Tuinieren

Het kweken van auberginezaailingen thuis

Pin
Send
Share
Send
Send


Aubergine - veelzijdige groenten die deel uitmaken van een verscheidenheid aan gerechten. Blauwe stoofschotels worden gebruikt om verschillende stoofschotels en salades te bereiden, ze worden toegevoegd aan de eerste en tweede gangen, gemarineerd, ingeblikt en gefermenteerd. Daarom droomt elke inwoner van de zomer ervan om aubergines in hun eigen perceel te laten groeien. Deze cultuur is echter nogal grillig, dus alle stadia van de teelt moeten plaatsvinden met strikte naleving van de regels.

Veel verhoogt de kansen op succes gegroeid aubergine zaailingen thuis. Immers, het kopen van zaailingen, je kunt nooit 100% zeker zijn van de kwaliteit ervan.

Bovendien moeten malse aubergines zo snel mogelijk van de ene plaats naar de andere worden getransplanteerd.

Voor informatie over hoe aubergine zaailingen thuis te kweken en een grote oogst van blauwe te krijgen voor hun eigen datsja - in dit artikel.

Zaden voorbereiden voor zaaien

Om te beslissen over een klasse aubergines is slechts de helft van de strijd. Hoewel er hier een kleine nuance is, zijn alleen rassen met vroege rijpingsperioden geschikt voor binnenlandse klimatologische kenmerken, de rest heeft eenvoudigweg geen tijd om te rijpen.

Veel verantwoordelijker - om de zaden goed te prepareren voor aanplant. Allereerst is het noodzakelijk om ongeschikt zaadmateriaal te weigeren. Eén manier is om de zaden in water te plaatsen met toegevoegd zout. In warm water, verdun 5% van het zout en dip aubergine-zaden in deze oplossing voor een paar uur. Die zaden die naar de oppervlakte drijven, kunnen met een lepel worden verzameld en worden weggegooid - niet leeg en geven geen ziektekiemen. De resterende zaden worden opgevangen en onderworpen aan verdere verwerking.

Waarschuwing! Gewoonlijk zijn gekochte zaden al gedesinfecteerd, omdat er een speciaal teken op de verpakking zit. Maar het is nog steeds beter om het plantgoed zelfstandig te desinfecteren, omdat de kwaliteit van de zaailingen hier direct van afhangt.

Voor ontsmetting van auberginezaden geschikte oplossing van kaliumpermanganaat, in een verhouding van 1 gram mangaan per 100 gram water. Dat wil zeggen, de oplossing moet sterk genoeg zijn om een ​​donkerpaarse tint te hebben.

Het is handiger om de zaden in een container met een oplossing te plaatsen, nadat ze in een linnen tas zijn gestort. Aan de rand van de pot of beker met mangaan kan de zak worden bevestigd met een eenvoudige wasknijper. In deze positie worden de zaden 20 minuten bewaard en vervolgens grondig gewassen onder stromend leidingwater.

Onder natuurlijke omstandigheden ontkiemen aubergines erg langzaam, dit proces kan tot drie weken duren. Om de groei van zaailingen te versnellen, wordt aanbevolen om de zaden ongeveer 12 uur in warm water te weken, waarna de zaden op een doek worden gelegd en bevochtigd met water. Een schotel met doek en zaden wordt op een warme plaats (25-28 graden) geplaatst, constant bevochtigd en een aantal dagen glurend.

Aubergines verdragen geen enkele transplantatie, om het verlies van zaailingen te verminderen, moet het worden verhard. De eerste fase van harden valt op de puntige zaden. Er zijn twee manieren om te temperen:

 1. Gedurende enkele dagen moeten ontkiemde zaden overdag op een temperatuur van 20 graden worden gehouden en 's nachts tot +5 graden worden verminderd.
 2. Gezwollen zonnebloempitten steken in de zero chamber van de koelkast, waar ze 1-3 dagen moeten worden vastgehouden.

Waar zaailingen te krijgen

De grond voor het kweken van aubergine zaailingen thuis kan worden gekocht bij een speciaalzaak. Maar het is veel goedkoper en veiliger om het substraat zelf te maken.

Elke tuinman met ervaring heeft al zijn eigen beste recept voor het maken van grondmengsels voor blauwe zaailingen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende recepten:

 • grasmat, humus, superfosfaat, houtas;
 • turfy grond, turf, zand;
 • koningskaars, zaagsel, turf.
Het is belangrijk! In elk geval moet het substraat worden bevrucht. Maak hiervoor een mengsel van kaliumzout, superfosfaat en ammoniumnitraat.

Het afgewerkte mengsel vóór de bevruchting moet worden gedesinfecteerd. Gebruik hiervoor verschillende methoden:

 • bodem bevriezen;
 • het roosteren van de aarde in de oven;
 • het land water geven met kokend water;
 • een oplossing van kaliumpermanganaat maken.

Meststoffen worden op de gedesinfecteerde grond aangebracht, grondig gemengd en in containers voor zaailingen uitgelegd.

De keuze van timing van zaadzaaien zaailingen

De timing van het zaaien van aubergines hangt van verschillende factoren af:

 1. Soorten aubergines en het groeiseizoen.
 2. Beplantingsmethode (broeikas, verwarmde broeikas, open grond).
 3. Klimaatkenmerken van de regio.
 4. Weersomstandigheden.

In de regel worden aubergine-zaailingen in de volle grond 65-70 dagen na het verschijnen van de eerste spruiten uitgevoerd. Gezien het feit dat het zaad moet worden ontkiemd van 5 tot 12 dagen, kan worden berekend dat je aubergines moet planten op de 80e dag na het zaaien van de zaden in potten.

Natuurlijk hangt veel af van de regio waarin de tuin zich bevindt. In centraal Rusland worden bijvoorbeeld aubergines midden mei naar de bedden gebracht.

Waarschuwing! In onverwarmde kassen worden twee weken eerder blauwe planten geplant dan in open grond. Voor verwarmde kassen zijn er helemaal geen tijdslimieten, het enige is dat er voldoende licht moet zijn voor de zaailingen.

De meeste tuiniers en tuiniers zijn van mening dat de beste tijd voor het zaaien van aubergine-zaden eind februari en begin maart is.

Thuis groeiende zaailingen

Het wortelstelsel van de aubergine is erg fragiel, zelfs een beschadigd proces vertraagt ​​de groei van de hele plant. Om het verlies van zaailingen tot een minimum te beperken, is het beter om ze direct in aparte tanks te planten, waarna u niet hoeft te duiken.

Ronde potten met een diameter van 7-10 cm zijn geschikt voor zaailinghouders, dit kunnen plastic of turfbekers zijn. Nou, als de mogelijkheid om aubergines te transplanteren met een klomp aarde (turfbeker of het snijden van een plastic container).

Potten gevuld met substraat voor ongeveer 23, bewaterd met warm water. Verspreid de zaden op de grond - in elke pot voor drie stukken. Zaden worden niet in de grond verzonken, maar gepoederd met droge en losse grond - aubergines hebben zuurstof nodig.

Het is belangrijk! Wanneer de zaailingen opgroeien, worden zwakkere scheuten merkbaar - je moet ze kwijtraken. Laat uiteindelijk een, de sterkste, aubergine zaailing in elke pot.

Als de zaden eerder zijn ontkiemd, verschijnen de eerste scheuten op de vijfde dag na het zaaien. De niet-uitgezette zaden zullen pas na 10 dagen ontkiemen. Gedurende deze tijd moeten planten op een warme plaats worden bewaard - 25-28 graden.

Na 10 dagen worden de potten in een koelere kamer geplaatst (ongeveer 16-18 graden). Op dit moment is de aubergine gevormd wortelstelsel, zodat het sterk en krachtig was, moet de plant in de kou worden geplaatst.

Na 7-10 dagen in de middag worden zaailingen op een temperatuur van 23-26 graden gehouden, 's nachts moet het een beetje koeler zijn - ongeveer 18 graden.

Watering aubergines moeten regelmatig worden gedaan - de grond mag niet uitdrogen en barsten. Ook moet de grond zorgvuldig worden losgemaakt - rond de stengel mag geen dichte korst worden gevormd. Water voor irrigatie moet warm zijn.

Tip! De zaailingen zijn het best ontwikkeld, die wordt bewaterd met ontdooid of regenwater. Maar tegenwoordig is het een luxe, daarom kan leidingwater dat voor meerdere dagen gekookt of gekookt is, volstaan.

Hoe aubergine zaailingen te markeren

De blauwe houden heel veel van de zon, ze hebben zowel licht als warmte nodig. Gezien het feit dat de zaden voor zaailingen van aubergines eind februari worden gezaaid, is het gemakkelijk te raden dat de zaailingen niet genoeg zonlicht zullen bevatten.

Daarom wordt kunstmatige markering van planten gebruikt. Maak het krachtige fluorescente lichten (70 watts). Perfect geschikt voor deze doeleinden fluorescentielampen.

Verlichtingsapparaten worden geplaatst op een hoogte van ongeveer 50 cm van auberginezaailingen. De lichte dag van deze cultuur hangt af van de leeftijd van de zaailingen:

 • na het verschijnen van de eerste scheuten worden aubergine-zaailingen gedurende de eerste drie dagen 24 uur per dag verlicht met lampen;
 • de volgende dagen zouden de daglichturen ongeveer 15 uur moeten zijn;
 • nadat de zaailingen duiken of er twee of drie echte bladeren op de planten verschijnen, kunnen de lampen 12 uur per dag worden aangezet.
Tip! Om de kwaliteit van de zaailingen te verbeteren, moet het dagelijks van 18.00 tot 6.00 uur zijn na het verschijnen van het tweede echte blad.

Hoe aubergine zaailingen te voeden en te temperen

De blauwe behoren tot die culturen die dol zijn op topdressing. Daarom, als de planten slecht ontwikkelen, onvoldoende gebladerte hebben, worden ze gevoed met toorts of kippenmest.

Wanneer de zaailingen goed aanvoelen, kun je de eerste keer dat je meststof aanbrengt 10 dagen nadat het plukken is gedaan (of na het verschijnen van het derde blad). Herhaal de procedure na nog eens 20 dagen.

Het beste mengsel voor het voeren van aubergines is de samenstelling:

 • kaliumzout - 3 gram;
 • ammoniumnitraat - 5 gram;
 • superfosfaat - 12 gram.

Na de bevruchting moeten zaailingen goed worden bewaterd met schoon water, zodat de aubergines niet verbranden.

Verharding van blauwe zaailingen heeft twee weken nodig voordat ze op een vaste plaats terechtkomen. De procedure omvat het verminderen van water geven en luchten planten.

Wanneer de buitentemperatuur binnen 20 graden stabiliseert, kunnen auberginezaailingen worden uitgenomen voor ventilatie. Begin met harden met een paar minuten, geleidelijk oplopend tot een hele daglicht.

Dergelijke omstandigheden dragen bij tot de geleidelijke aanpassing van auberginezaailingen aan de natuurlijke omgeving, de planten passen zich sneller aan op een vaste plaats na transplantatie.

Wanneer zaailingen overbrengen naar een vaste plaats

Aubergine zaailingen moeten gedrongen en stevig zijn. Struiken in de hoogte kunnen 15-20 cm groot worden, hebben 7-8 echte bladeren, verschillende eerste knoppen. En in de kas is het nodig om zaailingen langer te planten, en aubergines met open grond moeten laag en gedrongen zijn.

In de kas worden aubergine zaailingen overgedragen in eind april. Voor filmopvang is het begin van mei geschikt en de blauwe worden in het midden of eind mei (afhankelijk van de regio en weersomstandigheden) in de volle grond getransplanteerd.

Wat niet te doen bij het kweken van aubergine zaailingen

Er zijn een paar fouten die regelmatig worden gemaakt door onervaren tuiniers:

 • zaaien van niet-uitgekiemde zaden;
 • het gebruik van gaas om zaden te ontkiemen, kan gevoelige scheuten breken;
 • te diepe inbedding van zaden in de grond (plantdiepte mag niet groter zijn dan 2 cm);
 • installatie van dozen met zaailingen op niet-geïsoleerde vensterbanken.
Tip! Om tocht te voorkomen, wordt het aanbevolen om een ​​schuimvel onder de doos of potten aubergine zaailingen te leggen. Dit zal het oppervlak verwarmen en bijdragen aan een goede groei van blauwe.

Thuis groeiende aubergine zaailingen, u kunt absoluut zeker zijn van de kwaliteit ervan. Er zullen geen verrassingen zijn, zoals een andere variëteit, wanneer ze eigen zaden ontkiemen. Maar om hoogwaardig plantmateriaal te krijgen, moet u alle regels en vereisten van deze grillige cultuur volgen.

Pin
Send
Share
Send
Send