Tuinieren

Wat kan op de bedden worden geplant: tafel

Pin
Send
Share
Send
Send


Het kweken van verschillende soorten groenten op hetzelfde bed is geen nieuwe techniek. Meer Indianen in Amerika plantten samen maïs, bonen en pompoen.

De pompoen beschermde de grond met zijn bladeren tegen de hitte en vertraagde de groei van onkruid. Naast de maïs geplant, kon de pompoen tegen oververhitting worden beschermd, en de bonen konden de grond verrijken met stikstof, dus noodzakelijk voor de eerste twee gewassen. En in Rusland gebruikte men vaak gezamenlijke planten van kruiden en groenten om te beschermen tegen ongedierte. Maar pas de laatste honderd jaar is er veel vergeten, hoewel er in andere landen een constante opeenstapeling van ervaring is opgedaan met het gezamenlijk planten van groenten.

De compatibiliteit van groenten op de bedden zorgt voor een beter gebruik van het beschikbare land en het kan er aan de buitenkant ook heel mooi uitzien. Alleen in dit geval zijn er veel nuances. Om met allemaal rekening te houden, is het noodzakelijk om een ​​gedetailleerd plan van de site op te stellen en van tevoren alle mogelijke landingspatronen te overdenken.

Wat zijn de gecombineerde landing

In feite is het in de natuur moeilijk om grote velden te vinden die volledig uit één enkele cultuur bestaan. Meestal kunt u een grote verscheidenheid aan planten vinden die elkaar helpen en ondersteunen. Maar voor een man is productiviteit vooral belangrijk. Dus met de gecombineerde aanplant kunt u uit één en hetzelfde gebied verschillende keren de opbrengst van verschillende groenten en kruiden halen.

Bovendien wordt het met de juiste planning mogelijk om van het vroege voorjaar tot het late najaar een gestage oogst van verse groenten te krijgen.

Waarschuwing! Compatibiliteit van planten in tuinbedden vermijdt vaak het gebruik van chemische bescherming tegen ongedierte, omdat planten elkaar zelf beschermen.

Gemengde beplanting geeft je de mogelijkheid de grond volledig te sluiten en geen onkruid te geven. Bovendien geven ze niet zo'n eenzijdige uitputting van de grond, wat vaak voorkomt tijdens het mono planten van groenten.

Ten slotte kunnen veel planten die dicht bij elkaar groeien de smaak van hun buren en de voedingswaarde van hun fruit verbeteren.

Goede buren

Er is een hele groep planten die gunstig op bijna alle groenten kunnen reageren als ze naast ze worden geplant. Dit zijn zogenaamde geurige kruiden. Er zijn ook speciale paren groenten en kruiden, die wenselijk zijn om naast elkaar te planten. Bijvoorbeeld, basilicum kan de smaak van in de buurt geplante tomaten verbeteren, en dille op dezelfde manier beïnvloedt kool.

Tip! Dergelijke aromatische planten zoals uien en knoflook, die een groot aantal vluchtige productie benadrukken, hebben een gunstig effect op veel groenten, zodat ze met bijna iedereen kunnen worden geplant.

Goed bij elkaar passende groenten zijn komkommer en maïs. Graan beschermt de komkommer tegen de verzengende hitte en dient tegelijkertijd als ondersteuning voor zijn lange wimpers.

Hieronder ziet u een tabel waarin u groenten kunt combineren voor een gunstig effect.

Over goede buren gesproken, men kan niet anders dan de rol van peulvruchten noemen. Ze zijn in staat om stikstof uit de lucht te recyclen met behulp van de speciale knobbelbacteriën die op hun wortels voorkomen. Daarom kunnen ze stikstof leveren aan nabijgelegen planten. Hoewel de maximale stikstof wordt vrijgegeven nadat de planten afsterven. Daarom kunt u na de peulvruchten planten planten die veeleisend zijn voor het stikstofgehalte in de grond, bijvoorbeeld pompoen of kool.

Voor buitenlandse tuiniers is spinazie een favoriete plant die actief wordt gebruikt bij gezamenlijke aanplant. De wortels scheiden speciale stoffen af ​​die helpen voedingsstoffen uit de bodem te absorberen. Spinazie coëxisteert heerlijk op hetzelfde bed met aardappelen, bieten, tomaten en bonen. Bovendien bedekken de bladeren de grond, terwijl andere planten nog steeds klein zijn en beschermen tegen uitdroging en tegen de dominantie van onkruid.

Plantbeschermers

Meestal omvat deze categorie planten die insecten wegjagen, maar niet alleen. Vaak geurige kruiden, geplant naast groenten, meer verwarrend ongedierte, sta niet toe dat ze een aantrekkelijke geur vinden. Om bijvoorbeeld kool te beschermen tegen bedden van koolschep en aarden vlooien, kunt u een aantal sterk geurende planten planten, zoals salie en tijm. Knoflook is geplant om rozen te beschermen tegen bladluizen, basilicum in de buurt van de bonen om ze te beschermen tegen de bonenkever.

Uit de onderstaande tabel kunt u zien welke planten beschermen tegen de belangrijkste plagen van tuingewassen.

Planten die hierna niet geplant kunnen worden

Relaties van vijandigheid worden zelden waargenomen tussen planten. Slechte compatibiliteit is meestal te wijten aan hun afscheiding van de wortels of bladeren, die de groei van buren kan remmen. Bijvoorbeeld, salie kan slecht met uien omgaan, goudsbloemen hebben een nadelige invloed op de bonen. Kale houdt niet van de buurt met boerenwormkruid en aardappelen - met quinoa.

Waarschuwing! Er is een soort tussen groenten die niet goed met iedereen overweg kan en die strikt gescheiden moet worden geplant. Dit is venkel.

Natuurlijk kunnen planten van vergelijkbare hoogte en afmeting van bladeren erg goed opschieten als ze te dicht worden geplant. Bijvoorbeeld verschillende soorten kool en pompoenen.

LET OP! Niet erg gesteld op het samenbrengen van vertegenwoordigers van een familie van planten. Dit geldt vooral voor paraplu: dille, peterselie, selderij, pastinaak, koriander.

Opties voor het combineren van groenten

De meest interessante manier om groenten te kweken in gemengde aanplant is om ze niet alleen horizontaal, maar ook verticaal te combineren. Niet alleen in de ruimte, maar ook in de tijd. Om goede opbrengsten te krijgen, moet u de volgende regels naleven:

  • Groenten die tot dezelfde familie behoren, moeten elkaar niet volgen, noch in kleine vruchtwisseling (gedurende één seizoen), noch in grote. Vooral strikt noodzakelijk is het om te observeren in relatie tot de groenten van de specimenfamilie (bieten, snijbiet, spinazie). Omdat ze een bijzonder ontwikkelde gevoeligheid hebben voor hun eigen worteluitscheidingen.
  • Combineer de planten op hetzelfde bed met verschillende voedingsbehoeften. De belangrijkste meest veeleisende groentecultuur bevindt zich in het midden van de tuin, aan de randen van de tuin zijn minder veeleisende planten. Het is ook belangrijk om een ​​aantal planten met een ondiep en diep wortelgestel te hebben, zodat ze elkaar niet hinderen.
  • Planten moeten met elkaar worden gecombineerd op de eisen van warmte en vocht. Dus, de meest veeleisende te water geven zijn alle kool en pompoen. Minder veeleisend - tomaten, wortels, sla, spinazie. Alle ui, bonen, erwten zijn niet veeleisend voor vocht.

Voorbeelden van gemengde aanplant van groenten met verschillende rijpingstijden maken het mogelijk om gedurende het hele seizoen zoiets als een groene transportband te krijgen.

Bijvoorbeeld op een bed van een meter breed, geplant om de tien centimeter:

  • bladsla afwisselend met radijs om de 10 cm;
  • waterkers;
  • Koolrabischak salade wordt geplant door een enkele plant;
  • spinazie drie rijen;
  • een rij vroege aardappelen;
  • spinazie twee rijen.

Een totaal van 9 rijen groenten en kruiden. Al deze culturen zijn perfect met elkaar gecombineerd. De eerste ongeveer 6 weken na het zaaien, kunt u de spinazie verwijderen. De bladeren worden gesneden en de wortels blijven in de grond en dienen als meststof voor de grond. Tegelijkertijd rijpt de waterkers, hij wordt ook afgesneden, waardoor een nieuwe rij wordt vrijgegeven. Dan wordt de radijs geoogst en wordt de sla door één gesneden, waardoor anderen in de breedte kunnen groeien.

Een week later wordt het kropblad verwijderd en krijgt de koolrabi veel ruimte om goede koppen te binden. De laatste aardappel is verwijderd. Als gevolg hiervan kan ongeveer 11 kg producten worden verzameld uit een vierkante meter van dergelijke gemengde aanplant van groenten.

Een ander interessant voorbeeld is de combinatie van groenten zowel horizontaal als verticaal.

Hiervoor moet het bed van west naar oost worden geplaatst, en aan de uiterste rand van het noorden is een latwerk geplaatst voor een hoge cultuur, in dit geval curlingbonen. De volgende rij zullen laaggroeiende tomaten zijn, ingesprongen tussen rijen van 20 cm, dan kunnen na 20 cm, wortelen, dan uien en de laatste vijfde rij een soort van schrikachtig kruid worden geplant, zoals basilicum.

Het is belangrijk! In dit geval moeten de bonen vóór de tomaat worden geplant. En tomatenstruiken worden alleen op een bed geplant als de bonen sterk en volwassen zijn.

Wortelen en uien behoren tot de eersten die op dit bed worden geplant. In dit geval worden alle groenten bijna gelijktijdig geoogst.

Om zelf gemengde plantingsopties te kunnen maken, toont de onderstaande tabel de compatibiliteit van basisgroenten die worden geteeld in moestuinen.

Met behulp van deze tabel kunt u proberen verschillende versies van gemengde aanplant van groenten te maken. Als u gemengde aanplant van groenten in de hele tuin gebruikt, is zelfs de vruchtwisseling niet langer zo relevant, omdat deze mogelijkheid om te planten kan helpen om zich te ontdoen van de opeenhoping van ziektes in de bodem.

Probeer het, maak je eigen opties voor gemengde aanplant, neem gewoon absoluut niet alle informatie in de tabel over geloof. Het is het beste om ze in je eigen tuin te bekijken. Omdat planten, zoals elk levend wezen, zich onvoorspelbaar kunnen gedragen.

Bekijk de video: Tomaten planten in een pot (December 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send