Tuinieren

Hoe de grond te bedekken zodat onkruid niet groeit

Pin
Send
Share
Send
Send


Hoewel wieden wordt beschouwd als een van de belangrijkste en noodzakelijke procedures voor de verzorging van planten in de tuin, is het moeilijk iemand te vinden die van het plezier van deze activiteit zou genieten. Meestal is het juist vanwege het wieden dat veel mensen die kennis beginnen maken met tuinwijsheden, snel afkoelen tot deze activiteiten en er de voorkeur aan geven om groenten en bessen op de markt te kopen dan om ze zelf te laten groeien. De wetenschappelijke vooruitgang staat echter niet stil en recentelijk zijn er materialen verschenen die het werk van de tuinman en tuinman aanzienlijk kunnen vergemakkelijken en de onkruidbestrijdingsprocedure tot een minimum kunnen beperken.

Het bedekken van materiaal van onkruid verschilt in een verscheidenheid van zowel in zijn kwalitatieve kenmerken als op het gebied van zijn toepassing.

Agrotextiel en zijn variëteiten

Degenen die al relatief lang bezig zijn met tuinieren, hebben waarschijnlijk in hun eigen ervaring gehoord en ervaren wat ze in de moestuin kunnen doen. Ondanks zijn kunstmatige oorsprong, lijkt dit materiaal helemaal niet op een film. Het is vrij lang geleden gebleken en opvattingen over het gebruik ervan bij tuinders en tuiniers zijn soms opvallend in hun inconsistentie. En het ding is dat veel zelfs ervaren tuinders niet altijd het verschil tussen de belangrijkste variëteiten zien en vaak dezelfde verschillende namen noemen. Of, integendeel, volledig verschillende materialen door hun eigenschappen en doel worden dezelfde naam genoemd. Het is noodzakelijk om deze verwarring een beetje te begrijpen.

Agrotextiel, ook wel geotextiel genoemd, is een gangbare naam voor twee soorten afdekmateriaal voor bedden gemaakt van polypropyleen: non-woven materiaal (agrofibre) en, in feite, stof (agrofabriek).

Historisch gezien, de eerste verscheen agrofibre, de technologie van de vervaardiging ervan wordt spunbond genoemd - in de afgelopen jaren is deze naam bijna een gangbare naam geworden voor alle materialen met bedekkende eigenschappen. De textuur van de agrofiber herinnert materiaal met veel kleine ronde gaten.

Agrofibre kan van verschillende dichtheid en kleur zijn: van de dunste (17 g / vierkante M) tot de dichtste (60 g / vierkante M). De kleuren zijn wit, zwart en de laatste jaren zijn er veelkleurige verschenen: zwart en wit, rood-geel en anderen. Alleen multifunctionele zwarte agrofiber is geschikt als mulch.

Het is belangrijk! De recent geïntroduceerde bilaterale zwart-wit agrofibre kan dienen als een goede optie voor gebieden met een warm klimaat om het wortelsysteem van planten tegen oververhitting te beschermen.

Om dit te doen, moet je de witte kleur bovenaan leggen.

Agrofabric is een geweven materiaal van hoge dichtheid (van 90 tot 130 g / sq. M). Vanwege de geweven basis is de textuur een interliniëring van draden die cellen vormen. Het gebeurt meestal in het zwart, maar het wordt ook groen en bruin gevonden.

Agrofabric heeft inherent grote sterkte-eigenschappen die zelfs met de meest duurzame modellen van agrofibre niet vergelijkbaar zijn. Daarom hebben ze enigszins verschillende toepassingen. En voor de prijs die ze moeilijk kunnen vergelijken, zal agrofabriek natuurlijk een aantal keer duurder zijn dan agrofibre. Maar als afdekmateriaal van onkruid en agrofabriek en agrofibre, doen ze hun werk goed, hoewel er enkele nuances zijn.

Agrofibre en het gebruik van onkruid

Het feit is dat de technologie voor het vervaardigen van spingebonden of niet-geweven materiaal op zichzelf niet alleen in de landbouw wordt gebruikt. Dergelijk materiaal wordt ook veel gebruikt in de lichte industrie, bij de vervaardiging van hygiënische producten, in de bouw en meubelproductie. Maar deze materialen verschillen in hoofdzaak van agrofibre omdat ze geen ultravioletstabilisator bevatten, wat betekent dat ze niet bedoeld zijn voor gebruik bij blootstelling aan zonnestraling. Dit heeft geen invloed op het uiterlijk van het materiaal, maar de prijs kan veel goedkoper zijn.

Tip! Koop geen agrofibre voor gebruik tegen onkruid op gewichtsbasis, zonder informatie over de fabrikant en de beschikbaarheid van informatie over de UV-stabilisator.

Immers, dit materiaal met de juiste dichtheid (60 g / m² M) zou ten minste drie jaar mee moeten gaan. En als hij aan het einde van het eerste seizoen begon af te brokkelen, betekent dit dat je duidelijk iets verkeerd hebt gekocht.

Agrofibre wordt meestal gebruikt om het oppervlak van de bodem te bedekken bij het kweken van aardbeien.

LET OP! De gemiddelde levensduur van dit materiaal valt samen met de gemiddelde periode van aardbeienteelt op één plaats.

In het geval van een update voor een aardbeienplantage wordt het materiaal weggegooid samen met de oude aardbeistruiken die hun dag hebben gediend. Agrofibre kan aardbeien goed beschermen tegen onkruid, mits er niet op gelopen wordt. Anders is de mechanische sterkte misschien niet genoeg. Maar voor de apparaatsporen tussen de bedden zou de beste optie alleen het gebruik van agrofabric zijn.

Agrofabric en zijn eigenschappen

Agrofabriek met hoge sterkte, volgens zijn andere kenmerken is weinig verschillend van agrofibre. Het gebruik van beide materialen biedt de volgende voordelen voor het kweken van planten.

  • De materialen maken het mogelijk om de grond in het vroege voorjaar veel sneller op te warmen, wat de timing van de oogst gunstig beïnvloedt. En voor dergelijke warmteminnende gewassen zoals paprika's en aubergines, maakt het gebruik van afdekmateriaal voor agro het zaailingen eerder mogelijk.
  • Beide soorten zorgen voor vrije lucht- en vochtinbrenging. Daarom worden de bedden tijdens de regens voorzien van volledige irrigatie, maar de grond eronder blijft los - er is geen noodzaak voor losraken. Het is alleen noodzakelijk om rekening te houden met het feit dat agrofabric, zwaarder, het zachte wortelsysteem van sommige planten, bijvoorbeeld aardbeien, onnodig kan onderdrukken.
  • Beide materialen zijn herbruikbaar. Maar als de deadlines voor agrofibre 3-4 jaar zijn, dan zal agrofabric gemakkelijk zelfs 10-12 jaar kunnen leven.
  • Deze materialen bieden geen vruchtbare omgeving voor de ontwikkeling van schimmelziekten. Slakken zijn ook niet geïnteresseerd om zich eronder te vestigen.
  • Het materiaal waaruit beide soorten landbouwtextiel zijn gemaakt, is niet in staat om schadelijke elementen met een mogelijke sterke verwarming door zonnestraling uit te zenden en reageert niet met stoffen: grond, water, chemische verbindingen.
  • Beide materialen beschermen perfect tegen ontkieming van jaarlijkse onkruiden, en meer of minder goed bestand tegen meerjarige rhizomateuze planten. Agrofabric is in dit opzicht betrouwbaarder en duurzamer, dus als u twijfelt over welk materiaal u moet kiezen, ga dan uit van het feit dat het belangrijk voor u is om al het onkruid volledig te onderdrukken.

Er is een ander type van deze materialen genaamd geotextiel, dat ook goed beschermt tegen onkruid. Daaronder worden meestal bijzonder sterke soorten agrofibre verstaan, met een dichtheid van meer dan 90 g / m². Volgens de sterkte-eigenschappen bevinden geotextielen zich ongeveer in het midden tussen agrofibre en agrofabric.

Onkruidfilm

Zwarte wietfilm is pas sinds kort het belangrijkste materiaal dat tuinders gebruiken. Omdat het uitstekende verdonkerende eigenschappen heeft, overleven de onkruiden eronder niet echt. Het nadeel van dit materiaal is dat, aangezien het geen water doorlaat, het condensaat dat zich daaronder ophoopt, de ontwikkeling van schimmelziekten veroorzaakt. Bovendien is het meestal genoeg voor één seizoen.

Tip! Om het niet elk jaar te veranderen, is het mogelijk om een ​​gepantserde film aan te schaffen - deze is sterker en kan zelfs worden gebruikt om paden tussen de bedden te leggen.

Beoordelingen tuiniers

Feedback over het gebruik van zwart dekmateriaal van onkruid is over het algemeen vrij positief. Sommige teleurstellingen houden blijkbaar verband met de keuze van een ongeschikt merk materiaal, niet bedoeld voor gebruik in de landbouw.

Anastasia, 32 jaar, Tver Lange tijd durfde ik aardbeien niet te laten groeien nadat ik genoeg had gezien, zoals mijn vrienden en familieleden met haar leden. Alle lente en zomer zijn ze in hun bed verdwenen. En toen hoorde ik over het nieuwe niet-geweven materiaal en besloot om verschillende bedden te planten. Alles is de eerste keer goed gegaan en ik ben zo blij. Berry rijpt schoon, erg leuk om het te verzamelen en het onkruid groeide bijna niet. Ik heb dit materiaal niet voor de winter schoongemaakt, het had een goed overwinteringsseizoen en ik hoop dat er dit jaar nog meer bessen zullen zijn.

Oksana, 37 jaar oud, Podolsk I, natuurlijk, hoorde hoe sommige kennissen het land in de bedden met aardbeien mulchen, maar het stro zelf heeft niet de mogelijkheid om die hoeveelheid stro te krijgen. Toen ik het nieuwe ademhalingsmateriaal in het zwart leerde kennen, besloot ik het daarom te proberen. Ik kocht een spingebonden dichtheid van 60 g / sq. en besloot om ze te bedekken met een nieuw bed met aardbeien. Alles zoals het zou moeten zijn, maakte gaten en plantte zaailingen erin. Ik heb ooit een film gebruikt om het onkruid onder controle te houden, maar ik vond het niet leuk omdat onkruid niet groeide, maar slakken nestelden zich onder de film en aten het grootste deel van het gewas. Onder dit materiaal merkte ik niets dergelijks op. In het begin was alles prima, maar na een maand kwamen de eerste onkruid in de gaten en om de een of andere reden lieten de aardbeien zelfs een snor recht onder de spingebonden uitkomen. Toen begreep ik mijn fout en legde alle struiken met platte decoratieve stenen en planken, waardoor de spanbond op de grond werd gedrukt. Het werd veel beter, en hoewel sommige onkruiden nog steeds probeerden onder het materiaal te klimmen, gooide ik alles over het gemaaide gras en tot de herfst was het onkruid niet langer zichtbaar.

Mikhail, 49 jaar oud, Saratov Toen ik voor het eerst over spunbond hoorde, raakte ik erg geïnteresseerd in hem, is het echt mogelijk aardbeien te kweken zonder pijnlijke wieden en zonder chemie te gebruiken. Ik had mijn aardbeien nog nooit gekoesterd, maar bracht bijna de hele tijd aan aanplant. Ze verstopte de nieuw ontwikkelde plantage voor de eerste keer en aan het einde van de zomer was er bijna niets meer van het materiaal over. Het onkruid heeft deze stof op alle plaatsen geslagen en bovendien begon ze zelf weg te kruipen. Maar ik gaf niet op en bestudeerde meer in detail alle mogelijke variëteiten. Het jaar daarop besloot ik om een ​​materiaal met dezelfde naam te proberen, maar met een andere textuur. Het kost meer. Deze keer had ik geluk, ik heb het hele seizoen niet eens meer aan het onkruid gedacht. Toen ik in de herfst de rand van het asiel ophief, was het duidelijk dat ze probeerden te groeien, maar niet door dit materiaal heen konden komen en allemaal bleek op de grond lagen.

conclusie

Een verscheidenheid aan moderne afdekmaterialen kan het werk van de tuinman aanzienlijk vergemakkelijken. Het belangrijkste is om het type materiaal te kiezen dat het meest geschikt is voor uw specifieke omstandigheden.

Pin
Send
Share
Send
Send