Recepten

Zelfgemaakte pruimenwijn: recept

In het oosten is pruimenwijn al heel lang geleden gemaakt, maar in Rusland worden pruimwijnen alleen maar populairder, waardoor ze geleidelijk aan hun druif en appel "concurrenten" verplaatsen. Plum heeft zijn eigen kenmerken, waarmee de wijnmaker rekening moet houden, maar de technologie voor het bereiden van zelfgemaakte wijn van pruimen is vrij eenvoudig, iedereen kan het.

Hoe zelfgemaakte pruimenwijn te maken, evenals de beste recepten voor dergelijke wijnen, is te vinden in dit artikel.

De subtiliteiten van pruimenwijn

Het belangrijkste kenmerk van een dergelijke vrucht als een pruim is het hoge gehalte aan pectine in de bes. Pectine bevordert de gelering van pruimensap of aardappelpuree, waardoor het moeilijk is om puur vruchtensap te extraheren. Maar de pruimen zijn erg zoet, en dit is een groot pluspunt voor wijnmaken.

Bij het bereiden van zelfgemaakte pruimwijn, moet u enkele van de nuances kennen:

 • Pruimewijn kan halfdroog, halfzoet of zoet zijn - het hangt af van de hoeveelheid suiker die de wijnmaker aan het pruimensap heeft toegevoegd;
 • halfdroge pruimenwijn past goed bij vlees en zoete variëteiten kunnen als toetje worden geserveerd;
 • alle soorten pruimen zijn geschikt voor het maken van alcoholische dranken, maar voor een mooie kleur is het beter om donkere vruchten te nemen;
 • verzamel de vruchten wanneer ze volledig rijp zijn, dit kan worden herkend aan het verschijnen van volwassen pruimen op de grond rond de boom;
 • na het oogsten wordt het aanbevolen om in de zon te laten - binnen enkele uren zal de pruim zoeter worden;
 • voor het koken van de wijn, wordt de vrucht niet gewassen, om niet af te spoelen van de witachtige plaque - wijngist.

Waarschuwing! Alle recepten voor pruimenwijnen zijn vrij eenvoudig, bestaande uit slechts een paar ingrediënten: pruimen, water en suiker.

Stapsgewijs recept voor zelfgemaakte pruimwijn

Om de drank matig sterk en matig zoet te maken, moet u de technologie van de bereiding volgen. Voor de traditionele pruimwijn moet je de volgende verhoudingen respecteren:

 • 10 kg pruimen;
 • een liter water per kilo pruimenpuree;
 • van 100 tot 350 gram suiker per liter verkregen sap.

Koken zelfgemaakte wijn bestaat uit dergelijke grote fasen:

 1. Voorbereiding pruimen. Het wordt aanbevolen om de verzamelde vruchten enigszins in de zon te laten harden, hiervoor worden ze op een schoon oppervlak gelegd en gedurende 2-3 dagen in deze vorm bewaard. Daarna krijgen de pruimen een speciale smaak, ze zullen veel zoeter worden. Als de vruchten erg vuil zijn (bijvoorbeeld verzameld van de grond), kunnen ze worden afgeveegd met een droge doek, maar u moet ze op geen enkele manier wassen. Als het fruit wordt gewassen, zal de wijn niet gisten. Het is beter om rot fruit, pruimen met sporen van schimmel of beschadigd te verwijderen, omdat ze wijn kunnen verzuren en het hele product kunnen ruïneren. Fruitkorven moeten worden geëxtraheerd.
 2. Sap persen. Pulp pruimen worden geplet tot een toestand van uniforme fijne aardappelpuree. Dit kan worden gedaan met tolkushkoy, blender, vleesmolen of keukenmachine. Puree, die wordt verkregen, geroerd met water in een verhouding van 1: 1. Dit mengsel wordt gedurende ten minste twee dagen op een donkere plaats met een temperatuur van 20-22 graden bewaard. Drie keer per dag wordt het wort met de handen of een houten spatel geroerd, zodat er geen puin binnenkomt, de container met de pruimenpuree is bedekt met gaas. Als gevolg hiervan moet de schil het sap loslaten en opstaan. Dit kan worden beoordeeld aan de hand van luchtbellen en schuim, die het begin van het fermentatieproces aangeven. Het wort wordt gefilterd door verschillende lagen gaas of door een zeef en scheidt het schone pruimensap. Je moet het vat van te voren voorbereiden voor gisting - een glazen fles of een pot, waar je het pruimensap moet schenken.
 3. Gistingsfase. Het is tijd om suiker toe te voegen. De hoeveelheid suiker hangt af van de natuurlijke zoetheid van de pruimen, maar ook van de smaakvoorkeuren van de wijnmaker. Het minimum moet ongeveer 100 g per liter sap zijn en het is beter om de dosering van 350 g per liter niet te overschrijden, om de fermentatie niet te verstoren. Om de wijn uit de pruim goed te laten gisten, wordt suiker in twee fasen toegevoegd: de eerste helft wordt toegevoegd na het overgieten van het sap, goed gemengd met een houten lepel of spatel. Het vat voor wijn is tot 75% gevuld om ruimte te laten voor schuim en kooldioxide - producten van gisting. Van bovenaf is de fles bedekt met een speciaal deksel met een waterslot of het is zelf gebouwd (een medische handschoen met een vingergele vinger zal het werk doen). Zelfgemaakte wijn van pruimen zou moeten fermenteren op een donkere plaats met een temperatuur van 18 tot 26 graden. De resterende helft van de suiker wordt verdeeld in vier delen en geleidelijk toegevoegd, na 4-5 dagen. Wanneer de handschoen wordt weggeblazen of luchtbellen niet zichtbaar zijn in de wijn, zal de gisting eindigen. Het zal ergens in twee maanden gebeuren. Aan het einde van de fles zou op dit moment een los sediment moeten worden gevormd, het zou moeten worden overgelaten om de wijn in een schone container te gieten. In dit stadium kunt u meer suiker naar smaak toevoegen of fixeren met wodka of alcohol (niet meer dan 15% alcohol op de hoeveelheid wijn uit pruimen).
 4. Rijping. Om op te vrolijken heeft pruimwijn veel tijd nodig - minimaal drie maanden. Flessen met wijn van pruimen moeten tot de bovenkant worden gevuld en hermetisch worden afgesloten met deksels. Daarna de wijn overzetten naar de kelder of in de koelkast zetten. Elke twintig dagen moet de zelfgemaakte wijn uit de afvoer filteren, deze in een andere fles door een plastic buis gieten, waardoor sedimenten op de bodem achterblijven. Volledige transparantie van pruimenwijn is onbereikbaar, dus het is nutteloos om het eindeloos te filteren.
 5. Storage. Na 3-6 maanden wordt de wijn uit de pruimen gebotteld en naar de opslagplaats op een donkere en koele plaats (kelder of kelder) gestuurd. Wijn kan niet langer dan vijf jaar worden bewaard.
Waarschuwing! De sterkte van de pruimwijn, als er geen alcohol of wodka aan wordt toegevoegd, is ongeveer 9-12%.

Nog een recept voor zelfgemaakte pruimenwijn

Dit eenvoudige recept is iets anders dan het vorige, maar de producten voor het maken van wijn moeten hetzelfde zijn: pruimen, water en suiker.

Hoe maak je een wijn uit het rioolhuis:

 • Om de pruimen sap te laten maken, wordt elke vrucht iets ingesneden met een mes en in een pot gedaan, waarbij fruit wordt afgewisseld met suikerlagen.
 • De container gevuld met pruimen wordt gevuld met schoon water (het is beter om bronwater of bronwater te nemen) en laat het ongeveer een week warm of in de zon liggen.
 • Gedurende deze periode zal de inhoud van het vat zich verspreiden: er zal pulp bovenop zijn, sediment van onderen en wort in het midden, die voorzichtig moet worden afgetapt in een schone fles (dit is handig om te doen met behulp van een tube van een medische druppelaar).
 • Drie keer met een tussenpoos van drie dagen wordt aan de wort suiker toegevoegd met een snelheid van 50 g per liter vloeistof. De fles moet worden afgedekt met gaas.
 • De pulp die overblijft na het decanteren hoeft niet weggegooid te worden, je kunt er verse pruimen met sneetjes en suiker aan toevoegen en het opnieuw op een warme plaats bewaren voor gisting. Een week later wordt het wort opnieuw schoongemaakt en in schone containers gegoten. Pulp kan worden geperst.
 • Wanneer de wijn ophoudt te gisten, wordt deze uit het sediment afgevoerd en een paar dagen verlaten voor opheldering. Dat geldt ook voor beide wijnen.
 • Beide gefilterde wijnen worden gemengd en gebotteld in schone flessen. Bewaar ze op een koele plaats gedurende ongeveer 2-6 maanden - de wijn moet worden bewaard.

Het is belangrijk! De sterkte van zelfgemaakte wijn uit pruimen bereid volgens dit recept zal van 10 tot 15% zijn (afhankelijk van de variëteit van pruimen).

Wijn van pruimen wordt verkregen in amber-rood, doorschijnend, enigszins dik, heeft een sterk aroma van rijpe pruimen.

Pruimenwijn met bot

Een speciaal aroma heeft een pruimwijn met botten - het is een lichte amandelsmaak met een lichte bitterheid. Deze wijn wordt vooral gewaardeerd door liefhebbers van zelfgemaakte alcohol.

Waarschuwing! Botten van pruimen bevatten giftige stoffen (blauwzuur en cyanide), daarom is het vooral belangrijk om de technologie van het bereiden van dergelijke gerechten te volgen - suiker zou gifstoffen moeten neutraliseren.

Donkere pruimen van dergelijke variëteiten zijn geschikt voor wijnbereiding: Canadees, greencloth, Mirabelle, Hongaars. Je kunt gele vruchten nemen: Altai, ei, witte honing.

De verhouding van de ingrediënten is hetzelfde als in het traditionele recept voor wijn uit pruimen, maar je moet de drank een beetje anders bereiden:

 1. De verzamelde pruimen worden gesorteerd en van het bot verwijderd. De helft van de botten is gebroken en de nucleoli worden daaruit geëxtraheerd. Pruimen kneden goed.
 2. Verdeel gepureerde pruimen in een pan of kom, verdund met water in de helft. Aan elke geproduceerde liter wordt 50 gram suiker toegevoegd en er worden geschilde botten in gegoten. Alles is gemengd.
 3. De container is bedekt met gaas en op een donkere plaats achtergelaten bij een temperatuur van 18-26 graden gedurende drie dagen. Roer drie keer per dag het wort zodat het niet zuur wordt. Telkens als ze de wijn proberen, als de smaak voldoende amandelachtig lijkt, kan een deel van de zaden worden gevangen zodat er geen overmatige bitterheid is. Na 10-12 uur moet de wijn gisten, zoals sissen, zure lucht en luchtbellen.
 4. Wanneer het wort wordt gefermenteerd, wordt het gedraineerd, wordt de pulp uitgelekt en wordt het sap in een schone fles gegoten, gevuld met 34 volumes. Voeg 50 gram suiker per liter toe, meng.
 5. Bedek de fles met een ontwerpval. Overgebracht naar een donkere en warme plaats voor fermentatie.
 6. Na zes dagen wordt suiker opnieuw in dezelfde hoeveelheid toegevoegd. De gisting duurt nog 50-60 dagen.
 7. Giet de jonge wijn uit pruimen met sediment, gezoet of versterkt met alcohol (optioneel). Gegoten in flessen, afgesloten met oogleden en 2-3 maanden naar de kelder gebracht voor veroudering.
 8. Inspecteer de fles regelmatig op bezinksel en decanteer de wijn totdat het bezinksel ophoudt te verschijnen.
Het is belangrijk! De kracht van de amandelwijn van pruimen - 10-12%. Je kunt het maximaal vijf jaar houden bij temperaturen van +6 tot +16 graden.

Eigengemaakte pruimwijn maken is een eenvoudig en duidelijk proces. Om te slagen, moet u voldoen aan de technologie en zich houden aan de aangegeven verhoudingen. Het blijft om een ​​recept te kiezen om te koken en aan de slag te gaan!

Bekijk de video: Zelfgemaakte wijnpers (Februari 2020).

Загрузка...