Tuinieren

Hoe aardbeien te verzorgen

Pin
Send
Share
Send
Send


Alle tuiniers zijn verdeeld in degenen die tuinaardbeien kunnen telen, en degenen die niet echt in deze moeilijke taak zijn geslaagd. Vaak hangt het af van ervaring, maar niet altijd. Zelfs beginners zullen in staat zijn om een ​​goede oogst van zoete en grote aardbeien te krijgen als ze alle tips en aanbevelingen willen volgen waarmee ervaren tuinders ze kunnen leveren. Natuurlijk is het kiezen van de juiste variëteit vaak van het allergrootste belang, vooral voor onze moeilijke klimatologische omstandigheden, maar ook de zorg voor aardbeien is erg belangrijk. Geen wonder dat deze bes de koningin wordt genoemd, want alleen als je al zijn grillen en eisen bevredigt, kun je ten volle genieten van de heerlijke smaak en het aroma van zijn bessen. Dit artikel zal je helpen bij het bepalen van alle antwoorden op de vraag: "Hoe zorg je voor aardbeien?"

Aardbeien planten

Het is goed als je al een aardbeiplantage in de overerving hebt, en als dat niet het geval is, zul je vanaf het allereerste begin moeten beginnen, dat wil zeggen, het planten van aardbeistruiken.

De plaats voor toekomstige bedden is zonnig, uit het niets, bij voorkeur beschermd tegen harde wind en met grondwater tot 70 cm.

Waarschuwing! Alle peulvruchten, uien, knoflook, greens, bieten en wortels zijn goede voorgangers voor aardbeien.

De meest optimale plantdata voor aardbeien of tuinaardbeien zijn juli-augustus (voor de middelste zone) en september (voor het zuiden van Rusland). Je kunt aardbeien planten in de lente (in april), maar dan in het eerste jaar, zal de vruchtvorming zwak zijn. Als u bovendien het advies van ervaren tuinders opvolgt, is het tijdens het planten in het voorjaar beter om in het eerste seizoen geen bloeiende aardbeienstruiken toe te staan ​​en alle steeltjes en snorren eraf te snijden.

Bij het ontwikkelen van een nieuwe plantage voor het planten van aardbeien, is het misschien wel het belangrijkste om zorgvuldig alle kleinste wortelstokken van onkruid te selecteren bij het bewerken van het land. U zult dus in de komende 4-5 jaar uw verdere verzorging van aardbeistruiken in het land aanzienlijk vergemakkelijken.

Daarnaast is het erg belangrijk om bij het aanleggen van een aardbeienplantage voldoende organische stof aan te maken. Het is het beste om rotte mest in een hoeveelheid van 6-7 kg per vierkante meter te brengen. Het effect van mest duurt ongeveer 3-4 jaar, net zo goed als het zinvol is om aardbeien op één plek te laten groeien. In de toekomst is de plaats wenselijk om te veranderen vanwege de opeenhoping van ziekten en het verminderen van de grootte van de bessen.

Als u kwaliteitszaailingen voor uw toekomstige aardbei kiest, moet u zich richten op de volgende kenmerken van planten:

 • Het wortelstelsel van de struiken moet volumineus en vezelig zijn;
 • De diameter van een geschikte wortelmanchet begint bij 0,6 cm;
 • Aardbeistruik moet minimaal 3-5 bladeren bevatten;
 • De wortels moeten elastisch, sterk, wit en niet minder dan 7 cm lang zijn.

Een dag voor het planten moet de grond voorzichtig worden afgeworpen, maar zodat deze nat en niet nat is.

Tip! Als je na het kopen van een zaailing het niet meteen in de grond kunt planten, dan moet je de wortels in een aardappelpuree (oplossing van romige klei) onderdompelen en op een schaduwrijke en koele plaats zetten.

Direct na het planten van aardbeienstruiken is het raadzaam om met humus en mulch te strooien met organisch materiaal: zaagsel, stro, gemaaid gras. Dit zal de vorming van bodemkorst helpen voorkomen en vocht van aardbeistruiken voorkomen.

In de toekomst wordt de verzorging van aardbeien in het eerste jaar verminderd tot regelmatig water geven bij warm weer en het verwijderen van steeltjes en snorharen bij het planten in de lente.

Lente periode

De lente is een zeer belangrijke tijd voor tuiniers en als u niet weet hoe u voor aardbeien moet zorgen, kunt u het best beginnen met het inspecteren van uw bedden direct nadat de sneeuw is gevallen. Hoogstwaarschijnlijk zul je wat droge en bruine bladeren vinden, en misschien konden zelfs een paar struiken de winter niet overleven en verdwenen zonder een spoor na te laten. Het zal nodig zijn om te wachten op zonnig en droog weer, zodat de grond rond de struiken een beetje droog is. En de eerste zorgprocedure is het snijden, verzamelen en verbranden van alle niet-levende plantenresten. Als je je aardbeienstruiken voor de winter tegen vorst hebt afgedekt, is het beter om schuilplaatsen, inclusief organische, te verwijderen, zodat de aarde goed opwarmt.

Waarschuwing! Als je sinds de herfst struiken hebt geplant onder het zwarte non-woven materiaal, hoef je het niet af te doen in de lente.

Het wortelstelsel van tuinaardbeien ontwikkelt zich intensief bij lage maar positieve temperaturen. Gedurende deze periode loopt het aanzienlijk vooruit op de ontwikkeling van het bovenste vegetatieve deel. Daarom is het op dit moment gunstig om enkele struiken te transplanteren in plaats van de dode of om nieuwe te planten. Het is noodzakelijk om dit alleen zo snel mogelijk te doen, in elk geval bewolking. Al snel met het begin van de hitte, zal de intensieve ontwikkeling van het bovengrondse deel van aardbeien beginnen en moeten transplantaties worden gestopt.

In dezelfde periode zijn ze verplicht om het land rond de struiken van aardbeien en tussen rijen los te maken. Deze procedure kan de toegang van zuurstof tot de wortels verbeteren en zal bijdragen tot het behoud van bodemvocht. Tegelijkertijd worden overblijvende onkruiden verwijderd. Als het losmaken tussen rijen kan worden uitgevoerd tot een diepte van 10 cm, dan rond de struiken zelf, moet u voorzichtig blijven. Het is wenselijk om de aarde op de kale wortels van oudere aardbeistruiken te gieten. En jonge rozetten winnen daarentegen vaak na de winter over de grond. Ze moeten opschieten en een klein hart loslaten, wat het groeipunt is.

De eerste verwerking en voeding

Na de vernietiging van plantenresten uit de bedden en losraken, is een van de verplichte procedures voor het verzorgen van aardbeien in het open veld een preventieve behandeling van aardbeienstruiken tegen ziekten en plagen. Traditioneel werden ter voorkoming van schimmelziekten koper-bevattende preparaten gebruikt, zoals: Bordeaux-mengsel, Horus, Chom. Als u geen chemie wilt gebruiken, kunt u een oplossing van biofungicide - Fitosporin gebruiken.

Ervaren hoveniers raden aan om in het vroege voorjaar aardbeienstruiken in heet water te drenken met kaliumpermanganaat. De watertemperatuur moet ongeveer + 50 ° + 60 ° С zijn en kaliumpermanganaat toevoegen om een ​​lichtroze kleur te verkrijgen. Zo'n warme douche helpt goed om veel plagen die in de grond overwinteren te neutraliseren, met name tegen aardbeimijten.

LET OP! Vóór de zeer bloeiende aardbeien, is het raadzaam om de struiken van de snuitkever te spuiten, met behulp van het medicijn Fitoverm.

De eerste voeding van aardbeien in de vroege lente na het losmaken van het land wordt meestal uitgevoerd met stikstofhoudende meststoffen. U kunt ammoniumnitraat (toedieningssnelheid 35-45 gram per vierkante meter) of toortsoplossing gebruiken. Het moet worden gedrenkt in een kleine hoeveelheid water, en dan verdund in een verhouding van 1:10 en besproeide aardbeienstruiken, consumeren 4-6 liter per 1 vierkant. meter. Voor beginners zijn speciale vloeibare of gegranuleerde complexe meststoffen voor aardbeien met sporenelementen erg handig in gebruik.

Voor het bloeien zijn aardbeien, potas en fosfaatmeststoffen meer nodig. Effectief zal de volgende samenstelling voeden: 2 eetlepels nitroammofoski en 1 theelepel kaliumsulfaat verdund in 10 liter water. Op elke struik moet aardbei een halve liter oplossing gieten.

En tijdens de bloei aardbeien goed bestrooid met een oplossing van boorzuur. Het wordt eenvoudig bereid: 1 gram boorzuur wordt verdund in een liter heet water, afgekoeld en alle bosjes met steeltjes worden zorgvuldig besproeid met de resulterende oplossing. Deze procedure kan de opbrengsten met 20% verhogen.

Mulchen van bedden met aardbeien

Mulchen is natuurlijk helemaal geen verplichte procedure, maar het verzorgen van aardbeien lijkt niet zo ingewikkeld als je de bedden in het vroege voorjaar zorgvuldig maalt nadat je alle verbandmiddelen en behandelingen hebt losgemaakt en uitgevoerd. Een laag mulch kan de bessen beschermen tegen direct contact met de grond, voorkomt de groei van onkruid en vermindert de hoeveelheid water, omdat het vocht in de grond vasthoudt. Bij het bewateren van de mulch is het niet toegestaan ​​dat water bodemdeeltjes op bloemen en bessen sproeit. Bovendien geeft de mulch een esthetische aanblik van aardbeien aan.

Voor het mulchen worden verschillende materialen gebruikt: zaagsel, stro, droog gras, compost, bladhumus, dennennaalden, boomschors. Anorganische materialen worden vaak gebruikt: lutrasil en zelfs zwarte film, maar alleen in een jaarlijkse cultuur, omdat het uitbarstingen van schimmelziekten veroorzaakt.

Het beste van alles is, als de laag mulch ongeveer 4-7 cm zal zijn: het onkruid zal door het kleinere groeien en het dikkere zal het opwarmen van de grond door de zon vertragen. Het is aan te raden om de tijd te hebben om de bergrug te mulchen voor de bloei.

Zomerperiode

Om te begrijpen hoe u in de zomer voor aardbeien kunt zorgen, om een ​​volledige oogst te krijgen, volgt u deze richtlijnen:

 • Geef de struiken minstens een keer per week water. Als het weer droog en heet is, moet u wellicht vaker water geven. Bedenk dat alleen voor het bloeien aardbeienstruiken van bovenaf kunnen worden besproeid met een sproeier. Na het binden van bessen moet het drenken strikt onder de wortel liggen.
 • Tijdens het rijpen van bessen moet de watergift tot een minimum worden beperkt en pas worden hervat nadat de aardbeien hebben gegeten.
 • Voortdurend onkruid verwijderen, evenals beschadigde bladeren, bloemen en bessen van aardbeistruiken.
 • Neem regelmatig rijpende bessen met stelen.
 • Giet de mulch op de kale grond naast de struiken, zodat de bessen de grond niet raken.
 • Bij hevige stortbuien is het raadzaam om het tuinbed met aardbeien te bedekken met een wikkel om de ontwikkeling van ziektes door wateroverlast te voorkomen.

Wat u moet doen om het gewas elk jaar te laten groeien

De zorg voor aardbeien zit niet alleen in het drenken en voeden. Het is net zo belangrijk tijdens de vruchtperiode om de meest vruchtbare struiken te selecteren. De beste struiken zijn niet degene waarop de grootste aardbei rijpt, en de rest zijn erwtvormige fijne deeltjes, maar die bessen geven die min of meer gelijk in grootte zijn. Ze moeten op de een of andere manier speciaal worden gemarkeerd, en het is van hen dat na de vorming van de snorharen het plantmateriaal wordt gekozen voor de fokkerij. Bovendien zou je slechts een paar van de eerste verkooppunten moeten kiezen vanaf de eerste, maximaal vanaf de tweede whisker van geselecteerde struiken.

Alle andere snorren, beginnend bij de derde en de voetstukken die op hen zijn gevormd, moeten meedogenloos worden verwijderd - ze nemen alleen de kracht weg van de moederstruik en staan ​​niet toe dat ze na de vruchtzetting het volgende jaar bloemknoppen planten.

Daarnaast zijn er zogenaamde variëteiten van onkruidaardbeien. De struiken van deze variëteiten ofwel helemaal niet bloeien, of vorm kleine, lelijke bessen, zelfs met de beste zorg.

Het is belangrijk! Tijdens de bloei en vruchtvorming moet je de struiken markeren zonder bessen of met een of twee rondingen bessen. In de tweede helft van de zomer moeten ze zeker worden verwijderd uit de bedden.

Ze nemen alleen de voedingsstoffen uit goede struiken. Dit is ook belangrijk omdat dergelijke struiken meestal een groot aantal snorharen vormen, die zich gedragen als onkruid.

Periode na vruchtzetting

Tuin aardbei bloeit en draagt ​​fruit een van de eerste in de tuinpercelen. Maar er gaat tenslotte heel weinig tijd over nadat de sneeuw is gesmolten voor de rijping van de eerste bessen - waar haalt de aardbei kracht uit voor de vorming van smakelijke en zoete bessen? En de oogst van het volgende jaar begint vanaf het midden van de zomer tot de herfst van het lopende jaar. Daarom is de verzorging van aardbeien na de vruchtzetting bijna het belangrijkste voor het hele seizoen.

Aardbei blad snoeien

Na het einde van de vruchtzetting snoeien veel tuinders alle bladeren op aardbeienstruiken met een snor. Anderen geloven dat deze procedure de planten verzwakt. Het lijkt erop dat je je hier aan de gulden middenweg moet houden - als er tussen de bladeren veel mensen door verschillende plekken worden getroffen, is het beter ze allemaal af te snijden. Als de bladeren gezond en sterk zijn, kunnen ze voor dit seizoen worden achtergelaten. Zorg er in ieder geval voor dat je alle snor verwijdert, behalve de eerste twee, als je geïnteresseerd bent in de reproductie van dit ras. Als wordt besloten alles te maaien, wordt het gebladerte op een hoogte van ongeveer 6-8 cm boven de grond gesneden, om het hart van de uitlaten niet te beschadigen, waaruit later nieuwe bladeren zullen ontstaan.

Onmiddellijk na het snijden van het planten aardbeien moeten voeden. Gebruik hiervoor een complexe minerale meststof met sporenelementen. Je kunt 20-30 gram per vierkante meter gebruiken.

In dezelfde periode is het noodzakelijk om nog een keer de gangen los te maken met een lichte ophoging van de struiken.

Ongeveer hetzelfde gebeurt in de herfst, wanneer aardbeien worden voorbereid op de winterrust.

In deze video wordt het snoeien van aardbeien in detail en duidelijk weergegeven:

Verschillen in de verzorging van conventionele en remontante variëteiten

Er zijn enkele verschillen in het verzorgen van aardbeienremontante variëteiten gedurende het seizoen en na het vruchtlichamen. Immers, zoals u weet, zijn de aardbeienherstelstruiken in staat om twee of zelfs drie gewassen per seizoen te vormen.

 • Daarom moeten water geven en voeren regelmatiger zijn. Water geven is het beste om een ​​infuus te regelen - het bespaart veel tijd en moeite.
 • Het snoeien van droge en zieke bladeren op de struiken moet het hele seizoen door regelmatig worden uitgevoerd.
 • Mulchen zou een noodzakelijke procedure moeten zijn, aangezien het u toestaat om hitte in koelere seizoenen te behouden.
 • De aanvoer moet vaker worden bijgewerkt, hetzij elk jaar, hetzij om de twee of drie jaar.
 • Het planten van remontante aardbeien vereist meestal een schuilplaats voor de winter, omdat de struiken vanwege de vruchtvorming tot aan de vorst geen tijd hebben om zich op de kou te voorbereiden.

Laten we het samenvatten

Volgend op alle bovenstaande tips gedurende het hele jaar, kan zelfs een aspirant-amateurtuinier een goede oogst van smakelijke en zoete aardbeien krijgen.

Bekijk de video: Aardbeien stekken en verzorgen - (December 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send