Tuinieren

Tomatoes Dubrava: beschrijving, beoordelingen

Tomaat Dubrava is nog steeds te vinden onder de naam "Eik" - het is een en dezelfde variëteit. Het is gefokt door Russische fokkers, bedoeld voor teelt in het open veld, geschikt voor kleine boerderijen en tuinpercelen. De variëteit is vroegrijp, onpretentieus, vrij vruchtbaar, daarom wordt Dubrava met plezier gekweekt in alle tuinen en landhuizen van het land. Fruit is universeel, ze zijn geschikt voor zouten, beitsen, tomaten maken heerlijke salades en sauzen, sappen en aardappelpuree.

Kenmerken en beschrijving van de variëteit van tomaat Dubrava is te vinden in dit artikel. Hier is een beschrijving en procedure voor degenen die Dubrava-zaailingen willen laten groeien en deze tomaat op hun eigen perceel willen planten.

Rasbeschrijving

Dubrava-tomaat behoort tot de variëteiten die op gewone bedden kunnen worden gekweekt, ze hoeven niet te worden gestapeld en vastgebonden om voor dergelijke tomaten te zorgen is eenvoudig en eenvoudig. Daarom is Dubrava geweldig voor beginnende tuiniers, we houden van de variëteit en van degenen die al jarenlang bezig zijn met tomaten.

Kenmerken van tomaten Dubrava:

 • de variëteit behoort tot de vroege rijping - de eerste vruchten worden rood in de struiken al 86-90 dagen na het verschijnen van groene scheuten;
 • Struiken worden als bepalend beschouwd, hebben een gemiddeld aantal scheuten, hoeven niet te worden geblokkeerd;
 • hoogte van volwassen planten is 45-65 cm, de struiken zijn compact en verspreiden zich niet;
 • bladeren zijn klein, lichtgroen, bloeiwijzen zijn eenvoudig, middelgroot;
 • de eerste bloemen eierstok wordt gevormd onder het 6-7 blad, de rest wordt afgewisseld met elke twee bladeren;
 • rijpe tomaten zijn rood gekleurd, hun vorm is rond, de schil is glanzend;
 • het vlees van de tomaat is vlezig en best lekker;
 • het gemiddelde gewicht van elke vrucht is 75-85 gram, er zijn tomaten groter dan 100 gram;
 • de gemiddelde opbrengst van de variëteit Dubrava varieert van 4,5 tot 5,5 kg per vierkante meter;
 • Tomaten onderscheiden zich door goede houdbaarheid, het uiterlijk van het fruit en hun smaak hebben geen last van transport;
 • De weerstand van de variëteit Dubrava tegen verschillende ziekten is gemiddeld, dus de struiken moeten regelmatig worden behandeld voor preventieve doeleinden.
Waarschuwing! De opbrengst van tomatenrassen Dubrava is sterk afhankelijk van klimatologische factoren en samenstelling van de bodem. Het wordt aanbevolen om deze tomaat in de centrale en zuidelijke regio's te laten groeien - hier zullen de cijfers het hoogst zijn.

De sterke punten van de variëteit Dubrava zijn:

 1. Vroege rijping, waardoor in alle gebieden kan worden geoogst vóór het begin van koud weer.
 2. Goede smaakeigenschappen.
 3. Universeel doel van de vrucht.
 4. Gelijktijdige rijping van alle vruchten op de struiken.
 5. Compacte formaat bussen.
 6. Pretentieloosheid van tomaten.
 7. De mogelijkheid om te groeien zonder onderdak, in het open veld.
 8. Gemiddelde resistentie tegen schimmelinfecties en phytophthora.
Het is belangrijk! Er waren geen duidelijke tekortkomingen in Dubrava, de reacties van tuinders over deze tomaat zijn overwegend positief.

Natuurlijk is het vermeldenswaard dat Dubrava-tomaten niet zo smakelijk en geurig zijn als veel rozelaars met grote vruchten of roze, maar de kwaliteit van deze vruchten is veel beter dan die van hybride variëteiten. En toch kan Dubrava een uitstekende "back-upoptie" zijn en een tuinman helpen bij het overlijden van meer wispelturige tomaten.

Hoe te groeien

Er is niets moeilijks in het kweken van dit ras: de tuinman moet de standaard tomatenteelttechnologie volgen. Zoals reeds vermeld, vertoonde Dubrava zich het best op open terrein, maar indien nodig kan deze tomaat in een onverwarmde kas worden geplant.

Tip! In kasomstandigheden lijden tomaten vaak aan Phytophthora en schimmelinfecties.

Omdat tomaat Dubrava niet 100% resistent is tegen deze ziekten, zijn preventieve maatregelen nodig (chemische behandeling, ventilatie, mulchen, druppelirrigatie).

Groeiende tomatenzaailingen

Omdat de tomaat van Dubrava bedoeld is om in een open veld te worden geteeld, is de beste manier om te landen de rassadny-manier. Het is noodzakelijk om zaailingen van deze tomaat te laten groeien in overeenstemming met de volgende aanbevelingen:

 1. De voorwaarden voor het zaaien van zaden moeten worden vergeleken met de klimaatkenmerken van de regio. Meestal worden tomaten gezaaid op zaailingen gedurende 50-60 dagen vóór de voorgestelde aanplant in de grond. Op basis hiervan kan gesteld worden dat de optimale tijd voor zaaien midden of eind maart zal zijn.
 2. Voor zaailingen passen in elke container, het heeft de voorkeur om plastic gerechten te kiezen. Op de bodem van de plant moeten de containers drainagegaten zijn, omdat overtollig vocht schadelijk is voor de zaailingen van tomaten.
 3. De grond voor tomatenzaailingen is beter om een ​​speciaalzaak te kopen, maar je kunt het zelf koken. Want tomaten hebben losse en voedzame grond nodig, wat goed is om lucht door te laten en water vast te houden.
 4. Onmiddellijk voor het zaaien, wordt het aanbevolen om de zaden te weken in een twee procent oplossing van mangaan. Permanganat kan elke groeistimulator vervangen.
 5. Terwijl de zaailingen in huis zijn, moet u het bodemvocht zorgvuldig controleren. Land in plastic containers mag niet uitdrogen, maar vochtophoping is ook onaanvaardbaar.
 6. Tijdens de duikfase voegen tomatenzaailingen (wanneer tomaten het eerste paar bladeren hebben) de eerste partij meststoffen toe. Het is beter om in dit stadium complexen van minerale componenten te gebruiken.
 7. Nogmaals, de tomaten worden gevoerd voordat ze in de grond worden geplant, opnieuw met behulp van mineralen.
 8. Wanneer een tomatenzaailing gedurende anderhalve maand "is voltooid", begint deze uit te harden. Om dit te doen, moet je de volgende omstandigheden creëren: overdag houd je de temperatuur op 18 graden en 's nachts laat je deze op 12-13 graden.
Tip! In de noordelijke regio's, waar het licht van de dag in de lente nog steeds erg kort is, moet worden gebruikt om de zaailingen van tomaat aan te steken. Voor deze doeleinden, elke geschikte lamp, die daglicht geeft.

Zaailingen in de grond planten

Om een ​​goede oogst te krijgen, moet je de juiste plaats voor Dubrava kiezen:

 • het gebied waar komkommers, sla, wortelen, kool, bonen, uien of groen groeiden in het afgelopen seizoen;
 • een goed verlichte plaats met een warm land;
 • met een vrij losse en voedzame grond waardoor de lucht goed naar de wortels van de tomaat kan stromen.
Tip! Indien mogelijk is het beter om een ​​site te kiezen die beschermd is tegen wind en tocht.

Alvorens zaailingen van tomaten te planten, moet het land ter plaatse worden opgegraven, alle onkruiden en hun wortels worden verwijderd, organische of minerale meststoffen worden gemaakt. Voor tuinpercelen worden zaailingen van Dubrava alleen uitgebracht wanneer de dreiging van terugkerende vorst voorbij is en de aarde tot een diepte van 15 cm opwarmt.

Er zijn enkele regels voor het planten van tomaten in de grond:

 1. Het beplantingsschema voor Dubrava is standaard voor alle bepalende compacte struiken - 40x60 cm.
 2. Vooraf gemaakte putten worden bewaterd met een oplossing van kaliumpermanganaat om de grond te desinfecteren en tomatenzaailingen tegen infecties te beschermen.
 3. Het wordt aanbevolen om tomaten zo te graven dat het eerste paar bladeren een paar centimeter boven de grond ligt. Door deze beplanting kan het wortelstelsel groeien en normaal worden gevoed met meststoffen om voldoende zuurstof te krijgen.
 4. De eerste 7-10 dagen na het planten worden de zaailingen niet bewaterd, ze hebben tijd nodig om zich aan te passen aan een nieuwe plek.
 5. Wanneer de tomaten sterker worden, zullen hun bladeren en stengels niet langer traag zijn, je kunt de struiken water geven in de normale modus.
 6. Zonodig worden tomatenzaailingen gearceerd om ze te beschermen tegen de brandende zon.
 7. Wanneer de tomaten in voldoende mate geroot zijn, en ze beginnen nieuwe bladeren te verschijnen, kun je een struik vormen, alle extra scheuten afsnijden en twee of drie stelen achterlaten. Dit zal helpen de opbrengst van tomaat te verhogen en planten te beschermen tegen overmatige verdikking.

Nu blijft het alleen om voor tomatenstruiken te zorgen. Zorg is wieden, water geven, de grond losmaken, kunstmest. Als er een risico op infectie van tomaten met rot of aardappelziekte is, moet een profylactische behandeling worden uitgevoerd. Vergeet het ongedierte niet, zodat de struiken regelmatig inspecteren.

Waarschuwing! In de toekomst is het niet nodig om de stiefzonen van de Dubrava-tomaten af ​​te scheuren. Het knijpen wordt slechts eenmaal uitgevoerd, in het stadium van de vorming van de struik.

terugroepen

Irina Petrovna, Tver We hebben twee jaar geleden alleen een huisje gekocht, dus in tuinzaken ben ik een complete leek. Toch besloot ik dat ik zeker mijn kleine tuin zou planten, en daar zouden tomaten moeten zijn. Ik herinnerde me dat zelfs mijn grootmoeder een tomaat Dubok in haar huis plantte, voor zaden ging en zo'n variëteit niet vond. Het internet leidde ertoe dat deze tomaat nu Dubrava wordt genoemd. Zaden werden geplant op zaailingen op 20 maart, rond 25 mei transplanteerden ze tomaten in de grond. Ik heb de grond niet bemest, omdat we besloten om hoge bedden te maken en ze te vullen met aangekochte grond. De hele zomer moest ik de tomaten maar 5-6 keer water geven. Een keer bespoten ze van verschillende plagen, als een preventieve maatregel. Als gevolg daarvan kreeg ik een fatsoenlijk resultaat: er waren veel vruchten, hoewel ze allemaal niet al te groot waren. Maar in de banken passen perfect! Volgend jaar zal ik deze variëteit zeker opnieuw planten en zal ik andere tomaten proberen. Ik sluit een foto in van de oogst van mijn vorig jaar.

conclusie

Tegenwoordig zijn veel hybriden en variëteitentomaten gefokt, waarvan de kwaliteit meerdere malen hoger is dan de kenmerken van Dubrava-fruit. Maar Dubok, een favoriet van tuiniers, verliest niet zijn relevantie en blijft een van de meest gevraagde tomaten. Het hele geheim van populariteit ligt in de pretentie en stabiliteit van de variëteit: in een warme of koude toestand, in droogte of in omstandigheden met een hoge luchtvochtigheid, zal een tomaat een goede oogst nog steeds waarderen.

De vruchten van de Dubrava zijn enigszins hard, de grootte van de tomaten uit één struik kan heel verschillend zijn, maar ze zijn goed bewaard en goed in conservering.

Bekijk de video: Time Lapse Experiment (Februari 2020).

Загрузка...