Tuinieren

Ziekten en plagen van frambozen op foto's en hun behandeling

Iedereen die bessen op zijn percelen verbouwt, wijst noodzakelijkerwijs ruimte toe voor frambozen. Zowel kinderen als volwassenen houden van frambozen. Gemakkelijk groeien, zorg bestaat uit de gebruikelijke methoden voor de tuinman. Maar als deze bes geen pijn deed, dan zouden de cottagers veel gemakkelijker zijn. Naast de competente naleving van de vereisten van de landbouwtechniek, moet u weten welke ziekten en plagen van frambozen het meest voorkomen in de regio. Bescherming van frambozen tegen plagen en ziekten is een belangrijke stap in de teelt van bessen. We beschouwen in het artikel twee onderwerpen:

 1. Wat zijn de tekenen om framboosziekten te onderscheiden en hoe ermee om te gaan.
 2. Wat zijn de plagen van frambozen en de strijd tegen hen.

Het is erg belangrijk om eventuele verwondingen en ziektes tijdig op te merken, zodat de frambozen u zullen verrassen met een hoge opbrengst.

Soorten tuinbeslagziekten

Overweeg framboosziekten en hun behandeling. De belangrijkste soorten ziekten die frambozen ondergaan zijn infecties van virale oorsprong en schimmelinfecties. Ze kunnen eenvoudig virale en schimmelziekten van de framboos in de tuin worden genoemd. Veel variëteiten zijn gevoelig voor deze ziekten, hoewel er in moderne catalogi soorten zijn die redelijk resistent zijn tegen ziekten. Maar volledig immuun maar bestaat niet. Om planten te beschermen tegen ziekten, moet u:

 • een beschrijving van elke kwaal met foto's hebben;
 • weet hoe ze worden behandeld;
 • leren welke preventieve maatregelen er zijn.

Laten we stilstaan ​​bij elk type ziekte waar de framboos van de tuin gevoelig voor is. Overweeg de algemene frambozenziekten, een foto van hun symptomen en hoe elke ziekte te behandelen.

Ziekten van schimmel oorsprong

Deze soorten ziekten kunnen worden ingedeeld als frambozenbessen. Het zijn de bessen die meer worden aangetast door schimmelinfecties. Schimmelziekten van frambozen komen heel vaak voor in aanplant. Daarom moet de beschrijving van hun tekens en beheersmaatregelen vertrouwd zijn voor elke tuinman.

Grijze rot (botrytis)

De meest voorkomende ziekte. Kleine grijze vlekken verschijnen op de vruchten, die de hele bes vergroten en beïnvloeden. Het begint te rotten, is bedekt met een grijze bloem, die sporen van de schimmel bevat. Geschillen verspreid met vocht en lucht, in staat om de hele frambozen te raken. Een golf van ziekte wordt opgemerkt in een periode van vrij koele dagen met een hoge luchtvochtigheid.

De ziekte treft niet alleen bessen, maar ook bladeren met scheuten. Geïnfecteerde planten verdragen de winter niet en sterven.

Het is belangrijk! Grijze rot in frambozen verspreidt zich zeer snel. We moeten onmiddellijk handelen.

Maatregelen om de ziekte te bestrijden:

 • struiken met tekenen van ziekte worden verwijderd en verbrand;
 • correct planten behandelen met preparaten voor bescherming;
 • herstel van landbouwtechnologie, als er sprake was van overtredingen.

Om meer in detail te zeggen - behandel de frambozenplant niet voor het geval dat, en het is belangrijk om het bessenplantpatroon te volgen. Alle geneesmiddelen die helpen de ziekte te bestrijden moeten worden toegepast voordat de bessen rijpen. Als een overdosis chemicaliën optreedt, worden frambozen verzwakt en kunnen ze geen problemen weerstaan. Bovendien:

 1. Verdikking van planten leidt tot de snelle ontwikkeling en verspreiding van grijze rot, dus planten is altijd uitgedund. Dit maakt het mogelijk om goede ventilatie en bescherming tegen de ziekte te bieden.
 2. Zieke struiken worden verwijderd en verbrand, in het voorjaar worden karmozijnrode plantages goed gereinigd van achtergebleven bladeren en puin en vervolgens behandeld met Bordeaux-mengsel.

anthracnose

De tweede schimmelziekte, die de opwinding van de zomerbewoners brengt. Naast de bessen heeft de ziekte nog steeds invloed op de stengels en bladeren.

Gemanifesteerd door enkele vlekken op frambozenstengels. De tint van de vlekken is grijsachtig wit en aan de randen is er een paarse rand. Op plaatsen waar vlekken voorkomen, vindt het drogen van de stof plaats. Vervolgens worden de vlekken samengevoegd om ulceratieve laesies te vormen. De schors pelt af van de stengels en de bladeren vouwen en drogen.

De belangrijkste krachten moeten gericht zijn op:

 • verwijdering van zieke planten;
 • spuitpreparaten die koper in zijn samenstelling bevatten;
 • vermindering van plantdichtheid;
 • zorgen voor goede ventilatie.

Behandel frambozen van de ziekte hebben ten minste drie keer per seizoen. Volg de beplanting tijdens het regenseizoen en hoge luchtvochtigheid. Dergelijk weer bevordert de verspreiding van anthracnose.

Witte en paarse vlekken

Vaak gevonden schimmelziekten van framboos. Wanneer de ziekte de bladeren en stelen aantast. Witte vlekken worden zichtbaar door bruine vlekken, die geleidelijk wit worden, met zwarte stippen zichtbaar in hen. Wanneer paarse vlekken een roodachtige tint hebben. De belangrijkste maatregelen om de ziekte te bestrijden:

 • plant alleen gezond materiaal;
 • verdun de landing;
 • verwerken van geneesmiddelen die koper bevatten;
 • verwijder aangetaste struiken.

Crimson Rust

Wanneer de ziekte de stengels en bladeren van framboos beïnvloedt. Op hen verschijnen gele gezwellen die broosheid en krimp van de stengel veroorzaken, verwelking van het gebladerte. In het voorjaar verschijnen er sporen op de bladeren, in de zomer zijn oranje en donkere kussens van de schimmel zichtbaar aan de onderkant van de bladeren. Ze verdragen kalm de winter op de bladeren die rondgevlogen zijn. Daarom is het noodzakelijk om de overblijfselen van gebladerte voorzichtig te verwijderen uit gebieden waar frambozen worden verbouwd. In de natte periode gaat de ontwikkeling van de ziekte door tot in de late herfst. Controlemaatregelen - verzamel en verbrand de bladeren, graaf diep tussen de rijen, strooi de framboos driemaal met Bordeaux-mengsel (1%).

Virale ziekten van frambozenstruiken

Een andere groep ziekten waaraan frambozen lijden. Het is heel moeilijk om frambozenvirusziekten te behandelen, dus elke tuinman zou moeten weten welke preventieve maatregelen moeten worden genomen. Ze beïnvloeden het wortelstelsel, de stengels, de bladeren van de struik en leiden tot de dood van de plant. Deze omvatten:

Frambozenkrul

Wanneer de ziekte verlaat, hard worden, krullen in een buis, van kleur veranderen. Eerst bruin worden en daarna drogen. Hetzelfde resultaat op de bessen. Ze zijn misvormd, worden zuur. De plant geneest niet, sterft na 2-3 jaar. Vooral zorgvuldig moet u volgen bij het kopen van plantmateriaal. Anders kun je de ziekte bij het planten brengen en je favoriete variëteit verliezen. Zieke planten vernietigen.

mozaïek

Het belangrijkste symptoom is op de bladeren. Op hen zijn zichtbare gebieden met een onregelmatige vorm, die tegen het einde van de zomer gespikkeld zijn. Bladeren krimpen, scheuten verzwakken, hun groei vertraagt. Bessen worden klonterig, worden ongeschikt voor consumptie. Raspberry sterft niet, maar het is volledig onmogelijk om de ziekte te genezen. Dragers van de ziekte is bladluis.

Raspberry of "heks bezem"

Zogenaamde mycoplasmal crimson disease. Op de struiken produceert veel niet-dragende scheuten. Ze zijn klein, maar het aantal kan oplopen tot 200 stuks op een struik.

Het wordt zeer snel overgebracht op andere struiken, daarom wordt het gedetecteerde probleem onmiddellijk verwijderd.

Het is belangrijk! Kies zorgvuldig plantmateriaal en vernietig ongedierte - insecten.

De ziekte wordt door cicaden op de plaats overgedragen en kan niet worden behandeld.

Bacteriële problemen in frambozen

Pathogene micro-organismen, waaronder bacteriën, veroorzaken kwaalziekten. Er zijn ziekten die wijdverspreid zijn. Ongeacht de regio waarin frambozen worden geteeld, kan deze worden beïnvloed door kanker.

Stam- en wortelkanker

Het belangrijkste symptoom van een infectie is het verschijnen van kleine tumoren (overwoekerde zegels) op de wortels. Geleidelijk aan fuseren ze en vormen een gemeenschappelijk hobbelig oppervlak, met een ruwe korst. Als dergelijke tumoren de stelen infecteren, scheuren ze de schors uit elkaar wanneer ze samen groeien. Heesters aangetast door deze ziekte worden verzwakt, verdragen de koude winter niet en sterven.

Ongedierte voor het planten van frambozen op zomerhuisjes

Naast verschillende ziekten worden frambozen aangevallen door parasieten en ongedierte. Wat moet je met planten doen om frambozen tegen een nederlaag te beschermen? Hoe om te gaan met plagen die al zijn verschenen? Deze vragen zorgen voortdurend voor bewoners van de zomer. Beschouw de belangrijkste plagen en parasieten van karmozijnrode plantages, vervelende tuiniers. Het is beter om op foto's kennis te maken met het ongedierte van frambozen, om te weten hoe ze eruitzien. Het meest onaangename is dat naast de schade veroorzaakt door de parasieten zelf, ze ook drager zijn van veel frambozenziekten.

Raspberry kever

De plaag winters in de bodem op een diepte van 10 cm, en wanneer de grond opwarmt tot 10-12 ° komt het aan de oppervlakte. Tot het verschijnen van knoppen op frambozen voedt de kever zich op de nectar van andere planten. Dan verplaatst het ongedierte zich naar de karmozijnrode struiken en begint zich te voeden met de inhoud van de knoppen. Zodra de framboos begint te bloeien, legt de vrouwelijke frambozenkever eieren en daarna zetten de larven hun destructieve werk voort. Bij het oogsten gaat de plaag opnieuw naar de grond voor de winter. De kever beschadigt de knoppen en de larven - de bes. Welke methoden van strijd gebruiken tuinders tegen de pest? Ten eerste, het najaar graven van de grond om de larven van de karmozijnrode kever te vernietigen. Ten tweede - de verzameling kevers die de knoppen afschudden. Ten derde, de behandeling van frambozen van ongedierte in de fase van knopvorming. In dit geval helpt karbofos goed. Op het moment van plukken behandelen bessenkwekers de capaciteit van het canvas of watervast papier. De larven die uit de bessen zijn gekropen, worden onmiddellijk vernietigd.

Raspberry vliegstengel

De larven van de plagen overwinteren onder de struiken op een diepte van 5 cm. Nadat de aarde is opgewarmd, verpoppen ze en verschijnen er vliegen. Het kwaad van insecten - ongedierte is dat ze eieren leggen in de bladoksels en op de toppen van de karmozijnrode scheuten. Plaaglarven voeden zich met de kern van de scheuten en beschadigen de stelen van binnenuit. Voordat de bloei van de framboos begint, knagen ze door de stengels en gaan opnieuw naar de grond. Om de plaag te bestrijden, wordt het graven van de grond in de herfst gebruikt, voordat de frambozenbloesems uit de struiken springen en ze vernietigen. Karbofos sproeien tijdens de zomer van vliegen.

Stam framboos gallitsa

Zeer bekende tuinders Midden- en Zuid-Rusland. Een klein insect (tot 2 mm) heeft transparante vleugels en een bruine rug.

Galamarantlarven veroorzaken de belangrijkste schade aan frambozenstengels. Op de middelste en onderste scheuten verschijnen karakteristieke zwellingen, die gallen worden genoemd.

Larven van het dier overwinteren erin. In het voorjaar voeden ze zich met de inhoud van de stelen, en in de frambozenbloeifase verschijnt een volwassen insect en legt het eieren op jonge scheuten. Een maand later vertonen ze zwellingen - het leefgebied van plaaglarven. Boven de formatie drogen de scheuten uit en breken dan af. Op de gallen zelf, scheurt de schil en valt deze achter. Als u geen maatregelen neemt, kan de kleine Gall-mug tot 70% van de aanvoer van frambozen vernietigen. Hoe een plaag te stoppen? Maak eerst in het voorjaar en de herfst de aanplant grondig schoon van beschadigde stengels. Ze moeten worden afgesneden en verbrand.

Het is belangrijk! Snij de stengel onder de uitstulping 3 cm, maar niet op de grond.

De rest van de framboos kan een nieuw gewas geven. Behandelingen van de plaag worden uitgevoerd met chemicaliën van Actellic, Fufanon, Alatar en Iskra-M. Sproeitijd - eieren leggen in galmuggen en de zomerperiode van volwassen insecten. De geselecteerde medicijnen moeten afwisselen om het gewenste resultaat te bereiken.

Frambozenframboos

Schade van deze plaag is vergelijkbaar met gallen, alleen in grootte verschillend. De gallen op de stengels zijn ongeveer 3 cm lang en na de introductie van de larven van het gewas van de walnoot verschijnen zwellen van 10 cm lengte, maar de maatregelen voor ongediertebestrijding zijn identiek aan de bovenstaande.

Raspberry frambozen bladluis

Bekende pestkwekers van alle regio's. Het doet veel pijn als de frambozenpan op een schaduwrijke plek staat. Het vestigt zich op de bloeiwijzen, de uiteinden van de scheuten, het ongedierte vormt hele kolonies. Als gevolg van ongediertebeschadiging, bladeren krullen, draaien en schieten groeien slecht, bloemen drogen. Zeer klein insect, maar brengt grote schade aan. Naast schade aan de scheuten, is het een drager van virale ziekten van frambozen. Gevaarlijke bladluis in droge jaren. Bestrijding van de plaag is noodzakelijk met de hulp van chemicaliën die zijn opgesomd in de sectie over galmuggen.

Welke andere plagen zijn er te vinden op frambozenaanplant? Het planten van frambozen wordt beschadigd door de snuitkever,

frambozen glazen schaal

en teken.

Weevil wordt goed behandeld door dezelfde medicijnen die worden gebruikt tegen galmuggen. En de glazen behuizing tolereert geen laag snijden van de scheuten en het verbranden van beschadigde stengels. Iskra-M, Aktelik of Fufanon worden gebruikt tegen veel voorkomende teken voor gewone frambozenrassen.

Reparateurs verwerken "Grijze tuin, colloïde" of "Tiovit-Jett."

conclusie

Plagen, framboosziekten en de bestrijding daarvan vormen een belangrijk onderdeel van de bessenverzorging. Zonder tijdige activiteiten kunt u de oogst verliezen en uw favoriete variëteiten verliezen. Vechten met hen wordt het hele seizoen uitgevoerd - van de lente tot de herfst. Zorg ervoor dat u de struiken in het vroege voorjaar voor preventie behandelt en vergeet ze niet regelmatig te inspecteren.

Handige video's over het onderwerp: