Tuinieren

Herbicide tegen onkruid op aardappelen na ontkieming

Pin
Send
Share
Send
Send


Bij het planten van aardappelen rekenen tuiniers natuurlijk op een goede en gezonde oogst. En hoe anders, omdat het gedoe dat gepaard gaat met planten, harken, drenken en behandelingen tegen plagen al genoeg is om erop te rekenen dat de inspanningen niet worden verspild. Maar al met het begin van aanhoudend warm weer, gaan constante vijanden van een gecultiveerde plant de strijd aan - onkruid. In tegenstelling tot hun culturele tegenhangers, nemen ze weinig genoegen en ontwikkelen ze zich snel - vandaar dat ze snel het voortouw nemen en schuwe aardappelscheuten overstemmen. Bovendien dragen ze bij aan de verspreiding van veel plagen en sporen van schimmelziekten van aardappelen, dus het is onwenselijk om hun snelle ontwikkeling toe te staan ​​- in dit geval is het gewas helemaal niet te zien.

Als je een relatief klein aardappelareaal hebt, kun je proberen om zelf met de invasie van onkruid om te gaan of mechanische bewerkingen te gebruiken. Maar in grote ruimtes worden vaak herbiciden gebruikt. Natuurlijk vernietigen deze chemicaliën de planten, maar als je ze verstandig gebruikt en precies op de daarvoor bestemde tijd, dan is er een kans dat het onkruid volledig zal worden getroffen en de aardappelen lekker en gezond zullen rijpen.

Wat zijn herbiciden voor aardappelen

Er zijn verschillende classificaties van onkruidherbiciden voor aardappelen. Dus, door de manier waarop ze het onkruid beïnvloeden, zijn er twee groepen herbiciden:

  • Contact - op basis van de naam, alleen van invloed op de bladeren of stelen van planten, waar ze direct vallen. Ze kunnen zich niet verplaatsen naar de wortels van planten, dus in de regel komt alleen het bovengrondse deel van het onkruid ten onder. Meestal worden ze tegen jaarlijkse en tweejarige planten gebruikt, zoals pissebedden, herderszakken en convolvulus.
  • Systeem - de mogelijkheid hebben om door te dringen in het vasculaire systeem van planten en er vrij doorheen te bewegen. Als gevolg hiervan gaan zowel de bovengrondse als ondergrondse delen van planten verloren, dat wil zeggen dat ze in staat zijn om te gaan met krachtige vaste planten, zoals tarwegras, distel en anderen.

Er zijn ook de volgende twee groepen herbiciden volgens de methode van hun gebruik:

  • Bodem of vooropkomst - zoals de naam al aangeeft - worden toegepast vóór het kiemen of voor het poten van aardappelen. Meestal zijn het korrels die op de grond worden aangebracht tot een diepte van ongeveer 5-10 cm. Deze medicijnen zijn giftig voor onkruidzaden en laten ze niet ontkiemen. De werkzame stoffen bewegen zich niet vrij in de grond en vormen daarom geen gevaar voor aardappelknollen. Maar ze zijn in staat om langdurige bescherming tegen onkruid te bieden.
  • Lommer, ze worden ook wel post-emergentie genoemd. Deze herbiciden worden op de planten aangebracht door te sproeien en beïnvloeden de bladeren en stengels van de planten. Ze worden meestal gebruikt na kieming, juist in de periode dat de jonge aardappelplanten nog steeds moeilijk bestand zijn tegen de snelle ontwikkeling van onkruid. Meestal zijn het selectieve acties. Later, wanneer de aardappelstruiken groeien en sterker worden, kunnen ze zelf voor zichzelf opkomen en kunnen ze het meeste onkruid grotendeels onderdrukken.

Ten slotte is er een classificatie van herbiciden volgens het doel van hun actie:

  • Van continue actie - het is duidelijk dat deze medicijnen alles om zeep helpen. Het is duidelijk dat ze zeer gevaarlijk zijn voor gekweekte planten, inclusief aardappelen, dus de voorwaarden voor het gebruik ervan zijn beperkt, hetzij in de vroege lente voor het planten, of in de herfst na de oogst.
  • Selectieve actie - deze herbiciden kunnen alleen gevaarlijk zijn voor een bepaalde familie van onkruid, bijvoorbeeld voor tweezaadlobbige planten of voor granen. De meeste van de herbiciden van selectieve actie kunnen gemakkelijk geneesmiddelen voor continue actie worden, als je de concentratie van de bereide oplossing verhoogt.

Voorbeelden van de meest populaire medicijnen

Als we het hebben over aardappelen, is het tijdsinterval waarin onkruid hem de grootste schade kan berokkenen de periode vanaf het verschijnen van de eerste scheuten tot een hoogte van 20-30 cm, waarna het aardappelwortelsysteem wordt versterkt, zodat maar weinig onkruid het kan beschadigen. Aan de andere kant is het wenselijk om de behandeling uit te voeren door vele preparaten van continue werking in afwezigheid van zaailingen van gekweekte planten om ze maximaal te beschermen tegen de schadelijke effecten van herbiciden.

In dit opzicht zijn alle herbiciden voor aardappelen onderverdeeld in twee hoofdklassen:

  • Pre-opkomst, die worden gebruikt voor het planten van knollen of voor het ontstaan ​​van aardappelscheuten.
  • Na het opkomen, gebruikt in het stadium van de eerste scheuten van aardappelen tot ze een hoogte van 20-25 cm bereiken.

Voorbereidingen gebruikt voor het kiemen van aardappelen

Verzameling - de werkzame stof is glyfosaat. Het wordt beschouwd als een laag toxisch medicijn van continue actie. Vernietigt zowel bovengrondse als ondergrondse delen van onkruid. De resultaten van de impact ervan verschijnen al na 5-6 dagen na de behandeling. Het is het beste om ze te behandelen met onkruid in het stadium van actieve vegetatie.

Waarschuwing! Wietzaden worden niet beïnvloed door Roundup.

Het is raadzaam om in het najaar of de lente met Roundup te behandelen, niet later dan 12-14 dagen voor het poten van aardappelen. Het medicijn heeft eigenschappen die zich niet in de bodem ophopen. Als u het juiste gebruik ervan garandeert, is het veilig voor aardappelknollen.

Zenkor - is een medicijn van continue werking met het belangrijkste actieve ingrediënt - metribuzin. Vooral goed omgaat met een paardenbloem, een ambrosia, een quinoa en goritsich. Het medicijn heeft geen nadelig effect op de volgende aanplant. De vorm van Zenkara is korrels, die goed in water oplossen. Het kan niet alleen van invloed zijn op planten, maar ook op de grond, waardoor het onkruid niet kan ontkiemen. Kleine regens zullen gunstig zijn voor zijn actie, maar zware regenval kan het medicijn uit de grond wassen. Het is wenselijk om Zenkor 7-12 dagen voor het verschijnen van scheuten te behandelen, maar op het moment dat het onkruid al boven het grondoppervlak is verschenen.

Het is belangrijk! Afzonderlijke aardappelvariëteiten in het vroege en het halverwege het seizoen kunnen overgevoelig zijn voor metribuzine.

De Boxer is een nieuw ontwikkeld bodemherbicide dat effectief is tegen jaarlijkse grassen en de meeste tweezaadlobbige onkruiden. Bijzonder effectief bij de vernietiging van de nachtschade en de griezel.

Herbiciden na de oogst

Titus - een van de meest populaire herbiciden op aardappelen, gebruikt na kieming. In zijn samenstelling is het belangrijkste actieve bestanddeel rimsulfuron. Verdedigt alle eenjarige en gekrulde vaste planten met succes. Er is geen gevaar voor het ontkiemen van aardappelen, als u zich strikt aan de gebruiksaanwijzing houdt, is het daarom aan te bevelen het aardappelveld te behandelen wanneer de zaailingen een hoogte van 5 tot 18 cm bereiken. De procedure wordt bij voorkeur uitgevoerd bij droog weer.

Lapis lazuli - verwijst naar herbiciden van selectieve actie. Het werkt vooral goed op alle jaarlijkse onkruiden. Het wordt meestal eenmaal per seizoen gebruikt, maar als het regenachtig is, is het mogelijk om het na 30 dagen opnieuw te verwerken.

Kenmerken van het gebruik van herbiciden op aardappelen

Nadenkend over welke herbicide u moet gebruiken voor uw site, moet u rekening houden met de basisregels voor het gebruik van dergelijke medicijnen voor het poten van aardappelen.

Wanneer afzien van het gebruik van herbiciden

Als aardappelknollen verzwakt zijn door ziekten of plagen, zal het gebruik van chemicaliën de situatie alleen maar verergeren, dus herbiciden zijn in dit geval gecontra-indiceerd. Het wordt ook niet aanbevolen om de behandeling met herbiciden na rijp te gebruiken.

Tip! Als u aardappelen hebt geplant met ondiepe technologie, kunnen er schadelijke stoffen in de knollen terechtkomen. In dit geval verdient mechanische of manuele teelt van onkruid de voorkeur.

Bovendien zijn er bepaalde soorten aardappelen die overgevoelig zijn voor chemicaliën. Dit zijn variëteiten als: Prolisok, Svitanok Kiev, Bagryana, Poran, Lugovskoy, Slav, Call, Yavir, Virinea, Lileya, Fantasia en anderen. Voordat een bepaald ras wordt gekweekt, moet men zich afvragen hoe het zich verhoudt tot chemische behandeling. Wanneer een negatieve reactie beter is om af te zien van het gebruik van herbiciden.

Herbicide behandelingsregels

Gebruik voor het telen van oplossingen meestal plastic of glaswerk (metalen containers kunnen niet worden gebruikt). De oplossingen zelf worden direct voor gebruik bereid, omdat ze tijdens langdurige opslag (meer dan een paar dagen) hun eigenschappen kunnen verliezen.

Voor de verwerking is het noodzakelijk om de gebruiksinstructies zorgvuldig te bestuderen. Feit is dat het de minimale en maximale concentratie van een stof aangeeft. Als het gecultiveerde gebied wordt gekenmerkt door zware kleigronden, dan kan de maximale concentratie worden gebruikt. Hoe lichter de grond, hoe kleiner de hoeveelheid herbicide die nodig is voor de verwerking. Het gehalte aan humus in de bodem is ook van belang. Als de grond zandig is en een zeer kleine hoeveelheid humus bevat, kan de concentratie van de werkzame stof voor sproeien verder worden verminderd met 25% van de minimumhoeveelheid.

De meest geschikte temperatuursomstandigheden voor de procedure van behandeling met herbiciden is het bereik van + 15 ° С tot + 25 ° С. Bij heter of kouder weer kan de effectiviteit van medicijnen afnemen. Hoewel er medicijnen zijn die bestand zijn tegen regen, is het voor de meesten van hen wenselijk dat de regens niet eerder dan 8 uur na de behandeling voorbijgaan. De grond moet een beetje nat zijn. Het is wenselijk om op het behandelde gebied niet eerder dan 5 dagen na de ingreep water te geven.

Herhaalde procedure, indien nodig, kan niet eerder worden uitgevoerd dan de vervaldatum van het medicijn gespecificeerd in de instructies.

Tip! Als er na de behandeling nog ongebruikte vloeistof overblijft, kan deze niet in de riolering worden gegoten. Het is beter om het af te voeren op een braakliggend terrein.

Om de verslaving van onkruid aan een van de herbiciden te elimineren, moeten de medicijnen regelmatig worden vervangen.

uitslagen

Kom tot besluit over het gebruik van herbiciden op uw aardappelperceel en weeg de voor- en nadelen zorgvuldig af. En kies alleen voor chemische behandeling als alle andere methoden volledig ondoeltreffend zijn.

Bekijk de video: Mos en onkruid bestrijden in uw tuin (December 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send