Tuinieren

Ongewone variëteiten van veelkleurige wortels

Pin
Send
Share
Send
Send


Wortelen blijven een van de meest voorkomende en nuttige groentegewassen. Tegenwoordig zijn er veel hybriden. Ze verschillen in grootte, rijping, smaak en zelfs kleur. Naast de gebruikelijke oranje wortelen, kunt u op uw site gele, rode, witte en paarse wortelgroenten groeien.

Wat bepaalt de kleur van groenten

Zoals al is opgemerkt, kunnen groenten een breed scala aan tinten hebben. Kleur wortelen verschillen in het gehalte aan andere plantpigmenten. Deze stoffen geven niet alleen kleur aan het fruit, maar hebben ook een positief effect op het lichaam. Het volgende toont welke pigmenten de kleur hebben van wortels en andere groenten.

 1. Caroteen (provitamine A) geeft de vrucht een oranje kleur.
 2. Luteïne is verantwoordelijk voor de gele kleur.
 3. Anthocyanine vormt een paarse, paarse en zwarte kleur.
 4. Lycopene geeft een rijke rode tint.
 5. Betaïne veroorzaakt een bordeauxrode kleur.

Deze stoffen zijn gunstig voor het menselijk lichaam. Ze verbeteren de conditie van bloedvaten, stimuleren het immuunsysteem, verbeteren het gezichtsvermogen en werken als antioxidanten.

De variëteiten gele, witte en rode wortels zijn resistente kleuren. Maar de paarse wortels verliezen hun kleur tijdens de warmtebehandeling. Daarom worden ze vaker gebruikt voor salades en koude gerechten. Het is de moeite waard om te overwegen dat de paarse wortel alle producten waarmee ze in contact komt, vlekken.

Sommige soorten paars

Multi-gekleurde groenten versieren gerechten en salades. Er zijn veel soorten paarse wortels. Sommige soorten hebben een oranje kern, andere zijn gelijkmatig gekleurd. Het volgende is een overzicht van de meest voorkomende items.

draak

Deze paarse wortel heeft een oranje kern. Behandelt vroege rijpe graden. De lengte van de wortel is 20-25 cm, diameter tot 3 cm, de vorm is langwerpig, conisch. Het heeft een aangename, pittige smaak. Het heeft een ongewone smaak die overgaat tijdens het kookproces.

Purple Haze F1

Deze hybride kenmerkt zich door dezelfde kleur: een paars oppervlak en een oranje kern. Als gevolg van warmtebehandeling gaat de kleur verloren. Daarom worden de vruchten aanbevolen voor verse consumptie.

Purple Sun F1

Hybride draagt ​​fruit, volledig in paars geschilderd. De plant is resistent tegen ziekten. Wortelen hebben een hoog gehalte aan antioxidanten. Uitstekende smaak, vaak gebruikt voor het maken van sap.

Kosmisch paars

De plant draagt ​​buiten paars met een oranje hart. Een van de meest voorkomende soorten. Verschilt in de korte periode van rijping.

Gele wortelvariëteiten

Gele wortel smaakt zoeter dan oranje. Gerechten van thuis koken zullen er eleganter uitzien als er solaire ringen of repen in zitten. Zo'n additief maakt vitaminesalade smakelijker voor baby's. Om gele wortels te laten groeien, moet je zaadjes van de volgende variëteiten inslaan.

Yellowstone

Deze wortelgewassen hebben een gele kanariekleur. Wortelen worden zowel vers als gestoofd gebruikt. Heeft betrekking op late variëteiten. Wortelgewassen zijn groot - ongeveer 20-25 cm, het gemiddelde gewicht is 200 g. Ze groeien in de vorm van een spil. Verschillen in hoge productiviteit.

Zonne-geel

Verscheidenheid draagt ​​een felle gele kleur. Wortel wordt 16-19 cm lang. Het heeft sappig en knapperig vlees.

Jaune de doubs

Dit wortelras is afkomstig uit Frankrijk en heeft een lange geschiedenis. De vruchten zijn geel, gelijkmatig geverfd. Ze groeien in de vorm van een kegel, vrij groot - ongeveer 15-30 cm. Ze hebben een uitstekende smaak - zoet en sappig. Wortelen zijn goed bewaard gebleven, ze worden zowel vers als voor het koken gebruikt.

Amarillo

Wortelvariëteit van intens gele kleur. Wortelgewassen worden gelijkmatig geverfd. Een geweldige aanvulling op zomers vitaminesalades. Vruchten groeien van 12 tot 17 cm lang en hebben sappig en knapperig vlees. Goed bewaard gebleven.

Mirzoev

Een andere variëteit van felgele wortels. Gelijkmatig geverfd, heeft een licht zoete smaak. Wortelgewassen worden ongeveer 15 cm lang en rijpen binnen 80 dagen. Het wordt gebruikt om salades, pilau en andere gerechten te bereiden. Geschikt voor kinderkeuken.

Witte variëteiten en hun verschillen

Witte wortelvariëteiten kunnen in schaduw variëren. Hun vlees is toch zoet en knapperig. Deze groenten vormen een goede aanvulling op zomerse salades en andere gerechten.

White Satin F1

Deze witte wortel variëteit wordt beschouwd als een van de beste. Het wortelgewas heeft een sneeuwwitte kleur, een gelijk oppervlak. Het vlees is sappig, heeft een zoete smaak, is aangenaam crunch.

Lunar wit

Een van de recent gefokte variëteiten. Het brengt vrij grote wortelgewassen, ze bereiken 30 cm lang, het oppervlak is bijna wit van kleur, het vlees is zacht en aangenaam naar smaak. De oogst kan worden geoogst als rijp en zeer jong.

Het is belangrijk! Wortelvariëteiten Lunar White moeten volledig in de grond zitten, dit zal helpen de vergroening van de top te voorkomen.

Crème de Lite (Pure Cream)

De kwaliteit brengt uniform gekleurde vruchten met een romige tint. Beschikken over zoete, sappige pulp. De variëteit is vroeg rijp. De wortel wordt 25 cm lang, terwijl deze niet meer dan 70 dagen duurt. De plant is tegen veel ziekten. Langwerpige wortels, versmald tot de wortels. Gebruikt voor salades en andere gerechten.

Kenmerken van de rode wortel

Als je rode wortels op je perceel wilt laten groeien, om vrienden en familieleden te verrassen, moet je aandacht besteden aan de volgende variëteiten.

Rode Samurai

Dit soort wortel komt uit Japan. Het heeft een rijke rode kleur, gelijkmatig geverfd. De kern en het buitenoppervlak zijn bijna hetzelfde van toon. Het heeft een aangename, zoete smaak, niet te knapperig vlees. Vruchten rijpen binnen 100-110 dagen. De grootte van een wortel is maximaal 20 cm. De variëteit wordt veel gebruikt in de keuken. Gebruikt voor salades, pilaf, sappen, soepen. Het wordt gebruikt in de volksgeneeskunde.

Atoomrood

De variëteit zet de parade van rode wortelvariëteiten voort. Het heeft een koraalschaduw, die na een hittebehandeling nog intenser wordt. Wortel in lengte groeit tot 25-27 cm. Wortel geurig en krokant. Het groeit goed als het weer koel is.

Hoe de tuin te diversifiëren: ongewone variëteiten

Naast rode, paarse en gele wortels kun je rassen planten die zwart of veelkleurig fruit geven.

Black jack

Deze variëteit van wortels heeft een rijke zwarte kleur, wortels zijn gelijkmatig geverfd. Smaak met een zoete tint. Wortelen groeien tot 30 cm lang, het duurt 120 dagen om te rijpen. Het vlees is niet erg dicht. Wortelgewassen kunnen worden gebruikt voor sappen en hoofdgerechten.

regenboog

In feite is dit geen aparte variëteit, maar een mengsel van wortelzaden van verschillende kleuren. De set bevat witte wortel Lunar White, rood Atomic Red, geel Solar Yellow en purple Cosmic Purple. Als gevolg daarvan groeit er in de tuin een echte wortelregenboog.

LET OP! Uit de geschiedenis is duidelijk dat in eerste instantie variëteiten met paars en geel fruit werden verbouwd en dat de gebruikelijke oranje en witte en rode variëteiten later werden gekweekt.

Handige tips over het kweken van gekleurde wortels

Onder de populaire soorten - Cosmic Purple, fruit met paarse schil en oranje vlees. Het behoort tot de vroege rijpingsvariëteiten, groeit beter als de lucht koel is. Het is niet alleen nuttig, maar ook originele groente. Het wordt aanbevolen om het vers te gebruiken, zodat het fruit geen kleur en vitamines verliest.

Zaden worden vooraf geweekt en vervolgens in de volle grond geplant. Gezien de kenmerken van deze variëteit, kunnen ze in het vroege voorjaar worden gezaaid. Na 70 dagen rijpt de eerste oogst.

Deze planten vereisen:

 • matig vocht;
 • de grond losmaken;
 • koele lucht (met sterke hitte, het wortelgewas is vervormd);
 • vóór het planten, het graven van de grond tot een diepte van 30 cm (belangrijk voor de groei van rechte wortelen);
 • zaaien in rijen met een tussenruimte van 5 mm, tussen rijen strooien ongeveer 35 cm;
 • het verdunnen van zaailingen;
 • gemalen grondpoeder, wanneer de top boven de grond verschijnt tijdens het groeien (helpt bij het voorkomen van vergroening).

Om uw zomerse salades bont en origineel te maken, moet u wortels van verschillende kleuren in de tuin plotten. Naast de traditionele sinaasappel, kunt u gele, rode of paarse wortelgroenten laten groeien. Voor de belangen van de zaden van variëteiten van verschillende kleuren worden soms gemengd in gelijke verhoudingen. Dan is elke uitgepakte worteloogst een verrassing voor de tuinman.

Pin
Send
Share
Send
Send