Tuinieren

Auberginemeststoffen in de kas

Pin
Send
Share
Send
Send


Aubergine, zoals een tomaat of peper, behoort tot het solanaceous gewas, alleen meer thermofiel en grillig. In ons land werd het minder dan twee eeuwen geleden op grote schaal gebruikt, hoewel het sinds de vijftiende eeuw in Europa is gegroeid. De kleur van de aubergine varieert van wit tot bijna zwart, de grootte van het fruit varieert van 30 g tot 2 kg. We zijn gewend aan het kweken en eten van paars fruit van gemiddelde grootte.

Aubergine wordt een maaltijd van langlevers genoemd, het is geïndiceerd voor het dieet van ouderen met hart- en vaatziekten, bevordert gewichtsverlies, helpt bij ziekten van de lever, het maag-darmkanaal en de nieren. Dit is een echte voorraad aan voedingsstoffen. Het wordt uitsluitend door zaailingen gekweekt en buiten de kas groeit de aubergine alleen met ons in de meest zuidelijke regio's, in de rest van het gebied is er voor de teelt kas nodig. Het voeren van aubergines in de kas is een van de doorslaggevende factoren voor het verkrijgen van een goede oogst, dit is het onderwerp van ons artikel.

Wat aubergines nodig hebben

Zoals al opgemerkt, zijn aubergines erg veeleisend op de groeiomstandigheden. Voor de ontwikkeling en vruchtzetting hebben ze nodig:

 • rijk aan organisch materiaal, water en ademend, losse grond met een neutrale reactie;
 • vochtige lucht;
 • overvloedig water geven;
 • warmte;
 • de zon;
 • verhoogde doses stikstofmeststoffen.

Aubergines houden niet van:

 • arme, zure, dichte bodems;
 • koude nachten;
 • sterke temperatuurschommelingen;
 • koud water;
 • transplantaties;
 • droogte.

De ideale temperatuur voor hun cultivatie - 23-27 graden. Bij een temperatuur van 12-14 graden stoppen aubergines met groeien en stoppen met ontwikkelen, met 6-8 komen onomkeerbare fysiologische veranderingen in hen voor, en ze sterven op nul.

Hoge temperaturen zullen ook niet bevorderlijk zijn - zelfs wanneer de thermometer boven 35 graden stijgt, vindt bestuiving niet plaats.

Groeiende aubergines in de kas

Meestal worden aubergines gekweekt in kassen of serres.

Waarom is aubergine beter gekweekt in kassen

Bedrijven die streven naar het verkrijgen van een goede stabiele opbrengst met pesticiden, herbiciden, nitraten en andere schadelijke stoffen binnen de toegestane grenzen, laten aubergines alleen groeien in beschermde grond. Dit komt door het feit dat zelfs de meest zuidelijke regio's van Rusland zich nog steeds niet in de subtropen bevinden, temperatuurschommelingen zijn er niet ongewoon. In de afgelopen jaren, abnormaal hoge temperaturen in de zomer, regens, soms weken bereiken, soms helemaal afwezig, staan ​​eenvoudigweg niet toe dat kieskeurige en malse aubergines zich normaal in open grond ontwikkelen.

En de Coloradokever houdt van deze cultuur, misschien zelfs meer dan een aardappel. De beroemde Prestige, die ons helpt nog steeds normale opbrengsten van aardappelen te krijgen, spreidt de plant uit. Hiermee kunt u een oogst van aardappelen krijgen die niet is verontreinigd met pesticiden. Met aubergines, waarvan de vruchten zich boven het oppervlak van de grond bevinden, gebeurt alles met precies het tegenovergestelde. Als de Prestige de wortels van zaailingen laat weken, ongeacht wat ze zeggen, blijven de resterende hoeveelheden in de vrucht.

Biofarmaceutische Aktofit heeft geen systemisch effect en de efficiëntie daalt sterk in een regenachtige zomer. In kasomstandigheden werkt het medicijn goed.

Dus in de volle grond worden aubergines bedreigd door natuurrampen, waaraan tomaten en paprika's slecht reageren. Zelfs als je geluk hebt, zal de zomer niet koud en niet heet zijn, zonder plotselinge temperatuurveranderingen, met een gelijkmatige verdeling van neerslag, dan kun je alleen de invasie van Colorado-kevers in de volle grond bestrijden met dodelijke voorbereidingen.

Als een inwoner van de zomer of een dorpsbewoner die enkele tientallen of zelfs honderd struiken kweekt, desnoods ongedierte kan opnemen, dan is het op grote boerderijen eenvoudigweg onmogelijk en niet rendabel. Als de aubergines voor hun eigen consumptie in de grond zouden worden gekweekt en vervolgens verdwenen en verdwenen, wat zullen we dan doen? Dat klopt, we zuchten en gaan naar de dichtstbijzijnde markt of naar de supermarkt om voorbereidingen te treffen voor de winter en smakelijke gerechten van vers fruit om jezelf te verwennen. En voor boerderijen kan het dreigen te verpesten.

En zo gebeurde het dat we aubergines in onze kassen betrouwbaarder en daardoor rendabeler kweken. Bovendien is het een zeldzaam geval dat glasgroenten precies in kassen milieuvriendelijk worden (tenminste veel schoner dan in de open lucht).

Selectie van variëteiten

De selectie van aubergine-honingraten voor broeikassen moet niet worden benaderd op de manier waarop we tomaten of paprika's kiezen. Deze groente wordt niet rauw gegeten, dus de smaakkwaliteiten bij het kiezen van een ras spelen niet eens een secundaire, maar een derde rol. Gerechten zijn gemakkelijk te kruiden met kruiden of hun smaak op andere manieren te verbeteren.

Aubergine is een zeer grillig gewas, je moet letten op de resistentie van de variëteit of hybride op ziektes, de nadelige effecten van de omgeving en de mogelijkheid om te groeien in de kas. Hybriden verdienen de voorkeur boven rassen vanwege hun opbrengst.

bestuiving

Afzonderlijk moet worden gezegd dat aubergines in kassen handmatig moeten worden bestoven. Natuurlijk, als er een bijenstal naast de deur is, zal dit probleem je niet bezighouden. Goede resultaten worden verkregen door de bladeren die de bloemen bedekken te verwijderen en vervolgens de struiken te schudden.

Er zijn medicijnen die bestuiving en de vorming van fruit bevorderen. Als broeikas-aubergines zwakjes bloeien, wordt aangeraden om te besproeien met boorzuur. Om dit te doen, wordt 1 g poeder verdund met 5 liter water.

Meststofvereisten

Agronorm aubergine - slechts 15 g per vierkante meter. Dit betekent dat de cultuur een minimale hoeveelheid kunstmest nodig heeft, het kan niet overvoed worden. Maar het niet bemesten van kas aubergines zou een vergissing zijn - u zult zonder een oogst achterblijven. Hier is het belangrijk om een ​​evenwicht te bewaren en de plant net zoveel voedingsstoffen te geven als je nodig hebt tijdens het voeden.

Broeikas-aubergine heeft het hele seizoen behoefte aan fosfor en kalium, maar hun efficiëntie zal minimaal zijn zonder voldoende doses stikstofmeststoffen in de bodem te brengen.

Het is belangrijk! Let er bij het voeren op dat het beter is om minder kunstmest te geven dan meer.

Stikstofmeststoffen

Bemesting met stikstof is nodig voor planten om de groene massa en fotosynthese te vergroten. Het ontbreken ervan houdt een groeivertraging in en de bladeren worden eerst helderder en worden dan geel. Als u niet dringend stikstofhoudende meststoffen in de bodem maakt, zullen deze afvallen, wat noodzakelijkerwijs zal leiden tot een verzwakking van de struiken van de kas aubergine en een daling van de opbrengst.

Overmatige doses stikstofbemesting leiden echter tot een verhoogde bladgroei door bloei en vruchtvorming en bovendien wordt de immuniteit van aubergines verminderd.

Topdressing met fosfor

Meststoffen die fosfor bevatten, dragen bij tot de vorming van knoppen, bloei, vruchtvorming, zaadzetting, versnellen de groei van het wortelstelsel en de rijping van het gewas. Fosforachtige topdressing is vooral nodig voor jonge planten tijdens het ontluiken. Maar dit element wordt alleen goed geabsorbeerd door volwassen kas-aubergines, daarom is het in de vroege stadia van ontwikkeling beter om fosfor aan de plant te geven met extra wortelverband.

Over het ontbreken van fosfaatmeststoffen zeggen opgerichte bladeren.

Kaliummeststoffen

Kaliumbevattende supplementen dragen bij aan de ophoping van koolhydraten, wat niet alleen de hoeveelheid maar ook de kwaliteit van het fruit aanzienlijk verbetert. Kaliummeststoffen zijn direct betrokken bij de bevruchting van de eierstok en de vorming van fruit, verhogen de weerstand van planten tegen ziekten.

Over het ontbreken van kaliumsupplementen laat het eerste signaal - binnen ingepakt, op de rand een bruine rand vormen en daarna droog. Als deze batterij niet voldoende is tijdens het rijpen van fruit, worden er bruine vlekken op gevormd.

Voer micro-elementen

Hoewel het ontbreken van micronutriënten in de kas de voeding van aubergines niet zo dodelijk is, maar met ijzer- en mangaangebrek, worden jonge bladeren ziek door chlorose en met magnesiumgebrek worden ze oud. Voor de normale ontwikkeling van het wortelsysteem en voor de succesvolle vorming van knoppen, vereist bemesting koper, molybdeen, boor.

Sporenelementen worden het best door planten opgenomen bij bladvoeding, zodat ze in geen geval kunnen worden verwaarloosd.

Auberginemeststof in de serre

Hoewel aubergines weinig kunstmest uit de grond halen, kan bemesting niet worden genegeerd, vooral tijdens de broeikasteelt. Deze groente reageert erg goed op organisch materiaal, als je de mogelijkheid hebt, probeer minerale meststoffen zoveel mogelijk te vervangen door as en stallen.

Bodembemesting

Top dressing broeikasaubergine begint met de voorbereiding van de herfstgrond. Van 1 tot 2/3 van een emmer organische meststoffen - compost of humus - worden aangebracht op een vierkante meter gebied en ze graven de grond op tot een kleine diepte. Het is het beste om de as direct aan te brengen tijdens het verplanten, een handvol poeder aan de bron toe te voegen, het met de grond te mengen en het met water te vullen.

Worteldressing

Aubergines reageren niet goed op transplantaties, ze nemen ongeveer 20 dagen na het planten van zaailingen in de kas wortel. Het is dan dat de eerste voeding geeft.

Hoe en wanneer aubergines te voeren

Voor het hele groeiseizoen bevruchten kas-aubergines 3 tot 5 keer.

Het is belangrijk! Grond aan de vooravond van de toepassing van bemesting moet overvloedig gieten.
 • De eerste keer dat de planten worden bevrucht nadat het wortelsysteem na transplantatie is hersteld. Het beste is om 3 el toe te voegen aan de emmer water. Lepels zonder dia's Azofoski. Gebruik tegelijkertijd 0,5 liter voeding onder de struik.
 • Wanneer de eierstokken verschijnen, moet je de kasauferplant een tweede keer bevruchten. In dit stadium is het belangrijk om fosfor en kalium te voeden en kunt u ook verschillende infusies gebruiken. Gebruik voor de tweede voeding meestal ammoniumnitraat - 2 theelepel, kaliumchloride - 1 eetl. lepel, superfosfaat - 2 eetlepels per 10 liter water.
 • Aan het begin van de vruchtzetting, voer kas aubergines met stikstof en kalium. Om dit te doen, verdubbelt u simpelweg de hoeveelheid van deze meststoffen in de werkoplossing.

Als de vrucht is uitgerekt, geef dan voor aubergine in de kas nog twee andere minerale dressing. Sinds de vorming van de eierstokken kunnen organische meststoffen van de grond zonder de toevoeging van het mineraalcomplex om de twee weken worden uitgevoerd, in een poging om de infusies zorgvuldig af te geven.

Sommige bronnen adviseren degenen die een kas hebben die is voorzien van druppelirrigatie, voeg een weke mestoplossing toe wanneer ze wekelijks water geven.

LET OP! Als u minerale meststoffen gebruikt, kunt u het beste een speciaal voer voor aubergine gebruiken. Ze kosten meer, maar ze zijn effectief.

Organische meststof

De beste meststoffen voor aubergines zijn biologisch. Om ze een week te koken, worden vogelpoep, koningskaars of onkruid gefermenteerd, na het snijden van de wortels. Om dit te doen, giet een emmer organische stoffen 3 emmers water, zet op een warme plaats en van tijd tot tijd gemengd.

Voor kunstmest wordt de tepellei infuus verdund met water in een verhouding van 1:10, vogelpoep - 1:20, kruideninfusie - 1: 5. Voeg op de voerbak een glas as toe, goed roeren.

Het is belangrijk! Beginnen met het voeden van kas-aubergine-infusies bij voorkeur pas na de vorming van de eerste eierstokken.

Bladvoeringen

Extra wortelmeststoffen kunnen worden gecombineerd met behandelingen met aubergines in kweekkassen voor plagen en ziekten. Ze zijn voornamelijk bedoeld om de plant met micro-elementen te voeden of dringend een of andere macrocel toe te voegen, omdat ze rechtstreeks op het blad inwerken. Meestal is het resultaat van de meststof de volgende dag zichtbaar.

conclusie

Aubergine - cultuur is niet eenvoudig om te kweken, maar als je een goede oogst hebt bereikt, kun je met recht trots zijn op jezelf. Heb een goede oogst!

Pin
Send
Share
Send
Send