 g per struik) en dubbele vruchtzetting.

Andere bekende variëteiten hebben niet zulke hoge opbrengsten, maar kunnen volledig worden gebruikt voor decoratieve doeleinden.

Hoe tuin cranberry's te reproduceren

Lingonberry kan vrij gemakkelijk generatief (door zaden) en vegetatief (groene en verhoute stekken, ondergrondse wortelstokken en kinderen) reproduceren.

Zaad methode

Onder natuurlijke omstandigheden verschijnen jonge vossebesplanten die uit de zaden zijn gepunt rond juni-juli. Thuis kunnen zich in het voorjaar spruiten ontwikkelen.

In het algemeen maakt reproductie door zaden het mogelijk om, praktisch kosteloos, een aanzienlijk aantal zaailingen klaar te maken voor aanplant, vooral omdat de cowberry-zaailingen erg duur zijn (ongeveer 500 roebel met een gesloten wortelsysteem). Bovendien worden de zaden gewoonlijk sterker verkregen en aangepast aan de specifieke groeiomstandigheden van de plant.

Waarschuwing! Het percentage zaadkieming van lingonberry na stratificatie is ongeveer 70%, zonder stratificatie - 40%.

Maar deze kweekmethode heeft zijn nadelen:

 1. Vruchtstruiken gekweekt uit zaad, u kunt ten minste 4-5 jaar wachten.
 2. Deze bezetting is nogal arbeidsintensief en de eerste twee jaar hebben de zaailingen constante aandacht nodig en kunnen ze sterven als gevolg van onoplettendheid.
 3. Planten verkregen uit zaden behouden niet de kenmerken van hun variëteit, dus alles kan daaruit groeien.

Cowberry-fokstekken

Zowel groene als verhoute stekken van tuinendoornbessen zijn geschikt voor de fokkerij.

Groene stekken worden meestal halverwege juli geoogst, terwijl houtachtige lignes eind maart worden geoogst en in april tijdens de periode van zwelling van de knop.

Na het snijden en vóór het planten kunnen ze worden bewaard in nat veenmos bij een temperatuur van 0 tot + 5 ° С.

Het is het beste om de stekken onder broeikasomstandigheden te rooten in losse en zure, turfzandige grond. De lengte van de stekken moet van 5 tot 8 cm zijn.

De onderste bladeren worden afgescheurd, waardoor alleen de bovenste 2-3 knoppen overblijven, die zich boven het grondoppervlak bevinden. De rest van het snijden, voorbehandeld met Kornevin of een andere stimulator, wordt in de grond geplaatst.

Van bovenaf moeten de stekken worden bedekt met een film op de bogen en extra geïsoleerd met niet-geweven materiaal, als het weer koud is.

Wortels kunnen binnen 3-4 weken verschijnen, maar de laatste beworteling vindt binnen enkele maanden plaats. Gedurende de hele tijd moet de grond nat worden gehouden en de planten periodiek sproeien. In de herfst wordt het bed met stekken bedekt met een laag mulch en opnieuw opgewarmd met een afdekmateriaal.

Het volgende jaar, in het voorjaar, kunnen geroerde stekken worden overgeplant in potten of in een speciaal bed om te laten groeien.

Afhankelijk van de condities van zorgworteling kan zo'n stek 50 tot 85% zijn. De eerste vruchten kunnen over 2-3 jaar verschijnen.

Omdat de stekken vrij veel kunnen worden gesneden en de resulterende struiken alle eigenschappen van de moederplanten behouden, is deze kweekmethode populairder bij tuinders.

Reproductie wortelstokken

Op dezelfde manier is het mogelijk om stekken in het vroege voorjaar te snijden van ondergrondse scheuten of wortelstokken van tuincranberries. Ze worden tot een lengte van 10-15 cm gesneden, zodat ze elk ten minste één knop of scheutkiem hebben. Plant stekken tot een diepte van ongeveer 10 cm in losse en zure grond. De rest van de verzorging van de resulterende struiken is hetzelfde als hierboven beschreven. Het percentage wortelvorming is meestal ongeveer 70-80%.

Reproductie door gelaagdheid

Omdat sommige soorten tuincranberries een verhoogd vermogen hebben om kinderen te vormen, wordt dit vaak gebruikt voor het kweken van heesters. Maximaal 10 lagen kunnen worden verkregen uit een enkele plant. Je kunt de kinderen ook scheiden in het vroege voorjaar of de herfst. In het eerste geval worden ze traditioneel op een zaailingbed geplant en door de val ervan vormen ze volwaardige planten. Wanneer de herfsttak kinderen in potten zitten en vertrekken om de winter door te brengen in een niet-invrieskamer. De overlevingskans van zaailingen met deze methode van reproductie is meestal 85-100%.

Daarom is reproductie door middel van gelaagdheid de meest betrouwbare manier om lingonberries te kweken. Dat is gewoon om zo te krijgen, veel zaailingen zullen niet werken.

Het groeien van lingonberries van zaden thuis

Als de beslissing wordt genomen om tuinbessensoorten uit zaden te laten groeien, is dit het eenvoudigste en veiligste om thuis te doen.

Aanbevolen plantdata

De zaden van de bosbes tuin kunnen alleen na de stratificatie actief ontkiemen. Aangezien de stratificatie meestal 4 maanden duurt, moet deze van tevoren worden gestart, in november-december. Op dit moment worden de zaden geselecteerd uit de vrucht gewassen en gemengd met nat zand. De container met de zaden wordt geplaatst in een koelkast of andere koude plaats, waar de temperatuur constant op ongeveer + 4 ° C wordt gehouden.

Het zaaien begint na vier maanden, dat wil zeggen rond maart of april.

Grond- en tankvoorbereiding

Voor het zaaien van tuin gewassen, kunt u elke plastic of keramische containers gebruiken. Hun volume is afhankelijk van het aantal gezaaid zaad. Gebruik meestal een inhoud van een halve liter of groter.

De ideale samenstelling voor de kieming van lingonberry-zaden:

 • 3 stukken veenmos turf;
 • 2 stukjes zand;
 • 1 deel perliet.
Het is belangrijk! Het is noodzakelijk dat de zuurgraad van de grond voor het zaaien van zaden van de bosbessentuin ligt in het bereik van 3,5 tot 4,5.

Drainage (klei, kleine grind) wordt meestal geplaatst op de bodem van de containers met een laag van ongeveer 1 cm, dan wordt de voorbereide grond gegoten en afgeworpen met sneeuw of regenwater voor verdichting.

Hoe veenbessen te planten

Het belangrijkste kenmerk van Cowberry voor zaadveredeling is dat de zaden ervan alleen in het licht ontkiemen. Daarom mogen ze in geen geval over de grond worden gesprenkeld.

 1. Meestal worden in het voorbereide en enigszins verdichte grondmengsel groeven van enkele millimeters diep gemaakt.
 2. Lingonberry-zaden worden in de groeven gegoten.
 3. De container is bedekt met polyethyleen bovenaan en geplaatst op een goed verlichte plaats met een temperatuur van ongeveer + 20 ° C.
 4. De film wordt periodiek opgeheven en het bodemvocht gecontroleerd.
 5. Bevochtig de grond indien nodig.
 6. Na 12-15 dagen kunnen de eerste scheuten verschijnen, maar het uiterlijk van de rest kan 4 weken duren.
 7. Na een maand kan de film volledig worden verwijderd.

Regels voor het kweken van lingonbessen thuis

Wanneer een kransbesnediaanblad 4-5 bladeren vormt, is het raadzaam het uit te pluizen in dozen, met een afstand van 5 cm ten opzichte van elkaar.

In de eerste maanden hebben jonge vossebessen veel licht en relatief weinig warmte nodig. Ze mogen niet in een te warme kamer worden geplaatst. De ideale temperatuur is van + 15 ° С tot + 20 ° С.

Vochtigheid moet ook gematigd zijn, maar de grond is niet wenselijk om droog te maken.

Waarschuwing! Geen bemestende zaailingen met bosbessensap voor het verplanten in de grond is niet vereist.

Al in het eerste seizoen kunnen ze beginnen met vertakken. Het is het beste om jonge vossebessen het hele eerste levensjaar in een la thuis te houden, zonder in de volle grond te planten. En alleen in het tweede seizoen zaailingen kunnen zorgvuldig worden overgeplant in een zaailing bed van tevoren voorbereid. En u kunt op afzonderlijke containers planten die de winter in de kas zullen doorbrengen.

Het wordt aanbevolen om lingonberry zaailingen alleen in het derde levensjaar te planten.

Het planten en verzorgen van lingonbessen in de volle grond

Om ervoor te zorgen dat de tuinbessen niet alleen tevreden zijn met een goede groei, maar ook met overvloedige gewassen, is het noodzakelijk om aandacht te besteden aan al zijn zorgbehoeften. Vooral omdat de plant niet anders is, grillig. Er zijn alleen de belangrijkste nuances die moeten worden overwogen bij het omgaan met deze cultuur.

Aanbevolen landingsduur

Het is mogelijk om struiken van een vossebaktuin zowel in het voorjaar als in de herfst te planten. Но посадка брусники осенью ведет за собой риск того, что недостаточно подготовленные к зиме растения могут попросту погибнуть. Поэтому в осенний период сажают обычно лишь полностью окрепшие саженцы, желательно с закрытой корневой системой, без нарушения целостности земляного кома.

Большинство же садоводов рекомендуют производить посадку ягодника весной. Afhankelijk van de weersomstandigheden in de regio, kan dit worden gedaan van half tot eind april, of in mei.

Locatieselectie en grondvoorbereiding

Bij het kiezen van een geschikte plaats voor het leggen van bosbessen, moet in de eerste plaats rekening worden gehouden met de verlichting ervan. Immers, bij het overschaduwen van de struiken neemt het groei- en bladoppervlak toe, maar neemt de opbrengst onvermijdelijk af.

Het reliëf moet zo vlak en horizontaal mogelijk zijn. Zodat de bosbes niet wordt geplant in depressies, waar water kan stagneren. Aan de andere kant moet de bron voor irrigatie ook in de buurt worden geplaatst om de struiken soepel van het nodige vocht te voorzien.

Waarschuwing! Het grondwaterpeil mag niet hoger zijn dan 40-60 cm.

Windbescherming is wenselijk. U kunt voor deze doeleinden de muren van gebouwen of rijen bomen geplant gebruiken.

Lingonberry tuin is niet zo kieskeurig over de keuze van de bodem, in staat om te groeien, zelfs bijna op kale rotsen. Het belangrijkste is goede drainage, een constante toevoer van zuurstof naar de wortels en een zure reactie van de bodemomgeving. Daarom zal het slecht aanvoelen op zwarte grond en zware leem. Zandgronden zijn het meest geschikt voor het kweken van bosbessen in een tuin.

Als de tuincranberry's zouden moeten worden gekweekt in vrij grote volumes, dan moet de grond ervoor worden geploegd en volledig worden ontdaan van de wortelstokken van overblijvend onkruid. Dit kun je het beste doen het jaar voor de landing. Op zware gronden zal het noodzakelijk zijn om een ​​aanzienlijke hoeveelheid zand toe te voegen. Maar bosbessen groeien alleen goed als de zuurgraad van de grond niet hoger is dan 4-5.

De eenvoudigste manier voor mensen die lingobessen planten, kost slechts enkele vierkante meters. In dit geval kunnen de tuinanjebomen op elke grond worden gekweekt, waardoor er een speciale grond voor wordt gecreëerd.

 1. Om dit te doen, verwijdert u op de omheinde site de bovenste laag aarde met een dikte van ongeveer 25 cm en verwijdert u alle wortelstokken van onkruid mechanisch.
 2. Vervolgens wordt het vrijgekomen gebied gevuld met een mengsel van hoogveen, zand, naaldstrooisel, zaagsel en een deel van de bosbodem van naaldbos.
 3. Vervolgens wordt het oppervlak van de resulterende grond bestrooid met zwavel, in een hoeveelheid van ongeveer 50 g per 1 vierkante km. m.
 4. Ten slotte wordt de grond verdicht en op een laag zand gegoten van ongeveer 4-5 cm dik.
 5. Het voorbereide gebied wordt bewaterd met aangezuurd water, op basis van de berekening - voor 1 vierkante meter. m. land gebruik 10 liter vocht.
Tip! Verzuurd water wordt bereid door 3 eetlepels toe te voegen. l. citroenzuur of 200 ml 9% azijn in een emmer water.

Als u wilt, kunt u ook een set minerale meststoffen maken in de hoeveelheid van:

 • 20 g salpeter;
 • 40 g dubbel superfosfaat;
 • 20 g kaliumsulfaat per 1 vierkant. m.

Gebruik geen organische meststoffen (mest, humus, compost) en die welke chloor bevatten bij het planten van lingonbessen.

Hoe lingonbessen in het land te planten

De dichtheid van plaatsing van lingonberry zaailingen op de bereide plaats wordt voornamelijk bepaald door de variëteitkenmerken van de planten. Rassen die gevoelig zijn voor de vorming van kinderen moeten iets ruimer worden geplant.

Gemiddeld moet de afstand tussen de struiken op een rij gelijk zijn aan 25-30 cm en tussen rijen - 30-40 cm.

Planten worden geplant, enigszins begraven (1-1,5 cm) in de grond, vergeleken met hoe ze groeiden in de vorige plaats. Het perceel wordt onmiddellijk bewaterd en gemulleerd met een laag zaagsel, pijnboomschors, notendop of zand, 3-5 cm hoog.

In de eerste twee weken na het planten van bosbessen op de datsja moet het water regelmatig zijn (dagelijks als er geen regen valt).

Groeiende veenbessen op het perceel

Watergift is een zeer belangrijke procedure voor de verzorging van de groeiende tuinbessen. Het is raadzaam om druppelbevloeiing uit te voeren, zodat bij droog en warm weer de watergift ten minste tweemaal per week wordt uitgevoerd. Op 1 plein. m. moet ongeveer 10 liter water uitgeven.

Het kan meerdere keren per seizoen worden bewaterd met aangezuurd water om de vereiste zuurgraad in de bodem te behouden. Om dit te doen, is het het beste om een ​​batterij elektrolytoplossing (50 ml oplossing per 10 liter water) te gebruiken.

Wat de bemesting betreft, is de eerste keer dat mest wordt gebruikt, pas zinvol in het tweede jaar na het planten van bosbessen in de grond. En hier zou de hoofdregel moeten handelen - het is beter om te ondervoeden dan om het in deze richting te overdrijven.

Van de meststoffen zijn sulfaatvormen het meest geschikt, superfosfaat kan ook worden gebruikt in een hoeveelheid van 5 g per 1 vierkante meter M. m.

De volgende bemesting met complexe minerale meststoffen wordt alleen uitgevoerd wanneer de bosbes een overvloedig fruit begint te dragen.

Het is erg belangrijk bij het verzorgen van de bestrijding van onkruid. Naast hun mechanische verwijdering en periodieke loslating van de grond, is het belangrijk om de noodzakelijke dikte van de mulchlaag rondom de struiken constant te houden (van 3-4 cm). Het dient zowel om de vereiste vochtigheidsgraad te handhaven, als om te beschermen tegen vorst in de winter, voor onkruidbestrijding en voor het extra voeren van planten.

Op puur veengrond is het het beste om de beplanting met zand te mulchen. In andere gevallen, help:

 • zaagsel;
 • grenen strooisel;
 • gesnipperde schors;
 • chips;
 • grind;
 • Kortom;
 • gehakt stro.

In de buitenwijken is het planten en verzorgen van bosbessen volledig standaard. Maar in het late voorjaar en het vroege najaar moet speciale aandacht worden besteed aan het gevaar van vorst. Hierdoor kunnen de eierstokken en bloemen worden beschadigd waardoor een deel van het gewas verloren gaat.

Ter bescherming van de struiken kan worden afgedekt met verschillende isolatiematerialen: spingebonden, lapnikom, stro, film. Of gebruik rookbommen aan de vooravond van de nachtvorst.

Om de productiviteit van de struiken van de tuin-lingonbessen niet te verminderen, moeten ze snoeien en dunner worden, vanaf ongeveer 6-8 jaar.

Het verjongende snoeien wordt uitgevoerd door de toppen van struiken in het vroege voorjaar af te knippen (voordat het sap begint te bewegen) en ongeveer 5-7 bladeren achter te laten op een hoogte van 5-6 cm. Na het snoeien, moeten de bosbessen worden gevoed met complexe kunstmest in kleine doses. Vruchtbaarheid na snoeien wordt pas volgend jaar hervat, maar na een paar jaar kan het zelfs eerdere opbrengsten overtreffen.

Voor zacht snoeien wordt slechts ongeveer 1/3 van de twijgen uit het midden van de struiken gesneden, of slechts 1/3 van de struik wordt in de hoogte gesneden.

Waarschuwing! Alle gesnoeide twijgen kunnen worden gebruikt voor de fokkerij.

Omdat veel van de variëteiten van tuinbietjes zelfproductief zijn, is het noodzakelijk om bestuivende insecten actief aan te trekken en te beschermen: bijen en hommels.

Ziekten van de tuincranberries

Tuincranberries worden zelden beschadigd door plagen of ziekten. Van insecten, kan het worden geplaagd door bladwormen en heide bladeren. Als een preventieve maatregel is het noodzakelijk om de planten in het vroege voorjaar met een insecticide te behandelen, bijvoorbeeld Fitoderm.

Van de ziekten kunnen roest en Phytophthora optreden. Profylactische behandelingen met phytosporin, alirin en hamair kunnen helpen.

conclusie

Lingonberry is een plant die al lang bekend is, maar een relatief nieuwe plant voor teelt in culturele omstandigheden, die desalniettemin met succes kan passen in en het uiterlijk van elke achtertuin plot kan verfraaien.

beoordelingen

Mikhail Petrenko, 53, Kaluga Vorig jaar koos hij en plantte drie soorten tuinhuisjes op zijn perceel: redperpl, coral en belyavskoe fleece. Al in het begin van de zomer waren alle struiken blij met de bloemen, maar er waren niet veel bessen. En in grootte merkte iets niet veel verschil op met wilde bosbessen. Laten we eens kijken wat er dit seizoen met hen zal gebeuren. Ik heb ze niet voor de winter verstopt. Lidia Kusetkina, 48, TverTozh heeft dit seizoen ook een paar lingonstruiken gekocht. Ze droomde lang over haar, deed alles volgens de regels en goot turf en zand, en zelfs rond de omtrek bedekte ze het met turfbriketten voor loyaliteit. Ik had twee tuinsoorten: Runo Belyavskoe en Sanna, twee dingen elk. Ik plantte, de hele tijd dat ik water met de toevoeging van appelcider azijn. Het lijkt eraan gewend te zijn, tegen de herfst kropen zelfs enkele extra spruiten over de grond. Maar nog niet tot bloei gekomen en niet vervuld. Nu wacht ik op wat er zal gebeuren.

Bekijk de video: Zo maak je je plant weer gelukkig - Super Groene Vingers (December 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send