Tuinieren

Verwerking van aardappelknollen vóór het planten van phytophthora

Phytophthora is een schimmel die solanaceous planten infecteert: aardappelen, tomaten, physalis en aubergines. De grootste agressiviteit van de ziekte valt op mistig, nat weer. Phytophthora verklaart zich met grote verschillen tussen dag- en nachtluchttemperaturen. Er is een hoog risico op ziekte bij sterk verdikte planten. De kans op Phytophthora neemt toe bij het plaatsen van een aantal bedden met solanaceae planten (bijvoorbeeld tomaten en aardappelen).

De ziekte manifesteert zich in de vorm van onduidelijke vlekken van grijs-bruine tint op de knollen, bladeren en stengels van de plant. Zieke aardappelen kunnen niet worden gegeten.

Hoe aardappels te behandelen voor het planten van phytophthora, hoe planten te beschermen in latere stadia van ontwikkeling - dit artikel is hieraan gewijd.

Hoe de grond te bereiden

In de winter, bij lage temperaturen, sterven de meeste ziekteverwekkers phytophthora in de grond.

Tip! Wees in de herfst niet lui om de oude toppen en de aardappelknollen van vorig jaar van de site te verwijderen. Verzamel ze en verbrand ze.

Het is onwenselijk om aardappelen meerdere keren op dezelfde plaats te planten. Het beste is een pauze van 2-3 jaar.

Goede preventie van Phytophthora - Grondbewerking met "Baikal EM-1" of EM-5, hiermee kunt u de rest van de schimmel in de bodem verwijderen.

Selectieregels voor plantmateriaal

Knollen bedoeld voor aanplant, zorgvuldig inspecteren, weggooien van de zieke. Voor het planten, is het noodzakelijk om de knollen van verschillende variëteiten te verdelen om ze in verschillende bedden te plaatsen. Besteed aandacht aan rassen die resistent zijn tegen infectie met een late bacterie. Dit zijn de volgende variëteiten:

 • Petersburg;
 • Elizabeth;
 • Chanter.

Als u deze variëteiten kiest voor planten, kunt u kalm zijn: uw gewassen worden niet geconfronteerd met een schimmelinfectie.

Hoe knollen knollen

Voor het ontkiemen van aardappelen voor het planten, was en droog de knollen. Bewaar ze niet in water of vochtig, ze zullen gaan rotten. Ontkiem plantmateriaal bij voorkeur in een goed verlichte ruimte met goede ventilatie. De temperatuur in de kamer varieert van 10 tot 15 graden. Ontkiemen de knollen, ze in kartonnen dozen of dozen in twee lagen. Draai de knollen van tijd tot tijd sterker uit. Zorg er ook voor dat de dozen gelijkmatig worden verlicht.

Chemische behandeling van knollen

Desinfectie van plantmateriaal vermindert de kans op de ziekte van aardappelen, inclusief aardappelziekte - inclusief. Het is echter noodzakelijk veiligheidsmaatregelen in acht te nemen om de aardappel tegen besmetting te beschermen en niet om het een product te maken dat gevaarlijk is voor de gezondheid, "gevuld" met chemie. Daarom moet u voor de verwerking de instructies zorgvuldig bestuderen en strikt volgen.

Tip! Helpt tegen infectie door phytophthora die aardappelknollen verwerkt voordat dergelijke complexe medicijnen zoals "Prestige" en "Maxim" worden geplant.

Bovendien is het een goede bescherming tegen aardappelschurft en coloradokevers. Hun nadeel is een hoog percentage giftige stoffen.

Zeer goede resultaten worden gegeven door middel van de Fitosporin van complexe actie. Onder de ziekten van schimmel en bacteriële oorsprong, die het medicijn onderdrukt, is er aardappelziekte. Een belangrijk punt, naast efficiëntie, is de veiligheid van het medicijn en de mogelijkheid van het gebruik ervan in alle stadia van de ontwikkeling van planten. Poeder dosering - 20 g per 10-liter emmer. Sproei frequentie - 2 weken.

Voor de preventie van phytophthora produceren spuiten van plantknollen in de periode van kieming en onmiddellijk vóór het planten van aardappelen.

Folk-methoden voor het verwerken van plantmateriaal

 • Voeg in een 10-liter emmer water 1 kg as toe, roer. Aardappelen in een net doen stoppen en in de oplossing onderdompelen. Wordt direct voor het planten gehanteerd.
 • Los 1 g kaliumpermanganaat en een luciferdoosje kopervitriol op in 10 liter water. Het knollen van knollen vóór het planten beschermt tegen schimmelinfecties.

Desinfecterend mengsel op basis van minerale meststoffen

Bij 10 liter heet water verantwoord.

 • Ureum - 40 g.
 • Kopersulfaat - 5 g.
 • Mangantsovka - 1 jaar
 • Boorzuur - 10 g
 • Superfosfaat - 60 g.

Meng alle ingrediënten. Laat de plantknollen na het afkoelen gedurende een half uur in een oplossing weken. Hierna kun je de aardappelen drogen en in dozen doen voor ontkieming.

Indien gedetecteerd phytophthora: folk methoden voor gewasbescherming

Ondanks de eenvoud helpen deze tools effectief om Phytophthora te bestrijden.

 1. Knoflookinfusie. Hak 100 g knoflook en laat gedurende 24 uur in 10 liter water. Vóór gebruik de oplossing spannen. Sproei de aardappelen elke week tot de phytophtora volledig verdwenen is.
 2. Kefir-oplossing. Los 1 L peroxide kefir op in een emmer water van 10 liter. Zeef de oplossing. Spray wekelijks tot de schimmel volledig is verwijderd.
 3. Bordeaux-mengsel. Los 200 g kopersulfaat op in 10 liter water. De effectiviteit van de oplossing wordt verhoogd door boorzuur en mangaan aan de oplossing toe te voegen.
 4. Jodiumoplossing. Dit antisepticum is niet alleen nuttig voor mensen, maar ook voor planten. Bij een emmer van 10 liter water genoeg 20-30 druppels jodium. De frequentie van verwerking - elke week.
 5. Ash. Meng 0,5 emmers houtas met 10 liter water. Sta het mengsel vier dagen lang aan, roer af en toe. Al die tijd voedt houtas het water met voedingsstoffen. Verdun het mengsel op de 5e dag tot 30 liter, los hierin 50 g zeep op en ga de oogst redden.
 6. Gistoplossing. Los 100 g gist op in 10 liter licht verwarmd water en laat het mengsel gedurende 24 uur gisten. Wanneer de symptomen op de struiken verschijnen, spuit de plant dan met een gistoplossing.

Naleving van de vruchtwisselings- en aanplantregels, de verwerking van planten vóór het zaaien en in verschillende stadia van hun ontwikkeling zullen u in staat stellen om de nederlaag van aardappelen door schimmels te voorkomen. Het is aan u om de behandeling uit te voeren, maar, zoals de praktijk laat zien, geven de gekweekte knollen de beste opbrengst en neemt de kans op ziekte af.