Tuinieren

Handtomaat: beste variëteiten + foto's

Handgetekende tomaten verschillen van andere soorten doordat de vruchten op de struiken rijpen in trossen. Dit verhoogt het aantal tomaten dat op één struik groeit respectievelijk, verhoogt de opbrengst van de variëteit. De vruchtengrootten van dergelijke tomaten zijn in de regel klein en daarom zijn ze het meest geschikt voor inblikken en zouten. Hoewel er tomaten met grote vruchten zijn, die ook in dit artikel worden besproken.

Soorten variëteiten

Net als andere tomaten, zijn kwastculturen verdeeld in onbepaald en bepalend. Bepaalde tomaten zijn ondermaatse of halfhoge gewassen, waarvan de groei de vorming van vier of vijf eierstokken voorkomt. Onbepaalde variëteiten onderscheiden zich door het feit dat de groei van hun struiken alleen wordt beperkt door klimatologische omstandigheden.

Het zijn precies de tomatentomaten die vaak van het hoge type zijn en hun voordelen hebben:

 • beter geventileerd en verlicht door de zon, wat het risico op schimmelziekten vermindert;
 • geef hoge opbrengsten;
 • ze laten ruimte in de kas of op het perceel sparen, omdat ze naar boven groeien;
 • gemakkelijk te vormen - wanneer de stiefzonen worden verwijderd, is het noodzakelijk om een ​​of meer centrale stelen achter te laten;
 • ze dragen lang vrucht, vaak kan het gewas worden geoogst tot aan de herfstvorst.

Het is belangrijk! Onbepaalde tomaten hebben enkele nadelen. Deze planten zijn bijvoorbeeld meer thermofiel, hebben een lang groeiseizoen, hebben verplichte kousenband nodig.

Laaggroeiende rassen zijn goed voor degenen die gewend zijn aan de gebruikelijke methode om tomaten te kweken - in tuinbedden. Determinante tomaten worden ook in borstels verzameld, dus ze geven ook goede opbrengsten aan smakelijk fruit.

"Adam's Apple"

De vertegenwoordiger van lange onbepaalde tomaten. Tomaat is bedoeld voor teelt in kassen en in volle grond. Vruchtenrijpingsperioden zijn gemiddeld.

De hoogte van de struiken is 180 cm, zorg ervoor dat je de tomaten en pasynkovat aan elkaar knoopt. Grotere opbrengsten kunnen worden behaald bij het vormen van een plant in twee stelen.

Borstel met tomaten mooie, complexe vorm. Tomaten in een volwassen staat zijn gekleurd scharlaken, hebben een ronde vorm, glanzende schil. Tomaten "Adam's Apple" - grote vruchten, hun gewicht kan 200 gram bereiken. Fruit is geweldig voor zouten, inblikken, verse tomaten zijn ook lekker.

"Adeline"

In tegenstelling tot de vorige, groeit deze tomaat in kleine struiken van maximaal 60 cm hoog, een soort van het determinant-type die bestemd is voor teelt in kassen of in open grond.

Het passeren van struiken is niet vereist, maar ondanks de kleine hoogte van tomaten, zijn ze beter vastgebonden op steunen. De vorm van de tomaten is ovaal, de schil is glad, de kleur is scharlaken. Het gemiddelde vruchtgewicht is 75 gram, deze kleine tomaten zijn ideaal voor het inblikken.

Planten worden beschermd tegen fusarium. De variëteit verdraagt ​​hoge temperaturen, veel eierstokken vormen zich in de struiken zelfs in de droge hete zomer.

Zaaigoed voor zaailingen moet 60-70 dagen vóór de verwachte datum van planten in de grond zaaien.

De Scarlet Mustang

De vertegenwoordiger van het tomatencluster is een onbepaald type - de struiken groeien op tot 160 cm. Tomaten moeten noodzakelijkerwijs worden vastgebonden en de laterale processen moeten worden verwijderd. De beste opbrengstresultaten kunnen worden verkregen door een plant in twee stelen te vormen.

Tomaten zijn groot, hun vorm lijkt op de vrucht van een paprika, het gewicht van elk, gemiddeld 230 gram. Rijpe tomaten zijn roze-rood gekleurd. Fruit kan worden ingeblikt, ze zien er heel winstgevend uit in glazen potten. Tomaten zijn erg lekker en vers, ze zijn zoet en aromatisch.

"Anna Duits"

Tomaten van dit ras rijpen ook kwasten. De rijpingsperiode is gemiddeld, het soort planten is onbepaald, de opbrengst van het ras is hoog.

Het is noodzakelijk om gewassen in kassen te laten groeien - de variëteit is behoorlijk thermofiel. In de zuidelijke regio's van het land is het mogelijk om zaailingen op open bedden te planten. Struiken groeien heel sterk, hun hoogte bereikt 200 cm, en als de laterale processen niet worden verwijderd, zal het onmogelijk zijn om tussen de bedden te lopen.

Volwassen fruit lijkt erg op citroen: ze zijn gekleurd in een rijke gele kleur, hebben een iets langwerpige vorm, de punt van de tomaten is puntig. Het gewicht van elke vrucht is ongeveer 50 gram. Ze zijn geweldig voor het geheel inblikken en ook voor een frisse smaak.

Banana Feet

Een semi-determinant plant, waarvan de hoogte kan oplopen tot 120 cm. Het ras is bedoeld voor teelt op tuinbedden, tolereert lage temperaturen, is beschermd tegen verschillende ziekten.

Fruit rijpende gemiddelden. De plant hoeft de nevenprocessen niet te knijpen en te verwijderen. De opbrengst van de tomaat is zeer hoog, in elke borstel tegelijkertijd rijpen 7 tot 10 vruchten.

Gele rijpe tomaten lijken op de vorm van een pruim. De consistentie van tomaten is dicht, het vlees is erg smakelijk, met een licht citrusaroma. Het gewicht van een vrucht is ongeveer 80 gram.

Zaaigoed voor zaailingen moet 60 dagen vóór de geplande beplanting in de grond worden gezaaid. Op elke meter van de site mogen niet meer dan vier bosjes zijn.

Tip! Wanneer de vruchten van de variëteit "Banaanpoten" nog steeds lichte, licht merkbare slagen hebben, zijn ze het best geschikt voor het inblikken.

"Berberis F1"

Onbepaalde variëteit met vroege rijping. Planten bereiken een maximale hoogte van twee meter, ze moeten worden vastgebonden op steunen en stiefzoon. De beste resultaten van cultivatie kunnen worden verkregen door een plant in twee of drie stelen te vormen.

Heesters van dit ras zien er geweldig uit in het stadium van de bloei - de plant is vrij decoratief en kan de site sieren. Fruit wordt verzameld in grote borstels, op elk van deze takken rijpen 50-60 tomaten tegelijk. Kersentomaten zijn miniatuurgroottes en wegen ongeveer 25 gram. De vorm van de vrucht is ovaal, de kleur is lichtroze, de schil is glad. Ze zijn uitstekend geschikt voor hele conserven.

Vruchtentomaten zijn zeer gestrekt, verse tomaten kunnen worden geplukt uit de struiken tot herfstvorst.

"Witte bes"

Indeterminantny cijfer van cherrytomaatjes met middelgrote rijping. Het kan worden gekweekt in kassen en in het open veld. Planten groeien tot twee meter, ze moeten worden versterkt met steunen en de nevenprocessen verwijderen. De hoogste opbrengst wordt bereikt bij het vormen van een struik in drie of vier stelen.

Struiken zijn versierd met kleine vruchten van een beige tint. Elke borstel bevat tien tomaten, waarvan de gemiddelde massa 20 gram is. De smaak van tomaten is hoog - ze zijn zoet en sappig, geschikt voor elk doel.

"Blues Fahrenheit"

De struiken van deze tomaat zijn onbepaald, de rijpingstijd is gemiddeld. Het ras houdt van warmte, dus in de middelste zone van het land is het beter om het in kassen te laten groeien, en in het zuiden kun je zaailingen direct op de bedden planten.

Heesters moeten pasynkovat zijn, waarbij een plant in twee of drie stammen wordt gevormd - dit verhoogt de opbrengst.

De foto's van de vruchten van deze tomaat zijn erg interessant - ronde tomaten in een volwassen staat zijn geschilderd in een donkerrode tint met pigmentvlekken van blauwe kleur. De eigenaardigheid van het ras zit ook in het feit dat hoe meer zonlicht op de struiken valt, hoe rijker en feller de kleur van fruit zal zijn.

De smaak van tomaten op een hoogte - ze zijn zoet en geurig. Zulke unieke vruchten in potten zien er geweldig, lekker en vers uit.

"Grape"

De vroege tomaten van de kersengroep rijpen drie maanden na het planten van zaden voor zaailingen. De variëteit is lang, zeer decoratief, geschikt voor kassen en open tuinbedden.

De hoogte van de struiken bereikt 200 cm, de planten moeten worden samengeknepen en versterkt met steunen. Het vormen van planten moet in twee of drie stelen zijn. Elke borstel van deze plant bevat 30 tomaten.

Rijpe tomaten zijn als kersen, ze zijn even groot en zijn geverfd in een rijke rode tint. De vruchten zijn glanzend, doorschijnend, het gewicht van elk is slechts 15 gram. Deze tomaten smaken ook goed, en je kunt ze bewaren en ze rechtstreeks uit de tuin opeten.

"Rode kers"

Een goede variëteit aan onbepaalde tomaten, gekenmerkt door super vroege rijping. En in kassen en in bedden moeten deze tomaten worden versterkt met steunen. Struiken moeten knellen en planten in één stam vormen.

Tomatenborstels zijn groot, elk heeft 20-30 kleine tomaten. De vruchten zelf zijn rond van vorm, rood geverfd, ze wegen ongeveer 20 gram. Proef zoete tomaten, ze zijn mooi en zout en vers.

F1 Generator

Bepaalde cultivar-tomaat bestemd voor open bedden. De hybride variëteit verschilt in vroege termen van rijping, struiken groeien tot 0,5 meter, moeten worden gebonden en verwijdering van laterale processen.

Ongeveer zeven tomaten rijpen in elke borstel. Rijpe tomaten hebben een iets langwerpige vorm, lijken op room, hebben dicht vlees, zijn geschilderd in scharlakenrode kleur.

De massa van elke tomaat is 100 gram. Smaakt is goed, fruit kan gezouten en vers worden geconsumeerd.

Hybriden verdragen virussen en ziekten. De variëteit wordt als hoogproductief beschouwd, met elke meter land kunt u maximaal acht kilo tomaten verzamelen.

"The Thunderbird F1"

Hand rijpe tomaten met vroege rijping. De struiken zijn onbepaald, ze moeten worden versterkt met steunen en om de laterale processen te verwijderen. Het is noodzakelijk om struiken in één stengel te vormen.

Elke borstel legt op 8-9 tomaten. De vruchten hebben de vorm van room, zijn geverfd in een rode tint, hebben een gemiddeld gewicht binnen 100 gram. Smaken en de vorm van tomaten maken ze ideaal voor volledige inblikken.

De hybride variëteit is bestand tegen droogte, moeilijke weersomstandigheden, verhard door virussen en ziekten. Tomaten tolereren transport over lange afstanden en opslag.

"Ladies Fingers"

De klasse die wordt aanbevolen voor het kweken op tuinbedden. De vruchten zijn eenvoudig bedoeld voor het inblikken. Struiken zijn compact, hun hoogte bereikt een maximum van 60 cm, geen noodzaak om de planten te knijpen. In de borstels worden 5-6 tomaten gevormd.

De vorm van de tomaat is cilindrisch, langwerpig. De vruchten zijn geschilderd in een scharlaken schaduw, van binnen zijn ze verdeeld in twee kamers, er zijn weinig zaden. Het gewicht van elke tomaat is ongeveer 50 gram.

Zoete en sappige tomaten zijn ideaal voor het zouten van hele vruchten, het maken van sauzen. Fruit wordt goed getransporteerd, kan lange tijd worden bewaard.

Zaden op zaailingen worden geplant 55 dagen vóór de overdracht van planten naar een vaste plaats. Door vroege volwassenheid en gelijktijdige rijping van het fruit, kunnen planten uitbraken van Phytophthora voorkomen.

"Darenkov"

Een variëteit met middelgrote rijping. Planthoogte is gemiddeld, opbrengst is goed. Tomaten zijn bedoeld voor kassen en open grond - de manier van planten wordt bepaald door de klimaatkenmerken van de regio.

De hoogte van de in kassen geplante planten bedraagt ​​150 cm, in het open veld zijn de tomaten lager. Ze moeten absoluut worden versterkt met steunen en de nevenprocessen verwijderen. Het is beter om struiken te vormen in twee of drie stelen.

De vruchten zijn groot - hun gemiddelde gewicht is ongeveer 180 gram. De vorm van de tomaat - crème, geschilderd in rood. Het vlees is dik en de schil is glanzend. Tomaten worden als erg smakelijk beschouwd, ze bevatten heel weinig zaden, de vruchten hebben een aangename smaak en een sterk aroma.

Bij het inblikken barst de schil van tomaten niet, het vlees blijft elastisch. Zeer smakelijk "Darenka" en vers: in salades en snacks.

"Ivan Kupala"

Een interessante variëteit met grote peervormige vruchten. Het behoort tot de ondersoort onbepaald, de hoogte van de planten is ongeveer 160 cm. De rijpingstijd is gemiddeld, het wordt aanbevolen om te kweken in kassen.

Heesters moeten worden versterkt met dragers en overtollige scheuten moeten worden verwijderd, in de regel wordt de plant gevormd in twee stelen. 6-7 tomaten rijpen in één borstel. Rijpe tomaten zijn frambozenrood, peervormig, met subtiele ribben op hun oppervlak. Geschatte massa van fruit - 150 gram. Ze zijn erg lekker vers en worden gebruikt voor zouten, inblikken.

De opbrengst van tomaten is goed - ongeveer drie kilo fruit kan uit elke plant worden verwijderd.

Kenmerken van tomatentomaten

Tomaten, die in clusters groeien, hebben hun voordelen, zoals:

 1. Goede lezhkost.
 2. De mogelijkheid van transport en langdurige opslag, vanwege de hoge dichtheid van het fruit.
 3. Mooi uiterlijk - tomaten zijn glad, glanzend, hebben de juiste vorm en uniforme kleur.
 4. Handvariëteiten zijn minder vatbaar voor ziekten dan gewone tomaten.
 5. De schil van de vrucht is sterk, zodat de tomaten niet barsten.
 6. Klein en middelgroot fruit waarmee u het gewas voor elk doel kunt gebruiken.
Waarschuwing! Voor liefhebbers van tomaten met grote vruchten worden polssoorten geselecteerd als premium. Deze klasse omvat tomaten, waarvan het gewicht varieert van 250 tot 500 gram. Ze groeien ook in clusters van elk 5-7 stukjes, hebben een uitstekende smaak en aroma.

Om de tuinier bij de selectie van variëteiten tomaten te helpen, kunnen vandaag foto's en beschrijvingen van bestaande tomaten worden gemaakt. Het is mogelijk om polsrassen aan te bevelen aan diegenen die een goede oogst willen laten groeien in een beperkt deel van de site. Voor een dergelijk resultaat hoeft een tuinman niet veel moeite en tijd te besteden - in de regel zijn tomaten met de hand getekende pretentieloos en worden gekenmerkt door een verhoogde weerstand tegen beide ziekten en weersfactoren.