Tuinieren

Top dressing wortelen in het voorjaar

Pin
Send
Share
Send
Send


Wortel is een niet veeleisende plant, voor een succesvolle groei heeft het voldoende water en zonlicht. Maar als de opbrengst van deze wortel veel te wensen overlaat, is het noodzakelijk om aandacht te schenken aan de grond, misschien is het uitgeput. Om het gebrek aan voedingsstoffen te compenseren, moet je de juiste meststof vinden. Meststoffen worden tijdens het groeiseizoen rechtstreeks op de grond of op gewassen gevoerd.

Meststof bedden voor het planten

Het beste van alles wortelen groeien op neutrale of licht zure grond, los, gevuld met voldoende voedingsstoffen. Voorbereiding van wortelbedden begint in de herfst, nadat de vorige kweek is verwijderd. De beste voorlopers voor wortels zijn aardappelen, erwten en groene culturen.

Het is belangrijk! Kunstmest voor wortelen bij het planten is wenselijk om een ​​natte bodem te maken.

De oogst van wortels die groeien op zure grond zal altijd arm zijn, het wortelsysteem werkt niet goed onder deze omstandigheden, de plant heeft honger. Het is mogelijk om de verhoogde zuurgraad met het oog te bepalen, zich te concentreren op onkruid, of door speciale teststrips aan te schaffen. De volgende planten groeien gemakkelijk op zure grond: paardestaart, paardenzuring, boterbloemen. Als er veel vergelijkbare planten op de locatie zijn, betekent dit dat kalk moet worden geplant voordat wortels worden geplant om de zuurgraad in de bodem te verminderen. Voor deze doeleinden kunt u kalk- en dolomietmeel maken. Het toevoegen van houtas kan ook helpen.

Tip! Om de structuur van de bodem te verbeteren, worden vaak turfmeststoffen op de bedden aangebracht. Het beste veen is laagland, het heeft een zuurgraad die bijna neutraal is.

Gewetenloze fabrikanten kunnen verkopen onder het mom van laagland turf horseback, met een hoge zuurgraad. Een grote hoeveelheid van dergelijke turf kan de zuurgraad van de grond aanzienlijk verhogen.

Zware, stenige grond voorkomt de vorming van hoogwaardige wortelgroenten. Tijdens de herfstbereiding van bedden, is het noodzakelijk om humus toe te voegen of goed ontbonden turf aan de grond, indien nodig, kunt u zand toevoegen. De hoeveelheid humus hangt af van de dichtheid van de grond, als deze erg dicht is, heb je minimaal 2 emmers per vierkante meter bedden nodig, op lichtere gronden kun je er met een kleinere hoeveelheid aankomen. Zand draagt ​​ten minste 1 emmer bij voor zeer dichte grond, voor de rest is de helft van de emmer per vierkante meter bedden voldoende.

Het is belangrijk! Het is onwenselijk om zeezand te gebruiken om de bodemstructuur te verbeteren, het kan zouten bevatten die schadelijk zijn voor planten.

Als de herfstverwerking van de bedden niet heeft plaatsgevonden, kunnen deze manipulaties worden uitgevoerd tijdens het graven van de lente.

Voedingsstoffen voor wortelen kunnen met minerale of organische meststoffen op de bodem worden aangebracht. Wanneer u beslist welke meststoffen moeten worden toegepast, moet u zich concentreren op het laatste seizoen, als er dan veel kunstmeststoffen zijn toegepast, moet hun hoeveelheid dit seizoen met de helft worden verminderd.

Organisch materiaal op wortelbedden moet heel voorzichtig worden aangebracht, een teveel aan stikstofhoudende meststoffen kan het gewas volledig vernietigen. Stikstofhoudende wortelgewassen groeien misvormd, droog en bitter. Als de vruchten desondanks gelijkmatig groeien, met een verkoopbaar uiterlijk, zullen ze niet worden opgeslagen in de winter.

Organische meststoffen worden bij voorkeur een jaar voor het kweken van wortels op de grond aangebracht onder het vorige gewas. Omdat organische verbindingen niet onmiddellijk beschikbaar zijn voor absorptie, kunnen de overblijfselen van vorig jaar dienen om wortels te voeren. Als de organische stof in de bedden niet is aangebracht, kunt u de grond in de herfst bemesten. Vóór de herfst het graven van grond per vierkante meter bedden, wordt de helft van een emmer goed-gerotte mest ingebracht, is het noodzakelijk om de mest in een regelmatige laag te verspreiden zodat tijdens het graven de meststoffen gelijk verdeeld zijn.

Tip! Om het suikergehalte in wortels te verhogen, is het mogelijk om tijdens de najaarsverwerking van de bedden houtas aan de grond toe te voegen.

Wortelen zijn zeer veeleisend wat betreft het gehalte aan kalium, magnesium en fosfor in de bodem, de normale ontwikkeling van wortels is onmogelijk zonder deze sporenelementen. Deze elementen kunnen in de herfst, de lente of tijdens het groeiseizoen van wortelen op de grond worden aangebracht. In het najaar is het raadzaam om lang werkende droge meststoffen te gebruiken, de hoeveelheid kunstmest voor wortelen wordt bepaald volgens de instructies voor het product. In het voorjaar kunnen meststoffen voor wortelen in droge of vloeibare vorm op de grond worden aangebracht. Het is raadzaam om tijdens het groeiseizoen voedingsstoffen in vloeibare vorm te gebruiken.

Het is belangrijk! Het gebruik van chloorhoudende meststoffen is onaanvaardbaar. Wortelen zijn erg gevoelig voor dit chemische element.

Zaadbehandeling

Wortelzaden groeien lang genoeg uit om de kieming te versnellen, u kunt het weken in een oplossing van minerale meststoffen gebruiken en groeistimulerende middelen toevoegen.

Tip! Honing kan als groeistimulans worden gebruikt, het bevat veel werkzame stoffen die de kracht van zaadontkieming kunnen vergroten.

Voor het weken is het noodzakelijk om producten te kiezen met een hoog gehalte aan kalium en magnesium, deze sporenelementen helpen om kieming te versnellen, energie te verhogen, de scheuten zijn robuuster. De oplossing wordt bereid volgens de instructies, voor voldoende onderdompeling 2-3 uur. Na het weken worden de zaden gedroogd, op de gebruikelijke manier gezaaid.

Het is belangrijk! De zaden die tijdens het weken ontstaan, zijn niet geschikt voor zaaien.

Meststoffen tijdens het groeiseizoen

Tijdens het groeiseizoen is het noodzakelijk om wortels minstens drie keer te voeren. Als natuurlijke meststoffen worden gebruikt, minstens één keer per maand.

Als er vorig jaar geen stikstofhoudende kunstmeststoffen zijn gebruikt, moet dit worden gedaan voordat de wortel op het vierde echte blad verschijnt. De keuze is gemaakt voor complexe gecheleerde meststoffen, omdat ze stikstof bevatten in een vorm die beschikbaar is voor snelle opname door het wortelsysteem. U kunt de introductie van stikstof- en fosfaatmeststoffen combineren.

Wanneer de toppen van de wortels een grootte van 15-20 cm bereiken, besteedt u de tweede voeding. Op dit moment hebben wortelen behoefte aan kalium- en magnesiummeststoffen. De introductie kan worden uitgevoerd als een bewatering op de wortel en op het blad, waarbij het gebladerte wordt besproeid.

De derde keer dat wortelen worden gevoerd, wordt een maand na de tweede uitgevoerd. Gebruik deze keer ook meststoffen die magnesium en kalium bevatten.

Tekenen van voedingstekorten

Als een wortel qua voedingswaarde tekortschiet, is dit vaak te zien aan het uiterlijk.

stikstof

Een tekort aan stikstof komt tot uiting in de langzame ontwikkeling van wortelgewassen. Gebladerte wordt donkerder, de vorming van nieuwe bladeren en de ontwikkeling van het wortelsysteem wordt opgeschort.

Het is belangrijk! Ter compensatie van de stikstofgebrek kan geen verse mest worden gemaakt, zelfs niet in een verdunde toestand.

Een overmaat aan stikstof kan worden gezien in de onevenredige ontwikkeling van de wortel - wortels bouwen grote toppen op ten nadele van de wortel.

fosfor

Fosforgebrek wordt extern uitgedrukt in een verandering in de kleur van het blad van wortels, het wordt blauwachtig. Als kunstmest niet op tijd wordt aangebracht, drogen de bladeren op, het wortelgewas wordt erg hard.

Overtollige fosfor in de grond kan interfereren met de absorptie van andere sporenelementen door het wortelstelsel.

kalium

Een tekort aan kalium vertraagt ​​alle processen in de plant, verandert eerst de kleur en droogt de onderste bladeren van de wortels, geleidelijk kan al het gebladerte uitdrogen. Wortel wordt moeilijk, oneetbaar.

Overmaat kalium kan de ontwikkeling van wortels vertragen, gebladerte krijgt een donkere schaduw. Met behulp van natuurlijke bronnen van meststoffen, zoals houtas, is het onmogelijk om een ​​overmaat aan kalium te verkrijgen.

magnesium

Als er te weinig magnesium in de grond zit, is gebladerte het eerste dat eronder lijdt, geleidelijk aan, beginnend met de onderste bladeren, stopt de fotosynthese en sterft het blad. Als het proces een groot aantal bladeren aantast, gaat de wortel dood.

Het is moeilijk om een ​​teveel aan magnesium te krijgen, het is onmogelijk om een ​​overdosis meststoffen met de aanbevolen doseringen.

borium

Een onvoldoende hoeveelheid boor voorkomt de vorming van volledige bladeren, toppen worden klein, onontwikkeld. Het wortelstelsel ontwikkelt zich niet. Een overmaat van dit element is zeer zeldzaam.

Het is belangrijk! Wortelen krijgen mogelijk niet genoeg borium tijdens het droge seizoen als ze niet worden bewaterd.

Natuurlijke bronnen van meststoffen

Kant-en-klare meststoffen kunnen worden vervangen door natuurlijke producten die uitstekende leveranciers van voedingsstoffen zijn. Deze meststoffen voor wortelen kunnen worden gebruikt voor het planten en tijdens het groeiseizoen.

Onkruid gras

Het gemaaid gras wordt in een groot vat geplaatst, ter grootte van 25 liter of meer. Giet het met warm water, voeg as toe, een glas suiker en laat gisten op een warme plaats. Na 1-2 weken, afhankelijk van de luchttemperatuur, is de meststof gereed. Voor gebruik wordt het verdund met warm water in een verhouding van 1: 5. Om met één bed om te gaan, hebt u ongeveer een heleboel geld nodig. U kunt de infusie gebruiken om de bedden herhaaldelijk te bemesten, door toevoeging van onkruid en water. De frequentie van het verwerken van wortelbedden - één keer per twee weken.

wei

Wei bevat veel heilzame stoffen die de opbrengst van wortels kunnen verbeteren. Om een ​​voedingsoplossing te bereiden wordt aan de wei houtas toegevoegd, voor 5 liter wei is 0,5 liter as nodig. De resulterende oplossing wordt verdund in water 1: 2, per vierkante meter bedden zal 3-4 liter meststof nodig zijn. Het voeren gebeurt twee keer per maand.

Ui Husk

Naast de introductie van voedingsstoffen kan uienschil wortelen beschermen tegen de belangrijkste plaag - de wortelvlieg. Een kilo schil wordt gedrenkt in 5 liter warm, helder water, voeg een half zwart brood en een glas as toe. Na 3 dagen is de meststof gereed. Het wordt verdund met water, in een verhouding van 1: 5, ongeveer 3 liter afgewerkte kunstmest zal nodig zijn per vierkante meter bed. Je kunt niet alleen de infusie toedienen, maar ook toppen van wortels sproeien.

conclusie

Goed bemeste bedden zijn in staat om een ​​groot, smakelijk wortelgewas te produceren als kunstmest zorgvuldig en verstandig wordt toegepast. U moet de dosering en formulering zorgvuldig observeren bij het maken van voedingsstoffen.

Bekijk de video: Koolsalade met een twist. Afl. Miljuschka's maaltijden. (Juli- 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send