Tuinieren

Ziekten en plagen van aardbeien: behandeling van volksremedies

Ziekten beïnvloeden de ontwikkeling van planten nadelig en verminderen de oogstopbrengsten. Als de tijd geen actie onderneemt, kan de aardbei sterven. Folkmedicijn voor aardbeienziekten kan de bron van schade elimineren, de grond en planten desinfecteren.

Oorzaken van Strawberry Disease

De oorzaak van de meeste ziekten zijn schimmelsporen. Hun verdeling vindt plaats bij het instellen van warm weer en een hoge luchtvochtigheid.

De ontwikkeling van ziekten van aardbeien draagt ​​bij aan de volgende factoren:

 • niet-naleving van de regels voor vruchtwisseling;
 • overtollig vocht;
 • te dikke aardbeien aanplant;
 • gebrek aan zorg, tijdig trimmen van snorharen en bladeren;
 • de verspreiding van ziekten met aardbeienplagen;
 • verkeerde keuze van de plek om te planten (planten krijgen weinig zonlicht, zitten meestal in de schaduw).

Aardbeienziekten

Het voordeel van volksremedies is hun milieuvriendelijkheid, veiligheid voor mens en plant. Beschikbare en goedkope ingrediënten worden gebruikt om oplossingen te bereiden. Middelen worden gebruikt voor het besproeien van de bladeren of water geven bij de wortel. Hieronder zijn de belangrijkste ziekten van aardbeien en de bestrijding van hen door folk methoden.

Meelachtige dauw

Deze ziekte heeft een schimmel karakter en wordt gediagnosticeerd als een witte bloei op de bladeren, scheuten, vruchten en bladstelen van aardbeien. De eerste nederlaag dekt de bladeren op de grond, dan verspreidt het zich naar de hele struik.

Het is belangrijk! Milde dauw vermindert de winterhardheid van de plant, remt deze en voorkomt zijn normale ontwikkeling.

De ziekte lijkt in strijd met de wijze van water geven aardbeien, hoge luchtvochtigheid en warm weer. Thermische valpartijen en een verhoogd stikstofgehalte in de bodem kunnen de verspreiding van de schimmel veroorzaken.

De volgende methoden zullen het probleem oplossen van hoe om te gaan met echte meeldauw:

 • Zout en zeep oplossing. Bereid om 50 g zout en 40 g zeep in een emmer water op te lossen. Aanvoer van landingen uitgevoerd elke week.
 • Wei (1 l) wordt gemengd met 10 l water, gevolgd door het elke drie dagen verwerken van aardbeien. In plaats van wei kun je kefir of klauw nemen;
 • 0,1 kg paardenstaart giet 1 liter water en blijf dag en vuur dan langzaam aan. De resulterende bouillon wordt verdund met water in een verhouding van 1: 5 en elke vijf dagen verwerken ze de planten. Het aantal procedures is niet meer dan 4.
 • 2 el. l. Mosterdpoeder verdund in een emmer warm water. De verwerking gebeurt door aardbeien te besproeien of te sproeien.

Grijze rot

De schimmel schimmel schimmel voedt zich met plantenresten die worden gevonden in de bodem. Met toenemende vochtigheid en afnemende temperatuur wordt de ziekteverwekker geactiveerd. In de aanwezigheid van beschadigde stengels en bladeren, infectie van aardbei optreedt.

Het is belangrijk! Grijze rot wordt bepaald door witte bloei bestaande uit mycelium.

De ziekte kan het grootste deel van het aardbeiengewas vernietigen. Aanplant van uien of knoflook om de 30 cm helpt aardbeien te beschermen tegen ziektes, deze planten laten zich niet verspreiden door een schadelijk micro-organisme.

Tip! Het traditionele middel tegen grijze rot is jodium, waarvan 10 ml wordt verdund in 10 liter water. Het sproeien gebeurt in de lente aan het begin van de groei van aardbeien en wordt vervolgens herhaald tijdens de vorming van knoppen.

Ter bestrijding van grijze rot en andere ziekten gebruikte infusie van knoflook. Om het klaar te maken, neem je knoflookblaadjes of kaf, die worden gegoten 5 liter heet water. Betekent dat het gedurende 2 dagen is achtergelaten, vervolgens met water in gelijke verhoudingen is verdund en wordt gebruikt voor het besproeien van planten. Mosterdpoeder kan worden gebruikt in plaats van knoflook.

Een andere manier om aardbeien te genezen is een complexe oplossing die bestaat uit:

 • houtas - 1 kop;
 • krijt - 1 kop;
 • kopersulfaat - 1 theelepel;
 • water - 10 l.

Het resulterende volume is voldoende om 3 vierkante meter te verwerken. m planten met aardbeien.

Bruine vlek

Een andere schimmelziekte is bruinvlekken, die bijna de helft van het gewas kan vernietigen. De eerste tekenen van aardbeiziekte verschijnen tijdens de bloeiperiode.

Op de onderste bladeren groeien lichtvlekken, die geleidelijk geel worden. Aan de achterkant van het blad bevindt zich een bruine plak, die de sporen van de schimmel verspreidt naar naburige planten.

Het is belangrijk! Bruine vlekken ontwikkelen zich bij hoge luchtvochtigheid.

Met het verslaan van deze ziekte ontwikkelt de aardbei zich langzaam en sterft uiteindelijk. Bruine vlekken verschijnen eerst op oude bladeren, waarna ze worden gevonden op jonge scheuten.

Wanneer de eerste symptomen worden gevonden, worden zieke bladeren zorgvuldig uitgeknipt om de sporen die zich op de bladeren bevinden niet te verstoren. Als de laesie de plant volledig heeft omhuld, wordt deze verwijderd.

Om de ziekte van aardbeien het hoofd te bieden, kunt u de volgende hulpmiddelen gebruiken:

 • in een emmer met water verdunde wei in een hoeveelheid van 1 liter;
 • 30 druppels jodiumoplossing en 1 liter melk worden toegevoegd aan een emmer water;
 • bereiden roze oplossing van kaliumpermanganaat;
 • 0,3 kg houtas wordt toegevoegd aan een emmer water, waarna het middel 24 uur wordt gebruikt;
 • 0,5 kg gehakte knoflook wordt toegediend in 10 liter water van niet meer dan een dag.

Behandel aardbeien hebben spuiten nodig. De verwerking vindt 's ochtends of' s avonds plaats wanneer er geen direct zonlicht, sterke wind en regen is.

Witte vlek

Groene massa van aardbeien die vatbaar zijn voor witte vlekken. Dit is een virale ziekte die zich vaak tijdens het groeiseizoen ontwikkelt. Ongunstige symptomen kunnen ook voorkomen in het vruchtstadium.

Waarschuwing! Witte vlek veroorzaakt een verlies van 30% aardbei.

Wanneer witte vlek laesies een afgeronde vorm en een lichte schaduw hebben. De vlekken bevinden zich aan de randen van het blad, geleidelijk valt hun binnenste gedeelte uit en worden kleine gaatjes gevormd. Na verloop van tijd sterven de stengel en de bladplaat van de planten af.

Het is belangrijk! De ziekte veroorzaakt een overmaat aan vocht, in de aanwezigheid waarvan de actieve groei van de schimmel begint.

Bij de eerste tekenen van spotting vermindert het toevoeren van aardbeien met stikstof. Kaliummeststoffen zullen de immuniteit van planten helpen versterken.

Tip! Het beschermen van planten tegen witte vlekken helpt bij het verwijderen van snorharen, oude bladeren en mulch, die vaak worden bewoond door ziekteverwekkers.

Een effectieve methode om met spotten om te gaan is het sproeien van aardbeien met een jodiumoplossing. Op een emmer water is 30 ml jodium nodig. De verwerking wordt blootgesteld aan het bladgedeelte van de plant. Voor het spuiten een oplossing van as aanbrengen, dat is een pre-insist-dag.

Fusarium verwelken

Fusarium ontwikkelt met een verzwakte immuniteit van aardbeien, een hoge luchtvochtigheid en bodem, gebrek aan meststoffen of temperatuurschommelingen. Wanneer de schimmel zich verspreidt, raken de bloedvaten van de planten geblokkeerd. Als gevolg hiervan vervagen aardbeien en sterven ze.

Het is belangrijk! De laesie bedekt het wortelsysteem en stijgt vervolgens naar de stengels en bladeren.

Ten eerste, lagere bladeren van aardbeien verdorren waarop lichtvlekken verschijnen. Wanneer de temperatuur tot 15 graden daalt, kan de plant afsterven.

De aangetaste planten moeten buiten de tuin worden verwijderd en verbrand. Om de ziekte te voorkomen door de regels van vruchtwisseling, grondbehandeling en aardbeizaailingen met jodium of knoflookoplossing in acht te nemen.

Voor de preventie van fusarial ziekte, worden de volgende behandelingsmethoden gebruikt:

 • Bij 1 liter melk heb je 30 g zeep en 35 druppels jodium nodig. De tool wordt gebruikt voor het spuiten voordat aardbeien worden geoogst.
 • teentje knoflook geplet en giet een liter water. De infusie wordt een dag bewaard, vervolgens uitgewrongen en water aan de emmer toegevoegd. De plant wordt 's avonds bespoten.
 • een glas houtas verdund in een liter water. Het preparaat wordt doordrenkt met de dag, waarna het wordt gebruikt voor velverwerking.

Verticillaire verwelking

Met vertroebeling van verwelking heeft de schimmel invloed op de wortelkraag, rozetten en het vatenstelsel van aardbeien. Op zandige bodems kan de plant binnen drie dagen afsterven. Op leemachtige grond gaan destructieve processen langzamer.

De schimmel verspreidt zich door het wortelsysteem. Wanneer besmet, plant de plant, en de bladeren vallen. Het aantal bladeren van aardbei neemt af en de struik ontwikkelt zich praktisch niet. Aan het einde van het groeiseizoen worden de stelen rood.

Tip! Ter voorkoming van verticale hulp de vernietiging van onkruid en respect voor vruchtwisseling.

De veroorzaker van de ziekte kan meerdere jaren in de grond blijven. Ter voorkoming van vertroebeling door verwelking wordt het planten bewaterd met een infusie van houtas, wat ook helpt om aardbeien tegen ongedierte te beschermen. Zorg ervoor dat planten worden gevoed met kalium en fosfor.

Phytophthora rot

Phytophthora-rot veroorzaakt de grootste schade aan het aardbeiteelt. Wanneer het zich verspreidt over de eierstokken en vruchten, worden donkere vlekken gevormd, het vlees krijgt een bittere smaak. Met verdere infectie droge bladeren en stengels.

Het is belangrijk! Phytophthora ontwikkelt zich met verhoogde luchtvochtigheid veroorzaakt door regen of onjuiste irrigatie.

Vermijd de verspreiding van de ziekte zal helpen bij de selectie van een zonnepaneel voor aanplant, regeling van druppelbevloeiing en het tijdig trimmen van struiken. Bovendien worden aardbeien behandeld met een infusie van knoflook of uien.

Aardbei anthracnose

Anthracnose beïnvloedt alle organen van aardbeien. Op de top van de bladstelen verschijnen bruine zweren die geleidelijk zwart worden. Als gevolg hiervan droogt de aardbei. Zwarte vlekken komen ook voor op bloemen en bessen.

Het is belangrijk! Anthracnose pathogeen geeft de voorkeur aan bodems met overtollige stikstof en een hoge luchtvochtigheid.

Om de ontwikkeling van de ziekte te voorkomen, moet u kwaliteitszaailingen gebruiken. Voor het planten worden de grond en de zaailingen verwerkt. Voor de behandeling van folk remedies gebruikte jodium of knoflook oplossing.

Preventieve maatregelen

De volgende maatregelen helpen de verspreiding van aardbeienziekten te voorkomen:

 • kies voor plantplaatsen waar peulvruchten, wortelen, uien, knoflook, bieten, rogge en haver eerder zijn geteeld;
 • gebruik de bedden niet voor aardbeien waar tomaten, aubergines, paprika's, aardappelen, kool, komkommers werden geteeld;
 • zaailingen verwerken voor de laatste aanplant;
 • om de 3 jaar om de plaats van aanlanding te veranderen;
 • kies gezonde zaailingen van betrouwbare leveranciers;
 • desinfecteer de grond;
 • kali- en fosfaatmeststoffen maken;
 • gebruik stikstofhoudende stoffen in een beperkte hoeveelheid;
 • bestrijding van plagen die ziekten verspreiden;
 • zorg voor beplanting, verwijder oude bladeren, stengels en snor.

conclusie

De oorzaak van de meeste ziekten van aardbeien is een schimmel die zich ontwikkelt met onvoldoende verzorging van de planten. Folk remedies zijn gericht op de vernietiging van laesies, maar zijn geschikt voor de preventie van de verspreiding van schimmels. Dergelijke methoden hebben een hoog rendement en vereisen geen grote uitgaven.