Tuinieren

Tomaten beschermen tegen phytophthora

Het is onwaarschijnlijk dat er zo'n tuinman zal zijn die helemaal niet bekend is met de bacterievuur. Jammer genoeg, kent iedereen die tomaten minstens één keer heeft gekweekt, van deze ziekte. Phytophthora is erg gevaarlijk omdat het plotseling verschijnt en zich snel verspreidt - binnen een paar dagen kan de boer alle planten verliezen als hij geen maatregelen neemt.

Hoe tomaten te beschermen tegen phytophthora, welke preventieve maatregelen moeten worden genomen en wat te doen als tomaten al besmet zijn met schimmel - dit staat allemaal in dit artikel.

Wat is phytophthora en hoe is het gevaarlijk?

Phytophthora is een schimmelziekte die vooral de leden van de nachtschade-groep treft. Meestal infecteert de ziekte aardappelen en daarna lijden tomaten.

In vertaling uit het Latijn is late blight "verslindende oogst". En dit klopt: ten eerste, de schimmel verschijnt aan de verkeerde kant van de bladeren van tomaten en ziet eruit als kleine bruine vlekken, dan wordt het gebladerte zwart, droogt en valt, dan gaat de phytophthora naar bloeiwijzen en vruchten, en heeft tenslotte invloed op de struiken. Als gevolg hiervan gaan tomaten gewoon dood en worden bijna gerijpte vruchten ongeschikt voor menselijke consumptie.

Tegenwoordig zijn meer dan honderd soorten phytophthora bekend, elk daarvan is zeer gevaarlijk. Sporen van een schimmel die phytophtora veroorzaakt, zijn zo vasthoudend dat ze tot drie jaar in elke omgeving kunnen blijven:

 • Tomatenzaad;
 • in de grond;
 • in plantenresten;
 • op de tuininventaris;
 • op de muren van de kas.
Het is belangrijk! Juist vanwege de vitaliteit van Phytophthora-sporen is het raadzaam om tomatenzaden drie jaar geleden te zaaien.

Phytophthora houdt van koel weer, gebrek aan direct zonlicht, slechte toegang tot frisse lucht, plotselinge temperatuurschommelingen en hoge luchtvochtigheid. Om tomaten tegen een gevaarlijke ziekte te beschermen, moeten alle factoren worden uitgesloten die gunstig zijn voor de ontwikkeling van phytophthora.

Vanwege wat er gebeurt op tomaten phytophthora

Er zijn veel redenen die de infectie van tomaten door phytophthora veroorzaken. Sterke en gezonde planten, gevolgd door goede verzorging, die op tijd worden gevoerd en goed worden bewaterd, worden bijna nooit ziek, inclusief de phytophthora, ze zijn niet gevaarlijk.

Tip! Ervaren boeren adviseren het kweken van vroegrijpe tomatenrassen, omdat hun vruchten zeer snel en vroeg rijpen.

En de piek van de phytophtoras komt voor in augustus, wanneer het overdag nog steeds erg warm is en het al 's nachts koel is, waardoor dauw op tomaten valt.

De belangrijkste taak van de tuinman is niet om een ​​combinatie van dergelijke factoren toe te staan. Het is belangrijk om te onthouden dat de phytophtora-schimmel definitief verschijnt als:

 • tomaten worden te dicht bij aardappelen of andere planten van de nachtschadefamilie geplant;
 • vorig jaar groeiden solanaceous gewassen op een perceel met tomaten, en de sporen van fytophthoraschimmels bleven in de grond;
 • op het perceel of in de kas blijft een constante hoge luchtvochtigheid;
 • luchttemperatuur is te laag;
 • temperatuurschommelingen optreden, wat leidt tot het verlies van dauw op tomaten, de opkomst van mist - dit alles draagt ​​bij tot een toename van de luchtvochtigheid;
 • tomaten hebben gebrek aan zonlicht omdat tomaten in de schaduw worden geplant of hun planten te dik zijn;
 • verstoorde normale luchtcirculatie tussen de struiken van tomaten;
 • tomaten werden te bemest met stikstofmeststoffen;
 • grond op een perceel met tomaten bevat te veel kalk (zure grond);
 • Geplant geïnfecteerde zaden of tomaten zaailingen.
Waarschuwing! Het bestrijden van tomatenziekte is erg moeilijk - deze ziekte is bijna nooit volledig uitgeroeid, je kunt alleen zijn gang gaan.

Om "zware artillerie" niet te hoeven verbinden en om chemische middelen tegen phytophthora te gebruiken, is het noodzakelijk om tomaten te voorzien van competente preventie.

Preventie van phytophthora op tomaten

Bescherm tomaten in de eerste plaats de juiste landbouwmachines: naleving van beplantingsplannen, bemesting, irrigatie. Agrotechnische maatregelen zijn rechtstreeks afhankelijk van de teeltwijze van tomaten: in het open veld of in de kas, maar ook van de variëteit en het type tomaten: lang of bepalend, vroeg of laat, resistent tegen schimmelinfecties of niet immuun.

Tip! Bij het kopen van tomatenzaden moet u letten op de beschermingsgraad van het ras tegen phytophthora.

Tot dusverre zijn er geen tomaten, die niet 100% van deze infectie zullen krijgen, en vele variëteiten tomaten met een verhoogde resistentie tegen phytophthora zijn ontwikkeld.

De volgende fase van preventie van tomaten uit phytophthora bestaat in de juiste verwerking van tomatenzaden voor het planten op zaailingen. Om de immuniteit van de tomaat te versterken en de schimmelsporen die mogelijk zijn op de zaden te doden, wordt het plantmateriaal gedurende 20-30 minuten in een warme oplossing van kaliumpermanganaat (lichtroze) geplaatst. Na de behandeling worden tomatenzaden gewassen met stromend water en geplant zoals gebruikelijk.

Tuinders met ervaring bevelen ten sterkste aan om de grond te desinfecteren voor de zaailingen en de containers zelf. Voor deze doeleinden gebruiken ze ook kaliumpermanganaat.

Hoe tomaten te beschermen tegen phytophthora in de volle grond

De strijd tegen de aardappelziekte op tuinbedden is in agrotechnische maatregelen. Om te voorkomen dat de schimmel kansen krijgt, voeren de boeren de volgende stappen uit:

 1. De grond wordt gedeoxideerd met een hoog kalkgehalte. Als neutraliserend middel wordt turf gebruikt, dat zich verspreid over het perceel bevindt en het land wordt opgegraven. Dit zal bijdragen tot het herstel van de neutrale zuurgraad, Phytophthora houdt niet van zo'n omgeving.
 2. Tijdens het verplanten worden zaailingen van tomaten opgestapeld met een handvol droog zand in de gaten en worden er tomaten in geplant.
 3. Gedurende drie jaar planten ze geen tomaten op de plaats waar uien, rapen, wortelen, aardappelen, bloemkool, komkommers of bieten eerder werden gekweekt - ze zien de vruchtwisseling.
 4. Kies voor tomaten de hoogste plaats op de site, deze moet de hele dag goed worden verlicht door de zon en normaal worden geventileerd. Als het perceel laag is, wordt het aanbevolen om hoge bedden voor tomaten te maken.
 5. Zaailingen van tomaten worden strikt geplant volgens het schema ontwikkeld door agronomen en aangegeven op de zak met zaden. In geen geval kan het planten van een tomaat te dik worden, het voorkomt normale luchtcirculatie en verduistert de planten.
 6. Tomaten worden 's ochtends of laat in de avond bewaterd, wanneer de zonnestralen niet meer bakken en de bladeren niet kunnen verbranden. De watergift dient strikt onder de wortel van de tomaat te worden uitgevoerd, waarbij ervoor moet worden gezorgd dat de stengels en bladeren droog blijven.
 7. Als er genoeg regen in de regio is, worden de tomaten helemaal niet bewaterd, om de toch al hoge luchtvochtigheid niet te verhogen.
 8. Het land tussen de struiken tomaten moet regelmatig worden losgemaakt, zodat de wortels van de planten ook kunnen worden geventileerd.
 9. Meststoffen zoals kalium en fosfor worden toegevoegd aan tomaten, die helpen de immuniteit van planten te versterken.
 10. Bepaal de hoeveelheid stikstofhoudende meststoffen in tomaten, deze mogen niet te veel zijn.

Naast alle hierboven genoemde veiligheidsmaatregelen, inspecteren tuinders tomaten regelmatig in de tuinbedden, keren bladeren om, bewaken de conditie van de tomatenstelen. Als je een phytophtora in een vroeg stadium onthult, is er een kans om de oogst te redden.

Tomatenstruiken met tekenen van infectie worden aangeraden om samen met de wortel te verwijderen en te verbranden. Maar wanneer de meerderheid van de planten al is aangetast, kunt u proberen ze te behandelen met chemische preparaten.

Waarschuwing! Het besproeien van tomaten met chemische antischimmelmiddelen moet strikt in overeenstemming zijn met de instructies. Het is verboden om chemicaliën te gebruiken later dan twee weken voor het oogsten van een tomaat.

De tuinman moet onthouden dat de phytophthora aanvankelijk de aardappel beïnvloedt, en nadat het tomaten begint te nemen. Dat is de reden waarom het deze twee culturen niet is om daarna te planten.

Wat te doen om de tomaten in de kas te beschermen

De kas is een uitstekende leefomgeving voor eventuele infecties, de phytophtora-soorten vormen hierop geen uitzondering. Sporen van paddestoelen zoals vocht en stilstaande lucht, en in kassen is dit meer dan genoeg.

Als de kas nieuw is, heeft de tuinman niets te vrezen - de kans op het optreden van phytophtoras in een gesloten niet-geïnfecteerde kamer is extreem klein. Maar wanneer de kas opnieuw wordt gebruikt, moet deze eerst grondig worden gedesinfecteerd.

Schoonmaakkassen zijn als volgt:

 • verwijder het web;
 • was de film of het glas met een ontsmettingsmiddel;
 • verwijder de overblijfselen van de planten van vorig jaar;
 • verander de grond.
Tip! Uitstekende ontsmetting van de kas kan een fumigatiemethode zijn. Om dit te doen, zet een container met gloeiend hete kolen in een kas, leg daar een stuk wollen doek en sluit de kamer een dag stevig.

Agrotechnika broeikasentomaten zoals:

 1. Voor het planten worden zaailingen van tomaten gepoederd met een mengsel van tabaksstof en houtas. Bereid deze samenstelling voor van twee glazen stof en een emmer met houtas. Voor het uitvoeren van de verwerking van de tomaat moet in een beschermende bril en een masker.
 2. Behandel de muren van de kas met een van de ontsmettingsmiddelen: Baikal, Fitosporin, Shine of een ander.
 3. Water broeikas tomaten beter druppelen methode, met alleen warm water. Het vocht zal dus in kleine hoeveelheden direct onder de wortel van de plant liggen.
 4. Broeikassen met tomaten moeten vaak worden geventileerd door de ventilatieopeningen en deuren te openen.
 5. Op de muren van de serre moet niet worden gecondenseerd, als het vocht zich ophoopt, wordt het afgeveegd met een droge doek.
 6. Voer de preventieve verwerking van tomaten minstens drie keer per seizoen uit.
Waarschuwing! De primaire taak van de tuinman is om het vochtgehalte in de kas te normaliseren. Dit moet worden gedaan door te luchten. Daarom, als het weer het toelaat, moet u de ramen en deuren van de kas openen.

Middel om de vloek te beheersen

Het verwerken van tomaten voor de preventie van phytophthora moet minstens drie keer per seizoen zijn. Doe het volgens dit schema:

 1. Na 7-10 dagen nadat de tomatenzaailingen op een vaste plaats waren geplant, en de tomaten begonnen te groeien, namen ze wortel op een nieuwe plaats.
 2. Direct voor het verschijnen van de eerste bloemen.
 3. Voor de vorming van tomaat eierstokken.

Dit schema is alleen geschikt voor profylactische behandelingen, als tomaten nog steeds zijn geïnfecteerd met phytophthora, moet de behandeling worden uitgevoerd volgens de instructies van het geselecteerde medicijn.

Phytophthora kan worden bestreden met zowel gekochte chemicaliën als folkremedies. Bovendien zijn de eerste effectiever, maar de laatste zal de plant zelf of de mens niet schaden, omdat ze niet-toxisch zijn en zich niet ophopen in de vruchten van tomaten.

Voor de behandeling van de fytophtora van tomaten moeten fungiciden zijn - geneesmiddelen die schimmels bestrijden. Tuinders gebruiken meestal de volgende hulpmiddelen:

 • Fundazol;
 • Quadris;
 • trihopol;
 • fitosporin;
 • Previkur;
 • Horus;
 • Tiovit.

In aanvulling op speciale eng gerichte middelen vechten Bordeaux-mengsel, koperchloroxide en kopersulfaat met de bacterievuur. Alle stoffen worden verdund met water in overeenstemming met de instructies van de fabrikant. In de regel worden fungicidepreparaten op tomaten aangebracht door sproeien, waarbij een mengsel van tomatenstruiken wordt geïrrigeerd.

Tot op heden zijn er veel antischimmelmiddelen voor tomaten, maar het actieve bestanddeel is meestal hetzelfde. Hierdoor went de tomaat snel aan het medicijn, als het niet mogelijk is om de phytophthora van tomaten in één of twee keer te overwinnen, moet je toevlucht nemen tot folk remedies - chemie is al machteloos.

Folkmethoden

Folkmedicijnen worden vaker gebruikt omdat ze onschadelijk zijn, goedkoop en goede resultaten opleveren.

Waarschuwing! Als chemicaliën worden gebruikt om te beschermen tegen phytophthora, worden tomaten slechts 2-3 keer per seizoen verwerkt. Dan moeten er regelmatig folk remedies worden gebruikt - elke 10-12 dagen.

Er zijn veel populaire manieren om met de phytophthora van tomaten om te gaan, de meest populaire onder de bevolking zijn dergelijke middelen:

 1. Zure melkwei. Serum koop in de winkel of kook zelf op basis van kefir. Om de geneeskunde voor een tomaat te bereiden, moet wei worden verdund met water in een verhouding van 1: 1. Vanaf de eerste dagen van juli kun je tomatenstruiken minstens dagelijks sproeien (afhankelijk van de toestand van de planten).
 2. Knoflooktint is ook een sterke remedie tegen de phytophthora van tomaten. Om de compositie voor te bereiden, nemen ze niet alleen bieslook, maar ook groenen, pijlen, elk deel van de plant. Dit alles wordt grondig verbrijzeld (je kunt een vleesmolen draaien), giet water en laat het een dag staan. Na 24 uur de vloeistof aftappen, filteren en verdunnen met zuiver water. Voor meer effect is het mogelijk om kaliumpermanganaat aan dezelfde samenstelling toe te voegen (ongeveer 1 gram). De oplossing irrigeert de struiken met tomaten.
 3. Houtas is goed te gebruiken als primaire verwerking van tomaten - 10 dagen na overplanten op de grond. Strooi een dunne laag as tussen de tomaten en giet het over met warm water. De verwerking kan in de bloeiperiode van de tomaat worden herhaald.
 4. Het gerotte hooi of stro is ook een goede remedie voor de phytophthora van tomaten. De tinctuur wordt als volgt bereid: een kilogram hooi wordt met een emmer water (10 liter) gegoten, er wordt een beetje ureum aan toegevoegd en de vloeistof laat 3-4 dagen trekken. Vervolgens wordt de oplossing gefilterd en worden ze behandeld met tomatenstruiken met een interval van twee weken.
 5. Jodium kan ook worden verwerkt tomaten, omdat het bekend staat als een sterk antisepticum. Om de oplossing voor te bereiden, neemt u een emmer water, een liter verse, maar magere koemelk en 15-20 druppels jodium. Verse samenstelling moet op de struikentomaat worden gespoten, herhaal de verwerking elke twee weken.

Tip! Als de eigenaar ziet dat de tomatenstruik ernstig wordt aangetast door bacterievuur, maar de vruchten zijn bijna rijp, kunnen ze worden behandeld met een sterke oplossing van keukenzout.

Zoutfilm op tomaten zal de ontwikkeling van schimmel voorkomen, tomaten zullen in staat zijn om goed te rijpen.

uitslagen

Omgaan met aardappelziekte laat is veel moeilijker dan het voorkomen van deze ziekte. Daarom moeten alle krachten van het land worden gericht op preventieve maatregelen - het voorkomen van infectie van de tomaat. Om de tomaten te beschermen, is het noodzakelijk om de agrotechnologie van het gewas te observeren, om in de allereerste fase de door de bacterie besmette struiken te identificeren.

Voor een effectieve strijd moet de tuinman gecombineerde middelen gebruiken: alternatieve chemische preparaten met folk-antischimmelverbindingen. Het te vaak irrigeren van de struiken van tomaten wordt niet aanbevolen, omdat dit de luchtvochtigheid kan verhogen en de ziekte verder kan verergeren. Het ideale behandelingsinterval voor tomaten van phytophtoras is 10-14 dagen.