Tuinieren

Tomaat Tarpan: kenmerken en beschrijving van het ras

Pin
Send
Share
Send
Send


Nederlandse selectie tomaten zijn het best geschikt voor het kweken in warme en gematigde klimaten.

Kenmerkende variëteit

Tarpan F1 behoort tot vroege rijpe tomatenhybriden. De periode vanaf zaadontkieming tot de eerste oogst is ongeveer 97-104 dagen. Dit is een bepalende variëteit. Struiken met een compacte vorm worden gevormd door een matig groen gewicht. Lichtgroene bladeren zijn van gemiddelde grootte. Tomaat Tarpan F1 is geschikt voor het planten in het open veld en de kas. In het geval van goede verzorging kan worden verzameld van een struik 5-6 kg fruit. Wanneer gekweekt in kassen rijpen grotere tomaten.

Vruchten Tarpan F1 hebben afgeronde vormen, de gemiddelde grootte en het gewicht is 68-185 g. In één borstel zijn meestal 4 tot 6 stukjes gebonden.

Rijpe tomaten zijn meestal donkerroze van kleur (zoals op de foto).

Omdat de schil vrij dicht is (maar niet hard), barsten rijpe tomaten niet. Sappig vruchtvlees van tomaten Tarpan F1 heeft een suikerachtige en dichte structuur, met een groot aantal zaadkamers en heeft een rijke, zoetige smaak.

Naar de tafel Tarpan F1-tomaten worden geserveerd in zowel verse als ingeblikte vorm.

Voordelen van tomatenvariëteiten Tarpan F1:

 • heerlijke smaak van rijpe sappige tomaten;
 • hoge opbrengst;
 • uitstekende optie voor babyvoeding (als aardappelpuree). Ook uit tomaten wordt Tarpan F1 verkregen sap met een aangename zoetige smaak;
 • aanzienlijke besparingen op het landoppervlak dankzij de compacte vorm van struiken;
 • uitstekende bewaring van rijpe tomaten Tarpan F1;
 • goed verdragen transport;
 • groene tomaten rijpen opmerkelijk bij kamertemperatuur;
 • resistent tegen grote tomatenziekten.

Kritieke tekortkomingen niet geïdentificeerd. De natuurlijke verdikking van het Tarpan F1-ras kan niet als een gebrek aan het ras worden beschouwd, omdat het opbrengstniveau niet erg verminderd is.

Landing nuances

Producenten verwerken speciaal Tarpan F1-zaden. Daarom hoeven tuinders de zaden niet extra te bereiden.

Traditionele manier

Aangezien Tarpan tot de vroege rijpingsvariëteiten behoort, wordt aanbevolen om begin maart de zaden voor zaailingen te zaaien.

 1. Grond wordt geoogst voor aanplant: tuingrond wordt gemengd met humus, zode. Als u van tevoren niet op het land slaat, kunt u kant-en-klare grond kopen voor zaailingen in speciale winkels.
 2. Op het oppervlak van de bodem zijn ondiepe groeven. Zaden van tomaten Tarpan F1 worden gezaaid en laten losjes vallen.
 3. De doos wordt besproeid met water en afgesloten met plasticfolie.

Zodra de eerste scheuten van tomaten verschijnen, is het raadzaam om de container op een goed verlichte plaats opnieuw in te delen. In dit stadium is het belangrijk om niet betrokken te raken bij het drenken - de grond moet los blijven.

Tip! Voor het besproeien van jonge tomatenzaailingen wordt Tarpan F1 aanbevolen voor het gebruik van een gieter (met kleine en frequente gaten) of zelfs een spuitfles.

Wanneer de eerste twee bladeren worden gevormd, kunt u de zaailingen van tomaten Tarpan F1 in afzonderlijke kopjes zaaien. In dit stadium is het wenselijk om de planten te voeden met complexe minerale meststoffen. Voor het planten in de volle grond geschikte zaailing met een sterke steel en enkele blaadjes (van 6 tot 8).

Zodra de grond met vertrouwen opwarmt, kunt u tomatenzaailingen in de volle grond planten (meestal is dit de eerste dag van mei). Het optimale aantal zaailingen is 4-5 stuks per vierkante meter. Het is raadzaam om een ​​rij tomaten op een rij te vormen Tarpan F1 of dubbele rijen (40x40 cm). Om de luchtcirculatie te verbeteren, wordt aangeraden het onderste blad te verwijderen. Het knijpen van zijscheuten kan na de vierde borstel plaatsvinden.

Agrofibre gebruiken

Om de oogst dichterbij te brengen, gebruiken ze de technologie van het telen van tomaten met behulp van agrofibre. Met deze methode kunnen Tarpan F1-zaailingen eerder in de open grond worden geplant in 20-35 dagen (de periode varieert in verschillende regio's).

 1. Agrofibre zwarte kleur (dichtheid van ten minste 60 micron) bestrijkt het hele gebied. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de samenstelling van de bodem. Als het een zware kleigrond is, dan is het bovendien de moeite waard om het land te aarden - giet zaagsel, hooi. Deze maatregel voorkomt uitdroging van de grond en vorming van scheuren.
 2. Op de omtrek van het canvas zit vast - je kunt prikopat of een soort lading plaatsen (stenen, staven).
 3. Geplande rijen voor het planten van tomatenzaailingen Tarpan F1. Aan het gangpad wordt 70-85 cm gelegd.Voor het zaaien van Tarpan zaailingen op een rij worden kruisvormige insnijdingen gemaakt in het canvas. Houd tussen de struiken een afstand van 25-30 cm aan.
  5
 4. In de gaten van de agrofibre graven gaten en geplante tomaten. Het wordt aanbevolen om onmiddellijk een ondersteuning voor zaailingen van Tarpan F1 variëteit te vestigen - dit zal de spruiten helpen om sneller te versterken en weerstand te bieden bij sterke windstoten.

Zaailingen worden bewaterd en na een half tot twee weken kun je de eerste voeding geven.

Tomaten water geven

Deze groente behoort niet tot vochtminnende planten. Het zal echter niet werken om een ​​overvloedige oogst met willekeurig water te krijgen. Het wordt aanbevolen om tomaten Tarpan te irrigeren bij het drogen van de bovenste laag grond.

Het is belangrijk! In de droge periode is het beter om de Tarpan-tomaten één keer per week water te geven, maar er is genoeg. En het is noodzakelijk om vocht op de stelen en bladeren van de plant te voorkomen.

Bij bloeiende tomaten Tarpan uitgevoerd wekelijkse drenken (voor elke struik goot ongeveer vijf liter water), maar niet toegestaan ​​het optreden van stilstaande vloeistof.

Tijdens het rijpen van tomaten is het wenselijk om binnen 7-10 dagen twee keer water te geven. Het is belangrijk om rekening te houden met de luchttemperatuur. In de koele zomer, wordt het aanbevolen om 2-3 liter water onder een struik uit te gieten.

De beste manier om planten water te geven is druppelbevloeiing. Voordelen van technologie: water komt rechtstreeks in het wortelsysteem, het economische gebruik van water wordt verkregen, er zullen geen plotselinge veranderingen in de vochtigheid van de aarde op mulchgrond zijn.

Als u het irrigatiesysteem selecteert, moet u rekening houden met de klimatologische kenmerken van de regio.

Plantenvoeding

Tomaten worden beschouwd als een cultuur die dankbaar reageert op kunstmest. De keuze van de toplaag wordt bepaald door de kwaliteit van de grond, weersomstandigheden. Het is belangrijk om te begrijpen dat het gebrek aan voeding zal leiden tot een onjuiste ontwikkeling van tomatenvariëteiten Tarpan, en een teveel - zal een zwakke formatie van eierstokken veroorzaken.

Tijdens de vorming van groene massa is het belangrijk om de plant te voorzien van stikstof (ureum, nitraat). Vooral als de zaailingen dun en zwak zijn. Op basis van een vierkante meter ruimte wordt een mineraalmengsel bereid: 10 g salpeter, 5 g ureum (of 10 g nitrofosfaat), 20 g superfosfaat en kaliumzout.

Na de vorming van de tweede bloemkwast worden kant-en-klare minerale mengsels gebruikt. Een goede versie van de meststof is "Signor Tomato" (het bevat stikstof, kalium, fosfor in de verhouding 1: 4: 2). Voor het rooien van tomatenrassen Tarpan F1, wordt een oplossing toegepast (vijf eetlepels per acht liter water) gedurende meer dan drie uur toegediend. Voor één plant voldoende liters oplossing om de anderhalf tot twee weken.

Plagen en ziekten

Hybride Tarpan behoort tot de variëteiten van tomaten die resistent zijn tegen de belangrijkste ziektes: fusarium, tabaksmozaïek. Als voorzorgsmaatregel is het voor het planten van zaailingen mogelijk om de grond te behandelen met een oplossing van waterstofperoxide of kopersulfaat.

Om het optreden van Phytophthora te voorkomen, worden Tarpan-variëteiten besproeid met fytosporine of een onschadelijk biologisch product met een schimmelwerende werking.

Van het ongedierte tijdens de bloei van tomaten is bang zijn voor spintmijten, trips. En al wanneer het fruit rijpt, is het noodzakelijk om het uiterlijk van bladluizen, naaktslakken, Colorado-kevers te beheersen. Periodiek wieden en mulchen van de grond helpt insecten te voorkomen.

Bij het kiezen van een tomatenras moet rekening worden gehouden met veel factoren: goed water geven, plantgoed zaaien, de aanwezigheid van de mulchlaag en de temperatuurkenmerken van de regio. Vanwege de eigenaardigheden van de Tarpan variëteit en, gezien de klimatologische mogelijkheden, is het mogelijk om een ​​vroege oogst te krijgen.

Recensies van zomerbewoners

Svetlana Oleinik, Taganrog, ik ben een fan van roze tomaten. Daarom heeft tomaat Tarpan F1 ongeveer zeven jaar geplant. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat de variëteit super is. Maar tomaten barsten niet en zijn resistent tegen ziekten. Het vlees is vlezig en de vruchten zelf zijn niet hard. Over het algemeen is het Tarpan F1-ras een uitstekende optie voor de markt. Tomaten hebben een presentatie en lopen snel uit elkaar.

Maria Penkina, Rostov-on-Don tomaat Tarpan F1 is een krachtige hybride, pretentieloos, resistent tegen ziekten. Ik plantte niet de eerste keer, ik verzamel goede oogsten, zelfs in de koude zomer. Zoals tomaten in salades en blik.

Stepan Nikityuk, Belgorod Hij regelt een tomatenras Tarpan F1 dat resistent is tegen ziektes en goed bewaard is gebleven. Geplukte groene vruchten rijpen perfect in het appartement. Ja, en de smaak van tomaten in deze klas, zoals alle familieleden.

Bekijk de video: Emiel Voest: Verschillende paardenrassen (April 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send