Tuinieren

Tomaat Batyana: karakteristieken en beschrijving van de variëteit

Pin
Send
Share
Send
Send


In de afgelopen jaren is de teelt van tomaten en andere tuingewassen in het open veld beladen met veel problemen die passen bij het weer van tuinders en tuinders. Blijkbaar is het vanwege de moeilijke milieusituatie zo onvoorspelbaar geworden dat niet alleen het bureau voor weersvoorspellingen, maar ook volksborden hun taak niet aankunnen. Onverwachte vorst wordt vervangen door een langdurige droogte of, omgekeerd, door een lange periode van hevige regenval, waarna de phytophtora begint te woeden. Onder deze omstandigheden is het vooral belangrijk om aandacht te besteden aan rassen die speciaal zijn gefokt om ongunstige weersomstandigheden te weerstaan.

Er zijn dergelijke variëteiten onder tomaten. Sibirsky Sad is gespecialiseerd in de teelt van tomatensoorten die in staat zijn om te groeien en goede opbrengsten van smakelijk en gezond fruit te produceren in de moeilijke klimatologische omstandigheden in Siberië.

Tomaat Batyana, de kenmerken en beschrijving van de variëteit waar dit artikel aan is gewijd, verwijst specifiek naar soortgelijke tomaten. Het is volledig in staat om fruit te brengen in de volle grond, zelfs buiten de Oeral en om groot en zoet fruit te produceren.

Functies cijfer

De verscheidenheid aan tomaten Batian werd in 2007 gefokt door de Siberische fokkers O.V. Postnikova en V.N. Dederko. In 2008 werd het opgenomen in het rijksregister met aanbevelingen voor het groeien op het grondgebied van heel Rusland in de open grond en onder speciale schuilplaatsen.

Het ras kan worden geclassificeerd als integerminant, tomatenplanten verschillen in onbeperkte groei en kunnen groeien tot 2,2 meter onder broeikasomstandigheden.

Waarschuwing! Volgens beoordelingen, even goed bindende tomaten in kasomstandigheden, en in het open veld.

Tomaatstruiken zijn vrij krachtig, goed vertakt en geven een sterke toename met lange stelen, daarom zijn stokken en kousenbanden vereist.

De bladeren zijn groot, donkergroene kleur. Planten worden gekenmerkt door eenvoudige bloeiwijzen. Op één struik staan ​​8-10 bloemen, waarvan gemiddeld ongeveer 6 vruchten worden vastgemaakt.

Een van de positieve aspecten die deze variëteit onderscheidt, is de vroege looptijd. De eerste tomaten kunnen beginnen te rijpen binnen 90 dagen na de massale opkomst van de zaailingen. Onder ongunstige groeicondities kan dit moment echter binnen 100-105 dagen komen. Tegelijkertijd is de vruchtperiode vrij uitgebreid, wat erg handig is voor het huishouden, omdat het zelfs mogelijk is om rijpend fruit van verschillende struiken geleidelijk te verzamelen.

Wat de opbrengst betreft, zijn er in deze kwestie enkele onzekerheden in de Batanyan-tomaten. Zoals in de officiële beschrijving van de variëteit van tomatenbatianen in het staatregister, is de opbrengst 1-2 kg tomaten uit één struik, terwijl veel andere bronnen een meer significant kenmerk van de opbrengst aangeven, namelijk 5-6 kg van een struik.

LET OP! Tomaatstruiken van dit ras onderscheiden zich door onpretentieusheid ten opzichte van groeiomstandigheden en zijn zelfs in staat om lichte temperatuurdalingen te weerstaan ​​zonder catastrofale gevolgen.

Over de resistentie tegen ziekten in de beschrijving van de variëteit is er geen betrouwbare informatie, maar de beoordelingen van tuinders zeggen dat de tomatenvader vrij goed bestand is tegen veel voorkomende ziekten van de nachtschade.

Vrucht kenmerken

Een eigenaardige naam van het ras was blijkbaar te wijten aan zijn vruchten - zwaar, zwaar, krachtig en sappig.

Variëteit Batyan verschilt in de vorm van de vrucht, die vooral de meeste tuinders aantrekt - ze zijn rond, iets hartvormig met een kleine tuit, zonder ribbels. De stengel heeft een gewricht.

Tomaten van roze of karmijnrode kleur, vruchtvlees sappig en vlezig met kleine zaadkamers. Dienovereenkomstig zijn de zaden in de tomaten van deze variëteit zeer weinigen, wat zeer verontrustende tuinders is die proberen de variëteit Daddy voor zichzelf en hun vrienden op te lossen. Aan de basis van de stengel, zelfs in het stadium van rijping, wordt een grote donkergroene plek waargenomen op de tomaten, die tijdens het rijpen geel wordt.

Tomaten van deze variëteit zijn groot van formaat, wat trouwens zelden voorkomt bij vroegrijpe tomaten. Gemiddeld is het gewicht van de vrucht 200 - 300 gram, maar sommige exemplaren kunnen oplopen tot 700 gram.

Waarschuwing! Sommige tuinders merken dat, in tegenstelling tot andere variëteiten, met voldoende voer, de grootte en de massa van vruchten niet met de tijd afnemen en zelfs grote tomaten zelfs op de bovenste rijen struiken te zien zijn.

De schil van tomaten is vrij compact, waardoor de vrucht onder geen enkele omstandigheid kan barsten. Dienovereenkomstig zijn tomaten vrij goed opgeslagen en tolereren ze zelfs transport, wat zeldzaam is onder de vruchten van roze en karmozijnrode kleur.

Smaak van tomaten wordt geschat door experts-proevers op de vier, wat sommige tuiniers niet verhindert om de zoetheid ervan te bewonderen, en anderen om kritiek te uiten en zelfs flauw te noemen. Maar zoals u weet, is smaak een van de meest subjectieve kenmerken, naast een sterke afhankelijkheid van groeiomstandigheden en supplementen.

Het belangrijkste doel van de Batyana-tomaten is sla, wat niet verhindert dat veel gastvrouwen het gebruiken voor het maken van sappen, ketchups, tomatenpasta's en voor het spinnen van verschillende plantaardige schotels met tomaten voor de winter.

Groeistadia - van zaailingen tot oogst

Zoals de meeste zelfs vroegrijpe tomaten, moeten tomaten van dit ras met zaailingen worden gekweekt. Omdat sommige tuinders klagen dat de zaden van deze variëteit niet goed ontkiemen, is het raadzaam om deze vóór het zaaien op ontkieming te controleren, zelfs als u de zaden op een veilige plaats hebt gekocht. De procedure zelf is niet ingewikkeld. In een glas met warm water, los een theelepel zout volledig op. Doop de tomatenzaden vervolgens in een glas. Alle zaden die klaar zijn om te ontkiemen, zouden binnen 3-5 minuten naar de bodem moeten zinken. Het is beter om de gekiemde zaden te verwijderen, zodat ze geen overmatig landingsoppervlak innemen.

Het is belangrijk! Vergeet na deze procedure niet om de verzonken, volwaardige zaden onder stromend water af te spoelen, zodat er geen sporen van zout achterblijven.

Tomatenzaden worden gekiemd op een warme en donkere plaats. Het zaaien wordt ongeveer 60 dagen vóór het planten in de kas of op de bedden in de volle grond gedaan. De eerste scheuten verschijnen meestal 3-7 dagen na het zaaien. Direct na het verschijnen van zaailingen moeten zaailingen in het licht worden geplaatst en, indien mogelijk, de temperatuur, vooral 's nachts, met 5-7 graden verlagen. Hierdoor kunnen de planten een sterk wortelgestel ontwikkelen en niet te lang worden uitgerekt.

Als u zaden in een gemeenschappelijke container hebt gezaaid, vergeet dan niet om de zaailingen uit te zoeken na het verschijnen van de eerste echte tomatenbladeren.

Alvorens in een permanente groeiplaats in de grond te planten, is het wenselijk om de tomatenplanten meerdere keren te voeren. Het is goed om dit te doen met behulp van natuurlijke huismiddeltjes - wei, houtas of waterstofperoxide.

Aangezien de tomaten van dit ras zich onderscheiden door een aanzienlijke groei en vertakking, mogen ze niet meer dan 3 planten per vierkante meter planten tijdens het planten. Voor een meer dichte regeling, moeten de struiken strikt in één stengel worden gehouden, anders zullen de tomaten niet voldoende zonlicht hebben om volledig te rijpen.

Waarschuwing! Volgens het gebruikelijke patroon worden Bateense tomaten gevormd in twee stelen. Het is dus mogelijk om een ​​voldoende groot aantal grote vruchten te verkrijgen.

Om de opbrengst van tomaten van dit ras blij te maken, moet je regelmatig de stengels van de struiken voeden, water geven en vastbinden. Verzamelen is ook nodig, anders legt de tomaat alle kracht op de groei van groen en niet op het rijpen van fruit.

Recensies over verschillende Batyanya

Recensies van Tomaat Batyana, de beschrijving van de variëteit en de foto hierboven, zijn zeer divers. Soms denk je misschien dat we het over volledig verschillende soorten tomaten hebben. Blijkbaar zijn er vanwege de populariteit van de variëteit veel zaadimitaties die vaak niet gerelateerd zijn aan de ware variëteit. Wees daarom extra voorzichtig wanneer u tomatenzaden van dit ras koopt.

Evgenia, 45 jaar oud, Tyumen-regio Ik hield eerlijk gezegd niet van de zaailingen van tomatenrassen van Batanyan. Er was enige zwakte, dus liet ze alleen een paar struiken voor zichzelf - ze deelde de rest, waarover ze later een beetje spijt kreeg. Tomaten groeiden groot, vlezig, zoet. Hoewel ik ze zelfs naar drie trunks leidde, had dit geen effect op de opbrengst. Over het algemeen ben ik erg blij met de variëteit en zal het opnieuw planten. Tatyana, 52, Ekaterinburg Ik plantte deze variëteit in de kas en in het open veld en merkte geen verschil. Overal waar hij de vrucht perfect bond, begon in het open veld een van de eerste te rijpen. Tomaten zijn groot, sappig - ik heb de hele winter sap gemaakt en om te eten in salades - het was erg lekker. Ik raad deze tomaten aan. Valentin, 39 jaar oud, Grodno, Batyana-zaailing was gewoon een schouwspel voor bezienswaardigheden - en sterk en groot. Hij landde het op open terrein en een paar struiken - in de kas, op proef. Prachtige tomaten - rechtvaardigen hun naam. Vergeet niet om ze te voeren en water te geven, vooral kaliummeststoffen en zorgen zullen dat niet weten. Irina, 35 jaar oud, Kirov. Ik vond de variëteit helemaal niet leuk. De helft van de zaden ontsproot niet, de zaailingen waren allemaal klein en tomaten waren niet onder de indruk van de smaak, echt gras. Ik ga niet meer planten. Hope, 39 jaar, Dadi-tomaten van Togliatti zijn gewoon prachtig, lekker en sappig en worden goed opgeslagen voor zo'n vroege variëteit. Al in juli was iedereen van tomaten aan het genieten. Hier is slechts een gele vlek waargenomen aan de basis, het verwent het uiterlijk, maar waarschijnlijk namudrila iets met topdressing.

conclusie

Als je geïnteresseerd bent in de kenmerken en beoordelingen van de papa-tomaat, probeer dan tomaten van dit ras zelf te laten groeien. In elk geval is het de moeite waard om op de variëteit te letten, omdat de keuze van een geschikte variëteit aan tomaten voor ongunstige omstandigheden relatief klein is.

Pin
Send
Share
Send
Send