Tuinieren

Groeiende uien

Pin
Send
Share
Send
Send


Uien worden gegroeid, waarschijnlijk, zonder uitzondering, de zomerbewoners van Rusland. Niet alleen is dit tuingewas erg pretentieloos, maar de ui is ook erg belangrijk - zonder dat, bijna geen populair gerecht kan worden gedacht, bovendien, de groente bevat veel vitamines en is noodzakelijk voor het lichaam om het immuunsysteem te versterken. Ondanks de eenvoud van het proces, vragen tuiniers zich vaak af: "Bewerk ik uien correct, of kan ik iets doen om het gewas nog beter te maken, en de bollen - groter?"

U kunt in dit artikel leren hoe uuien in het open veld kunt planten en hoe u ze kunt verzorgen, en hoe u grote uien kunt laten groeien in uw eigen zomerhuisje.

Kenmerken van cultuur

Het meest voorkomende type uienteelt is uien. Deze groente heeft een bolvormige, iets afgeplatte of langwerpige vorm, de schalen kunnen worden geverfd in rood, oranje of wit. Afhankelijk hiervan is de smaak van uien ook anders:

 • rode uien - zoet;
 • oranje - scherp;
 • wit - halfzoet.

Allereerst moet de tuinman beslissen over een verscheidenheid aan groenten. Uivariëteiten zijn in de regel gezoneerd, waaronder soorten die bedoeld zijn voor teelt onder de winter, zoals uienvariëteiten, die direct worden geplant uit zaden en andere variëteiten.

De cultuur plant zich voort door zaden die rijpen in opstaande randen bloeiwijzen op dikke en lange stengels. Deze stengels worden shooters genoemd, bij de gebruikelijke teelt van uien op het hoofd proberen ze het geweer op geen enkele manier te voorkomen. Dit komt door het feit dat een bloeiende plant geen sterke en grote bollen geeft - het gewas zal worden verwend.

Waarschuwing! Het is niet gebruikelijk om de pijlen van de ui alleen te verwijderen in gevallen waar de cottager de zaden van de cultuur moet verzamelen - Tsjernoesjka.

Ui zaden zijn zwart gekleurd en hebben een afgeronde of iets puntige vorm. In het eerste jaar wordt chernushka in de grond gezaaid, waaruit de zaailingen groeien - kleine uien, ongeveer één centimeter in diameter. Om volle bollen te krijgen, moet u dit seizoen volgend seizoen planten.

Wanneer en hoe uien in de volle grond planten

Allereerst is het noodzakelijk om te beslissen wanneer uien op het tuinbed moet planten. Om dit te doen, zeker, is alleen wanneer de grond op de datsja is opgewarmd tot ten minste 12 graden.

Als u uien plant of zaait in de koude grond, leidt dit onvermijdelijk tot strelkovuyu-planten en de achteruitgang van het gewas later.

In de meeste regio's van het land worden uien geplant in de voorjaarsbedden, meestal begin mei. Er is echter ook een subwintermethode voor het kweken van dit gewas, dat vaak wordt gebruikt door ervaren boeren - het zal ook in het artikel worden besproken.

De methode om uien in het open veld te laten groeien, is afhankelijk van de klimaatkenmerken van de regio, de duur van de zomer, de gemiddelde temperatuur en andere weersfactoren.

Afhankelijk hiervan kan de teelt van uien op verschillende manieren worden uitgevoerd:

 1. Ui die zaden plant - groeiende uien in het jaarlijkse gewas.
 2. De methode om Chernushka op zaailingen te zaaien en vervolgens in volle grond te verplanten.
 3. Teelt in een cultuur van twee jaar - eerst zaaien ze Tsjernoesjka, daarna wordt de resulterende sevka geplant om grote bollen te produceren.

Al deze methoden hebben kenmerken, dus het is de moeite waard om ze nader te leren kennen.

Hoe uien uit nhernushki kunt kweken

Uien groeien in eenjarige gewassen alleen die zomerbewoners die in de zuidelijke regio's van Rusland wonen, met een lange en hete zomer.

Het is belangrijk! Winteropslag sevok transfers niet erg goed - kleine ui krimpen, rotten en worden ongeschikt voor planten.

Om Sevok tot de lente van hoge kwaliteit te behouden, is het noodzakelijk om hem te voorzien van een geschikt temperatuur- en vochtigheidsregime, regelmatig beschadigde bollen te weigeren, enzovoort.

Van de variëteiten ui voor de jaarlijkse teelt van de meest geschikte zoete en halfzoete gewassen, die in de regel van rode of witte bolschors verschillen. Het zijn deze uienbollen in de vorm van zaailingen die het slechtst van allemaal bewaard zijn in de winterbergingsfase, om tuinplantmateriaal te besparen, tuinders proberen dergelijke variëteiten in één jaar te laten groeien - rechtstreeks uit de zaden.

Doe het als volgt:

 • gedrenkt Tsjernoesjka of een paar dagen in een vochtige doek leggen;
 • de bedden voorbereiden, bemesten met complexe minerale meststoffen;
 • water de aarde met een oplossing van kopersulfaat of kaliumpermanganaat;
 • maak de putten, een diepte van ongeveer 1,5-2 cm, waarbij de afstand tussen de rijen behouden blijft - ongeveer 13-15 cm;
 • zaaitangen;
 • het water geven van rijen gieters door de verdeler;
 • dekking planting dichte plasticfolie;
 • wanneer de greens komen, wordt de film verwijderd;
 • nu is het noodzakelijk om de gewassen te verdunnen, terwijl er 2-3 cm tussen de planten overblijft;
 • de plek is beter om te mulchen met verrotte humus om uitdrogen van de grond en het verschijnen van onkruid te voorkomen;
 • na 2-3 weken wordt het verdunnen herhaald, het laatste interval tussen de planten moet 6-8 cm zijn.

Een zeer grote ui kan niet op zo'n manier worden gekweekt, maar met de juiste verzorging, voldoende bemesting en bewatering, en als het je lukt om schimmelziekten te voorkomen en gewasongedierte te elimineren, kun je een behoorlijk gewas uit zaden laten groeien.

Het belangrijkste is dat je het in slechts één seizoen kunt doen en geen geld kunt uitgeven aan het kopen van een set.

Hoe uien kunt telen in het open veld van zaailingen

Zaailingen worden zelden gebruikt om een ​​cultuur zo eenvoudig te laten groeien als uien. Het is echter deze optie die het meest geschikt is voor sommige waardevolle en zeldzame soorten cultuur, omdat de zaden van dergelijke planten erg duur kunnen zijn - de taak van de tuinman is om plantmateriaal zoveel mogelijk te bewaren.

Het moeizame proces van het kweken van ui zaailingen is in veel opzichten vergelijkbaar met de teelt van andere tuin gewassen door de zaailing methode. Allereerst is het noodzakelijk om het substraat te bereiden, voedende licht zure bodems met een goede luchtdoorlaatbaarheid zijn meer geschikt voor Chernushka.

De aarde wordt in dozen gegoten en er worden groeven gemaakt van ongeveer 1 cm diep.De afstand tussen de rijen moet ongeveer 4-5 cm zijn.Uienzaden moeten 50-60 dagen worden gezaaid voordat het wordt verondersteld de zaailingen over te brengen naar de open grond. Zaden worden zwaar gezaaid, terwijl de planten groeien, moeten ze worden uitgedund zodat ze sterk en lang zijn.

Ui zaailingen, in principe, tolereren transplantatie goed, snel acclimatiseren en wortel schieten op een nieuwe plaats.

Tip! Om de conditie van de zaailingen na transplantatie in de volle grond te verbeteren, adviseren ervaren tuinders om enkele centimeters veren te snijden en de wortels van de plant iets korter te maken.

Op de traditionele manier een goede oogst van uien laten groeien

Traditioneel en vaker worden uien geteeld als een gewas van twee jaar: in het eerste jaar wordt chernushka gezaaid en kleine koppen worden geoogst aan het einde van het seizoen - sevok;

De belangrijkste taak van een tuinman met deze methode om een ​​gewas te laten groeien, is zoveel mogelijk plantmateriaal te behouden. Ui-gewassen moeten worden opgeslagen op een koele en donkere plaats, met een constante luchtvochtigheid. Periodiek inspecteren en verwijderen de bollen beschadigde of verrotte koppen, zodat ze de rest van het materiaal niet infecteren.

Een paar weken voor het planten van uien worden het huis binnengebracht. Zodat de cultuur de schutter niet geeft, moeten sevok op de juiste manier opwarmen.

Om dit te doen, worden de bollen gesorteerd en op een droge en warme plaats geplaatst, met een temperatuur van niet minder dan 25 graden.

Verwarmde uien moeten worden gedesinfecteerd. Voor deze doeleinden kunt u de oplossing gebruiken:

 • zout;
 • kopersulfaat;
 • kaliumpermanganaat.

Na verwerking worden de bollen gedroogd, nu kunt u beginnen met planten. Plant uien op deze manier:

 1. De grond moet in de herfst worden voorbereid. Kies voor uien een goed verlicht gebied met neutrale zuurgraad van de voedingsbodem. De grond wordt bemest met humus of compost en de schoppen worden opgegraven tot de diepte van de bajonet.
 2. In de lente, zodra de sneeuw smelt en de aarde een beetje uitdroogt, kun je minerale meststoffen toevoegen en de aarde opnieuw op het perceel opgraven.
 3. De grond kan overvloedig worden gegoten met kopersulfaat opgelost in water, voor een effectievere desinfectie kan de grond worden bedekt met een film.
 4. Na 10-14 dagen na de behandeling kunt u overgaan tot het planten van uien.
 5. Maak eerst de bedden op een afstand van 25-35 cm tussen de rijen.
 6. Voorbereide bollen met uw vingers worden in de grond gestoken en lichtjes naar beneden gedrukt. Uien mogen niet uitsteken boven het oppervlak van de grond, maar de koppen mogen ook niet in de grond worden ondergedompeld.
 7. De bedden direct na het planten water geven is niet nodig. De eerste bewatering van uienplantages geproduceerd in twee weken.

Tip! Om het schema van het planten van uien beter te begrijpen, kun je een video bekijken over dit onderwerp, waarin tuinders hun ervaring delen.

Wat is uienverzorging?

Uien, in principe, de cultuur is erg pretentieloos, de hele zorg voor deze groente is als volgt:

 • Je moet de planten water geven als dat nodig is, dat wil zeggen wanneer de grond tussen de rijen te droog wordt. In de regel is het eenmaal per week. Maar de frequentie en mate van irrigatie kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van de weersomstandigheden.
 • Bemesten van uien geplant in voedingsbodem, in principe niet nodig. Als in de herfst het land op het perceel werd bemest met compost of humus, dan kunnen in de lente uienbedden niet worden gevoerd. Wanneer de groene massa te langzaam groeit, gebruiken zomerbewoners nog steeds minerale componenten om de cultuur te voeden. Het kan commerciële meststoffen of organische stof zijn, bijvoorbeeld kippenmest opgelost in water.
 • Uien zijn bang voor schimmelinfecties, om verspreiding te voorkomen, moet u bodemvocht controleren. Het is noodzakelijk om de infectie van een cultuur met schimmels te voorkomen door uienbedden te behandelen met fungicide middelen. Je moet er ook voor zorgen dat de uien niet worden aangevallen door muggen of ander gevaarlijk ongedierte.

Waarschuwing! Het is mogelijk om te begrijpen of planten voldoende vocht hebben, afhankelijk van de conditie en de kleur van de veren. Als de uienveren bleek en traag zijn, is het tijd om de bedden water te geven. Zeer sappige groene tonen geven aan dat de waterui meer dan voldoende is.

Hoe u winteruien laat groeien

Omdat de uisets in mindere mate worden opgeslagen en de veetuiniers meestal het grootste deel van het plantmateriaal verliezen, planten sommige boeren uien in de herfst.

Deze methode kan worden gebruikt voor het planten van Chernushka en voor het planten van koppen van plantuien. Om greens te krijgen, volstaat het om de zaden te zaaien en op het hoofd moet je sevok planten. Maar voor de effectiviteit van dit evenement is het noodzakelijk om geschikte, koudebestendige variëteiten te kiezen die bestand zijn tegen Russische vorst.

Uien moeten worden geplant vlak voor het begin van de vorst, maar dan, wanneer de aarde niet te koud is. De meest geschikte planttijd in het centrale deel van het land kan worden beschouwd als 20-25 oktober.

Uien geplant op de gebruikelijke manier, evenals in de lente. Wanneer strenge vorst begint, zijn de aanplant bedekt met vuren takken of droog hooi - dit zal de zaden beschermen tegen bevriezing.

In het voorjaar wordt de schuilplaats verwijderd nog voor het begin van de hitte, zodat de boog niet smelt. Kies voor het planten winteruien hebben gebieden nodig waar de sneeuw vroeg komt en de aarde droogt snel onder de zon.

Het is belangrijk! Met de methode van winterteelt van uienculturen kunt u eerder dan normaal oogsten. In sommige regio's kunnen zomerbewoners een nieuw gewas in het verlaten land planten en hebben ze tijd om een ​​oogst te krijgen.

Het kweken en verzorgen van uien levert geen bijzondere problemen op - zelfs onervaren beginners zullen deze taak aankunnen. Er moet nog een variëteit worden gekozen en de methode voor het planten van een gewas worden bepaald - en de oogst van grote bollen is gegarandeerd. En tuiniers zullen de volgende video helpen:

Bekijk de video: Uien met flinke hergroei kun je beter onderploegen (Juli- 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send