Tuinieren

Aardappelen: ziekten van toppen + foto

Pin
Send
Share
Send
Send


Ziekten van aardappeltoppen beschadigen gewassen en kunnen planten doden. Dergelijke laesies hebben een verschillende oorsprong. Ziekten worden veroorzaakt door schimmels, virussen en bacteriën. Kies, afhankelijk van de symptomen, een behandelmethode.

Oorzaken van aardappelziekte

Aardappelziekte kan worden gediagnosticeerd door de staat van de toppen te veranderen. Gewoonlijk worden hun ziekteverwekkers gemengd van de stelen tot het wortelsysteem.

Er zijn verschillende redenen waarom aardappelziektes verschijnen:

 • lage resistentie van variëteiten tegen pathogenen;
 • de aanwezigheid van schimmel in de grond, die van invloed is op aardappelen, tomaten en andere solanaceae;
 • hoge luchtvochtigheid en warm weer, waardoor de verspreiding van schimmels wordt veroorzaakt;
 • gebrek aan voedingsstoffen;
 • onjuiste bemesting en water geven.

Schimmelaandoeningen

Ziekten van het schimmeltype verspreidden kwaadaardige sporen. Ze kunnen worden opgeslagen in de inventaris, in het plantmateriaal, de oude toppen. De ontwikkeling van schimmelziekten vindt plaats bij hoge luchtvochtigheid en hoge omgevingstemperaturen. De belangrijkste ziekten van aardappelbovenkanten, foto's, beschrijving en behandeling worden hieronder gegeven.

Phytophthora

Een van de meest voorkomende en gevaarlijke ziekten van aardappelen is Phytophthora. De ziekte verspreidt zich naar stengels, toppen en wortelgroenten. Symptomen van Phytophthora verschijnen in de tweede helft van het groeiseizoen, wanneer de bloei van planten begint.

Phytophthora heeft de volgende kenmerken:

 • er verschijnen lekkende vlekken op de onderste bladeren, die uiteindelijk bruin worden;
 • witte bloemvormen op de achterkant van het blad;
 • het verschijnen van vaste grijze vlekken op de knollen van aardappelen.

Een complex van maatregelen helpt phytophtora te voorkomen. Ze zijn allemaal gericht op het versterken van de immuniteit van planten en de vernietiging van de bron van de ziekte:

 • gebruik van kalimeststoffen;
 • bemesten van aardappelen met oplossingen op basis van boor, mangaan en koper;
 • sproeien van zaailingen met 0,2% oplossing van kopersulfaat.

Wanneer de eerste tekenen van de ziekte verschijnen, worden chemische beschermende middelen gebruikt:

 • Sproeien Bordeaux vloeibare 1% concentratie. Twee oplossingen worden voorbereid voor de bereiding ervan: op basis van kopersulfaat en ongebluste kalk. Aardappelen worden elke week verwerkt.
 • Het gebruik van chemicaliën. Tegen phytophthora is een effectieve remedie "Oxy". Voor een emmer water is 20 g van de stof nodig. De resulterende oplossing is aardappels sproeien.
Tip! Bij contact met chemicaliën wordt beschermende uitrusting gebruikt voor de huid, ogen en ademhalingsorganen.

Zwarte korst

De ziekte manifesteert zich in de vorm van zwarte plaque op de knollen, die gemakkelijk kan worden verwijderd. Zwarte korst is gevaarlijk omdat het de aardappelen die voorbestemd zijn om te planten volgend jaar schaadt.

De ziekte ontwikkelt zich actief met het vroeg planten van aardappelen, wanneer er een hoge luchtvochtigheid en lage temperaturen zijn. Als gevolg hiervan neemt de kieming van de knollen af. Bij blootstelling aan zwarte korst worden zaailingen bruin, zweren verschijnen op hen.

Het is belangrijk! Zwarte korst veroorzaakt wortelrot en verzwakte scheuten.

Om aardappels tegen deze ziekte te beschermen, veranderen ze voortdurend hun landingsplaatsen. Aardappelen moeten alleen worden geplant nadat de grond goed is opgewarmd. Gewas alleen geoogst bij droog weer om schimmel te voorkomen.

Wanneer een ziekte wordt gedetecteerd, moeten de knollen worden verwijderd. De resterende wortels worden behandeld met de volgende medicijnen:

 • "Ditan M-45". 0,2 kg van de stof wordt toegevoegd aan een emmer water, waarna de knollen in de oplossing worden geplaatst.
 • Boorzuur. Voor het verwerken van een 1% -oplossing.

Aardappelkanker

Een van de gevaarlijkste ziekten van aardappelen is kanker. Een laesie bedekt de knollen waarop de gezwellen verschijnen. Tegenwoordig zijn er ongeveer 18 soorten schimmels die aardappelkanker kunnen veroorzaken.

De verwekkers van de ziekte tasten verschillende soorten planten aan die behoren tot de familie van de nachtschade. Een gunstige omgeving voor de verspreiding van de ziekte is een temperatuur van ongeveer 20 graden en een hoge luchtvochtigheid. Het pathogeen behoudt zijn vitaliteit gedurende 30 jaar.

Het is belangrijk! De laesie bedekt de aardappelknollen en het onderste deel van de struik.

Kanker heeft het uiterlijk van gezwellen die geleidelijk groeien en bruin worden. Het resultaat is de vernietiging van de knol. De veroorzaker van de ziekte verspreidt zich tijdens het groeiseizoen van aardappelen als gevolg van de vorming van zoösporen. De schimmel wordt overgebracht naar de grond met wortelgewassen, zaailingen, opgeslagen op tuingereedschap en apparatuur.

Quarantainemaatregelen helpen ziekteprogressie voorkomen. Materiaal voor het planten wordt gesorteerd en vervolgens de aangetaste exemplaren verwijderd.

Tip! Om de brandpunten van de ziekte op de aardappels te elimineren, helpen chemicaliën.

Bodem wordt gedesinfecteerd met 2% oplossing van "Nitrafen". Voor elke vierkante meter is 20 liter oplossing nodig. De verwerking wordt uitgevoerd in overeenstemming met de instructies in het vroege voorjaar met behulp van beschermende uitrusting.

Droge rot

De ziekte komt veel voor in de zuidelijke en oostelijke regio's. Droogrot kan 40% van het gewas doden.

Het veroorzakende agens is een schimmel die aardappelknollen infecteert. De verspreiding van de schimmel vindt plaats via geïnfecteerde wortels, bodem en plantenresten.

Het is belangrijk! Droogrot kan worden gevonden in elk stadium van de aardappelontwikkeling, maar wordt het vaakst gedetecteerd tijdens de bloeiperiode.

Tekenen van de ziekte zijn:

 • de bovenkant van de struik wordt helderder en vervaagt geleidelijk;
 • het onderste deel van de stengel wordt bruin;
 • bij hoge luchtvochtigheid wordt een oranje of roze bloem op de stengel gedetecteerd;
 • bij het snijden van de stengel zijn de vaten van de plant merkbaar;
 • na verloop van tijd verwelkt de struik van de aardappel.

Op de aangetaste knollen verspreiden grijsachtige depressieve vlekken, waaronder het vlees droogt. In de root verschijnen holtes, waarin zich een mycelium bevindt. Dergelijke knollen ontkiemen nauwelijks en vormen zwakke struiken.

Universele remedies voor droogrot bestaan ​​niet. Voor de preventie van ziekten wordt plantmateriaal behandeld met Fitosporin. Om te voorkomen dat de ziekte zich tijdens de opslag van aardappelen verspreidt, worden de knollen een tijdje in een oplossing van het preparaat "Maxim KS" geplaatst.

Alternaria

De verspreiding van Alternaria wordt waargenomen op de stengels, bladeren en aardappelknollen. De ziekte leidt tot een afname van de opbrengst met 30%. Gewoonlijk wordt de ziekte gediagnosticeerd op variëteiten van gemiddelde en late rijping.

Alternaria heeft een aantal symptomen:

 • twee weken voor de bloei verschijnen grote bladeren van bruine of bruine kleur op de bladeren;
 • met de ontwikkeling van de ziekte, de kleuring optreedt, de toppen van de aardappel geel worden en sterven;
 • op de stelen zijn er langwerpige vlekken.

De ziekte wordt verspreid door insecten en regendruppels. Wanneer de temperatuur stijgt tot 26 graden en een hoge luchtvochtigheid begint de actieve ontwikkeling van schimmel op aardappelen. Alternariosis is vooral gevoelig voor verzwakte planten met een lage immuniteit.

Gebruik chemische oplossingen voor het bestrijden van laesies: Kuproksat, Profit, Novozri, Metaxil, Ridomil. Om te voorkomen dat de behandeling wordt blootgesteld aan plantgoed.

macrosporiosis

Macrosporia is een schimmelziekte die solanaceous gewassen treft. Het wordt bepaald door de volgende kenmerken die verschijnen voor de bloei:

 • kleine vlekken van grijs, bruin of bruin op de toppen van aardappelen;
 • de verspreiding van zwakke zwarte bloei;
 • bij gebrek aan vocht drogen de toppen geleidelijk uit.

De ziekte kan ook optreden in de latere stadia van de aardappelontwikkeling. In dit geval bevinden de laesies zich aan de randen van het vel en onderscheiden zich door een afgeronde vorm. Bij een hoge graad van ontwikkeling van de ziekte vouwen de bladeren in een buis.

De volgende methoden helpen om van de ziekte af te komen:

 • Bordeaux-mengsel (tijdens het groeiseizoen wordt een 1% -oplossing bereid, na de oogst wordt een behandeling met een mengsel van 3% uitgevoerd);
 • polycarbocine (de werkoplossing wordt bereid uit 0,4 kg van het medicijn per liter water en aangebracht tijdens het ontluiken, daarna wordt de procedure na twee weken herhaald);
 • kaliumpermanganaat (er wordt 10 g stof per liter water genomen, waarna de toppen van aardappelen worden besproeid).

Virale ziekten

Ziekten van virale aard veroorzaken onomkeerbare veranderingen in plantenorganismen. Hun effecten leiden tot verkleuring en vervorming van de toppen. Als gevolg hiervan heeft de aardappel een depressief uiterlijk en ontwikkelt zich langzaam.

De infectie blijft bestaan ​​in knollen en heeft geen externe manifestaties. Na het planten van het geïnfecteerde materiaal, is het ontwikkelingsproces van de aardappel verstoord. Verdelers van het virus zijn bedwantsen, bladluizen, krekels en andere insecten.

Waarschuwing! Virale ziekten zijn niet behandelbaar. Wanneer er alarmtekens verschijnen, worden struiken van de locatie verwijderd om besmetting van gezonde planten te voorkomen.

Ziekten kunnen worden voorkomen met preventieve maatregelen. Dit omvat de keuze van kwaliteitsmateriaal voor aanplant, preventieve behandeling van knollen en grond.

De volgende zijn de virusziekten van aardappelbovenkanten met een foto en beschrijving.

Gestreept mozaïek

De ziekte beïnvloedt het aardingsgedeelte van de aardappel en wordt gediagnosticeerd door de aanwezigheid van mozaïekvlekken of strepen. Donkerbruine strepen verschijnen op de aderen aan de achterkant van het blad. Als gevolg hiervan worden de stelen kwetsbaarder.

Het is belangrijk! Gestreept mozaïek verschijnt eerst op de onderste bladeren en verspreidt zich vervolgens naar de bovenkant van de aardappel.

In de laatste stadia van het groeiseizoen drogen de onderste bladeren van de aardappel op en vallen af. Met de nederlaag van knollen op hen verschijnen hobbels en ringen.

Gestreept mozaïek verspreidt bladluis. De ziekte wordt overgedragen aan gezonde knollen door mechanische schade.

Gerimpeld mozaïek

Een gekreukt mozaïek verschijnt als een bolling tussen de aderen. Als gevolg hiervan worden de bladeren gegolfd.

De ziekte is moeilijk te diagnosticeren in het eerste jaar, omdat de manifestaties ervan nauwelijks merkbaar zijn aan de buitenkant. Na drie jaar leidt gerimpeld mozaïek tot een langzame ontwikkeling van planten. Dit wordt bepaald door de hoogte van de planten, die de norm niet haalt.

Met het verslaan van mozaïek in aardappelen, worden kleine gerimpelde bladeren waargenomen, die gemakkelijk worden verbroken. Dergelijke aardappelen bloeien niet en het proces van het groeiseizoen wordt verminderd met 4 weken in vergelijking met gezonde planten.

Krullen van bladeren

De aardappelbladeren worden gekruld onder invloed van het virus, dat wordt verdeeld in het zaadmateriaal. Tijdens het groeiseizoen vindt infectie plaats via insecten: bladluizen en bedwantsen.

Virale schade leidt tot lagere opbrengsten. Verliezen kunnen oplopen tot 70%. Bij hoge temperaturen in de bodem en lucht versnelt de verspreiding van de ziekte. Het gebrek aan water veroorzaakt ook de verschijning van gedraaide bladeren in aardappelen.

De ziekte wordt bepaald door de volgende kenmerken:

 • de plant krijgt een lichtgroene kleur;
 • topjes worden geel en roze op de achterkant van het blad;
 • eerst de onderste bladeren van de aardappelkrul, waarna de ziekte zich naar de top van de struik verspreidt;
 • verdraaien vindt plaats langs de centrale ader in de vorm van een boot;
 • de plaat wordt stijf en breekt met elk extern contact.

Het proces van het infecteren van aardappelen kan tot twee jaar duren. Wanneer gedraaide bladeren worden gedetecteerd, wordt de plant geëlimineerd. Torsion is niet vatbaar voor behandeling, daarom wordt speciale aandacht besteed aan de keuze van plantmateriaal, periodieke inspectie van aanplant, ongediertebestrijding.

Voor het planten worden de knollen gedesinfecteerd met speciale preparaten. Hiermee wordt het virus vernietigd voordat het zich verspreidt naar aardappelen.

vlekken

In aanwezigheid van deze ziekte verschijnen vlekken in de vorm van een mozaïek op jonge bladeren. Ze hebben een lichtgroene kleur en een onregelmatige vorm. Met de ontwikkeling van de ziekte worden op de bladeren donkerbruine vlekken gediagnosticeerd.

De mottling pathogeen is een virus dat wordt overgedragen door de interactie van gezonde aardappelstruiken met aangetaste bladeren. Dit gebeurt als gevolg van direct contact, door schade veroorzaakt door tuingereedschap of insecten.

Het is belangrijk! Eruption-virus heeft een negatief effect op de fotosynthese van het blad. Als gevolg hiervan, verloren tot 40% van het gewas.

Ter voorkoming van mottling wordt de grond behandeld met fytopreparaties. De eerste procedure wordt uitgevoerd na het verschijnen van de eerste scheuten van aardappelen. De behandeling wordt vervolgens gedurende het seizoen twee keer herhaald.

Op het perceel moet u onkruid verwijderen dat ook het virus aantrekt. Er wordt meer aandacht besteed aan het gevecht tegen bladluizen, dat dient als een bedelaar van de infectie.

Knolgotisch

Deze ziekte is van virale oorsprong en leidt tot de zwelling van aardappelknollen. Als gevolg daarvan verkrijgen ze een cilindrische vorm die lijkt op een spil.

Het virus infecteert aardappelen in elk ontwikkelingsstadium. Wanneer het in contact komt met het aangetaste blad, verspreidt de ziekte zich naar de bladeren en stengels van de plant. De ziekteverwekker kan in de grond wonen, hij draagt ​​insecten, coloradokevers en sprinkhanen.

Gothic kan worden bepaald door een aantal tekens:

 • kleine bladeren, gelegen in een scherpe hoek met de stengel;
 • scheuten van aardappelen vertakken niet;
 • na de bloei worden de toppen geel;
 • in het tweede jaar geven de aangetaste planten geen bloeiwijzen;
 • aardappelen bevatten een groter aantal ogen;
 • in een droogte zullen de knollen kraken en bevlekt raken.

Gotisch verschijnt op alle soorten aardappelen. Voor de preventie van ziekte na de oogst in het gebied worden haver en rogge geplant. Het wortelstelsel van deze planten heeft het vermogen om de grond te desinfecteren.

Het virus kan maximaal twee jaar worden opgeslagen in de tuininventaris. In de bodem blijft de levensvatbaarheid van de ziekteverwekker twee maanden bestaan.

Bacteriële ziekten

Bacteriële ziekten kunnen zich lange tijd niet manifesteren. Kwaadaardige bacteriën worden meestal aangetroffen in plantmateriaal dat er uiterlijk gezond uitziet. De ziekte wordt gedetecteerd na het poten van aardappelen, wanneer er schendingen plaatsvinden tijdens het ontwikkelingsproces.

Zwarte been

De ziekte ontwikkelt zich op de zaailingen van aardappelen, waarvan de top begint te vervagen. Als resultaat worden de bladeren geel en binden zich geleidelijk. De stengel van de aardappel wordt zwart en kan gemakkelijk uit de grond worden getrokken.

Het is belangrijk! Als het zwarte been zich heeft verspreid naar jonge planten, vormt deze aardappel geen nieuwe knollen.

Bij hoge luchtvochtigheid strekt het zwarte been zich uit tot volwassen planten. Wanneer de stengel vervalt, wordt zijn weefsel donkergroen van kleur, verschijnen holtes erop en worden de vaten zwart. De verdeler van de ziekte gaat naar de gevormde aardappelknollen.

Met de nederlaag van het zwarte been is verloren gegaan tot 80% van het gewas. Geïnfecteerde wortelgewassen kunnen niet worden opgeslagen omdat ze snel rotten. Als de ziekte zich heeft verspreid naar gezonde knollen, zijn er verzwakte planten.

Het is belangrijk! Zwarte poot wordt bepaald door de zwarte stelen en gevallen bladeren.

Infectie verspreidt zich bij lage temperaturen en hoge luchtvochtigheid. Wanneer ongunstige symptomen worden gedetecteerd, worden de planten van de site verwijderd. Gezonde planten worden behandeld met een oplossing van kaliumpermanganaat in een concentratie van 3%. Aardappelen kunnen met as worden besprenkeld.

Ringrot

Ziekte Ringrot is vrij langzaam. De volgende symptomen worden waargenomen:

 • het blad wordt geel;
 • stengels verdorren geleidelijk en vallen op de grond.

Ringrot gaat door tot de aardappeloogstperiode. De ontwikkeling van de ziekte veroorzaakt droogte en warm weer. Met de nederlaag van de knol is de vergeling van de vasculaire ring, het verzachten en draaien.

Het is belangrijk! Ringrot verspreidt zich door schade aan knollen of indien niet behoorlijk opgeslagen.

Wanneer een ziekte wordt ontdekt, worden de aangetaste struiken uitgegraven en verbrand. Opwarmen van het zaad zal ringrot helpen voorkomen. De ziekte manifesteert zich wanneer de temperatuur stijgt tot 18 graden. Zachte knollen van aardappelen, waarop zwarte holtes zijn verschenen, worden niet gebruikt voor aanplant.

Voorkom dat rotting van de ring de juiste keuze van de landingsplaats en het gebruik van hoogwaardig materiaal voor beplanting mogelijk maakt. Meststoffen op basis van stikstof en kalium zijn nodig om de immuniteit van aardappelen te helpen versterken.

Preventieve maatregelen

Met de tijdige implementatie van preventieve maatregelen kan de kans op verspreiding van ziekten aanzienlijk verminderen.

Preventiemaatregelen voor aardappelziekten zijn als volgt:

 • De keuze van rassen resistent tegen pathogenen. Het is het beste om rassen te kiezen die specifiek voor uw regio zijn verkregen. Ze houden rekening met de samenstelling van de bodem en de klimatologische omstandigheden van het gebied.
 • Wanneer tekenen van ziekte worden gevonden, moeten gekrulde bladeren en andere aangetaste delen worden vernietigd door verbranding.
 • Naleving van de regels voor vruchtwisseling. Aardappelen worden aanbevolen op plaatsen waar kool, pompoen, komkommer en peulvruchten vroeger werden gekweekt. Het is verboden om op de bedden te planten, waar eerder zonnebloemen, solanaceae gewassen groeiden.
 • Knollen verwerken voor het planten. Het gebruik van speciale preparaten maakt het mogelijk om de bronnen van de ziekte die het plantmateriaal bewonen te vernietigen. Voor deze doeleinden geschikte "Fitosporin", "Prestige" of "Maxim". Maak eerst de werkoplossing volgens de verhoudingen aangegeven op de verpakking. Aardappelknollen worden er gedurende 15 minuten ondergedompeld.
 • Tijdige verzorging van aanplant. Dit omvat hilling planten, water en voeding.

conclusie

Het is mogelijk om de ontwikkeling van ziekten te onthullen door de externe toestand van de aardappel: de bladeren beginnen te krullen en geel te worden, er verschijnen vlekken op. Als gevolg hiervan vertraagt ​​de ontwikkeling van planten en gaat het gewas verloren. De bescherming van aardappelplantages tegen ziekten zal bijdragen aan de naleving van de agrotechniek en de keuze van hoogwaardige knollen voor aanplant. Periodiek moeten aardappelen worden verwerkt voor de preventie van ziekten.

Pin
Send
Share
Send
Send