Tuinieren

De grootste aardbeiarassen

Pin
Send
Share
Send
Send


Aardbei is een van de meest populaire bessen op de tuinpercelen. Vooral in de vraag zijn grootbloemige aardbeienrassen, die geschikt zijn voor teelt in verschillende regio's. Grote bessen komen in de uitverkoop, in huis preparaten of worden blootgesteld aan het vriespunt.

De smaak van het fruit hangt af van de weersomstandigheden en de verlichting van de zon. Als je moet kiezen welk soort aardbei het zoetst is, moet je letten op de dessertsoorten: Elvira, Eldorado, Carmen, Primella, Chamora Turusi, Roxana.

Vroege rijpe variëteiten

Vroege variëteiten van aardbeien maken het mogelijk om de eerste oogst eind mei te oogsten. Hiervoor hebben planten regelmatig verzorging en voeding nodig. Om de rijping van het fruit te versnellen, worden de planten onder het afdekmateriaal geplaatst.

Masha

Verscheidenheid Masha werd meer dan 50 jaar geleden verspreid. De plant vormt een vrij compacte struik met krachtige bladeren, een wortelstelsel en hoge bloemstelen.

De eerste vruchten bereiken een gewicht van 100 g, dan verschijnen er kleinere met een gewicht van 40 g. De bessen verschillen in een wiegachtige vorm en een felrode kleur. Het vlees is een sappige, hoge dichtheid, zoetzure smaak.

Masha is niet gevoelig voor grijze schimmel, maar bij gebrek aan zorg lijdt ze aan echte meeldauw en andere ziekten.

Van aardbeien met grote vruchten is Masha de meest pretentieloze en gemakkelijk te verzorgen. Voor de landing selecteert een vlak gebied van de west- of zuidwestzijde.

Oogst aardbeien Masha kan worden bekeken op de foto's.

Alba

De variëteit Alba werd gefokt in Italië en onderscheidt zich door zijn vroege rijpingstijd. Heesters groeien behoorlijk krachtig, met een klein aantal bladeren. Bloemstelen zijn vaak niet bestand tegen het gewicht van de vrucht en vallen daarom op de grond.

De gemiddelde grootte van Alba-bessen is van 30 tot 50 g, hun vorm is conisch en de smaak is zuurzoet. De grootte van het fruit blijft groot gedurende de gehele oogstperiode. Eén struik brengt 1 kg fruit dat geschikt is voor opslag en transport.

Aardbei is bestand tegen droogtes en wintervorst. Alba heeft weinig blootstelling aan poederachtige meeldauw, maar het vereist extra bescherming tegen anthracnose.

Gigantische gornay

De naam van de Jornay-reus was te danken aan grote vruchten van 70 g. Vroege rijping is kenmerkend voor de variëteit.

Het gemiddelde gewicht van aardbeien is 40 gram, het heeft een afgeronde vorm en lijkt op een kegel. Kenmerk van het ras is de uitgesproken aardbeiensmaak.

Eén struik van de Gornay-reus geeft maximaal 1,5 kg gewas. De plant groeit uitgestrekt met grote donkere bladeren. Op een plek groeien aardbeien niet langer dan 4 jaar.

De plant is resistent tegen ziekten. In de winter is het bestand tegen temperaturen zo laag als -18 ° C. Voor langdurige vruchtlichamen vereist de Jorney Giant regelmatige watergift.

Elvira

De grote aardbei Elvira behoort tot de vroege rassen en geeft de voorkeur aan leemachtige bodems. De opbrengst van het ras is maximaal 1 kg. De landing vereist goed verlichte gebieden, matige windvlagen zijn toegestaan.

Het gewicht van de bessen is 60 g, hun vorm is rond en de smaak is uitgesproken zoet. De dichte structuur van de pulp draagt ​​bij aan de langdurige opslag van aardbeien.

Een kenmerk van het ras is resistentie tegen ziekten van het wortelstelsel. Elvira wordt gekweekt in kassen, maar het verdraagt ​​omstandigheden met een hoge luchtvochtigheid en een temperatuur van 18 - 23 ° C.

Kus Nellis

Kiss Nellis is een vertegenwoordiger van vroege aardbeien. De plant heeft een krachtige struik met een groot aantal bladeren. Aardbei produceert krachtige bloemstelen, die zich onder de bladeren bevinden.

Kus Nellis wordt beschouwd als een reus, zijn bessen bereiken een gewicht van meer dan 100 g, en het gemiddelde gewicht blijft 50-60 g.

De bessen hebben de vorm van een afgeknotte kegel, meestal donkerrood van kleur. Het vlees onderscheidt zich door een zoete smaak met een uitgesproken aroma. Met goede zorg geven aardbeien tot 1,5 kg.

Kiss Nellis is bestand tegen lage wintertemperaturen en vereist daarom geen extra onderdak. Het cijfer is een beetje onderhevig aan vernielers en ziekten. Op een plaats groeit al 8 jaar.

Eliane

Eliana is een zelfbestuivende plant en produceert gewassen in het laatste decennium van mei. De bessen rijpen tegelijkertijd en ze wegen tot 90 g.

Vruchten verschillen in conische vorm, dichte pulp, hebben een zoete smaak met aardbeienaroma. De opbrengst van elke plant bereikt 2 kg.

Eliana geeft de voorkeur aan zandige bodems. De plant heeft een hoge winterhardheid, is niet vatbaar voor echte meeldauw en andere ziekten.

Middenseizoen variëteiten

Gemiddelde rijping van aardbeien in juni. Dit omvat de meeste van de grootste en zoetste variëteiten verkregen door binnenlandse en buitenlandse experts.

heer

Aardbeien Lord bracht meer dan dertig jaar geleden uit het Verenigd Koninkrijk. De variëteit is middelmatig laat, goed bestand tegen zelfs strenge vorst. De hoogte van de struik bereikt 60 cm, en de bladeren worden groot en glanzend.

Vruchten worden gevormd met een gewicht van 70 tot 110 g, hebben een rijke kleur en een zoetzure smaak. Tijdens het seizoen bereikt de opbrengst van de Heer 1,5 kg.

Aardbeien groeien op één plek gedurende 10 jaar. Vruchtlichamen begint eind juni, duurt tot half juli. Bush groeit snel, geeft veel snor.

Kies voor beplanting zuidwestelijke gebieden. Bij een goede opbrengst vallen de bloemstengels op de grond, daarom is het aan te raden om de grond met stro te mulchen.

Gigantella Maxi

Gigantella is een half-late aardbei, die begin juli rijpt. Met kwaliteitszorg van één struik ontvangt u 1 kg gewas.

Het gewicht van de eerste bessen is groot en bereikt 100 g. Naarmate ze verder rijpen neemt hun grootte af en het gewicht is 60 g.

Vruchten verschillen in felle kleuren, dichte pulp. Gigantella heeft een zoete smaak en aardbeiensmaak. De smaak is behouden, zelfs bij langdurig invriezen.

Gigantella groeit op één plaats voor maximaal 4 jaar, waarna het een transplantatie vereist. De plant geeft de voorkeur aan leembodem, waar bovendien humus wordt geïntroduceerd.

Marshall

Grootbloemige Marshall-variëteit verkregen in Amerika heeft zich echter verspreid naar andere continenten. Aardbeien worden gekenmerkt door middelmatige vroege rijping en vruchtbaarheid op de lange termijn.

Eén struik geeft maximaal 0,9 kg gewas. De maximale opbrengst wordt waargenomen tijdens de eerste seizoenen na het planten, waarna deze geleidelijk afneemt.

Strawberry Marshall bereikt een gewicht van 90 g, heeft een zoete smaak met een enigszins zuur. Het wordt niet aangeraden om het ras te vervoeren vanwege de pulp met gemiddelde dichtheid.

De plant is bestand tegen wintervorst tot -30 ° C, maar verdraagt ​​de droogte goed. Aardbeien zijn resistent tegen schimmelinfecties.

El Dorado

De variëteit Eldorado wordt gefokt in Amerika en is opmerkelijk voor groot fruit. De plant vormt een krachtige struik met dicht groen gebladerte. Onder de bladeren zijn bloemstelen.

Bessen onderscheiden zich in een rijke rode kleur en groot formaat (tot 6 cm lang). Het vlees is zoet, met een hoog suikergehalte, geurig en vrij dicht. Eldorado aardbei is geschikt om in te vriezen en wordt beschouwd als een dessertvariëteit in zijn eigenschappen.

De rijpingstijd van Eldorado is gemiddeld. De plant verdraagt ​​temperatuurdalingen. Aardbei is bestand tegen grijze rot en andere ziekten. Elke struik brengt tot 1,5 kg.

Carmen

Carmen-aardbei komt uit Tsjechië. Dit is een middel late productieve variëteit met grote bessen. De plant vormt een struik met dicht gebladerte en krachtige bloemstelen. De opbrengst per seizoen is maximaal 1 kg.

Het gemiddelde vruchtgewicht is 40 g Carmen wordt gewaardeerd om zijn smaak. De bessen hebben een hoge zoetheid met een smaak van wilde aardbeien, hebben een stompe conische vorm.

Winterweerstand Carmen blijft gematigd beschadigd, dus de plant heeft onderdak nodig voor de winter. Carmen heeft weinig ziekte.

Primella

Primella is een Nederlandse variëteit die midden in de zomer rijpt. Verschilt in grote bessen met een gewicht tot 70 g.

Aardbeien produceren rood, ongelijk gekleurd fruit in de vorm van een afgeronde kegel. Primella heeft een zoete smaak, volgens de beschrijving van veel hoveniers zijn er tonen van ananas. Fruitrijping strekte zich enkele weken uit.

De struik wordt krachtig en uitgestrekt gevormd. Op één plek groeit 5-7 jaar. Primella is resistent tegen ziekten, vereist geen speciale zorg, groeit in verschillende grondsoorten.

Kamrad winnaar

Aardbeienras Kamrad-winnaar uit Duitsland heeft een gemiddelde rijpingstijd. Vruchtvorming gebeurt zelfs met een korte daglicht. De plant is vrij hoog en verspreidt zich.

Kameraad Winnaar geeft bessen met een gewicht tot 100 g. Het gemiddelde gewicht is 40 g, het ras is een dessert met delicate, geurige pulp.

In het eerste jaar is de opbrengst niet de hoogste, maar volgend jaar neemt het gewas aanzienlijk toe. Op een plek draagt ​​vrucht tot 5 jaar.

Kameraad Winnaar niet veeleisend voor externe omstandigheden, tolereert droogte, lage temperaturen.

tsunami

Tsunami verkregen door Japanse wetenschappers als resultaat van fokken. Het is een krachtige struik die opvalt met dikke bloemstelen en grote bladeren.

Bessen van de eerste oogst hebben een gewicht van 100 - 120 g. De vorm van vruchten is kamachtig, terwijl het vlees een delicate smaak en nootmuskaataroma heeft. De kwaliteit behoort tot het dessert, vooral gewaardeerd voor de aromatiserende eigenschappen.

Tsunami is bestand tegen vorst, droog weer, het wordt vaak gekozen voor groei in de noordelijke regio's.

Late rijpende variëteiten

Laat grote variëteiten van aardbeien fruiten actief eind juli. Tijdens deze periode krijgen de planten de nodige hoeveelheid warmte en zon, zodat ze zoete bessen geven.

Chamora Turusi

Chamora Turusi onderscheidt zich door goede opbrengst en grote vruchten. Het maximale gewicht van de bessen is 80-110 g, voor de gehele vruchtperiode blijft hun gemiddelde gewicht op het niveau van 50-70 g.

De vruchten zijn donker van kleur en afgerond met een uitgesproken kam. Ze smaken zoet, suikerachtig, hebben een sterk aroma. In de laatste fase van de oogst worden de smaakkwaliteiten van aardbeien verbeterd.

Elke struik geeft tot 1,2 kg fruit per seizoen. De oogstperiode duurt 2 maanden. Voor het verkrijgen van grote aardbeienbessen is een zorgvuldige watergift nodig. In warme klimaten worden planten in halfschaduw geplant.

UK

Het VK is een middelgroot ras dat opvalt voor hogere opbrengsten. De oorsprong is onbekend, maar dit belet de verspreiding van aardbeien in de tuinpercelen niet.

De bessen hebben een afgeronde kegelvorm en wegen tot 120 g. Het gemiddelde gewicht van de vruchten bereikt 40 g, ze vormen zelfs, groot, met een zoetzure smaak.

Productiviteit van een klasse maakt tot 2 kg uit één plant. Het Verenigd Koninkrijk is bestand tegen voorjaarsvorst en heeft weinig ziekte. Fruit is geschikt voor transport, verkreukelt niet en wordt lange tijd bewaard.

Roxana

De variëteit Roxana wordt gefokt in Italië en onderscheidt zich door een maturiteit. Vruchten hebben een gewicht van 80-110 g, verschillen in dessertsmaak, hebben een aangenaam aroma.

Struiken zijn vrij compact, hebben een krachtige wortelstok en veel bladeren. Bessen rijpen tegelijkertijd en krijgen een cady-smaak, zelfs bij lage temperaturen en weinig licht. Roxana wordt in het najaar gebruikt om te groeien.

De opbrengst van elke plant is 1,2 kg. Roxana wordt overgebracht naar wintervorst van -20 ° С. Aardbeien zijn onderhevig aan langdurige opslag en transport.

conclusie

De beste variëteiten van aardbeien zorgen ervoor dat je bessen krijgt met een gewicht van 50 g. De grootste vruchten worden eerst verwijderd, de grootte van de daaropvolgende bessen wordt verminderd. Voor het planten, kunt u aardbeien vroeg, midden of laat rijpen. De meeste van hen vereisen minimale zorg en zijn resistent tegen ziekten.

Pin
Send
Share
Send
Send