Bloemen

Welke bloemen kunnen in de herfst worden geplant

Pin
Send
Share
Send
Send


Niet elke zomerbewoner weet dat bloemen in de herfst geplant kunnen worden. Het klinkt natuurlijk vreemd, want in de herfstperiode is de tuin leeg, alle werken van de zomervakantie eindigen, de natuur bereidt zich voor op de winter. Ondanks alles is de herfst een geweldige tijd voor het planten van vele variëteiten van planten, en dit fenomeen heeft een wetenschappelijke verklaring. Alleen hier zijn niet alle bloemen bestand tegen vorst in de winter, veel van hen worden aanbevolen om te worden geplant in de lente of zelfs in de zomer.

Over de kenmerken van het planten van bloemen voor de winter, maar ook over welke bloemen er in de herfst worden geplant, kunt u van dit artikel leren.

Kenmerken van de herfstplanting

Voorjaarsbeplanting van bloemzaden is voor niemand verrassend, maar veel tuinders slagen er met succes in om sierplanten te planten in de herfst, wanneer de bodem afkoelt en de temperatuur snel begint te dalen.

Dergelijke acties zijn volledig gerechtvaardigd, omdat de bloemen die in de herfst worden geplant veel voordelen hebben:

 1. Planten zijn gehard, uiteindelijk zijn ze beter bestand tegen voorjaarsvorst, waaruit alle scheuten die in de lente worden gezaaid kunnen afsterven.
 2. Het wortelsysteem van bloemen die in de herfst zijn geplant, heeft tijd om zich goed te ontwikkelen, dergelijke planten hebben niet vaak water nodig, omdat hun wortels diep in de grond gaan.
 3. Ontdooide sneeuw voedt jonge boompjes en zaden van winterbloemen met water, de bedden hoeven niet te worden bewaterd, zoals vereist door het zaaien van zaden.
 4. In het najaar hebben de inwoners van de zomer veel meer vrije tijd, omdat ze niet hoeven na te denken over het planten van groenten, het voeden van de grond, water en andere voorjaarsproblemen. Er is een tijd om de decoratie van de bedden te doen, een arrangement van bloemen op te stellen, planten in kleur en hoogte te rangschikken.
 5. Winterbloemen bloeien 10-20 dagen eerder dan die die volgend voorjaar zullen worden geplant.
 6. Tussen de jaarlijkse en meerjarige planten zijn er veel vorstbestendige rassen, wat betekent dat de zaailingen bestand zijn tegen de koude winter.

Er zijn ook nadelen aan de bloementeelt van podzimny, maar ze zijn vrij onbeduidend. De eerste is lagere kieming van zaden, vergeleken met de gebruikelijke voorjaarsplanten. Ja, het zaaien van bloemen moet dikker zijn, er is meer plantmateriaal nodig. Maar alle overlevende planten zullen verhard en sterk zijn, ze zijn geen land van droogte, kou, ziekte en ongedierte.

Het tweede kleine nadeel - u moet nadenken over welke bloemen in de herfst kunnen worden geplant en welke volledig ongeschikt zijn voor deze doeleinden. Het antwoord is simpel: absoluut alle vorstbestendige variëteiten zullen het doen. En er zijn er veel, er is genoeg om uit te kiezen.

Welke bloemen moeten in de herfst worden geplant

Het eerste dat in je opkomt zijn kamerbloemen, die niet bang zijn voor vorst, sneeuw en ijzige wind in huis. In de praktijk zijn er veel planten waarvoor de herfstplant niet alleen mogelijk is, maar deze teeltwijze is de enige juiste.

Welke bloemen kunnen in de herfst worden geplant:

 • Vaste planten met een levenscyclus van twee of meer jaren. Het voordeel van najaarsplanten is dat vaste planten meerdere maanden wintertijd hebben om het wortelstelsel te versterken en te ontwikkelen. Als gevolg hiervan kunnen deze bloemen in de komende lente bloeien, terwijl de gebruikelijke lentebeplanting de bloeitijd tot volgend jaar zal verlengen. Bovendien zullen vaste planten zeer nuttig zijn voor verharding - er zullen immers meer dan één overwintering zijn.
 • Bolbloemen worden bijna altijd geplant in de winter. Hier moet je voorzichtig zijn met het kiezen van een plantenras, want er zijn veel bloemen, waarvan de bollen bang zijn voor koud weer, daarom worden ze juist voor de winter gegraven.
 • Jaarlijkse bloemen, evenals vaste planten, de methode van planten die bestaat uit het zaaien van zaden. Om de zaden van dergelijke bloemen te zaaien, moet het goed zijn, dan zullen de planten sterk en verhard worden, bloemstengels zullen veel eerder verschijnen dan gebruikelijk.

Het blijkt dat je bijna alle bloeiende plantensoorten in de herfst kunt planten - je hoeft alleen maar de juiste variëteit te kiezen.

Jaarlijkse bloemen voor planten onder de winter

Eenjarigen broeden meestal op zaad. Veel tuinders zaaien ze in een goed verwarmde bron van de lente, dan regelmatig water, bemesten en bewaken de conditie van de zaailingen. Het hele proces kan worden verergerd door de noodzaak om zaailingen van bloemen te kweken in binnenomstandigheden.

Het planten van jaarlijkse bloemen in de herfst zal helpen om problemen te voorkomen. In de regel worden dergelijke bloemen voor dit doel gekozen, die in de natuur zich kunnen reproduceren door zelf te zaaien.

Deze groep omvat:

 • geurige rezedu;
 • phlox;
 • chrysanthemum keeled;
 • Mattioli;
 • snapdragons;
 • cornrose;
 • scabiosa;
 • Iberis;
 • calendula;
 • Ajax delphinium;
 • Astra Chinees;
 • allisum en vele anderen.

Tip! Als er niettemin twijfel bestaat of het mogelijk is om in de herfst specifieke eenjarigen te planten, is het aan te bevelen de zak met zaden te controleren.

De inscriptie dat de bloemzaden moeten worden gestratificeerd voor het planten geeft een "groen" licht - dergelijke eenjarigen kunnen zeker in bevroren grond worden gezaaid.

Welke vaste planten geschikt zijn voor najaarsaanplant

Onder de meerjarige bloemen bevinden zich planten die zich op verschillende manieren tegelijk vermenigvuldigen of die met slechts één methode kunnen worden geplant. Zoals de praktijk laat zien, is het planten van vaste planten in de herfst niet alleen mogelijk maar ook noodzakelijk. Dit brengt niet alleen de bloei van deze planten dichterbij, maar maakt ze ook resistenter, sterker en veerkrachtiger.

Sinds de herfst kunnen vaste planten op verschillende manieren worden geplant:

 • zaden (dan valt de methode van planten samen met het zaaien van zaden van eenjarige planten);
 • bollen (dit zou een paar weken vóór de echte kou en de eerste vorst moeten gebeuren);
 • stekken of delen van de wortels (vóór de eerste herfstvorst moeten er ten minste 2-3 weken zijn voordat de processen wortel schieten).
Het is belangrijk! Putten en gaten voor het planten van bloemstekken en wortels moeten van tevoren worden voorbereid.

Als het planten gepland is voor de herfst, moet in de lente voorzichtig worden omgegaan met de pit. Bovendien moet u de grond voorbemesten op bloemen.

Van de "winter" kunnen vaste planten worden genoemd:

 • lupinen;
 • wolfsmelk;
 • Rudbeck;
 • Oriental Poppy;
 • Dicentra;
 • delphinium;
 • Gaillardia;
 • Ligularia;
 • verdure;
 • monnikskap;
 • alpine aster;
 • gastheren.

In feite zijn er in de groep meerjarige bloemen veel variëteiten die herfstplanten aanbevelen.

Hoe bloemzaden in de herfst te zaaien

Met wat bloemen onder de winter kunnen planten, dacht ik, nu is het de moeite waard om erover te praten hoe het moet. Als het planten van vaste planten, het fokken van bollen of wortels, niet zou moeten plaatsvinden - deze bloemen moeten op dezelfde manier worden geplant als in de lente, dan zaaien van zaden in de koude herfstgrond veroorzaakt veel onenigheid.

Het eerste dat je nodig hebt om tuinier te leren - de zaden voor het planten in de herfst hebben anderhalve keer nodig, omdat ze niet allemaal bestand zijn tegen de kou en in het vroege voorjaar ontkiemen.

De tweede belangrijke factor is dat de aarde goed moet afkoelen, misschien zelfs bevriezen. Als je bloemzaden in een warme grond zaait, zullen ze een ontwikkelingsprogramma beginnen, zullen de zaden uitkomen, zullen er tedere scheuten verschijnen die zeker zullen sterven aan de vorst.

En de derde voorwaarde: correct geselecteerd gebied. Wanneer de winters in de regio worden gedomineerd door ijskoude maar sneeuwloze, is het de moeite waard op zoek naar een plek in de schaduw. Als dit niet gebeurt, zullen de brandende stralen van de winterzon de zaden op een ondiepe diepte verbranden en vernietigen. Er mag geen plaats zijn voor bloemen in de vallei, want dan worden de zaden gewassen met ontdooid bronwater.

De plaats is gekozen, nu kunt u beginnen met het zaaien van bloemen:

 1. Ze graven de aarde in september op, tegelijkertijd maken ze de meststoffen die nodig zijn voor de planten.
 2. Aan het einde van november of in de eerste dagen van december, wanneer de bovengrond bevriest, kunt u de zaden zaaien. Bloemen worden dicht gezaaid, de putten eronder zijn ondiep: voor kleine zaden - 1 cm, grotere worden begraven met 3-5 cm.
 3. Top landing bestrooid met een mengsel van zand en humus of turf.
 4. Om te voorkomen dat de vogels de zaden eruit trekken, is het noodzakelijk om de grond een beetje te verdichten.
 5. Pas de temperatuur aan tijdens het planten en droog de bladeren en twijgjes - ze bedekken de groeven met zaadjes.

In de lente, zodra de sneeuw smelt, is het aan te bevelen om de planten van bloemen te bedekken met een film tot de eerste scheuten verschijnen. In de fase van het verschijnen van verschillende bladeren, moeten de aanplantingen worden uitgedund, de procedure wordt na nog eens twee weken herhaald, zodat voldoende ruimte tussen de planten overblijft.

Waarschuwing! Deze methode van planten is geschikt voor zowel eenjarigen als meerjarige bloemen gepropageerd door zaden.

Zaaien eenjarigen in de winter

Zaden van bijzonder koudebestendige eenjarige planten worden geplant in de winter, wanneer de grond goed zal bevriezen. Doorgaans wordt deze optie gekozen voor zaden die aanbevolen stratificatie zijn - bevriezen vóór het planten in de grond en ontkiemen van zaailingen.

Ze bereiden de grond ook in september voor, alleen de putten en groeven voor de zaden hoeven niet, omdat ze direct in de sneeuw worden gelegd. Uitgaande hiervan wordt het duidelijk dat het planten van bloemen alleen kan beginnen wanneer de grond bedekt is door een laag sneeuw - de dikte ervan moet tenminste 25 cm zijn.

De sneeuw wordt zorgvuldig ingeperst of eenvoudig vertrapt, waarna de zaden van eenjarige planten erop liggen, het plantpatroon in de gaten houden en de ontworpen patronen uitvoeren. Hierna worden de bloemzaden bedekt met een laag zand en humus of turf en vervolgens bedekt met een laagje sneeuw. Dit alles beschermt de zaden tegen wind en vogels.

Tip! De sneeuw moet goed worden gecondenseerd, niet alleen van onderaf, maar ook van boven en van de zijkanten. Dit is nodig om de jaarlijkse zaden te beschermen tegen knaagdieren, insecten en vogels.

Het in de herfst planten van bloemen heeft veel voordelen en, belangrijker nog, een van hen - "wintergewassen" bloeien veel eerder dan hun lente-tegenhangers. Deze kwaliteit wordt vooral gewaardeerd door ervaren tuiniers, mensen die bloemen te koop aanbieden of gewoon dol zijn op hun buren.

Eenjarigen en vaste planten bloeien, geplant in de herfst, zal niet slechter, integendeel, hun bloeiwijzen zijn meestal groot, en de planten zelf hebben een uitstekende gezondheid en kracht. Deze landingsmethode moet dus zeker op uw eigen site worden getest.

Pin
Send
Share
Send
Send