Bloemen

De beste variëteiten miniatuurrozen

Pin
Send
Share
Send
Send


De schoonheid en luxe van rozen zijn moeilijk te overschatten - deze bloem wordt al honderden jaren de koningin van de tuin genoemd. Maar nog meer decoratief en verfijnd zijn miniatuurrozen die aan het einde van de negentiende eeuw in Europa werden geïmporteerd. China wordt beschouwd als de geboorteplaats van dwergbloemen. Europeanen werden niet meteen verliefd op miniatuurrassen, pas begin 1900 werden ze geselecteerd en geplant in tuinen en parken van Europese hoofdsteden.

Sindsdien gaan rozen dwergvariëteiten niet uit de mode, ze sieren de binnenplaatsen en balkons, tuinen en vensterbanken, gekweekt in potten en bloembedden. Over de variëteiten van deze delicate planten, evenals de regels voor hun teelt - in dit artikel.

Rassen van miniatuurrozen

Bloemen dwergvariëteiten (ze worden ook wel patio genoemd), natuurlijk, vergelijkbaar met hun voorouders - de gebruikelijke lange rozen, maar ze hebben ook hun eigen individuele kenmerken:

 • de hoogte van de struiken is meestal 10-40 cm;
 • bladeren op de struiken glanzende, rijke groene kleur;
 • terrasstelen kunnen verrijkt zijn of glad zijn;
 • sommige variëteiten stralen een sterke kruidige geur uit, maar de meeste dwergrozen hebben bijna geen geur;
 • van deze bloemen zijn er rieten variëteiten, kruipend, struik, standaard, trellis;
 • bloeiwijzen zijn klein, hun diameter is ongeveer 1-4 cm;
 • de bloemkleur kan heel verschillend zijn (van standaard rood tot unieke groene of paarse tinten);
 • de vorm van de bloeiwijzen en bloemblaadjes kan ook verschillen, er zijn variëteiten van terras met een rand met franjes, er zijn ook zogenaamde badstof bloeiwijzen;
 • als gewone rozen in de hoogte groeien, groeien miniatuurvariëteiten in de breedte uit - de struiken van deze bloemen zijn zeer weelderig en dik;
 • het is noodzakelijk om de bloemen te snijden voordat ze bloeien, dit zal het "leven" van de rozen in de vazen ​​aanzienlijk verlengen;
 • Dwergrozen bloeien seizoensgebonden: in lente, zomer en herfst, dat wil zeggen, ze zullen de gastheer verheugen van mei tot de eerste vorst.
Waarschuwing! Dwergrozen geven geen wortelscheuten, dus ze kunnen maar op één manier worden gepropageerd - groen enten.

Door verschillende soorten dwergrozen te kruisen en deze te mengen met gewone hoge planten, hebben fokkers vele soorten van deze miniatuurbloemen ontvangen - tegenwoordig zijn er meer dan vijfduizend soorten dwergrozen.

Alle soorten onderscheiden zich door de hoogte van de struik, het type blad, de vorm en kleur van de knoppen - zelfs de meest kieskeurige estheticus zal voor zichzelf een geschikt type terras kiezen.

"Los Angeles"

De roos is een klassieke, rijkoranje kleur met bloemen met een diameter van ongeveer 4 cm, struiken van deze soort groeien tot 40 cm, rijkelijk bedekt met knoppen. Een specifieke bloeiende plant geeft een overvloedige bloei - bij elke opname kunnen tot 80 knoppen tegelijkertijd verschijnen.

De stengels van de patio zijn recht, soepel, snel hakkelend. De bladeren bestaan ​​uit 5-7 blaadjes, hun vorm is ovaal, de randen zijn gesneden, naaldvormig. In de meeste gevallen is het gebladerte van de variëteit Los Angeles donkergroen, maar er zijn bloemen met bruine bladeren of lichtgroen, met donkere aderen.

De kleur van de bloeiwijzen is heterogeen: in verschillende stadia van ontwikkeling verandert het van citroengeel in koraal en paarse tinten. Dit maakt de struiken zeer elegant en kleurrijk (zoals op de foto).

"Clementine"

De bloeiwijzen van dit type terras kunnen hun kleur veranderen van pastelroze naar abrikozenkleur. De diameter van de bloeiwijzen is vrij groot - ongeveer 5 cm. De hoogte van de struiken van een miniatuurroos kan 50-60 cm bereiken.

Struiken vrij compact, krachtig. Wanneer het planten tussen hen moet worden overgelaten ten minste 35 cm. De variëteit weerstaat de gevaarlijkste ziekten van de patio: zwarte vlek en echte meeldauw.

In koele klimaten bloeien rosebuds niet lang, ze zien er heel decoratief en elegant uit. In warme klimaten bloeien de rozen volledig 4-5 dagen na de uiteindelijke knopvorming. Het hele ronde seizoen van de bush is constant bezaaid met mooie en grote bloemen in felle kleuren.

In geknipte vorm staan ​​miniatuurrozen van dit ras ook heel lang - ongeveer 9 dagen lang blijft hun frisheid en decoratief effect bewaard.

Het is belangrijk! Het wordt aanbevolen om de Clementine-variëteit in kleine rozentuinen te laten groeien.

"Jewel"

De toppen van deze roos hebben de vorm van een puntig ovaal. Binnen is de bloem lichter dan de randen, het midden van dit terras is geel gekleurd, terwijl de hele bloem felrood is. De bloembladen zijn licht naar buiten gebogen, waardoor de bloem volumineus en weelderig is. Bloeiwijze brandt een beetje.

Het midden van de roos is hoog, er kunnen ongeveer 100 bloembladen in één bloeiwijze zijn, wat het mogelijk maakt om de Jewel-variëteit aan de terry-ondersoort van miniatuurrozen toe te wijzen. Bloemen stralen een zwak zoet aroma uit.

Jonge stengels en bladeren zijn geschilderd in een kersen tint, terwijl ze groeien, worden ze groen. Er zijn weinig doornen op de stelen. Bloei gedurende het seizoen is matig, maar er zijn lange tijd snijrozen.

"Curlers"

Het ras wordt genoemd vanwege de bloembladen van de bloem, in dunne reepjes gewikkeld en naar buiten gedraaid. Deze rozen zijn vrij jong - ze werden pas in 2001 in Frankrijk gefokt.

Struiken groeien tot 45 cm, hebben donkergroene glanzende bladeren en vrij grote bloemen met een diameter van ongeveer 5 cm.

De bloembladen zijn rood geverfd, hebben strepen van geel-beige schaduw. Bloeiwijze badstof, zeer weelderig, aangenaam ruikend.

De struiken beginnen te bloeien in juni, de bloei wordt meerdere keren per seizoen herhaald, het aantal herhalingen is afhankelijk van het klimaat in de regio en het bemestingssysteem. De bloei is lang, de struik blijft lang mooi en decoratief.

De verscheidenheid aan krulspelden lijkt te kleurrijk voor sommige tuinders, maar kinderen houden er heel veel van, deze rozen zien er spectaculair uit in groepsbeplantingen, in potten en op balkons (hoe de patio eruit ziet zoals getoond op de foto).

"Cinderella"

Een van de allereerste gekruiste variëteiten van miniatuurterrassen. Struiken groeien 20 cm naar de zijkanten en 30 cm hoog, vrij compact en decoratief. De twijgen van deze roos hebben geen doornen, dus niemand kan zich erover bezeren.

Bloeiwijzen zijn weelderig, geschilderd in een sneeuwwitte kleur, maar wanneer de herfstkou komt, kunnen de bloemen roze worden. De grootte van de bloemen is klein - ongeveer 3 cm in diameter, maar bij elke bloeiwijze kunnen maximaal 20 bloemen worden verzameld. Deze miniatuurrozen hebben een aangename pittige geur.

De struiken beginnen aan het begin van de zomer te bloeien, blijven lang mooi, ze kunnen weer bloeien. Het is mogelijk om dergelijke rozen te planten in rotsaria's of op glijbanen, ze zijn goed in containers of potten. Vanwege het ontbreken van doornen, worden boeketten en boutonnières vaak van hen verzameld.

"Colibri"

Een andere "oude" variëteit van miniatuurrozen, gefokt in het midden van de vorige eeuw. De kleur van de bloembladen van deze roos is uniek - deze abrikozenoranje is een zeer rijke schaduw.

De struiken zijn erg klein - hun hoogte overschrijdt zelden 25 cm. De bladeren zijn donkergroen, leerachtig, glanzend. Bloeiwijzen Terry, bestaan ​​uit 3-4 bloemen van oranje kleur. De variëteit heeft een zeer sterk aangenaam aroma.

De patio bloeit van de vroege zomer tot de late herfst. In het zuiden van Rusland kunnen de "Hummingbird" -struiken niet worden gesloten, maar op voorwaarde dat de winter sneeuwt. Anders, zoals in de rest van het land, worden rozen zorgvuldiger bedekt met speciale materialen.

Deze miniatuur variëteit ziet er geweldig uit als een frame voor bloembedden, rabatok, het kan worden gekweekt in het huis, op vensterbanken of balkons. Maak van kleine rozen vaak mini-boeketten en boutonnieres (zoals op de foto hieronder).

Hoe miniatuur miniatuurvariëteiten te kweken

Het is mogelijk om dergelijke bloemen zowel in de open grond als op een beschermde plaats te laten groeien: in een kamer, op een loggia of in een kas. Ervaren tuiniers zeggen dat het kweken van een miniatuurroos iets gecompliceerder is dan gewoonlijk - deze bloem is kieskeuriger en wispelturiger.

Maar het resultaat is de moeite waard - de bloembedden, bloempotten, rabatki en alpine heuvels het hele seizoen zullen het oog verheugen met een overvloedige bloei van kleine struiken.

De vereisten voor miniatuurrozen zijn als volgt:

 • het is beter om ze te planten in slecht beschaduwde gebieden - aan de ene kant, deze bloemen zoals warmte en zon, maar aan de andere kant, onder de brandende stralen, zullen de knoppen te snel openen - de eigenaar zal geen tijd hebben om te genieten van de schoonheid van zijn rozen, zoals ze vervaagd zijn.
 • Land voor miniatuurrozen is nodig met een zwakke zuurgraad en voldoende dichtheid, het vocht in de grond moet lange tijd worden gehandhaafd. Lichte lemen zijn het meest geschikt.
 • Deze bloemen moeten meerdere keren per seizoen worden gevoerd. Als je dat niet doet, zal de bloei schaars en kort zijn.
 • Planten geënt op wilde roos zullen groter zijn (tot 40 cm) dan die rozen die op hun eigen wortels groeien (10-25 cm). Dit moet worden overwogen bij het componeren van composities in bloembedden en rabatkah.
 • Net als gewone rozen zijn miniatuursoorten bang voor strenge vorst, dus ze moeten worden afgedekt voor de winterperiode.
Waarschuwing! Wortelstekken van dwergrozen moeten van mei tot augustus zijn. In kameromstandigheden kan deze procedure in september worden uitgevoerd.

Het hele proces van het verzorgen van miniatuurrozen bestaat uit water geven, het losmaken van de grond na elk van zijn bevochtiging en regelmatige verwijdering van vervaagde bloeiwijzen. Bovendien moet u de volgende procedures uitvoeren:

 1. Het is noodzakelijk om onderdak te verwijderen van rozen nadat de positieve temperatuur is vastgesteld op straat. In het begin worden de struiken eenvoudig geventileerd en wordt de film vanaf de lijwaartse zijde opgetild. Als de dreiging van strenge vorst voorbij is, kunt u eindelijk de isolatie verwijderen.
 2. In het voorjaar, wanneer het asiel is verwijderd, moeten de rozen worden gesnoeid. Doe dit totdat de nieren beginnen te zwellen. De eigenaardigheid van het snoeien van miniatuurvariëteiten is dat de nieren erg klein zijn, ze zijn moeilijk te zien. Tuinders bevelen aan om de hele struik te snijden, waarbij scheuten ongeveer 6-8 cm hoog blijven.
 3. Bevroren stengels van rozen kunnen worden herboren - ze worden gewoon gesneden en wachten op het verschijnen van jonge scheuten. Deze struiken bloeien op dezelfde manier als de rest, alleen de bloeiperiode komt een week later.
 4. Om een ​​toplaag van struiken te maken: ammoniumnitraat - nadat ze de winteropvang hebben verwijderd; in de periode van hergroei van de scheuten - carbamide; wanneer de eerste knoppen verschijnen, is het noodzakelijk om een ​​volledige reeks minerale meststoffen te introduceren; in de laatste dagen van de zomer worden rozen gevoed met superfosfaat en op kalium gebaseerd nitraat.
 5. Van de ziektes die dwergbloemen bedreigen, zijn echte meeldauw en zwarte vlekjes het gevaarlijkst. Ze moeten met speciale middelen worden bestreden. Maar schimmelziekten bedreigen miniatuurrozen niet. Maar er zijn sommige ongedierte die gevaarlijk zijn voor delicate bloemen, bijvoorbeeld bladluis of rooskleurige bladwesp. Om de vernietiging van sierheesters te voorkomen, is het beter om ze voor te spuiten met insecticiden.
 6. De bloei van miniatuurrozen in het zuiden van Rusland kan tot zes maanden duren, een korte pauze is alleen mogelijk op zeer warme dagen (midden juli).
 7. Dwergvariëteiten zijn bestand tegen een temperatuurdaling tot -7 graden, dus in koelere winters moeten struiken bedekt zijn. Hiervoor zijn in de zuidelijke regio's aarden terpen van ongeveer 20 cm hoog voldoende en in het midden en in het noorden zal een echte schuilplaats moeten worden gebouwd. Eerst worden de rozen bedekt met droge bladeren, vervolgens wordt een metalen frame rond de struiken geplaatst en bedekt met agryl, een plastic folie wordt erop geplaatst en ertegen gedrukt met stenen of andere zware voorwerpen.
Tip! Bedek de rozenstruiken niet met zaagsel, zand of turf. Zaagsel verzamelt immers vocht en vriest later, turf maakt de grond te veel los en zand kan door sneeuw en vorst bevriezen.

Miniatuurrozen groeien vrij gemakkelijk, maar deze decoratieve bloemen zullen zeker het "hoogtepunt" van de tuinsamenstelling worden. Dwergbloemen kunnen niet alleen in bloembedden worden gekweekt, ze groeien ook goed in potten of containers. Het is mogelijk om met dergelijke rozen zowel een tuin als een kamer te decoreren - in het huis kunnen miniatuurvariëteiten het hele jaar door bloeien. Maar hiervoor moeten in de winter de struiken klaar zijn.

Hoe mooi miniatuurrozen, je kunt een voor een foto's van deze unieke bloemen begrijpen.

Pin
Send
Share
Send
Send