Bloemen

Hoe zaailingen van petunia zaaien

Pin
Send
Share
Send
Send


Petunia is een zeer decoratieve en pretentieloze bloem. Met veel soorten kun je het in potten of vazen ​​laten groeien en in bloembedden alpine dia's of rabatki versieren. Bij de teelt van deze bloem is er echter een heel moeilijk stadium: zaaien van zaailingen.

Het komt vaak voor dat we zaaien, groeien, verzorgen, maar uiteindelijk niet zulke prachtige bloemen krijgen als op een zak met zaden. Waarom gebeurt dit en hoe kan petunia correct worden gezaaid? Dit is het artikel hierover.

Hoe een petunia te planten

Voordat je bedenkt hoe je petunia zaailingen thuis kunt kweken, moet je beslissen over de variëteit van deze bloem, zaden kopen.

Er is een grote verscheidenheid aan variëteiten, waaronder badstof en glanzende bloemen, absoluut elke kleur en grootte. Petunia-rassen zijn onderverdeeld in verschillende groepen:

 1. Meerbloemige petunia struik groeit in de vorm van een kleine (tot 35 cm) struik, volledig bedekt met bloemen van gemiddelde grootte (ongeveer 6 cm in diameter). Deze rassen zijn bestand tegen weersomstandigheden.
 2. Sproeivariëteiten met grote bloeiwijzen (ongeveer 10-12 cm) kunnen de meest voortreffelijke bloementuin versieren, ze zien er gunstig uit op bloembedden, in bloempotten of decoratieve dozen. Er moet aan worden herinnerd dat grote bloemen gemakkelijk last kunnen hebben van sterke wind of zware regenval. Het is het beste om deze rassen te laten groeien op de terrassen of in de tuinhuisjes, waar een schuurtje en bescherming tegen de wind is.
 3. Ampiel-variëteiten zijn geweldig voor het kweken in hangpotten, maar kunnen ook als plant worden gebruikt. Deze petunia's hebben lange scheuten, versierd met vele kleine of middelgrote bloeiwijzen.
 4. Dwarf-variëteit kan in verschillende tuincomposities worden gebruikt, bijvoorbeeld in rotstuinen. Struiken van deze variëteit zijn compact en zeer decoratief.
Tip! Bij het kopen van zaden is het beter om de voorkeur te geven aan een bepaalde variëteit, omdat mengsels van verschillende rassen mogelijk niet voldoen aan de verwachtingen van de tuinman, omdat het resultaat vaak niet overeenkomt met de foto.

Het groeiseizoen van petunia is ongeveer 12-14 weken. In het klimaat van het grootste deel van het land heeft deze bloem eenvoudigweg geen tijd om te bloeien als hij direct in de grond wordt gezaaid.

Tip! Daarom moet je petunia op zaailingen planten en moet je in het vroege voorjaar beginnen - rond half maart.

Seed Features

Petunia-zaden worden gekenmerkt door het feit dat ze zeer kleine afmetingen hebben - ronde korrels lijken op maanzaad, alleen zijn ze niet zwart maar bruin geschilderd.

In de uitverkoop kunt u petunia-zaden vinden voor zaailingen van twee soorten:

 • gewoon, gegoten in papieren zakken;
 • gegranuleerd, bekleed met een gekleurde schaal.

De kosten van gegranuleerde zaden zullen natuurlijk hoger zijn. Maar hun voordeel is dat, dankzij de gekleurde capsule, de grootte van elk zaad toeneemt - het is handiger om ze in de grond te verdelen, omdat de zaden in de korrels groter en zichtbaarder zijn.

Sommige tuinders wijzen op één gebrek aan gegranuleerde zaden van een plant - de schaal is slecht oplosbaar in water, bloem zaailingen moeten overvloediger worden gedrenkt dan het nodig heeft. Als de korrel niet volledig is opgelost, groeien de zaailingen in het algemeen mogelijk niet, of worden scheuten en petunia-wortels beschadigd.

Het is belangrijk! De zaden van deze bloem hebben een slechte kieming, dus je moet petunia op zaailingen zaaien met alleen vers zaad. Het is het beste om zaden aan het einde van het jaar te kopen, dan zullen ze zeker de nieuwste zijn.

Hoe zaailingen van petunia's groeien

Allereerst is het noodzakelijk om de timing te bepalen van het zaaien van de zaden van de cultuur voor zaailingen. De meeste soorten van deze plant bloeien na 2,5-3 maanden na de eerste scheuten. Op basis hiervan, evenals rekening houdend met het specifieke klimaat in een bepaalde regio, bepaal de datum van het zaaien van zaden voor zaailingen.

Waarschuwing! Houd er rekening mee dat het vroeg planten van petuniazaden een extra dekking van de zaailingen vereist, omdat zonlicht en zonlicht in februari en maart niet voldoende zijn voor de normale ontwikkeling van bloemen.

Een andere nuance - ampelachtige variëteiten hebben een langer groeiseizoen, dus moeten ze voor de anderen op zaailingen worden gezaaid.

Selectie van tanks en grondvoorbereiding voor zaailingen

Thuis zaaien van petuniazaden is nodig in voldoende diepe containers - ongeveer 10 cm. Dit kunnen houten, plastic of keramische dozen, potten, containers zijn, de hoofdvoorwaarde is dat de container voor zaailingen niet van metaal is en dat de container kan worden afgedekt met film of glas voor zaadontkieming.

Het is het beste om plastic voedsel transparante containers te gebruiken: eerst, meestal zijn ze uitgerust met een deksel, en ten tweede, in zacht plastic, is het eenvoudig om drainagegaten te maken met een eenvoudige priem of een dikke naald.

De gaten voor het verwijderen van overtollig water in de tank voor zaailingen moeten noodzakelijk zijn, omdat de plant niet van overmochte grond houdt.

Voor een nog betere afvoer van overtollig vocht wordt aangeraden om een ​​drainagelaag te gebruiken. Dit kan geëxpandeerde klei of gebroken rode baksteen zijn. Dit materiaal wordt op de bodem van de container geplaatst voor zaailingen.

Land voor zaailing petunia's moeten voldoen aan verschillende parameters:

 • een neutrale of zwakke zuurgraad hebben;
 • wees los en goed verzadigd met zuurstof;
 • heb een lichte samenstelling;
 • niet te voedzaam zijn (het is noodzakelijk voor de vorming van een sterk wortelstelsel);
 • Val geen vocht op.

Je kunt natuurlijk een speciale pochvosmes kopen voor zaailingen in de bloemenwinkel, maar het is ook gemakkelijk om het zelf te maken.

Meng hiervoor de grasmat, kokossubstraat, humus, turf en zand. Alle componenten zijn goed gemengd. Als de zuurgraad van de grond hoog is, kunt u houtas of wat kalk toevoegen.

De voorbereide aarde wordt met de hand grondig geplet, je kunt hem door een zeef zeven. Nu moet de grond worden ontsmet. Hiertoe wordt het substraat gedurende 30-60 minuten in een oven of magnetron geplaatst of op kokend water gegoten.

In de tank, gewassen met zeepwater of kaliumpermanganaat, leg de drainagelaag, gegoten op de top van de ondergrond. Grondig de grond aanstampen om verzakking van kleine petuniazaden te voorkomen. Liberaal de grond bewaterd met warm water met toevoeging van mangaan.

Waarschuwing! Om ervoor te zorgen dat de zaden van petunia onder het deksel kunnen ontkiemen, worden de containers voor de zaailingen opgevuld met aarde, niet naar boven, maar 2 cm naar de rand.

Hoe petunia in de grond te zaaien

Ze zaaien kleine zaadjes van petunia op een paar specifieke manieren - er zijn er verschillende: elke huisvrouw kiest de gemakkelijkste methode voor zichzelf:

 1. Gewone (niet-gegranuleerde) plantenzaden moeten worden gemengd met droog, grof zand. Nu nemen ze twee tandenstokers, bevochtigen een van hen met water en proberen een zaadje te pakken. Wanneer het zaad aan de tandenstoker kleeft, wordt het op de juiste plaats overgebracht en wordt de tweede tandenstoker gebruikt om het zaad los te maken.
 2. Een andere manier is de aanwezigheid van sneeuw op de site. Witte sneeuw is een uitstekende achtergrond voor donkere petunia-zaden. De sneeuw ligt op het oppervlak van de grond en de zaden worden erop gelegd. Wanneer de sneeuwbedekking smelt, zullen de zaden betrouwbaar tegen de grond aandrukken en met de juiste tussenpozen worden verdeeld.
 3. Als je gegranuleerde zaden van petunia gebruikt, is het het beste om ze met een pincet te verspreiden. Landingsschema - 3x3 cm.
 4. Er zijn speciale cassettes voor kleine zaden. Wanneer dergelijke cassettes worden gebruikt, moet in elke cel een bloemzaadje worden geplaatst.
 5. Als de zaailingen van petunia in turftabletten worden gekweekt, worden ze vooraf in een plastic pan geplaatst en bewaterd. Wanneer de pillen opzwellen, kan één petunia-zaadje aan elk van hen worden overgedragen.
 6. Je kunt bloemzaden voorontkiemen. Om dit te doen, verspreiden ze zich op een vochtige papieren handdoek en worden ze in een plastic zak gedaan. Het maandverband moet regelmatig worden bevochtigd, zodat het niet droog is en de zak meerdere keren per dag wordt geopend om de zaden te luchten. Na 3-5 dagen verschijnen spruiten die voorzichtig kunnen worden overgebracht naar containers met aarde. Deze methode is vooral goed voor gegranuleerde petunia-zaden - de schaal zal geleidelijk oplossen en de plant zal niet lijden.
Tip! Om zaailingen van fragiele bloemen niet te hoeven duiken, kunt u de zaden meteen in wegwerpbare turfbekers zaaien. Dit is erg handig, omdat de plant samen met de container naar de grond wordt overgebracht en als gevolg van watergift lost het glas geleidelijk op, terwijl het bovendien de bloem voedt.

Nadat de zaden zijn gezaaid, moeten ze worden besproeid met water uit een spuitfles. Het is het beste om een ​​beetje mangaan toe te voegen aan het water voor irrigatie in de eerste paar dagen om de spruiten te desinfecteren.

Het is niet nodig om de zaden van petunia met aarde te strooien - ze zullen heel goed wortel schieten en zullen ontspruiten. In extreme gevallen, als er twijfels zijn, kun je de zaden bestrooien met een dunne laag los zand of grondmengsel voor petunia.

Nu zijn de dozen bedekt met deksels, glazen of film en geplaatst op een zeer warme en lichte plaats, waar de constante temperatuur op 23-25 ​​graden wordt gehouden. Als er een behoefte is, moet u de verlichting onmiddellijk gebruiken met een phytolamp of een eenvoudig fluorescerend licht.

Het is erg belangrijk om het condensaat dat zich elke dag op het deksel verzamelt, te reinigen - druppels kunnen de zaden in de grond verstoppen. Eenmaal per dag wordt de film of het glas met een doek afgeveegd, waardoor de zaailingen worden geventileerd.

Verdere zorg voor petuniazaailingen

Als de petunia correct is geplant, verschijnen de eerste scheuten in vijf dagen. Daarom is het moeilijkste eraan dat de zaden zijn ontkiemd. Elke dag moet u de containers met zaailingen openen, waarbij u geleidelijk de tijd van ventilatie verhoogt. Ze doen dit totdat de planten de zaadomhulsels weggooien - en dan worden de zaailingen volledig geopend.

Om de planten te versterken en hun beworteling te bevorderen, worden de containers enkele dagen in een koelere kamer met een temperatuur van ongeveer 18 graden geplaatst.

Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat de zaailingen van petunia niet in groei gaan, en al haar krachten zijn gericht op de ontwikkeling van het wortelstelsel.

Het is noodzakelijk om fragiele scheuten heel voorzichtig te water te geven, met behulp van een spray. Dit moet zo nodig worden gedaan - zoals wateroverlast en gebrek aan vocht zijn schadelijk voor zaailingen van petunia's.

De eerste 1-1,5 maanden zaailingen zullen zeer langzaam groeien, en dit is normaal, omdat de wortelmassa van petunia's toeneemt.

In deze periode is extra verlichting vooral belangrijk - lampen moeten van 's morgens vroeg tot' s avonds laat worden ingeschakeld, vooral op bewolkte en regenachtige dagen.

Het is belangrijk! Het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de lampen niet worden verwarmd, anders worden de zachte zaailingen van bloemen eenvoudig "platgebrand".

Het verschijnen van het eerste paar van deze bladeren suggereert dat het tijd is om de zaailingen van petunia neer te halen. Deze fase is erg belangrijk, omdat een duik voorkomt overmatig uitrekken van de stengels en helpt om de wortels te versterken.

Soms duikt petunia verschillende keren, waarbij elke volgende transplantatie de grootte van de containers voor zaailingen vergroot. Na elke pluk worden zaailingen gedurende meerdere dagen geplaatst op een plaats beschermd tegen de zon, waar de temperatuur enigszins lager is dan die gebruikt door de petunia.

Nu komt de fase van actieve groei van petunia's. In dit stadium groeien de planten snel groene massa, er zijn extra bladeren, twijgen en stengels. U kunt deelnemen aan de vorming van een struik en ongewenste scheuten verwijderen door de centrale of zijstelen te knijpen.

Heel vaak bloeit petunia eerder dan zijn zaailingen worden overgebracht naar de grond. Het wordt aanbevolen om de knoppen te verwijderen, anders zal de plant verzwakken en zal de struik stoppen met groeien. Om de schaduw van petunia's te zien, kunt u één bloem op elke plant achterlaten - dit zal helpen om het bloembed correct te plaatsen.

Bij verdere teelt is het noodzakelijk om regelmatig te voeren. Ze doen dit voor de eerste keer 10 dagen na een duik en herhalen elke 10 dagen voordat de petunia naar een vaste plaats wordt overgebracht.

Complexe meststoffen op basis van stikstof worden als diervoeder gebruikt, maar de concentratie van deze stof moet matig zijn.

Ongeveer twee weken voordat zaailingen van petunia naar een vaste plaats worden getransplanteerd, moeten zaailingen worden gehard. Hiervoor worden containers met planten op straat of op het balkon met open ramen uitgevoerd. Dagen voor het temperen kiezen voor warm, maar vermijd de wind en direct zonlicht.

Alles, zaailing van petunia's is klaar voor uitstappen in een open veld!

Hoe een petunia op zaailingen te planten, of deze of die manier om zaden te prepareren klopt, tuinders pleiten al meer dan twaalf jaar. Er zijn veel opties om deze bloem te planten: iemand zaait de zaden direct in de grond en iemand verhardt ze twee maanden in de koelkast. Iedereen heeft zijn eigen methoden, maar het resultaat zou hetzelfde moeten zijn - mooie en heldere bloemen in de bloembedden, die de eigenaar behagen vóór het eerste koude weer.

Om de informatie beter te kunnen assimileren, kun je een video bekijken over hoe je petunia op de juiste manier op je site kunt planten:

Bekijk de video: Plantjes verspenen (April 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send