Tuinieren

Aardbeien kweken op de vensterbank het hele jaar door

Pin
Send
Share
Send
Send


Tegenwoordig zijn fans van kamerplanten binnenshuis zelden verrassend, veel exotisch fruit en bessen groeien op vensterbanken en balkons: citrusvruchten, kiwi's, vijgen, bananen en nog veel meer. Daarom is de aardbei op de vensterbank niet langer exotisch. Niettemin, om deze geliefde zoetzure bes te laten groeien met de bedwelmende geur van de zomer in de winter, wanneer er weinig zon en warmte is, en herinneringen aan de zomer elke ziel verwarmen, een nogal verleidelijk idee. Men hoeft alleen in gedachten te houden dat zelfs aardbeien in de tuin niet tot de probleemloze bessen behoren, en wanneer ze in de vensterbank worden gegroeid, zal het zelfs meer speciale aandacht vereisen.

Het juiste cijfer kiezen

Misschien hebben velen al geprobeerd deze heerlijke bes te temmen en thuis te regelen. Meestal werken ze als volgt: aardbeistruiken of zelfs jonge, recent geroote planten worden uit de tuin gegraven en nadat ze in potten zijn getransplanteerd, worden ze het huis in gedragen en proberen ze als gewone kamerplanten voor hen te zorgen. Meestal mislukken geen van deze experimenten, en verwarde tuinders besluiten dat de huisomstandigheden niet geschikt zijn voor het verbouwen van aardbeien.

In feite zijn er veel subtiliteiten en een daarvan is dat niet elke variëteit aan aardbeien geschikt is om in een kamer op vensterbanken te groeien.

Waarschuwing! De meeste soorten aardbeien of aardbeien, zoals het beter wordt genoemd, bloeien vanuit wetenschappelijk oogpunt slechts één keer per jaar, meestal in het late voorjaar of de vroege zomer.

Hoewel er andere variëteiten van aardbeien zijn, remontant, die in staat zijn om gedurende het jaar verschillende soorten fruit te produceren. Maar zelfs met hen, dingen zijn niet zo eenvoudig.

Onder hen zijn de volgende variëteiten:

Rassen van een lange dag

Deze planten zijn in staat om bloemknoppen alleen te planten met een lange daglichttoetreding, die meer dan 12-14 uur duurt. Meestal brengen ze 2-3 gewassen aardbeien per jaar: van mei tot september. Bovendien worden in de regel latere oogsten gekenmerkt door overvloed, grootte van bessen en een bijzonder zoete smaak. Het is waar dat velen van hen, die niet zo'n last hebben, sterven en het volgende seizoen moeten ze worden vernieuwd van jonge planten. Voorbeelden van dergelijke aardbeienvariëteiten zijn:

 • Garland;
 • Krim remontant;
 • Herfstpret, etc.

Soorten neutrale dag

Deze aardbeienrassen kunnen bloemknoppen planten met een neutraal daglicht. Daardoor kunnen ze vrijwel continu bloeien en meer dan 9 maanden per jaar vrucht dragen. Bovendien is vruchtlichamen vrijwel onafhankelijk van de tijd van het jaar en de dag. Deze aardbeienvariëteiten leven ook niet lang, na 2-3 jaar moeten ze worden vervangen door nieuwe planten. Het zijn de aardbeiensoorten van de neutrale dag die het meest geschikt zijn om thuis te kweken. In de afgelopen jaren zijn veel vergelijkbare aardbeienrassen van zowel Russische als buitenlandse veredeling gefokt. Voorbeelden zijn:

 • Koningin Elizabeth 2;
 • Tristar;
 • Brighton;
 • Genève;
 • Wonder van de wereld;
 • Albion;
 • Thelma et al.

Al deze soorten aardbeien kunnen thuis worden gekweekt, hoewel de zorgvereisten kunnen verschillen.

Alpenaardbeien

Tenslotte is er nog een andere groep aardbeien, die vooral onderscheidt door zijn pretentieloze karakter. Ze maakt het minimum aantal vereisten voor verzorging - het volstaat om het regelmatig water te geven en haar extra verlichting te geven. Dit zijn aardbeien uit de Alpen of aardbeien met kleine vruchten. De bessen van deze variëteiten zijn veel kleiner en meer zoals gewone bosaardbeien. Ze hebben ook een hoog aroma en zoetheid. Bij normale voeding kunnen Alpine aardbeienstruiken 4-5 jaar lang bloeien en vruchten dragen en pas na deze periode moeten ze worden vervangen.

LET OP! De eigenaardigheid van deze groep is dat velen van hen praktisch geen snor vormen, maar ze reproduceren zich gemakkelijk door zaden.

En in tegenstelling tot de grootbloemige soorten tuinaardbeien, maakt de zaadmethode van reproductie het mogelijk om planten te verkrijgen die zo dicht mogelijk bij de ouder staan. Voorbeelden van dergelijke variëteiten worden hieronder gegeven:

 • Baron Solemacher;
 • Alexandria;
 • Ali Baba;
 • Rugen et al.

Hoe plantmateriaal te krijgen

Er zijn verschillende manieren om plantmateriaal te verkrijgen voor het telen van aardbeien op de vensterbank.

Kopen klaar zaailingen

Als u zelf voor de meest geschikte aardbeienvariëteit hebt gekozen, kunt u planten in kwekerijen of gespecialiseerde winkels kopen. Het is beter om geen remontante aardbei-variëteiten op de markt of bij willekeurige verkopers te kopen, omdat de kans op het verkrijgen van een veelvoorkomend ras te hoog is, en bovendien een laag vruchtbaarheidspotentieel. Maar als u zeker bent van de betrouwbaarheid van de verkoper, is het kopen van kant-en-klare aardbeiplessen de snelste, gemakkelijkste en handigste optie om het benodigde plantmateriaal te krijgen, maar dan het duurste.

Eigen zaailingen

Als er op uw site een geschikte, remontante verscheidenheid aan aardbeien groeit, is het het beste om uw eigen zaailingen te krijgen, wat u zeker weet, en u hoeft er niets in te investeren, behalve voor uw inspanningen.

Er zijn twee technologieën voor het verkrijgen van uw eigen zaailingen.

1 methode

Het is noodzakelijk om te wachten op de periode dat de moederstruiken van aardbeien beginnen te overgroeien met rozetten. Dit gebeurt meestal na de eerste golf van vruchtlichamen.

Het is belangrijk! Er moet aan worden herinnerd dat het grootste aantal bloemknoppen wordt gelegd in de kassen, die worden gevormd uit de tweede en vierde knoppen van de whisker.

Om een ​​goede, overvloedig vruchtbare aardbei zaailingen te krijgen, moet alleen de allereerste snor worden geroot. In de toekomst neemt hun fruitpotentieel sterk af. Voor het rooten, maak containers met gaten klaar (wegwerpbekers of potten), vul ze met een mengsel van land. Je kunt de aangekochte grond meenemen en mengen met zand in een verhouding van 1: 1, en je kunt het land uit het bos halen.

Zet de voorbereide containers met de grond voorzichtig in de grond naast de moederstruiken van aardbeien, zodat de randen van de potten zichtbaar zijn en stuur een geschikte uitlaat van de eerste whisker naar de pot. Pin het met draad. Voer dezelfde bewerking uit met andere struiken en rozetten op basis van het aantal aardbeienzaailingen dat u wilt ontvangen. Geef alle potjes water regelmatig water, zodat de grond niet kan drogen. Na ongeveer drie weken moeten de voetstukken volledig geroot zijn - een bewijs hiervan zijn de nieuwe bladen die ze vormen. Op dit punt moet de snor die hen verbindt met de moederplanten worden doorgesneden om de moederstruiken van aardbeien niet te verzwakken. Het is erg belangrijk om regelmatige dagelijkse drenken van jonge verkooppunten voort te zetten. Het is mogelijk dat u op bijzonder warme dagen tweemaal per dag water moet geven.

Als knoppen worden gevormd op jonge struiken met aardbeien, is het beter om ze te verwijderen zodat de moffen zo sterk mogelijk worden voordat het koude weer begint. In de grond potten beter bewaard voor de eerste nachtvorst. Vóór het begin van de vorst worden potten aardbeienzaailingen uit de grond gehaald en behandeld met een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat. Om dit te doen, worden ze eenvoudigweg ondergedompeld in een container met een roze oplossing gedurende 20 minuten. Laat het water daarna uitlekken en de potten met zaailingen worden gedurende een aantal dagen op een plaats met een temperatuur van 0 tot + 10 ° C geplaatst. Pas na het voltooien van de gewenningsprocedure kunnen aardbeizaailingen in de kamer worden gebracht en op het raam worden geplaatst.

2 methode

Minder arbeidsintensief, maar aardbeiplanten besteden meer tijd aan overleving en acclimatisatie.

Voor de strenge vorst is het nodig om goed geroote en ontwikkelde jonge aardbeienholtes op te graven, alle droge en beschadigde bladeren eruit te verwijderen, maar houd er rekening mee dat de planten minstens drie goede jonge bladeren moeten hebben. Vervolgens de noodzakelijke verwerking in kaliumpermanganaat, evenals in het eerste geval. Daarna worden aardbeistruiken geplant in potten met eerder voorbereide grond.

Je kunt ook gekocht land gebruiken en je kunt het uit het bos halen - het belangrijkste is om zoveel mogelijk tuinaarde te vermijden, omdat het kan worden besmet met nematoden. Bij het planten in de landmix kun je een beetje zand, houtskool en as toevoegen. Als er enige twijfel bestaat over de kwaliteit van het landmengsel, is het beter om het in de oven of in de oven te verwarmen voor desinfectie. Na verhitting moet de aarde worden behandeld met fytosporine om deze te "doen herleven", dat wil zeggen om nuttige micro-organismen binnen te brengen.

Waarschuwing! Bij het planten van een aardbeibos is het erg belangrijk om het zogenaamde hart, dat zich in het midden van de uitlaat bevindt, niet te begraven, anders kan de plant gewoon rotten.

Na het besproeien moeten aardbeibedden bij voorkeur enige tijd in koele omstandigheden worden gehouden en pas na een paar dagen moeten ze in de kamer op de zuidelijke ramen worden geplaatst.

Het kweken van zaailingen van zaad

Zoals eerder vermeld, kunnen sommige soorten remontante aardbeien eenvoudig uit zaden worden gekweekt en tegelijkertijd volledig identiek worden aan de moederplant.

Zaden worden meestal gekocht in een winkel of geïsoleerd van hun bessen. De grond voor het zaaien van zaden moet heel licht, los, lucht- en doorlatend zijn. Je kunt kant en klare grond voor zaailingen kopen en jezelf voorbereiden. Hiervoor is het het beste om in gelijke verhoudingen turf, bladaarde en zand of vermiculiet te mengen. Leg de zaden op het grondoppervlak, zonder ze te verdiepen of te bedekken met aarde.

De container wordt bovenop de film gesloten en op een warme en lichte plaats geplaatst. Spruiten kunnen binnen 2-3 weken verschijnen. Omdat ze erg klein zijn, moet de film vóór de vorming van 3-4 bladeren niet worden verwijderd, maar alleen worden opgetild voor dagelijkse ventilatie. In ongeveer anderhalve maand kunnen aardbeitjes in aparte containers zitten, zodat ze zich intensiever ontwikkelen.

Optimale voorwaarden voor het vruchtlichamen van aardbeien op een vensterbank

Natuurlijk bepaalt de ouderdom van het plantmateriaal de timing van toekomstige vruchtlichamen. Als je reeds bloeiende, bloeiende aardbeiplanten koopt, zijn de bessen over een maand beschikbaar. Bij het kweken van aardbeienzaailingen uit zaden worden de eerste bessen in gunstige omstandigheden ongeveer 6 maanden na kieming gevormd. Nou, bij het kweken van hun eigen zaailingen verkregen uit de aardbeistruiken, is de vruchtzetting speciaal gereserveerd om de struiken goed te laten rijpen. In ieder geval is het tegen het nieuwe jaar heel goed mogelijk om een ​​oogst van verse, geurige bessen te krijgen.

Wat zijn de voorwaarden die planten nodig hebben om te groeien als aardbeien op een vensterbank worden gekweekt?

Landings tank

Voor een normaal en comfortabel bestaan ​​heeft elke aardbeienstruik minstens 3 liter grond nodig. Hieruit moeten we doorgaan, de pot oppakken voor zijn cultivatie. En de wortels van aardbeien zijn meestal oppervlakkig, dus het zou beter zijn als het breder is in de breedte dan in de diepte. Op de bodem van de pot is het noodzakelijk om een ​​drainagelaag te voorzien van geëxpandeerde klei, kiezels of schuimplastiek met een dikte van minimaal 3 cm.

Licht en temperatuur

Het belangrijkste bij het kweken van aardbeien in een kamer is de juiste intensiteit en duur van de verlichting. Daglichtlampen of fytolampen moeten minstens 12 uur per dag worden ingeschakeld. Het hangt af van de hoeveelheid licht hoe zoet de bessen zullen zijn. Immers, zelfs in het zuiden raam in de winter aardbeien zullen niet genoeg licht zijn voor een normaal leven zonder extra verlichting. De ruimte mag niet te heet zijn, de temperatuur moet variëren van + 18 ° C tot + 25 ° C.

Tip! Als je een groter aantal bessen wilt en een meer correcte vorm, is het beter om kunstmatige bestuiving uit te voeren.

Om dit te doen, tijdens de bloei van aardbeien met een zachte borstel voor het tekenen houdt u zachtjes alle bloemen vast.

Watergift, voeding en bescherming

Water moet normaal zijn, maar het land mag niet te nat zijn, want aardbeien kunnen grijze rot en andere ziektes krijgen.

Aardbeien hebben bemesting nodig tijdens de bloeiperiode, evenals na elke golf van vruchtvorming. Je kunt zowel organische meststoffen gebruiken, zoals koningskaars, vogeluitwerpselen en humaten, als speciale minerale meststoffen voor aardbeien.

Van insecten tot aardbeien, alleen bladluis en spint kunnen gevaarlijk zijn in kameromstandigheden, van waaruit sproeien met een sopje en een matige luchtvochtigheid kan helpen. U kunt ook profiteren van Bioversecticide Fitoverm. En voor de preventie van ziekten van aardbeien is het het beste Fitosporin te gebruiken. Het is een biologisch fungicide, onschadelijk voor de mens, maar zeer effectief tegen ernstige ziekten van aardbeien.

Laten we het samenvatten

Het hele jaar door bloeien en vruchtensappen van aardbeien op de vensterbank is een zeer verleidelijk idee, maar er moet aan worden herinnerd dat zelfs de meest productieve soorten rust nodig hebben. Minstens twee of drie maanden per jaar moet elke aardbei rusten. Tijdens deze periode is het raadzaam om te doen zonder supplementen, hoewel water geven regelmatig moet blijven. De temperatuur op dit moment moet op het gebruikelijke niveau worden gehouden. Verlichting kan natuurlijk voldoende natuurlijk zijn, als de rustperiode wordt getimed tot lente of zomer.

Dus om op elk moment van het jaar heerlijke aardbeien op de vensterbank te krijgen, is een hele reële deal als je alle bovenstaande aanbevelingen opvolgt.

Pin
Send
Share
Send
Send