Tuinieren

Raspberry-transplantatie

Pin
Send
Share
Send
Send


Frambozen - een favoriete bes, die een aangename zoete smaak en een geurig aroma heeft. Het is een bron van veel vitamines en sporenelementen die nodig zijn om de afweer van het lichaam te behouden en te versterken. Frambozen kunnen rauw worden gegeten, bedekt met suiker, toegevoegd aan ijs, cocktails. Het maakt heerlijke jam, compotes, gelei's - welkom en altijd relevante gasten op de familietafel, vooral in de winter.

Waarom zijn veel tuiniers bezorgd over zoiets als het overplanten van frambozen in de lente? Helaas zijn frambozen niet altijd tevreden met de eigenaars van een overvloedige oogst. In de regel neemt de vruchtbaarheid van de struiken na vijf tot zes jaar af en verdwijnt geleidelijk. Dit komt door het vermogen van de plant om alle nuttige en voedingsstoffen uit de bodem te nemen.

Het is belangrijk! Groeien van jaar tot jaar op dezelfde plaats, frambozen geleidelijk beginnen te lijden aan een tekort aan componenten die nodig zijn voor de normale opbrengst.

Dat is de reden waarom frambozen periodiek moeten herplanten. Dit is een belangrijke procedure, maar niet elke tuinman is er zo vertrouwd mee dat het efficiënt en effectief kan worden uitgevoerd.

Wanneer is het juiste moment om frambozenstruiken te verplanten

Wanneer kunt u frambozen opnieuw planten? Deskundigen beantwoorden deze vraag op verschillende manieren, daarom is er geen eenduidige, alleen correcte mening. Ervaren tuinders betogen dat het het beste is om dit in de herfst of aan het einde van de zomer te doen. Ongeschikt seizoen voor een dergelijke operatie is de winter.

Wanneer kun je frambozen het beste opnieuw planten? Veel inwoners van de zomer geven er de voorkeur aan om het in het voorjaar te doen. Volgens hen kan de plant op dit moment geen last hebben van vorst.

Tegelijkertijd beweren aanhangers van de herfsttransplantatie dat gedurende deze tijd de scheuten zich goed kunnen wortelen en in de winter kunnen rusten.

Het is belangrijk! Als u besluit om in het najaar frambozenstruiken te verplanten, vergeet dan niet dat jonge struiken moeten wennen aan de nieuwe grond vóór de aankomst van de eerste nachtvorst. Anders zal er geen oogst zijn.

In grootte en smaak van de bessen, die werden geplant in verschillende seizoenen, praktisch niet van elkaar verschillen. Voordat je frambozen plant, lees je alles over de stappen van de procedure.

Raspberry-technologie

Eerst moet je een geschikte plaats kiezen.

Tip! Het meest geschikt voor frambozen wordt beschouwd als de grond waarin komkommers, tomaten of kool groeiden.

Frambozenstruiken krijgen alle benodigde sporenelementen van deze planten.

Het is het beste om frambozen in gearceerde gebieden te planten, vermijd direct zonlicht. Het is niet nodig om de hele struik volledig te planten, omdat frambozen een overblijvende plant zijn en de wortels, ondergronds gelegen, scheuten hebben.

Let bij het kiezen van te zaaien materiaal alleen op niet-vruchtbare, levensvatbare jonge struiken. Verwijder de dunste en zwakste delen.

Hoe een plant te planten? Nadat u de struiken hebt gekozen, moet u de volgende stappen uitvoeren:

  1. De struiken selecteren om opnieuw te planten, ze verwerken. Dit proces omvat snoeien - ongeveer 1 meter van de wortel. Merk op dat de steel niet minder dan een centimeter in diameter mag zijn. Onderzoek alle zaailingen op ziektes, gooi ongepast weg.
  2. Zorg ervoor dat de grond waarin u besluit frambozen te planten, voldoende vochtig was, omdat de wortels van de struik vocht van het oppervlak verzamelen en niet diep in de grond kiemen. Vergeet de mineralisatie van de aarde niet, want op deze manier bemest u de landingsplaats goed en verzadigt u deze met de micro-elementen die nodig zijn voor groei.
  3. Neem de voorbereidende voorbereiding van de grond. Het moet goed opgraven en loskomen. Zorg ervoor dat u alle onkruid wegdoet.
  4. Nu moet je landingsputten doen. Om frambozen correct te transplanteren, vergeet niet dat ze altijd in rijen landen, hiervoor wordt de geulmethode gebruikt. Het is belangrijk dat frambozenstruiken hun "buren" niet versluieren. De optimale afstand tussen de rijen is 2 meter. Eerst moet je een gat graven met een diameter van ongeveer 50 cm, ongeveer 30-40 cm diep. Tussen de groeven bedraagt ​​de afstand niet minder dan 50 cm.
  5. In de pits, maak mest in een omgekeerde staat in de hoeveelheid van 5 kg, en verzegel het. Om de putten verder te bedekken, meng de grond met gegranuleerd superfosfaat in een hoeveelheid van 70 g, voeg 40 g kaliumsulfaat toe. Bedek de groeven met dit mengsel, bedek met een laag grond van 10 cm.

Je kunt frambozenstruiken planten. Nadat je scheuten in de putjes hebt geplant, moet je ze aan de pinnen binden zodat ze goed kunnen groeien.

Elke struik die naar een nieuwe plaats wordt verhuisd, vereist zorgvuldigheid. Om zaailingen een goede oogst gaven, en tevreden enkele jaren, moet je ze maximale aandacht geven.

Hoe zorg je voor de struiken

Frambozen hebben, net als alle andere planten, verzorging nodig.

Het is belangrijk! Vergeet niet dat geplante struiken uw aandacht vereisen.

Zelfs een succesvol voltooide transplantatie is geen garantie voor een overvloedige oogst.

Het belangrijkste na het planten is om goede zaailingen voor de zaailingen te geven. Voor een frambozenstruik is mogelijk ongeveer 8 liter water nodig. In de toekomst voor meerdere dagen, elke sprout spray en mulch - gebruik in het eerste geval een sproeier, in het tweede geval zijn de konijnenuitwerpselen optimaal.

Dankzij mulchen groeien frambozen beter en houden ze vocht vast. Op deze manier kunt u de frambozen beschermen tegen onkruid.

Om met succes frambozenbessen te kunnen blijven groeien, heb je nodig:

  1. Geef het water. Frambozenstruiken geven, net als veel andere planten, de voorkeur aan grote hoeveelheden water. Maar je moet ervoor zorgen dat het niet te veel is - het kan leiden tot zure bessen. In de zomer, wanneer het erg heet is, is het belangrijk voor de gastheer om voor de getransplanteerde framboos bijzonder overvloedige watergift te zorgen.
  2. Bijsnijden, losmaken. Vergeet niet om van overmatige begroeiing af te komen en periodiek de scheuten te verkorten. Dit moet in het voorjaar of na de oogst gebeuren. Het wordt aanbevolen om de frambozen mulching voor het begin van de winter te herhalen.
  3. In de winter buigen struiken altijd naar de grond - ze zijn gekanteld en vastgebonden. Als het snoeien tijdig gebeurt, kan het vruchtproces worden verlengd tot het einde van de zomer.
  4. Vastbinden. Als je dat niet doet, kunnen de struiken eenvoudig breken onder het gewicht van de bessen.
  5. Bevruchten. Minerale of organische stoffen, houtas, mest zijn hiervoor het beste.

Het proces om jonge bosjes te verzorgen is eenvoudig en kost niet veel tijd. Om te voorkomen dat de wortels van frambozen beschadigd raken, gooit u het graven weg.

Nu weet u hoe u frambozen correct kunt verpotten en bijhouden om ervoor te zorgen dat u een geweldige oogst krijgt.

Omring de plant met zorg, onthoud de liefde voor vocht, probeer voldoende licht op het perceel te hebben - en de frambozen zullen je belonen met rode, rijpe en zoete bessen.

Bekijk de video: Surgery Update (Juli- 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send