Tuinieren

De beste variëteiten sla-tomaten

Pin
Send
Share
Send
Send


Meer dan 2,5 duizend variëteiten en hybriden van tomaten zijn geregistreerd in het Russische staatregister. Er zijn standaard ronde tomaten met een zoetzure smaak en volledig exotische opties waarvan de smaak op fruit lijkt en meer op een verbazingwekkende tropische bes lijkt.

Tussen al deze variëteit staan ​​tomatensalades. Deze vruchten zijn speciaal bedoeld voor verse consumptie.

Wat is het verschil tussen sla en tomatenrassen van de rest, hoe je ze op de juiste manier laat groeien en welke rassen je moet kiezen voor je moestuin - dit artikel.

Tomaten classificatie

Tomaten kunnen voor onbepaalde tijd in groepen worden verdeeld: afhankelijk van het type bestuiving, afhankelijk van de hoogte van de struiken, volgens de methode van planten, volgens de rijpingsperiode, enzovoort, enzovoort. De meeste mensen zijn gewoon geïnteresseerd in de smaak van groenten die op hun sites worden geteeld.

Met deze functie kunnen tomaten worden onderverdeeld in:

 • salade - die lekker vers zijn;
 • beitsen, een goed doorlatende schil hebben, waardoor de marinade passeert, en dicht vlees;
 • Tomaten bestemd voor het inblikken zijn vaak klein van formaat, omdat ze door de blikjes moeten kruipen;
 • cocktailtomaten zijn kleine, nette vruchten die kant-en-klare maaltijden, snacks of desserts versieren;
 • Kers - kleine desserttomaatjes, vaak met een fruitachtige bessensmaak die niet typisch is voor een tomaat;
 • Het is goed om sauzen van saustomaten te koken, omdat er maar heel weinig zaden in zitten;
 • Het vullen van fruit is handig om te vullen en te bakken of te stoven in deze vorm.

Waarschuwing! Er zijn zelfs medicinale tomaten die de eliminatie van cholesterol bevorderen, gifstoffen uit het lichaam, bloedvaten versterken, de immuniteit verbeteren, het gezichtsvermogen verbeteren.

Wat is de eigenaardigheid van sla tomaten

Saladesoorten zijn gemakkelijk te onderscheiden door de onbeschrijfelijke geur van de vrucht - het is de geur van vers gras, groen, zomer. Deze tomaten moeten vers worden gegeten, net geplukt uit de struik. In deze vorm bevatten de vruchten de maximale hoeveelheid voedingsstoffen en vitamines.

Saps tomaten niet laten rijpen - deze methode is niet voor hen. Fruit moet noodzakelijkerwijs volledig rijpen op de takken om het maximum aan sporenelementen te absorberen, om te worden gevoed met het aroma en de smaak.

Tomaten van salade variëteiten bevatten de hoogste hoeveelheid vitamines en voedingsstoffen.

Waarschuwing! Er wordt aangenomen dat de naam van de "salade" van de tomatensubsoort voortkomt uit het feit dat je van verschillende variëteiten van dergelijke tomaten een volledige salade kunt maken.

En geen van degenen die zo'n mix probeerden, zou raden dat de salade naast andere tomaten geen andere ingrediënten bevat.

Saladevariëteiten van tomaten zijn op hun beurt ook verdeeld in verschillende ondersoorten:

 1. Zoet - verschillende harmonieuze inhoud van suiker en zuur. Bij een pauze van zo'n tomaat zijn zelfs kleine korreltjes vergelijkbaar met suiker zichtbaar.
 2. Vleestomaten zijn zeer voedzaam, ze worden zelfs als apart gerecht gebruikt. Ze zijn vooral populair bij vegetariërs en mensen die een dieet volgen. Tijdens het koken kan de salade van vlezige tomaten worden bijgevuld met boter of mayonaise, hun smaak is al behoorlijk verzadigd.
 3. Roze tomaten zijn klassiekers van saladevariëteiten. Proevers zeggen dat zelfs de geur de kleur van de vrucht kan bepalen. Het zijn roze tomaten die meer ruiken in de zomer en in de zon. Er zijn veel van dergelijke vruchten onder slatomaten, ze worden als de smakelijkste beschouwd, ze bevatten de maximale hoeveelheid vitamines en nuttige micro-elementen.
Tip! Saladeomaten worden gemaakt van slatomaten. Ze zijn geweldig voor het maken van sauzen, pasta's, verse en ingeblikte sappen.

"Steak"

De struiken van deze variëteit zijn vrij hoog, dus ze moeten worden versterkt met steunen en de nevenprocessen verwijderen. In de pulp van tomaten een flink aantal zaden, ze zijn sappig en vlezig. De massa van elke vrucht is ongeveer 0,4 kg. Bolvormige tomaten hebben een enigszins afgeplatte vorm, geschilderd in scharlakenrode kleur.

De schil van de vrucht is erg dun, de tomaten kraken niet. De smaak van tomaten is uitstekend, maar om ze lang te houden werkt niet - te zacht en sappig. Het is beter om het gewas direct na de oogst te gebruiken voor de bereiding van salades of sap.

"Raspberry Giant"

Het ras is een van de vroegste - het groeiseizoen van tomaten is erg kort. Tomaten zijn groot, met een gewicht van 0,6 tot 1 kilogram. De kleur van de vrucht is ongebruikelijk - helder karmozijnrood.

De hoogte van de struiken is gemiddeld - ongeveer 0,7 meter. Struiken moeten noodzakelijkerwijs de steunen versterken, de zijprocessen knijpen. De vruchten smaken heerlijk in salades, deze tomaten maken uitstekende vitaminesappen.

"Mikado"

Ook vrij grote tomaten, weeg ongeveer 0,5 kg. De kleur van deze tomaten is helder scharlakenrood. Hun schil is dun, het vlees is pitloos. Van andere variëteiten verschillen deze tomaten in een ongewone zoetzure smaak.

Planten worden als onbepaald beschouwd, ze zijn lang en verspreiden zich. Dat is de reden waarom de struiken moeten worden versterkt, vastgemaakt, evenals bij het verwijderen van zijwaartse processen.

Die tomaten die als eerste rijpen, kunnen ongeveer een kilo wegen. De volgende vruchten zullen kleiner zijn - met een gewicht van 600 gram.

Elke hoge struik geeft een goede oogst - ongeveer acht kilo tomaten. Fruit, zoals de meeste sla-tomaten, is slecht opgeslagen, maar ze hebben een uitstekende smaak.

"Bull's heart"

Een ander tomatenras voor salades, bekend bij de meeste zomerbewoners en tuinders. Deze tomaten worden overal gekweekt, hun struiken bereiken 180 cm, hebben krachtige stelen en groot fruit.

De massa van elke dergelijke tomaat is 0,5 kg. De kleur van de vrucht is verzadigd, met een frambozen tint. De vorm van de tomaten komt overeen met de naam - ze lijken op het hart.

De opbrengst van tomaten is zo hoog dat de struiken niet zoveel fruit kunnen weerstaan, dus is het erg belangrijk om regelmatig de conditie van de takken te controleren en ze vast te binden, indien nodig.

"Sugar Bison"

De variëteit is vergelijkbaar met de vorige: dezelfde hoge struiken, goede oogst, grote tomaten in de vorm van een hart. De massa fruit is ongeveer 0,4 kg, ze zijn geschilderd in scharlakenrode kleur, hebben een dunne schil en kraken niet.

Met de juiste verzorging van elke struikvariëteit kan "Sugar Bison" meer dan zeven kilo tomaten verwijderd worden.

"Black Prince"

De zwarte vruchten van deze variëteit verschillen van rood-gevette tomaten gebrek aan zuurheid - tomaten zijn absoluut zoet, suikerachtig, zeer geurig.

Tomaten zijn geschilderd in een bruin-scharlakenrode kleur, soms zijn er bijna zwarte tomaten. Deze vrucht weegt ongeveer 250 gram, in de snede van de tomaat zie je de zaadkamers van een groenige tint.

De variëteit is zeer productief, geschikt voor teelt in de meeste regio's van het land. De kleur van sappen of sauzen gemaakt van deze tomaten zal zeer ongebruikelijk zijn, waardoor je kunt experimenteren met gerechten.

"Wild Rose"

Crimson tomaten wegen ongeveer 0,4 kg. De struiken van deze planten zijn zeer hoog, ze kunnen 250 cm bereiken. Stengels moeten worden versterkt met steunen door de zijprocessen te knijpen.

Waarschuwing! Salade tomaten, in de regel, grote vruchten. Daarom moet de tuinman speciale aandacht schenken aan dergelijke planten: de struiken overvloediger water geven, ze zorgvuldig aan dragers of latwerk binden, vaak voeden.

"Persimmon"

Dit is een ras dat bestemd is voor het zuiden van Rusland, maar in de noordelijke regio's kunnen tomaten ook worden gekweekt door ze in kassen te planten. Struiken determinant, groeien tot een meter, hebben een beperkt aantal laterale processen.

Fruitrijping vindt plaats op de 110e dag na het planten van zaden in de grond. Het oppervlak van de tomaat is licht geribbeld, de vorm is afgeplat, de schil is dun, oranje geverfd.

Tomaten ongeveer 300 gram wegen. Met een bed van een vierkante meter kunt u maximaal zeven kilo tomaten verzamelen. De vruchten zijn erg lekker vers, bevatten een grote hoeveelheid B-vitamines, zoals blijkt uit de kleur van tomaten.

"Marissa"

Lage heesters behoren tot de vroege rassen, tomaten rijpen op de 115e dag. De vruchten zijn glad, rond, geschilderd in scharlakenrode kleur, met een gemiddeld gewicht van ongeveer 130 gram.

De cultuur is beschermd tegen de meeste ziekten die eigen zijn aan tomaten. Fruit is niet alleen geschikt voor de bereiding van verse salades, vanwege hun kleine formaat en duurzame schil kunnen tomaten worden gezouten of ingeblikt.

"Gina"

Het ideale tomatensaladetype, dat zich even goed laat zien in kassen en open bedden. Het tomatentijdperk is gemiddeld - tomaten worden 100 dagen na het planten gezaaid.

Planten zijn laag, bepalend type. Volwassen vruchten hebben subtiele ribbels, een enigszins afgeplatte vorm, rood geverfd. Het gemiddelde gewicht van tomaten is niet groter dan 200 gram.

De smaak van de vrucht is evenwichtig: het vlees heeft een uitstekende combinatie van zure en zoete smaak. Tomaten bevatten een grote hoeveelheid gezonde suikers, het is lekker in salades, sappen en sauzen.

Productiviteit op een niveau waardig - tot zes kilogram per meter.

"Present"

Tomaten met een kort groeiseizoen - vruchten rijpen binnen drie maanden na het zaaien in de grond. Heesters van gemiddelde hoogte (iets meer dan 70 cm) behoren tot het semi-bepalende type, dat wil zeggen, een groot aantal eierstokken komt voor op planten, wat het mogelijk maakt om de variëteit als hoogproductief te classificeren.

Tomaten zijn middelgroot, rond en rood, elk gemiddeld 150 gram. Je kunt tot 15 kilo tomaten krijgen uit een meter bedden of kassen. De smaak van tomaten is hoog, ze maken uitstekende salades, sappen en aardappelpuree.

"Pink Raisin"

Hoge struiken bereiken een hoogte van 170 cm, de vruchten rijpen vroeg, hebben een perfect gladde en regelmatige vorm - langwerpige crème. De tint van de tomaten is roze, ze zijn erg smakelijk, hebben een sterk aroma. Tomaten zijn geschikt voor het bereiden van verse salades en voor conservering.

Banana Feet

De struiken van deze plant zijn laag - slechts 60 cm .Deze tomaten onderscheiden zich door een ongewoon uiterlijk - een felgele tint en een langwerpige vorm met een klein proces aan het einde van het fruit. De smaak van bananenpoottomaten is ook interessant, het is zoet, absoluut zuur.

Niet iedereen vindt deze tomaat vers, maar na het beitsen krijgen tomaten een zeer pikante en ongewone smaak, ze nemen de marinade goed op. Ook smakelijke tomaten in salades en sauzen.

"Ilyich F1"

De perfecte variëteit voor degenen die tomaten te koop aanbieden. Alle vruchten hebben dezelfde grootte en regelmatige vorm. Planten geven consistent hoge opbrengsten, ze kunnen zowel gezouten als vers worden geconsumeerd.

"Pink Pearl"

Heesters van een bepalend type groeien niet veel in hoogte, maar dit belet niet dat het ras zeer productief is. Tomaten van dit ras kunnen zowel in de moestuinbedden als in een onverwarmde kas worden geplant.

Naast deze eigenschappen is er nog een ander belangrijk kenmerk: de plant is niet bang voor Phytophthora, deze "Pink Pearl" -tomaat wordt zelden aangetast door deze schimmelziekte.

"Rennet"

Zeer resistente plant die in bijna alle omstandigheden kan acclimatiseren. De struiken zijn zeer compact, zelden meer dan 40 cm hoog. Het groeiseizoen in een variëteit is kort, het behoort tot het hoogste niveau.

De opbrengst van tomaten is stabiel - bij elke weersverschijnsel krijgt de tuinman een goede oogst sla-tomaten. Het gemiddelde vruchtgewicht is ongeveer 100 gram.

"Fairy Gift"

Cultuur met vroege volwassenheid, bepalend type, met lage en compacte struiken.

De vruchten van deze variëteit zijn erg mooi - hun vorm doet denken aan het hart en de kleur is oranje. Het rendement van sinaasappelsla tomaten is relatief hoog.

"Geisha"

Tomaten die op de tuin en in de serre kunnen worden geplant. De vruchten hebben een verbazingwekkende zachtroze kleur, vrij grote maten - ongeveer 200 gram. Tomaten worden als erg smakelijk beschouwd, ideaal voor het maken van salades.

Tips voor degenen die voor het eerst slatomaten kweken

In de regel onderscheiden de beste variëteiten van tomaten van het salade-type zich door grote vruchten, juist daardoor ontstaan ​​bepaalde regels voor het telen van dergelijke tomaten:

 1. Meer overvloedige besproeiingsstruiken. Drenkensla tomaten hebben elke dag of om de andere dag nodig, zodat ze groot genoeg zijn, sappig. Om kraken van fruit door overmatig vocht te voorkomen, is het noodzakelijk om rassen te kiezen waarvan de schil niet snel barst.
 2. Regelmatig eten is ook erg belangrijk. Immers, niet alleen de vrucht zelf zal groot genoeg zijn om zijn gewicht te dragen, en de struiken moeten krachtig genoeg en sterk zijn. Daarom worden tomaten meerdere keren per seizoen gevoerd met stikstof en minerale meststoffen.
 3. Vanwege de overvloedige begroeiing en de veelvuldige besproeiing van sla kunnen tomaten door aardappelziekte worden bedreigd. Om de struiken te beschermen, is het noodzakelijk om profylactische antischimmelmiddelen te gebruiken, de toestand van de bladeren en vruchten te bewaken en, indien mogelijk, de grond rond de struiken te mulchen.
 4. Oogsten is noodzakelijk als de vruchten rijpen - dit zijn niet de tomaten die op de vensterbank kunnen worden "gekweekt".
 5. Zorgvuldig binden van een struik die moet worden aangevuld als de stengels groeien. Als de takken niet worden versterkt door steunen, kunnen ze afbreken onder het gewicht van het fruit.
Tip! Omdat het noodzakelijk is slatomaat vers te eten en uit de bedden te scheuren, is het aan te raden om verschillende soorten met verschillende rijpingsperioden op dezelfde locatie te planten.

Zulke tactieken zullen de opbrengst helpen verhogen, en het gezin van de tuinman zal het hele seizoen van verse groenten worden voorzien.

Als de tuinier ook droomt van gezouten, ingeblikte tomaten, moet je zorgen voor de aankoop van tomatenzaden bestemd voor het zouten. Saladevruchten zijn niet erg geschikt voor deze doeleinden, hun schil is te dun, het zal gemakkelijk barsten onder de invloed van kokende marinade. Ja, en de pulp van deze tomaten is niet erg compact, zodat ze nog zachter kunnen worden, hun vorm verliezen, zoals ze zeggen, "verzuren het."

Voor elk doel is het noodzakelijk om bepaalde variëteiten tomaten te kiezen. Tomaten van het salade-type zijn alleen geschikt voor verse consumptie of verwerking: bereiding van sappen, aardappelpuree, sauzen.

Om het menu te diversifiëren en gasten te verrassen, kunt u tomaten op uw site planten met vruchten van verschillende kleuren - een mengsel van heldere groenten ziet er behoorlijk indrukwekkend uit op borden en gasten begrijpen niet meteen waar het gerecht van gemaakt is.

Pin
Send
Share
Send
Send