Tuinieren

Aardappelblauw

Als je vraagt ​​welke groente het meest geliefd en populair is, dan zal de aardappel met recht de eerste plaats innemen. Een zeldzaam gerecht kost zonder een smakelijke en kruimelige aardappel, dus de lijst met variëteiten is indrukwekkend. Fokkers zijn voortdurend bezig met het creëren van nieuwe nuttige soorten, waaronder ook de blauwe aardappelen.

De naam is ongewoon, maar het houdt de aardappeltelers niet tegen. Ze kiezen altijd rassen, het belangrijkste kenmerk is productiviteit, en de tweede is pretentieloosheid. Hoe worden deze criteria belichaamd in de rang? Deze vraag wordt beantwoord door een gedetailleerde beschrijving van de variëteit van aardappelen Blue.

Beschrijving van ongebruikelijke aardappelen

We moeten beginnen met het feit dat de verscheidenheid aan aardappelen blauwheid tot middenseizoen is. Na 85-100 dagen na het planten, kunt u oogsten. Populairder bij zomerbewoners dan boeren. Belangrijkste parameters:

 1. Bush. Zoals tuinders voor de gemiddelde lengte en zwakke spreiding. In de randen van aardappelen ziet de blauwheid er heel netjes en mooi uit.
 2. Verlaat. Volumetrische, sappige groene kleur, lang houd verzadigde kleur.
 3. Bloemen.

  Ongebruikelijke, heldere korenbloemen, die de plaats verfraaien met zijn bloei. Vanwege hun kleur kreeg het ras een buitengewone naam.
 4. Knollen. Gemiddeld formaat, het gewicht van een aardappel is ongeveer 150 g. De vorm van knollen maakt het mogelijk om blauwaardappelen te onderscheiden van andere variëteiten. Ze hebben een saaie vershinku, hoewel de knol zelf is afgerond. Mesh korst, wit vlees. Het wordt niet donker tijdens de verwerking, kruimelig, met een hoog gehalte aan zetmeel.

Verscheidenheid zoals veel tuinders juist voor deze eigenschappen. Bruikbare kenmerken zijn de resistentie tegen de gebruikelijke ziektes van aardappelen:

 • kanker;
 • nat en ringrot;
 • schurft;
 • Rhizoctonia;
 • alternaria;
 • mozaïekvirussen.

Phytophthora aardappelrassen Blauw soms ziek, maar in mindere mate dan andere soorten. Maar droogteresistentie en het vermogen om warmte te verdragen is erg hoog. Daarom houden deze hoveniers van die tuinlieden die moeite hebben met water geven. Waarschuwing! Weerstand tegen koelen op lange termijn en de mogelijkheid om te groeien met de nabijheid van grondwater - de voordelen van een ongewone variëteit.

Hoge opbrengsten, vooral als het wordt geteeld op leemachtige en zandige bodems. Met één binding kunt u tot 1500 kg knollen van goede kwaliteit verzamelen.

Hoe een verscheidenheid aan blauw te planten

Volgens de aanbevelingen van fokkers wordt het ras in het eerste decennium van mei geplant. Het is noodzakelijk om de temperatuur van de grond te beheersen en niet te haasten als deze onder de 7 ° C blijft. Knollen hebben goede aanpassingskwaliteiten, ze tolereren onvoldoende verwarmde grond. Vertraging in het planten zou niet moeten zijn, omdat in dit geval de houdbaarheid van aardappelen aanzienlijk zal afnemen of het zal niet de tijd hebben om te rijpen. Wanneer een te laat zetmeelgehalte lager is, zal dit de voedingswaarde van knollen beïnvloeden.

Plant een ongewone variëteit aan aardappelen op de ruggen en richels. Het hangt van de regio af. Als je het in een dor klimaat kweekt, is het beter om richels te gebruiken, met hoge luchtvochtigheid - richels. De meest gebruikte beplanting met een afstand tussen de rijen van 70 cm, met een hoge luchtvochtigheid wordt deze verhoogd tot 90 cm.

Maar de diepte wordt berekend afhankelijk van het klimaat, de gekozen methode van planten en de kwaliteit van de bereiding van knollen.

Wanneer geplant, worden de knollen begraven met 7-8 cm. Dezelfde parameter wordt gehouden op de loofbomen. Zandige leem en zandige grond laten beplantingsvariëteiten van blauwheid toe op vlakke rijen met een diepte van 6 cm.

Het is belangrijk! Grote knollen kunnen worden gesneden bij het planten zonder angst voor het verminderen van de opbrengsten. Deze techniek heeft geen invloed op een belangrijke indicator.

In de geplande putten bijdragen:

 • compost of rotte mest (1 kopje);
 • houtas (0,5 kopjes);
 • poeder vogeluitwerpselen (1 eetlepel).

Het mengsel wordt gemengd met de grond en de bovenkant van dichtbij met een bodemlaag van 2 cm. Plant vervolgens knollen naar boven met spruiten en bovenkant, bedek met de grond en wacht op scheuten.

Bevoegde zorg voor aardappelen

De eigenaardigheid van de Blue-variëteit is de behoefte aan meststoffen en verbanden. Dit beïnvloedt de groei, dus het krijgen van een grote oogst zonder voedsel zal moeilijker zijn. De eerste keer dat ze meststof toepassen bij het planten. Dit is hierboven beschreven. Tijdens het groeiseizoen wordt het dan gevoed met organische en minerale componenten. Onder organische producten geeft blauwachtige aardappel de voorkeur aan:

 • vogeluitwerpselen;
 • toorts;
 • infusie van kruiden of brandnetels.

Organische meststoffen worden toegepast in de vorm van wortelverbanden.

En minerale componenten maken complexe meststoffen. Als u goed op de hoogte bent van de behoeften van de plant aan minerale componenten, dan kunt u stikstof, fosfaat en potas gebruiken in een bepaalde fase van de aardappelontwikkeling.

Het tweede punt van zorg is drenken. Variatie niet veeleisend voor regelmatige irrigatie. Het voordeel ligt in de goede ontwikkeling, zelfs met een tekort aan vocht.

Om een ​​goede oogst te verzekeren, is het noodzakelijk om de aanplant van blauwheid te beschermen tegen ziekten en plagen.

Gebruik hiervoor ten minste drie behandelingen van de Coloradokever en phytophtoras.

Als de ziekte niet kon worden vermeden, behandel de aardappelen dan onmiddellijk met een Bordeaux-mengsel (1%). Vervang de samenstelling kan drug "Hom" zijn. De laatste behandeling mag niet later zijn dan drie weken vóór de oogst. Voor de rest van de aardappelziekten vertoont het blauwe ras een goede weerstand.

De belangrijkste plagen zijn de Coloradokever, een beer, een draadworm. De Coloradokever verdraagt ​​de voorbereidingen van Commodore, Dilor en Iskra DE niet. Gebruik volgens de instructies. Medvetoks werkt op Medvedka, en de draadgraaf wordt vernietigd wanneer hij graaft met het tarwegras (zijn favoriete habitat).

De oogst begint in de tweede helft van augustus.

Twee weken vóór de afgesproken tijd, snijdt u de bovenkant af. Met deze techniek kunt u de opbrengst van de variëteit verhogen. Knollen worden bewaard bij een temperatuur van 2-4 ° C. Ze hebben een uitstekende houdbaarheid, verslechteren niet tijdens opslag en behouden hun smaakkwaliteiten tot een nieuwe oogst.

beoordelingen

We hopen dat u kunt helpen bij het kiezen van aardappelen. Blueness-variëteitbeschrijving, foto's, beoordelingen van bewoners van de zomer.

Irina Petrovna Vinogradova, p. Nashchekovo Ik ben dol op de verscheidenheid aan aardappelen Blauw vanwege zijn eenvoud en goede opbrengst. Op mijn leeftijd is het moeilijk om de conditie van alle planten bij te houden en deze variëteit is bijna nooit ziek. Tatyana Zaitseva, Abakan Aardappelblauw heeft gekozen voor zijn lage watergift en de mogelijkheid om te sparen. Variatie tolereert plantendeelen van knollen, die voor een andere soort direct de opbrengst beïnvloeden.

Bekijk de video: 감자 북주기 방법 및 노하우 감자 순치기를 동시에 - 감자 #2 (Februari 2020).

Загрузка...